Napiszę krótki, bo każda wiadomość to męczarnia.
Zepsuł mi się touchpad, sam "wciska" się co 10 sekund i trzeba go "wyciskać".
Uniemożliwia to normalnę pracę, ale używam laptopa głównie na biurku, więc nie ma tragedii.
Czy ktoś może mi powiedzieć, jak wyłączyć touchpad w Snow Leo?
Wiem, że po podłączeniu myszy od Apple pojawia się opcja wyłączenia gładzika, ale u mnie tego nie ma, pewnie dlatego, że mam mysz Logitecha.
W opcjach gładzika nic takiego nie ma.
Pozdrawiam,
MN

Wyłączanie gładzika
Rozpoczęty przez
MateuszNagórski
, 06 cze 2011 17:08
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 06 czerwca 2011 - 17:08
Napisano 06 czerwca 2011 - 17:45
A jak wyłączysz w System Preferences wszystkie opcje?
Napisano 06 czerwca 2011 - 17:47
Można przy pomocy jednego legacy kexta (legacy, czyli nie zawiera żadnego kodu wykonywalnego, jedynie Info.plist) spowodować, że dowolna mysz będzie traktowana jak oryginalny gryzoń Apple.
Wyedytowano linka - nie pochwalamy. // ftpd
Edit: W porządku. Nie mam zamiaru się kłócić. Co proponujesz? Reset PRAM i naprawa uprawnień tu nie pomoże.
Tylko informuję.
Można by też sprawdzić listę załadowanych kextów (kextstat) i wyładować (kextunload) te, które odpowiadają za obsługę gładzika. (Prawdopodobnie AppleMultitouchDriver, może jeszcze jakiś inny.)
Ale to trochę zaawansowana zabawa.
Wyedytowano linka - nie pochwalamy. // ftpd
Edit: W porządku. Nie mam zamiaru się kłócić. Co proponujesz? Reset PRAM i naprawa uprawnień tu nie pomoże.
Tylko informuję.
Można by też sprawdzić listę załadowanych kextów (kextstat) i wyładować (kextunload) te, które odpowiadają za obsługę gładzika. (Prawdopodobnie AppleMultitouchDriver, może jeszcze jakiś inny.)
Ale to trochę zaawansowana zabawa.
Napisano 06 czerwca 2011 - 18:05
ftpd, co masz na myśli przez wyłączenie wszystkich opcji? Zanim zabiorę się do jakichś bardziej "dzikich" dla mnie działań wolałbym spróbować czegoś prostego.
Wszystko gesty itp. mam już nie zakreślone pod opcjami gładzika, no ale sam gładzik wciąż działa - myślałem tylko, że może przez to będzie mniej wariował.

Napisano 17 lutego 2013 - 00:01
Nie wiem jak u reszty ale sam nie mam opcji wyłączania gładzika po podłączeniu myszy. Wiem że na PBG4 Leo miałem to w opcja i za każdym razem gdy włożyłem mysz automatycznie wyłączał się gładzik. Czyżby zlikwidowali to w SL? Mam teraz MagicMouse i nieraz wnerwia że automatycznie nie wyłącza trackpada.
Napisano 18 sierpnia 2013 - 16:55
Ponieważ nie ma rozwiązania tego problemu, a zapewne wiele osób trafia na ten wątek w poszukiwaniu odpowiedzi, postanowiłem odkopać ten wątek i wkleić rozwiązanie tego problemu
How to disable Macbook trackpad - YouTube

Napisano 18 sierpnia 2013 - 17:13
Kurcze człowieku, z nieba mi spadłeś
do dzisiaj nie wiedziałem jak to zrobić a tu rozwiązanie. Dzięki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych