Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

oszukany na allegro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 chris125

chris125
  • 238 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 31 maja 2011 - 14:31

siema wpłaciłem kasę kolesiowi na konto i głucho. dzwonię i odzywa się poczta, przez gg tez nic. policja dojdzie go jakoś po IP czy coś? Ktoś z was też został przekręcony na kasę. Proszę o pomoc

#2 BrinX

BrinX
  • 319 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 maja 2011 - 14:44

Opisz dokladnie sytuacje. Ja niedawno miałem podobna sprawę.

#3 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 31 maja 2011 - 14:46

Kiedy wpłaciłeś, jak (przelew czy Płatności Allegro), ile się nie odzywa, ile miał komentarzy... i świat się nie wali jeszcze. Zawsze można mu przypomnieć przez zgłoszenie sporu do Allegro. Ja tak miałem wiele razy że brak kontaktu, wysyłki... zakładałem spór na Allegro i paczka natychmiast przychodziła (no ale nie kupuję nigdy u osób z małą ilością komentarzy lub dużą negatywnych)

#4 chris125

chris125
  • 238 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 31 maja 2011 - 15:09

kasę wpłaciłem mu przez bluecash.pl ale mam potwierdzenie na mailu i na koncie. kupiłem tel w sobotę wieczorem a w niedzielę rano dostałem maila z allegro że konto zostało zawieszone. patrze komentarze a tam jeden że to oszust a konto zostało skradzione.

#5 stojak1030

stojak1030
  • 2 186 postów
  • SkądŻary, Poland

Napisano 31 maja 2011 - 15:13

Masz nauczkę, najpierw patrzy się na komentarze i ich ilość. Co to jest bluecash.pl? Nie lepiej przelew, albo Płacę z Allegro? Zgłoś na policję, ale wątpię, by coś to pomogło, jeśli nie masz dokładnych danych, które przecież mógł podać Ci nieprawdziwe.

#6 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 31 maja 2011 - 15:14

Zgłaszasz sprawę na policję, jak? Wszystko masz podane na stronach allegro. Potem wysyłasz im ksero rozpoczęcia postępowania i czekasz na kasę. Max do 4ch miesięcy i kasę masz z powrotem.

#7 BrinX

BrinX
  • 319 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 maja 2011 - 15:16

Ja wpłacałem bezpośrednio w mBanku, jak konto zawieszone to czym prędzej zgłaszaj na policje, opowiedz wszystko po miesiącu dostaniesz info ze rozpoczęli postępowanie wyjaśniające, wtedy w programie ochrony kupujacych wypełniasz formularz wysyłasz wszystko o co tam poproszą i za jakiś czas widzisz kasę znów u siebie ale bez kosztów wysyłki , tylko tyle na ile była aukcja

#8 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 maja 2011 - 15:19

Bluecash to serwis umożliwiający dokonywania przelewów pomiędzy Bankami online bez potrzeby oczekiwania na sesje elixir, co jest szczególnie przydatne gdy zależy nam na czasie albo gdy przelew wykonywany jest w weekend. Rozumiem że dokonywałeś go na jakiś rachunek, ale ten rachunek tak naprawdę jest rachunkiem firmy bluecash w danym Banku (w banku w którym sprzedający miał konto). Następnie bluecash już ze swego rachunku w tym Banku przelał kasę na rachunek sprzedającego telefon. Co do sprawy proponuje niezwłocznie powiadomić allegro o zaistniałej sytuacji.

#9 chris125

chris125
  • 238 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 31 maja 2011 - 15:22

tobie zwrócili? skoro konto skradzione i prawdopodobnie fałszywe dane to jak go namierzą? a co mam ze sobą zabrać na policję?

---------- Wpis dodano o 16:22 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:21 ----------

napiszcie mi punkt po punkcie co robić bo nigdy sie nie spotkałem z oszustem na allegro

#10 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 31 maja 2011 - 15:27

Co Cie obchodzi co będą robić? Kasę zwróci allegro. A jak poszukaj na allegro, 3 sek roboty: Program Ochrony Kupujących - Aukcje internetowe Allegro

#11 BrinX

BrinX
  • 319 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 maja 2011 - 15:32

Na policje wszystko co może pomoc w tej sprawie. maile , wydruk aukcji itp. itd. Ja kasę odzyskałem z Allegro. A policja nadal kolesia szuka. ostatnio odezwała się do mnie osoba - dale info o oszuście na innym forum i okazało się ze osoba znów podaje to samo konto na które ja wpłacałem ale inne dane znów kradzione konto. trzeba uważać i nie wpłacać od razu :) Co do info co i jak zrobic to Konrado1984 już Cię pokierował :)

Jak złożyć zawiadomienie o przestępstwie?
Jednym z warunków otrzymania pieniędzy z Programu Ochrony Kupujących jest zgłoszenie sprawy organom ścigania i otrzymanie pisemnego postanowienia o wszczęciu dochodzenia/śledztwa.
Zgłaszając sprawę Policji, szczegółowo opisz i udokumentuj całą sytuację. Przekaż komplet posiadanych dokumentów, takich jak dokument potwierdzający dokonanie zapłaty za towar, wydruki treści korespondencji prowadzonej ze Sprzedającym, w miarę możliwości - wydruk treści strony przedmiotu. Jeśli więcej osób zostało poszkodowanych, możesz przedstawić wydruk karty użytkownika z negatywnymi opiniami i/lub postów z forum poświęconego sprawie. Dzięki temu organy ścigania zorientują się w skali oszustwa.
Przygotuj się także na ewentualne wyjaśnienie ogólnych zasad funkcjonowania Allegro i Internetu.
Poinformuj Policję, że na jej wniosek Allegro udostępni jej wszelkie posiadane dane na temat osoby Sprzedającej. Adres korespondencyjny Allegro:

Grupa Allegro Sp. z o. o.
ul. Marcelińska 90
60-324 Poznań
nr fax: (61) 645 16 54

W terminie do 30 dni od złożenia zawiadomienia Policja/Prokuratura powinna zakończyć czynności sprawdzające i przesłać listownie postanowienie o wszczęciu lub odmowie wszczęcia postępowania przygotowawczego. W piśmie o wszczęciu znajdą się numery sprawy: jednostki Policji nadają numery RSD (rejestr śledztw i dochodzeń), Prokuratury - numery Ds. Jeśli upływa termin złożenia formularza zgłoszeniowego, a Policja/Prokuratura nie przekazała dokumentów, napisz do nas.
Gdy otrzymasz pocztą postanowienie o wszczęciu śledztwa lub dochodzenia, możesz rozpocząć wypełnienie formularza, w którym podasz nazwę jednostki Policji lub Prokuratury i numer RSD/Ds. Jeśli policja odmówi wszczęcia postępowania, nie będziesz mógł skorzystać z Programu. Zebrane informacje przekażemy zainteresowanym funkcjonariuszom - pozwoli to zintensyfikować i skoordynować działania organów ścigania.

#12 chris125

chris125
  • 238 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 31 maja 2011 - 15:33

ok dzięki. co muszę wziąć na policję, jakie papiery? a iść na posterunek ktory obejmuje mój rejon czy obojętnie na który?

#13 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 31 maja 2011 - 15:38

Wszystko masz w podanym przeze mnie linku! Ten do którego należy Twój rejon, powiat czy whatever, gdzie mieszkasz.

#14 chris125

chris125
  • 238 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 31 maja 2011 - 16:05

dziękuję za pomoc wiem już co robić i jutro idę na policję. jeszcze jedno ostatnie pytanie, mniej więcej po jakim czasie pieniądze będę miał na koncie?

#15 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 31 maja 2011 - 16:11

3-4 miechy, zresztą masz to też w moim linku.

#16 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 maja 2011 - 17:30

Błąd, że wpłacałeś kasę poprzez bluecash. Mogłeś skorzystać z opcji "Płacę z Allegro" idea działania podobna do bluecash, a duże większe zapewnienie bezpieczeństwa ze strony allegro.

#17 chris125

chris125
  • 238 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 31 maja 2011 - 17:49

płace z allegro działa na zasadzie bluecash czy trzeba mieć konto "doładowane"?

#18 Jerry_R

Jerry_R
  • 42 postów

Napisano 31 maja 2011 - 17:51

Konto sprzedajacego to nie: adammalasiewicz ?

Rozumiem, ze to nie to:
Nowy IPHONE 4 32GB z ERY (1625419775) - Aukcje internetowe Allegro

#19 chris125

chris125
  • 238 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 31 maja 2011 - 18:18

magmag2010

#20 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 31 maja 2011 - 18:23

Dziwne to konto coraz bardziej. Np. ktoś wystawił mu/jej pozytywa za tą aukcję (telefon sprzedany za 1zł?) SAMSUNG WAVE GT S8500 NA GWARANCJI BEZ SIMLOCK (1639522912) - Aukcje internetowe Allegro

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych