Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Preferencje uruchamianych aplikacji ⌘+podwójne kliknięcie - nie działa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 patryk_sun

patryk_sun
  • 12 postów

Napisano 01 czerwca 2011 - 15:09

Witam zainteresowanych. Jakiś czas temu zainstalowałem Civ V na MBP Snow Leopard. Miałem problem tego typu, iż po włączeniu od razu miałem czarny ekran, muzyka grała :). Znalazłem w sieci rozwiązanie, które mówiło o przełączeniu aplikacji w tryb okna. Można to było zrobić poprzez skrót ⌘+podwójne kliknięcie na skrócie do danej aplikacji. Efektem było okno preferencji danej aplikacji w której wybierało się z jaką rozdzielczością chce się uruchomić program oraz na jakim monitorze. Wygląd takiego okienka załączam. Udało mi się to zrobić raz i Civ V chodzi ładnie, teraz jednak chciałem powtórzyć to z inną aplikacją i du...pa. Nie mogę wejść w preferencje żadnej aplikacji wcześniej użytą metodą, a chciałbym przestawić np. PS na drugi monitor bez przestawiania głównego monitora w preferencjach. Jeśli ktoś wie lub ma jakiś pomysł co do rozwiązania problemu proszę śmiało pisać, będę sprawdzał. Pozdrowionka :)

#2 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 01 czerwca 2011 - 18:25

Nic z tego nie rozumiem. Jakie klikanie w skrót, co to jest skrót wg ciebie? Preferencje aplikacji masz pod cmd+,

#3 patryk_sun

patryk_sun
  • 12 postów

Napisano 02 czerwca 2011 - 06:31

Może źle opisałem sprawę więc jeszcze raz. Odpalam finder -> programy -> klikam raz na wybraną aplikację np. moja Cywilizacja V i teraz chce przejść do preferencji tej aplikacji skrótem ⌘+podwójne kliknięcie. Efektem tego działania ma być otwarcie okienka takiego jak załączyłem w poście powyżej. Ewentualnie jak otworzyć takie okienko preferencji w inny sposób.

#4 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 czerwca 2011 - 08:22

to zależy od aplikacji (co jest oczywiste) niektóre mają jakieś opcje jak uruchamiasz np. z alt'em (np. iPhoto pozwala na wybranie biblioteki) ale to NIE są preferencje. mieszasz pojęcia.

#5 patryk_sun

patryk_sun
  • 12 postów

Napisano 02 czerwca 2011 - 10:36

Dzięki Roberto za ostatnią pomoc może i teraz cos się wyłuska. A więc już rozumiem więcej. Wszystko zależy od aplikacji w moim przypadku skupmy się na grze Civ V. Nie mogąc jej uruchomić na stronie supportu gry znalazłem właśnie te rozwiązanie ze zmianą preferencji uruchamiania aplikacji, jak to oni ladnie nazwali "windowed mode" aby do niego wejść należało użyć skrótu ⌘+podwójne kliknięcie. Wszystko się udało okno, które widać w załączniku powyżej się pokazało i git. Teraz chciałbym zmienić te ustawienia ale używając tego samego skrótu nie mogę już wejść w te preferencje, aplikacja po prostu odpala się. To jest ciekawe dlaczego zniknęła ta możliwość. Roberto chciałbym tak samo przestawić odpalanie photoshopa ale też nie mogę się dostać do preferencji, a nie chce przestawiać głównego monitora na zawnętrzny.

#6 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 czerwca 2011 - 10:57

nie wiem co chcesz zmieniać w ustawieniach Photoshopa przy starcie, ale on ma przecież 'normalne' preferencje. czemu ci zniknęło - nie wiem. pisz do supportu gry raczej, skoro było, a nie ma. próbowałeś z innymi klawiszami? np. alt właśnie?

#7 patryk_sun

patryk_sun
  • 12 postów

Napisano 02 czerwca 2011 - 11:14

Pisze po raz trzeci, że chciałbym aby photoshop uruchamiał mi się na drugim monitorze zamiast na głównym w MBP. Nie chciałbym jednak zmieniać w preferencjach systemu głównego ekranu by mi się dock nie przesunął. A w preferencjach CS5 nie ma żadnej opcji wyboru na jakim monitorze ma się aplikacja włączać. Tak próbowałem innymi klawiszami niestety bez oczekiwanego rezultatu.

#8 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 czerwca 2011 - 11:23

nie ma czegoś takiego, że uruchamiając program z jakimś klawiszem wyskakują ci jakieś ustawienia okien. to NIE jest zasada, to NIE jest uniwersalne. To są WYJĄTKOWE sytuacje tylko dla NIEKTÓRYCH programów, które pozwalają na ustawienie pewnych rzeczy przy starcie (jakieś gry np. czasami, albo iPhoto [wybór biblioteki], albo Adium [wybór konta]). Jeżeli nie ma czegoś takiego w opcjach Photoshopa - to najwidoczniej najzwyczajniej w świecie na coś takiego ten program NIE pozwala.

#9 patryk_sun

patryk_sun
  • 12 postów

Napisano 02 czerwca 2011 - 11:39

I to jest konkreta odpowiedź. :) Postaram się jednak rozwiązać zagadkę dlaczego nie mogę wejść powtórnie w owe preferencje jeśli chodzi o CivV i dam znać. Dzięki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych