Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wyłączanie gładzika

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 MateuszNagórski

MateuszNagórski
  • 85 posts

Posted 06 June 2011 - 17:08

Napiszę krótki, bo każda wiadomość to męczarnia. Zepsuł mi się touchpad, sam "wciska" się co 10 sekund i trzeba go "wyciskać". Uniemożliwia to normalnę pracę, ale używam laptopa głównie na biurku, więc nie ma tragedii. Czy ktoś może mi powiedzieć, jak wyłączyć touchpad w Snow Leo? Wiem, że po podłączeniu myszy od Apple pojawia się opcja wyłączenia gładzika, ale u mnie tego nie ma, pewnie dlatego, że mam mysz Logitecha. W opcjach gładzika nic takiego nie ma. Pozdrawiam, MN

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24340 posts

Posted 06 June 2011 - 17:45

A jak wyłączysz w System Preferences wszystkie opcje?

#3 janek220

janek220
  • 268 posts

Posted 06 June 2011 - 17:47

Można przy pomocy jednego legacy kexta (legacy, czyli nie zawiera żadnego kodu wykonywalnego, jedynie Info.plist) spowodować, że dowolna mysz będzie traktowana jak oryginalny gryzoń Apple.

Wyedytowano linka - nie pochwalamy. // ftpd

Edit: W porządku. Nie mam zamiaru się kłócić. Co proponujesz? Reset PRAM i naprawa uprawnień tu nie pomoże.

Tylko informuję.
Można by też sprawdzić listę załadowanych kextów (kextstat) i wyładować (kextunload) te, które odpowiadają za obsługę gładzika. (Prawdopodobnie AppleMultitouchDriver, może jeszcze jakiś inny.)

Ale to trochę zaawansowana zabawa.

#4 MateuszNagórski

MateuszNagórski
  • 85 posts

Posted 06 June 2011 - 18:05

ftpd, co masz na myśli przez wyłączenie wszystkich opcji? Zanim zabiorę się do jakichś bardziej "dzikich" dla mnie działań wolałbym spróbować czegoś prostego. ;) Wszystko gesty itp. mam już nie zakreślone pod opcjami gładzika, no ale sam gładzik wciąż działa - myślałem tylko, że może przez to będzie mniej wariował.

#5 Dragon422

Dragon422
  • 215 posts
  • SkądSzczecin

Posted 17 February 2013 - 00:01

Nie wiem jak u reszty ale sam nie mam opcji wyłączania gładzika po podłączeniu myszy. Wiem że na PBG4 Leo miałem to w opcja i za każdym razem gdy włożyłem mysz automatycznie wyłączał się gładzik. Czyżby zlikwidowali to w SL? Mam teraz MagicMouse i nieraz wnerwia że automatycznie nie wyłącza trackpada.

#6 Waski14

Waski14
  • 33 posts

Posted 18 August 2013 - 16:55

Ponieważ nie ma rozwiązania tego problemu, a zapewne wiele osób trafia na ten wątek w poszukiwaniu odpowiedzi, postanowiłem odkopać ten wątek i wkleić rozwiązanie tego problemu :) How to disable Macbook trackpad - YouTube

#7 Dragon422

Dragon422
  • 215 posts
  • SkądSzczecin

Posted 18 August 2013 - 17:13

Kurcze człowieku, z nieba mi spadłeś :) do dzisiaj nie wiedziałem jak to zrobić a tu rozwiązanie. Dzięki

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users