Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pobieranie PDF z maila

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 damian987

damian987
  • 72 postów

Napisano 06 czerwca 2011 - 22:47

Najprostszą metodą jest wysłanie sobie plików PDF mailem. Wysyłam je, potem daję pobierz, potem otwiera mi się jakimś programem (jest powrót

#2 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 06 czerwca 2011 - 22:54

w zależności w czym otworzysz to tam zostaje... albo w iBooks, albo ja mam też Files i wtedy zapisuje w nim... btw... a najprościej nie byłoby sprawdzić samemu? to nie jest jakaś trudna operacja... :|

#3 damian987

damian987
  • 72 postów

Napisano 06 czerwca 2011 - 23:10

Tym programem co mam nie mogę znaleźć. Czyli jak otwieram programem systemowym 'mail' to tam jest? Potem jak otwieram też ibooks to kopiuje się tam czy przenosi? Nie chce sobie zaśmiecić iPhona w ten sposób.

#4 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 07 czerwca 2011 - 19:04

ręce opadają... czym sobie zaśmiecisz? PDF'em ważacym parę kilo, czy mega? Proooosze Cię... wejdź w ten swój "systemowy mail" i jak klikasz to pobierasz załącznik... możesz go od razu podejrzeć w "systemowym mailu", lub u góry pojawia Ci się na belce "otwórz w..." i w zależności jakie aplikacje masz zainstalowane odpali Ci się w wybranej... w moim przypadku to jest iBooks i Files... jak ma Ci się przenieść z wiadomości? skoro dostajesz go w wiadomości to tam jest... dodatkowo możesz go sobie wrzucić do innego programu celem np. lepszego przeglądania... btw... w ogóle pokwapiłeś się o wysłanie maila z takim załącznikiem, czy rozmawiamy o dupie marynie? bo to nie jest wcale trudna operacja sprawdzić co się stanie jak klikniesz "to" zamiast "tamtego", a podejście, że nie chcesz sobie zaśmiecać iPhone wygląda jakbyś w dupie miał to co się Tobie pisze...

#5 anusia2o

anusia2o
  • 20 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 12:19

Nie jestem pewna, czy dobrze zrozumiałam problem... W Mail można otworzyć plik PDF. Podgląd generowany jest przez sama aplikacje Mail - nie zapisuje się na iPad, dlatego bez połączenia z Internetem plik nie będzie dostępny. Można tez niezależnie zapisać plik PDF w iBooks, klikając "Open in iBooks" zarówno po przytrzymaniu palca na załączniku jak i po otwarciu załącznika w prawym górnym rogu. Pliki PDF zapisywane są w Collections (mam ustawiony angielski na iPad, co odpowiada prawdopodobnie Kolekcje) -> PDF. Można dowolnie tworzyć własne kolekcje i przenosić pliki PDF miedzy nimi, jak rownież je kasować. Podsumowując aplikacja Mail otwiera plik lokalnie, a po zapisaniu PDF do iBooks można czytać zawartość bez połączenia z siecią oraz skasować plik w dowolnym momecie.

#6 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 sierpnia 2011 - 14:40

Nie do konca zrozumialas, bo odebrana poczta na iPad/iPhone pozostaje na nim bez wzgledu na to czy jest obecnie polaczenie z siecia czy nie. Wiec jesli odbierzesz pdf w mailu to on tam zostanie do momentu az go nie usuniesz. Jesli otworzysz go iBooks to bedziesz miala 2 kopie - w mailu i iBooks.

#7 anusia2o

anusia2o
  • 20 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 17:26

Homer tak masz racje, ale tylko w przypadku konta POP3. Ale jeśli mówimy o koncie IMAP (przykładem jest Gmail), to juz nie mamy gwarancji, ze raz ścianięty załącznik zawsze zostanie w aplikacji. Mail przechowuje przecież załączniki w cache'u a nie ściąga na zawsze do urządzenia. Jeśli usuniemy Master kopie z serwera, to zniknie tez z aplikacji Mail po zaatualizowaniu poczty.
Moze sie zdarzyć, ze przez jakis czas ten sam plik bedzie za równo w iBooks jak i w cache'u aplikacji Mail, ale równie dobrze załącznik moze w dowolnym momencie zniknąć z Mail. Dlatego gwarancją zachowania pliku jest świadome umieszczenie go np w iBooks.
Faktycznie nie wyrazilam sie precyzyjnie z tym brakiem dostępu do pliku w przypadku braku połączenia z internetem, bo faktycznie nie pomyslalam o tym, ze załącznik przez jakiś czas bedzie dostępny w Mail lokalnie - do momentu kiedy bedzie przechowywany w cache'u tej aplikacji.
Wracajac wiec do pytania tasmanca z tego co wiem nie da się wymusić wyczyszczenia cache aplikacji Mail.

#8 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 sierpnia 2011 - 19:17

Da sie, wystarczy wyłączyc konto i właczyc spowrotem.

---------- Wpis dodano o 20:17 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:16 ----------

W co do reszty to owszem, tym sie wlasnie charakteryzuje konto imap.

#9 anusia2o

anusia2o
  • 20 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 19:52

Da sie, wystarczy wyłączyc konto i właczyc spowrotem...

Masz na myśli całkowite usunięcie konta mailowego w ustawieniach?

#10 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 sierpnia 2011 - 22:39

Nie da się całkowicie usunąć konta bez RESTORE...

#11 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 sierpnia 2011 - 23:14

Masz na myśli całkowite usunięcie konta mailowego w ustawieniach?

Nie, WYŁĄCZENIE. Dokladnie przesuniecie raz w jedna raz w druga suwaczka przy napisie POCZTA.
Dołączona grafika

---------- Wpis dodano o 00:14 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:06 ----------

Nie da się całkowicie usunąć konta bez RESTORE...

Litosci... a zeby usunąć sms'a trzeba złomowac telefon?

#12 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 sierpnia 2011 - 08:49

Litosci... a zeby usunąć sms'a trzeba złomowac telefon?

Odrobiną przyzwoitości najpierw byś się dowiedział jak rzeczywiście jest

Po usunięciu konta (czerwony przycisk Usuń konto) w plikach systemowych zostają pozostałości po nim, i to w folderze o nazwie e-mail użytkownika (np. myaapplee@gmail.com)

#13 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 sierpnia 2011 - 11:25

i to w folderze o nazwie e-mail użytkownika (np. myaapplee@gmail.com)

Mozesz rozwinąć? Bo jedyne co mi sie kojarzy z folderami w iOS to te na SpringBoardzie.

#14 anusia2o

anusia2o
  • 20 postów

Napisano 16 sierpnia 2011 - 21:21

Homer nie zauważyłam, żeby załączniki były usuwane z cache po wyłączeniu i włączeniu konta jak to opisales. Po włączeniu konta spowrotem wszystko dalej siedzi w Mail.

#15 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 sierpnia 2011 - 22:26

Najwidoczniej ja mam IMAP do tego w pushu i u mnie sie kasuje wszystko ;)

#16 spec001

spec001
  • 13 postów

Napisano 21 stycznia 2013 - 12:59

Witam serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem iphona (iphone5). I mam podobny problem. Niedawno scisgnalem z poczty plik muzyczny wazacy 18mb. W iphonowym kliencie pocztowym wyświetla się, po wejściu w tego konkretnego maila,ze plik jest ściągnięty. Pytanie brzmi gdzie się on znajduje jeśli chciałbym go usunąć, ponieważ nie chciałbym zasmiecac telefonu. Z drugiej strony czy jest może w iphonie jakiś manager plików gdzie mogę przeglądać ściągnięte załączniki i je usuwać? Dziękuje i pozdrawiam!

#17 lia

lia
  • 304 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 22 stycznia 2013 - 22:11

Plik muzyczny raczej możesz odtworzyć z poziomu poczty. Zapisać go na iPhonie (wgrać do biblioteki muzycznej) można tylko przez iTunes (no chyba, że coś mnie ominęło). Też żałuję, że nie można zrobić tak jak w przypadku plików graficznych, które możemy zapisać na rolce.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych