Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Mini a głośniki 5.1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 pawel_z_wroclawia

pawel_z_wroclawia
  • 6 postów

Napisano 24 kwietnia 2007 - 14:38

Witam, podobne tematy były już tu poruszane, ale dość fragmentarycznie, więc pozwolę sobie wrócić do tematu bardziej konkretnie. Nabyłem niedawno Maczka Mini i chciałbym do niego podłączyć posiadane głośniki Creative Inspire P5800 5.1. Niestety, nie posiadają one wejścia cyfrowego :-( . Próbowałem z zewnętrzną kartą Creative, ale nie współpracuje ona z Makami (o czym dowiedziałem się ciut po czasie - głupi ja). Głośników jednak wyrzucać nie chcę. Zatem: a) Czy można je podłączyć przez inną zewnętrzną kartę dźwiękową? Jeżeli tak, to jaką? (Warunek: dostępna w Polsce). B) Jeśli nie, to czy istnieje jakaś inna metoda? c) Jeśli nie, to jakie głośniki z wejściem optycznym kupić? Z góry dzięki za odpowiedź, Paweł

#2 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 24 kwietnia 2007 - 18:09

Logitech Z-5300e albo Z-5500e albo cokolwiek innego z wyjsciem optycznym (ta sama dziurka co do mini jacka)

#3 pawel_z_wroclawia

pawel_z_wroclawia
  • 6 postów

Napisano 24 kwietnia 2007 - 18:51

Logitech Z-5300e albo Z-5500e albo cokolwiek innego z wyjsciem optycznym (ta sama dziurka co do mini jacka)

Ale to jest odpowiedź na punkt c)...

#4 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 25 kwietnia 2007 - 17:43

http://www.allegro.p...zlaczu_usb.html

i problem mamy z głowy, sam taką kupiłem do zestawu Creative THX550

#5 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 25 kwietnia 2007 - 21:57

http://www.allegro.p...zlaczu_usb.html

i problem mamy z głowy, sam taką kupiłem do zestawu Creative THX550

Niedawno na te karte wskazalem, to dostalem na forum zjebke ze jakosc dzwieku jest fatalna... :)

#6 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 26 kwietnia 2007 - 07:58

Ruczaj a na jakich głośnikach tę jakość sprawdzali bo co niektórzy to mają plastikowe 2.1 i wiedzę nie z tego świata... Trzeba uczciwie przyznać że nawet taki sprzęt jak THX550 (swego czasu był drogi) ma szumy i przy dźwięku z komputera jakość jest wiadomo jaka. Niech nikt nie odgrywa audiofila z makiem bo tak się nie da, profesjonalne karty dźwiękowe kosztują tyle co iMac24 albo i więcej. Żeby na warunki domowego odsłuchu 5.1 mieć zadowalający sprzęt to uważam że ta karta jest ok. Jak chcę trochę lepiej to mam wyjście audio w mini i słuchawki Sennheiser. Proste jak budowa cepa... Skoro się apple pogniewało z creative to taka karta to rozsądne wyjście przy niedziałających SB

#7 mgrod

mgrod
  • 195 postów
  • SkądTrzebież k. Szczecina

Napisano 26 kwietnia 2007 - 09:47

http://www.uno.pl/t_22171/usb51aa/
Cena bardziej przystępna.

http://www.aragon.pl/item.php?id=86441
Tu zresztą też.

Pozdrawiam!

#8 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 26 kwietnia 2007 - 10:13

Ale mnie nie musisz przekonywac... tylko czasem niektorzy maja taka mentalnosc, ze jak aparat to od razu lustrzanka za kilka tysiakow, jak karta dzwiekowa to od razu MOTU itd itd. A czasem wystarcza rozwiazania tansze i posrednie.
Ja jutro odbieram ze sklepu karte tez dobra, nie kosztuje tyle co iMak, nawet mniej niz Mini :), ale do nagrywania dzwieku mi wystarczy.

A do 5.1 na Maku mozna kupic sobie Griffina
http://www.griffinte...ducts/firewave/
za marne 39 dolcow. Griffin na bank pojdzie z Makami. Karta na firewire a nie na zadne tandetne usb :)

P.S Karty iTeca zalegaja w Media Markcie na dziale z klamotami USB. Mozna sprobowac, ostatecznie nie majatek.

#9 pawel_z_wroclawia

pawel_z_wroclawia
  • 6 postów

Napisano 09 maja 2007 - 12:05

iTec też nie działa... Kupiłem tego iTeca (nie z tej aukcji, ale na stronach iTeca jest tylko jedna taka karta, więc to na 90% musi być ta) i... też nic. Owszem, obsługuje dźwięk pod MacOS-em, ale 2.1 (5.1. tylko pod windą). Wychodzi na to, że wyrzuciłem pieniądze w błoto. A może istnieje jakiś magiczny sposób na zmuszenie tej karty do obsługi 5.1? Griffina bardzo chętnie... tylko skąd ja go w Polsce wezmę? Pozdrawiam, Paweł

#10 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 maja 2007 - 12:46

Przy okazji tej dyskusji zapytam - czy istnieje prosty sposób wyprowadzenia dźwięku cyfrowo z Mini G4? Chodzi o podłączenie do amplitunera z wejściem optycznym/coax?

#11 IPablus

IPablus
  • 93 postów

Napisano 20 grudnia 2007 - 09:47

Wczoraj zadałem pytanie Panu z SAD`u odnośnie dzwięku z mini Maka. Pan odpowiedział że wyjście które jest w maku jest to tzw. Hybryda. Znaczy to mniej więcej tyle, że wystarczy przejściówka i można podłączyć praktycznie każdy zestaw głośników obsługujący system 5.1, a nawet 7.1

#12 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 20 grudnia 2007 - 11:17

jeżeli głośniki mają normalne wejście analogowe to ta przejściówka nazywa się zewnętrzny dekoder dts ;)

#13 IPablus

IPablus
  • 93 postów

Napisano 20 grudnia 2007 - 11:22

A mówiąc jaśniej, sam mac mini po podłączeniu do niego słuchawek wysyła dwa kanały (stereo). Ale że ten sam Jack jest wyjściem optycznym, to jeśli podłączymy mac`a do jakiegokolwiek dekodera który ma wejście optyczne bądź cyfrowe, kablem odpowiednim to sprawa załatwiona. i można cieszyć z oglądania filmów dvd z dźwiękiem nawet do 7.1
  • LASERman lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych