Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Aktywacja, odblokowanie - łopatologicznie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rangouren

Rangouren
  • 5 postów

Napisano 08 czerwca 2011 - 07:51

Witam serdecznie!
Od wczoraj, dzięki uprzejmości sąsiada, jestem posiadaczem iPhone.
Problem polega na tym, że ja się na tym sprzęcie W OGÓLE nie znam, przez co nie jestem w stanie podać ani modelu, ani wgranego softu. Stąd też w prefiksie podałem 3G (na obudowie jest napisane 8GB). Sąsiad mi po prostu zniósł telefon i zostawił w kuchni - nie miałem okazji z nim porozmawiać. Zostawił mi jedynie kartkę, na której zalecał mi całkowite oczyszczenie telefonu z jego danych (kontakty, zdjęcia, filmy, etc.), co też zrobiłem.
I tu zaczyna się cała historia - po moich zabiegach, tj. godzinnym czyszczeniu danych (pasek postępu, etc.) na wyświetlaczu pojawiło się logo Apple i.... nic więcej.
Myślałem, że telefon po prostu na chwilę zamulił, więc czekałem - 3 godziny.
Okazało się, że usunąłem DOSŁOWNIE wszystko - z softem włącznie...

Jest to mój pierwszy iPhone, więc postanowiłem poszukać odpowiedzi w sieci i w taki oto sposób natknąłem się na MyApple.pl.
Według Waszego poradnika ([url=http://www.myapple.pl/iphone-ipod-touch/110224-tutorial-jak-wprowadzic-iphone-w-tryb-dfu.html][Tutorial] Jak wprowadzić iPhone w tryb DFU[/url]) udało mi się wprowadzić iPhone w tryb DFU i poprzez iTunes NARESZCIE ponownie uruchomić telefon.
Cóż, przynajmniej do chwili, gdy pojawia się napis Slide for Emergency oraz Emergency Call.
I od tej chwili kompletnie nie wiem co robić.
Czytałem tutejsze FAQ, ale - pomimo iż są jasno opisane - nie wiem od czego zacząć. A przypominam, że jest to mój pierwszy kontakt z telefonami Apple!
Teraz, przynajmniej według tutejszych poradników, powinienem wgrać redsn0w (pobrałem wersję 0.7.1). Ale czy jest coś, co powinienem zrobić wcześniej?

Czy ktoś byłby w stanie poświęcić chwilę na to, by krok po kroku objaśnić mi, co powinienem teraz zrobić?
Byłbym wdzięczny, bo na tą chwilę zostałem bez telefonu, który jest mi NIEZBĘDNY tak w pracy, jak i poza nią.
Nie chciałbym znowu spartaczyć czegoś przez brak znajomości produktów Apple :F

Z góry dziękuję wszystkim zainteresowanym!

P.S.
Zdaję sobie sprawę, że jesteście zapewne dość mocno zmęczeni udzielaniem odpowiedzi na takie pytania, ale uwierzcie mi - jeśli ktoś nie zna się na pojęciach typu redsn0w, jb, rodzajach softu tudzież nawet modelach iPhone - takie "prowadzenie za rękę" przez doświadczonego posiadacza jest jak los na loterii.
Przepraszam za kłopot i raz jeszcze dziękuję za ewentualną pomoc!

#2 nadro

nadro
  • 6 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 czerwca 2011 - 08:09

Dołączam się do prośby. Co prawda z grubsza wiem jak dokonać jb itd ale mój problem polega na tym, że mam sformatowany telefon (emergency call only) i nie wiem jak sprawdzić jaki jest wgrany soft oraz jaki jest bootloader. Wczoraj próbowałem wgrać soft 4.2.1, który został zmodyfikowany za pomocą snowbreeze ale iTunes orzeka, że to nie jest prawidłowy soft. Jak wspomniałem na wstępnie - dołączam się do prośby o pomoc. P.S. Kiedy próbuję wgrać 4.2.1 przez snowbreeze (czyli, że najpierw modyfikuje soft a potem zaczyna go wgrywać, po przełączeniu w DFU) to zawiesza się na wgrywaniu "iBSS" (chyba dobrze napisałem).

#3 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 czerwca 2011 - 08:21

@Rangouren Przede wszystkim musisz ustalić co to za iPhone, bo 8GB miały iPhone, iPhone 3G i iPhone 3GS @nadro bez wchodzenia do telefonu sprawdzisz wersję softu i inne parametry programikiem tiny umbrella

#4 Rangouren

Rangouren
  • 5 postów

Napisano 08 czerwca 2011 - 08:55

@Rangouren

Przede wszystkim musisz ustalić co to za iPhone, bo 8GB miały iPhone, iPhone 3G i iPhone 3GS

Jest to pierwszy iPhone, jaki pojawił się na rynku. Był zakupiony w Stanach Zjednoczonych jeszcze przed premierą w Polsce (przynajmniej tyle przekazał mi sąsiad).
Poniżej prezentuję zdjęcia - może łatwiej go będzie zidentyfikować (lekko poturbowany, ale ostatecznie ma już swoje lata).

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Wiem, że prościej byłoby zapytać sąsiada, ale pracuje jako pilot wycieczek i aktualnie przebywa w Tunezji.
Zatem wszystko w Waszych rękach. : )

#5 netruner

netruner
  • 564 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 czerwca 2011 - 09:21

Poturbowany jest nawet nieźle. Jest to na pewno pierwszy iPhone ponieważ ma aluminiowe plecki.

Przypuszczam że masz Windowsa więc
http://myapple.pl/ip...mie-linkow.html
http://myapple.pl/ip...a-quickpwn.html

#6 Rangouren

Rangouren
  • 5 postów

Napisano 08 czerwca 2011 - 09:42

Poturbowany jest nawet nieźle. Jest to na pewno pierwszy iPhone ponieważ ma aluminiowe plecki.

Sporo przeszedł, ale przed moimi zabiegami działał. Nie jest dla mnie istotny wygląd - potrzebowałem telefonu, bo mój siostrzeniec użył mojej Nokii w celu przeprowadzenia Crash-Testu. Jak się okazuje - finlandzkie produkty źle znoszą kontakt z betonem. Zwłaszcza po ośmio-metrowym locie z balkonu :S

Przypuszczam że masz Windowsa więc
[url]http://myapple.pl/iphone-ipod-touch/136469-faq-o-wszystko-pytania-i-odpowiedzi-w-formie-linkow.html[/url]
[url]http://myapple.pl/iphone-ipod-touch/78310-2_x-2g-3g-mac-windows-odblokowanie-i-aktywacja-quickpwn.html[/url]

Tak, mam Windows 7 Ultimate x64.
Pierwszy link od Ciebie na razie pomijam, ponieważ przeglądałem wcześniej i z większością powiązanych z moim problemem tematów zdążyłem się już zapoznać.
Spod drugiego linku (linka?) natomiast, nie mam możliwości pobrania plików Bootloader - nie przekierowuje mnie do łącza [url]http://i.myapple.pl/download.php?file=bl_39_46.zip[/url].
QuickPwn pobrałem bezproblemowo.
Szukać plików Bootloader samodzielnie czy macie może jakieś sprawdzone serwisy?

EDIT:
Okay, znalazłem pliki bootloader - bl39.bin oraz bl46.bin.
Skopiowałem do folderu z QuickPwn, ale.... program się nie uruchamia...

EDIT 2:
Pobrałem najnowszy QuickPwn, uruchomiłem, przeszedłem wszystkie kroki aż do ostatniego i... crash o następującej treści:

Podpis problemu:
  Nazwa zdarzenia problemu:	APPCRASH
  Nazwa aplikacji:	quickpwn.exe
  Wersja aplikacji:	0.0.0.0
  Sygnatura czasowa aplikacji:	48ac7918
  Nazwa modułu z błędem:	quickpwn.exe
  Wersja modułu z błędem:	0.0.0.0
  Sygnatura czasowa modułu z błędem:	48ac7918
  Kod wyjątku:	c0000005
  Przesunięcie wyjątku:	00003637
  Wersja systemu operacyjnego:	6.1.7600.2.0.0.256.1
  Identyfikator ustawień regionalnych:	1045
  Dodatkowe informacje 1:	0a9e
  Dodatkowe informacje 2:	0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
  Dodatkowe informacje 3:	0a9e
  Dodatkowe informacje 4:	0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789

Tak to wygląda:

Dołączona grafika

#7 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 czerwca 2011 - 10:26

mam inny sposób, z którego ja korzystam

zainstaluj z itunes 3.1.3, czyli najnowszy dla iPhone 2G

potem odblokuj go redsnowem

tutek http://myapple.pl/ip...ja-redsn0w.html

do wykonania zadania musisz miec

soft 3.1.2 ściągnięty z podanego w tutku linka albo stąd http://www.felixbrun.../iPod/firmware/
pliki bootloaderów http://www.mediafire.com/?mxmtnkmkzny
i oczywiscie redsnow w odpowiedniej wersji dla win http://www.mediafire.com/?egyzkminmzz

#8 Rangouren

Rangouren
  • 5 postów

Napisano 08 czerwca 2011 - 10:45

Okay - pobieram od nowa soft - iPhone1,1_3.1.2_7D11_Restore.ipsw (241 MB).
Redsn0w pobrany, podobnie jak pliki Bootloader'ów. Skopiować je do folderu z redsn0w? Utworzyć jakiś katalog czy skopiować je luzem?

EDIT:
Jest jedna rzecz, którą nie do końca rozumiem:

4. Jeśli macie iPhone'a 2G w następnym kroku będziecie musieli wskazać pliki bootloader'ów do iPhone'a.
Pamiętajcie, żeby nie pomylić 3.9 z 4.6 Jeśli nie zaznaczyliście w poprzednim kroku opcji 'Unlock', redsn0w pominie ten krok.

Nie pomylić? To znaczy, że który plik powinienem wskazać?

EDIT 2:
Nadal coś nie tak.

Unable to recognize specified IPSW

#9 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 czerwca 2011 - 11:21

stwórz sobie katalog redsnow i tam wrzuć wszystko redsnow, soft 3.1.2, pliki bootloaderów Nie pomylić plików bootloaderów to znaczy wybrać korespondujące odpowiednimi numerami, a nie odwrotnie. Unable to recognize specified IPSW oznacza, ze redsnow nie rozpoznał ściągniętego przez ciebie pliku softu. Być może jak będzie w katalogu razem z redsnow, będzie OK. Na pewno masz 3.1.2? To konieczne. I sprawdź programikiem tiny umbrella, czy masz na iphone zainstalowany 3.1.2 lub 3.1.3. Jeśli nie masz to zainstaluj najnowszy przez itunes.

#10 Rangouren

Rangouren
  • 5 postów

Napisano 08 czerwca 2011 - 11:43

stwórz sobie katalog redsnow i tam wrzuć wszystko redsnow, soft 3.1.2, pliki bootloaderów

Zrobione.

Unable to recognize specified IPSW oznacza, ze redsnow nie rozpoznał ściągniętego przez ciebie pliku softu. Być może jak będzie w katalogu razem z redsnow, będzie OK. Na pewno masz 3.1.2? To konieczne.

Skopiowałem plik softu do katalogu z redsn0w (domyślnie: C:\Users\Rang\Downloads\redsn0w-win_0.7.1\redsn0w-win_0.7.1). Tak samo zrobiłem z obydwoma plikami bootloaderów - bl39.bin oraz bl46.bin.
Soft, który leży w katalogu redsn0w, to: iPhone1,1_3.1.2_7D11_Restore.

I sprawdź programikiem tiny umbrella, czy masz na iphone zainstalowany 3.1.2 lub 3.1.3.

Jeśli nie masz to zainstaluj najnowszy przez itunes.

Przed momentem zainstalowałem przez iTunes najnowszy soft.
TinyUmbrella pokazuje, jak poniżej:

Dołączona grafika

Wgrany soft: 3.1.3
Redsn0w nadal go nie rozpoznaje :/

EDIT:
Pobrałem najnowszy release Redsn0w (redsn0w_win_0.9.6rc16), powtórzyłem wszystkie kroki opisane wyżej i nadal to samo:
Unable to recognize specified IPSW

EDIT 2:
Okay - UDAŁO SIĘ uruchomić instalację spod Redsn0w 0.9.3. Na razie powoli śmiga do przodu.
Oczywiście poinformuję o zakończeniu całej operacji.

EDIT 3:

Wszystko działa tak, jak powinno! BARDZO DZIĘKUJĘ ZA POMOC! : )

#11 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 czerwca 2011 - 12:05

OK masz zainstalowany 3.1.3 i dobrze.
Masz dobre bootloadery i dobry plik IPSW
Teraz kwestia redsnow - być może masz złą wersję - pobierz tą i powinno być OK redsn0w-win_0.9.3.zip

piszesz, że masz 0.7.1 a potem ściągasz 0.9.6

0.7.1 jest do odblokowania 3.0 a 0.9.6rc16 do odblokowania iOS 4.3.3

EDIT:

Proszę bardzo

#12 krzysztoftyper

krzysztoftyper
  • 92 postów
  • SkądBielsko biała

Napisano 27 listopada 2011 - 12:05

IP 2G Witam, mam podobny problem, Win xp jak i Mac wykrzacza podobny problem. "unable to recognize IPSW file" W czym jest problem. ? P.S. kilka lat temu w ten sam sposob odblokowywalem ten sam telefon... (zachcialo mi sie nowego systemu) :(

#13 skoczek12

skoczek12
  • 530 postów

Napisano 27 listopada 2011 - 12:24

IP 2G

Witam, mam podobny problem, Win xp jak i Mac wykrzacza podobny problem. "unable to recognize IPSW file"

W czym jest problem. ?

P.S. kilka lat temu w ten sam sposob odblokowywalem ten sam telefon... (zachcialo mi sie nowego systemu) :(

Albo wybierasz zmodyfikowany ipsw albo masz starą wersję redsn0wa.
1. Pobierz najnowszego redsn0wa
2. Wybierz "czysty" plik ipsw, który nie jest zmodyfikowany.

#14 krzysztoftyper

krzysztoftyper
  • 92 postów
  • SkądBielsko biała

Napisano 27 listopada 2011 - 12:39

IPSW w wersji (3.1.2) Trzeba wgrac. Odblokowany. P.S. Jejku, juz myslalem, ze 2G moze sluzyc na polce jako pamiatka :P

#15 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 27 listopada 2011 - 13:35

Nie wgrać ( redsn0w nic nie wgrywa ) - tylko wskazać!!!! Robiąc JB oprogramowania 3.1.3 trzeba w redsn0w wskazać oryginalny plik 3.1.2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych