Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pytania początkujących po zakupie ipad

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1095 odpowiedzi w tym temacie

#576 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 22 sierpnia 2012 - 08:14

Musisz mieć konto z imap, wtedy tworzysz sobie foldery w przeglądarce, czy programie pocztowym, a one pojawiają się też na iPadzie.

#577 Evadi

Evadi
  • 79 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 20:14

Czyli mam rozumieć, że sam program pocztowy nie daje takich możliwości. Dzięki za info :)

#578 wlodarmw

wlodarmw
  • 5 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 10:38

Witam, od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem nowego ipada. Jak na razie jestem bardzo zadowolony, lecz zauważyłem coś mocno irytujacego. Pomimo posiadania w domu dość szybkiego internetu (2 Mb/s) bardzo wolno pobierają się aplikacje z AppStore. Pozostałe sieciowe funkcje działają dość szybko (YouTube, safari etc.) jedynie te nieszczęsne programy kiepsko się pobierają. Próbowałem kilku metod z zagranicznych for, lecz bez powodzenia (DNS, reset routera, ipada, zmiana kanału w routerze, wyłączenie QoS). Prosiłbym o pomoc, bo nie ukrywam, ze jest to irytujace (czasami na program 20 mb czekam 5 min, gdzie na pc sciagnalbym w tym czasie trzykrotnie większy plik). Edit: Dodam, że speedtest pokazuje download na poziomie 240 kB/s, więc teoretycznie nie ma problemów. Edit2: Mea Culpa. Oczywiście, że chodziło o kB :) Jedna literka, a tyle zmienia :) Co do 2 Mb/s to nie jest to może prędkość na nasze czasy, ale chodzi mi o to, że na laptopie bądź komputerze stacjonarnym ściągam wszystko zdecydowanie szybciej.

#579 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 10:53

2Mb to jest chyba najwolniejszy internet jaki można wziąć od operatorów, więc nazywanie tego dość szybki jest sporym nadużyciem. A co do pytania AppStore nie działa najszybciej na świecie...

#580 wlodarmw

wlodarmw
  • 5 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 11:03

Może inaczej - jest dość szybki jak na moje potrzeby :) Wszystko chodzi płynnie jak powinno, na prędkość transferu też nie narzekam (poza wspomnianym AppStorem). Jeszcze małe pytanie orientacyjne dot. baterii w iPadzie - ładowałem po raz pierwszy około pięciu godzin. Odłączyłem, korzystałem z Safari ok. 25 minut i poziom spadł do 97% - czy to normalne?

#581 brajtszwanc

brajtszwanc
  • 113 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 11:09

Dodam, że speedtest pokazuje download na poziomie 240 kb/s, więc teoretycznie nie ma problemów.

Jeśli pokazuje 240 kilobitów na sekundę to na pewno jest problem z łączem. Chyba że masz na myśli kilobajty, ale wtedy napisałbyś kB :)
I druga sprawa... Tak jak napisał OleYek, 2Mb to prędkość nie na te czasy, zwłaszcza jeśli się coś pobiera z netu.

eszcze małe pytanie orientacyjne dot. baterii w iPadzie - ładowałem po raz pierwszy około pięciu godzin. Odłączyłem, korzystałem z Safari ok. 25 minut i poziom spadł do 97% - czy to normalne?

Ipad3 traci w ciągu godziny około 10% baterii więc jest to jak najbardziej normalne.

#582 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 24 sierpnia 2012 - 11:18

Jeśli pokazuje 240 kilobitów na sekundę to na pewno jest problem z łączem. Chyba że masz na myśli kilobajty, ale wtedy napisałbyś kB :)

Zaimponowałeś mi wiedzą :] Nie ma to jak dopieprzać się do każdego szczegółu zamiast po prostu pomóc w rozwiązaniu problemu, a jeśli nie to milczeć!

#583 brajtszwanc

brajtszwanc
  • 113 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 11:36

Zaimponowałeś mi wiedzą :] Nie ma to jak dopieprzać się do każdego szczegółu zamiast po prostu pomóc w rozwiązaniu problemu, a jeśli nie to milczeć!

Kompletnie nic nie wniosłeś do dyskusji więc może zamilknij? Ja chociaż zwróciłem uwagę na nieścisłości w podawaniu jednostek i nie jest to żadne czepialstwo.

@wlodarmw
Teraz odnośnie problemu. U mnie też Ipad3 nie pobiera plików z AppStore z jakąś super prędkością. Do tego jeszcze dodam że mam najtańszy router z wifi, jaki tylko mogłem kupić. Jeśli do tego prawdą jest to co napisał OleYek o AppStore to mogą być to dwie przyczyny spowalniające pobieranie aplikacji. Wczoraj pobierałem 800MB aplikację i trwało to grubo ponad pół godziny, co przy łączu 10Mb jest wynikiem bardzo przeciętnym.
Wlodarmw, pobierz sobie jakąś aplikację (i zapamiętaj ile waży) i z zegarkiem w ręku sprawdź jak długo trwał jej transfer.

#584 wlodarmw

wlodarmw
  • 5 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 12:24

14,5 MB program ściągał się dwie minuty.

#585 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 24 sierpnia 2012 - 12:29

Zawsze możesz pobierać na komputerze.

#586 brajtszwanc

brajtszwanc
  • 113 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 13:18

To ja bym się nie doszukiwał jakiś problemów. Przy Twoim necie taka prędkość pobierania nie jest dziwna.
Przed chwilą załączyłem speedtesta na Ipadzie i szybkość pobierania wyniosła blisko 10Mb, więc router nie jest u mnie wąskim gardłem (u Ciebie raczej też nie będzie). Widocznie AppStore jest ograniczeniem szybkości pobierania plików.

#587 wlodarmw

wlodarmw
  • 5 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 13:28

Ok, dzięki za pomoc w tej kwestii, ale mam jeszcze jedno pytanie - Czy da się ustawić gdzieś opcje, żebym za każdym razem, gdy coś ściągam nie podawał hasła do AppStore?

#588 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 sierpnia 2012 - 13:30

Ok, dzięki za pomoc w tej kwestii, ale mam jeszcze jedno pytanie - Czy da się ustawić gdzieś opcje, żebym za każdym razem, gdy coś ściągam nie podawał hasła do AppStore?

Nie ma takiej opcji. Możesz sobie właczyć ograniczenia w Ustawieniach na Appstore, wówczas dopiero ich wyłaczenie po wpisaniu uprzednio zdefiniowanego kodu pozwoli na pobieranie z Appstore.

#589 Evadi

Evadi
  • 79 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 15:57

Uważam że tragedii nie ma (zakładając, że łącze ma 2 mega). U mnie, na 16 wszystko hula aż miło. Soft z App Store ściąga się błyskawicznie (a instalowałem już sofciki ważące po 400 mega).

Mam jeszcze pytanko. Od pierwszego uruchomienia pojawił mi się komunikat o dostępnej aktualizacji systemu do wersji 5.1.1. Moja to najprawdopodobniej 5.1. Czy jest sens instalowania tej aktualizacji? Pytanie może się niektórym wydawać laickie, ale znając cuda jakie dzieją się po niektórych aktualizacjach pod winda, mam mieszane uczucia. iPadzik świetnie działa, dosłownie wszystko jest cacy i nie chciałbym tego zmieniać.

#590 wlodarmw

wlodarmw
  • 5 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 22:27

Ok dzięki wszystkim za pomoc. Moglibyscie poradzić, które smart covery dostępne na Allegro są oryginalne? Większość z nich ma podejrzanie niską cenę, a z kolei te w Apple Store są cenowo przesadzone w drugą stronę.

#591 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 22:32

Polecam firmę, użytkownika alfa-soft kupowałem tam wiele razy, wszystko oryginalne i ceny ok. Sprawdziłem i teraz za wiele nie wystawiają.

#592 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 24 sierpnia 2012 - 22:36

Ok dzięki wszystkim za pomoc. Moglibyscie poradzić, które smart covery dostępne na Allegro są oryginalne? Większość z nich ma podejrzanie niską cenę, a z kolei te w Apple Store są cenowo przesadzone w drugą stronę.

Zazwyczaj sprzedawcy piszą w aukcji, że są to oryginały. A jak ktoś ma podróbki to raczej nie ma odwagi tego napisać. Więc wybór nie jest taki trudny, trzeba tylko umieć czytać, bo czasem jest to gra słów :)

---------- Wpis dodano o 23:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:36 ----------

Polecam firmę, użytkownika alfa-soft kupowałem tam wiele razy, wszystko oryginalne i ceny ok.

Sprawdziłem i teraz za wiele nie wystawiają.

Alfa-soft również jak najbardziej polecam, mają chyba najtaniej i 100% oryginały ;)

#593 arseniq

arseniq
  • 15 postów

Napisano 28 sierpnia 2012 - 14:50

[CIACH]

Zasady umieszczania wpisów na forum
Sprawdź pisownię i gramatykę swojej wypowiedzi. Nie tylko spowoduje to lepsze zrozumienie Twojej wypowiedzi przez innych ale też pozwoli Ci na zachowanie szacunku do Twojej osoby. Przy okazji nie dostarczysz innym pretekstu do ataków na Twoje słownictwo i styl w zastępstwie prawdziwej dyskusji.

Napisz jeszcze raz, poprawnie. Pozwoli to na łatwiejsze zrozumienie tego, co chcesz przekazać. [URL="http://myapple.pl/programy-112/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html"]Przeczytaj to![/URL].

A swoją drogą we właściwym dziale masz właściwy wątek na takie pytanie.

#594 Mrk-WX

Mrk-WX
  • 38 postów

Napisano 30 sierpnia 2012 - 14:53

Czy jest mozliwość dodania w mailu zakładki spam? Poczte mam w op.pl. Niestety dużo właściwych maili dostarczanych jest do spamu, więc korzystanie z poczty poprzez aplikację w ipadzie staje się bezużyteczne.

#595 estel

estel
  • 195 postów

Napisano 02 września 2012 - 11:10

Zazwyczaj sprzedawcy piszą w aukcji, że są to oryginały. A jak ktoś ma podróbki to raczej nie ma odwagi tego napisać. Więc wybór nie jest taki trudny, trzeba tylko umieć czytać, bo czasem jest to gra słów :)

Nie do końca tak jest. Tzn. często mimo tego, że sprzedawcy zapewniają że produkt jest oryginalny tak naprawdę nie jest. Na szczęście wg. regulaminu Allegro na aukcji nie można wystawiać podróbek, więc jeżeli coś jest nie tak to można się kłócić i racja jest po stronie kupującego.

Inna sprawa, że też nie ma sensu kupować np. słuchawek za 20 zł niby oryginalnych Apple'a, bo wiadomo że to jest podróbka. Cena jest zawsze dobrym wyznacznikiem ;)

Temat brzmi pytania po zakupie, ale ja mam pytanie przed zakupowe, mianowicie - gdzie kupić iPada? Naczytałem się na tym forum, że są problemy z ekranami, więc gdyby coś było nie tak to chciałbym móc zwrócić urządzenie bez żadnych problemów i wymienić na nowy. W związku z tym pytanie czy kupić w iSpocie, czy w jakiś Saturnach/Media Marktach, czy na apple.pl, czy może od jakiś sklepów pokroju komputronik?

#596 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 02 września 2012 - 11:27

iSpot albo Cortland z reguły pozwala sprawdzić zakup.

#597 estel

estel
  • 195 postów

Napisano 02 września 2012 - 20:26

Tak, tylko problem jest taki że w sklepie: 1. Jest inne oświetlenie. 2. Jest spina, bo inni kupujący, po sprzedawca foszy. 3. Jest się podjaranym zakupem, więc traci się obiektywność. Ja chcę to sprawdzić w zaciszu domowym, na spokojnie, na kilku zdjęciach. Sprawdzić ekran, jakieś kurze pod nim, hot/bad pixele itd. Nie będę tego robić w sklepie, bo zajmie mi to pewnie trochę więcej niż minutkę ;)

#598 Evadi

Evadi
  • 79 postów

Napisano 06 września 2012 - 08:18

Mam kolejne pytanie dotyczące iPada, a konkretnie aplikacji do zarządzania pocztą. Od samego początku użytkowania zauważyłem, że niektóre @ nie ściągają się. Pobierany jest tylko temat, a sam mail zawiera informację "Ta wiadomość nie została pobrana z serwera", a poniżej pod linią przerywaną "wiadomość jest pobrana tylko częściowo, pobierz pozostałe 0 bajtów". Niestety takiej wiadomości nie da się już w ogóle pobrać. Na innym urządzeniu (np. Smartfon na androidzie) wiadomości te są pobierane w całości. Czy miał ktoś już taki przypadek? Dodam, ze konto jest na interia.

#599 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 06 września 2012 - 08:59

Pewnie są we flashu.

#600 Evadi

Evadi
  • 79 postów

Napisano 06 września 2012 - 13:08

Czyli, że nie da się tych wiadomości wyświetlić?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych