Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

FOTOSTATION NA MAC OS 10.3.9

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 fotodawido

fotodawido
  • 55 postów
  • SkądWarszawa/Poznań

Napisano 22 kwietnia 2007 - 21:16

witam wszystkich, to moj pierwszy post tutaj. jestem od niedawno posiadaczem mac'a i mam pytanie a zarazem prosbe. czy moze ktos posiada z was fotostation na mac os 10.3.9 lub wie jak zainstalowac program dla mac os 10.4 na mac os 10.3.9 ? bo nie chce mi sie grzebac i instalowac jakis q.app lub virtual pc zeby zainstalowac ten program pod windowsem. bede bardzo wdzieczny za pomoc...

#2 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 22 kwietnia 2007 - 23:01

fotostation ???? Czy ktoś z tego jeszcze korzysta ??? Pamiętam to. Program kreowany na profesjonalną przeglądarkę. W pewnym momencie przestał się rozwijać i najtańsze a nawet darmowe przeglądarki-zarządzarki ;-) ją pozostawiły daleko w tyle. A co nie znalazłeś na płycie instalacyjnej instalatora dla MacOS ??? Płyta producenta zawiera wersje dla mac i win. A jak posiadasz starszą wersję to możesz odpalić w X spod classica. Te same opcje a nawet więcej masz w iPhoto które jest dodawane do systemu operacyjnego. Zarówno do 10.3 jak i 10.4 a nawet mam 2 z Jaguarem.

#3 fotodawido

fotodawido
  • 55 postów
  • SkądWarszawa/Poznań

Napisano 23 kwietnia 2007 - 11:02

jak dotad nie znalazlem nic lepszego wedlug mnie, prosty i czytelny. a co jesli nie moge go uruchomic na x z classica ? jak to zrobic ?

#4 aldek

aldek
  • 793 postów
  • SkądGrodzisk Maz. Wieś: Reczyce

Napisano 23 kwietnia 2007 - 11:22

Taa, w iPhoto. To niech mi jeszcze Marcin pokaże, gdzie iPhoto obsługuje tagi ITPC...

#5 fotodawido

fotodawido
  • 55 postów
  • SkądWarszawa/Poznań

Napisano 23 kwietnia 2007 - 11:41

no wlasnie w glownej mierze chodzi o tahi IPTC, fotostation jest stary ale prawie wszystkie jak nie wszystkie agencje prasowe i gazety korzystaja z tego oprogramowania... poratujcie poczatkujacego mac'owca jak zainstalowac program dla classica na mac os 10.3.9, w swoim mac os x nie mam doinstalowanego chyba classica bo wyswietla mi ze nie folderu z tym systemem. czy mozna to doinstalowac jakos ?

#6 Jeremy

Jeremy
  • 378 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 kwietnia 2007 - 12:00

Używałem fotostation w pracy na classicu pod X-em, i chodziło to strasznie wolno. W końcu przeszliśmy na iView Media Pro - i w sumie po paru latach wolę ten program - polecam, jakby co.

#7 aldek

aldek
  • 793 postów
  • SkądGrodzisk Maz. Wieś: Reczyce

Napisano 23 kwietnia 2007 - 12:21

Ja także polecam Microsoft iView Media Pro. Jest lepszy od FS o niebo, choć niestety, by zapisać tagi do pliku trza wykonać synchronizację, co jest upierdliwe jak sam diabeł. FS było tu lepsze. Poszukaj sobie natywnej wersji FS na X, były nawet jakieś trajale do ściągnięcia...

#8 fotodawido

fotodawido
  • 55 postów
  • SkądWarszawa/Poznań

Napisano 23 kwietnia 2007 - 12:33

ja dalej bede sie upierac przy Fotostation, wlasnie przetestowalem iView Media Pro i niestety zawiodlem sie tagi ITPC sa slabo rozbudowane jedyne za to szybkosc dzialania... natywna wersja fotostation pojdzie na mac os 10.3.9 ??

#9 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 23 kwietnia 2007 - 20:33

Wersja 4.5 był dla classica. Natywna jest od 5.0. Tak w każdym razie jest napisane na ich stronie. Jak chcesz instalować pod classiciem musisz mieć teczkę systemową z MacOS9. Jeśli jej nie masz instalujesz classica z płyt instalacyjnych pantery. Nie wiem jak to było przy Panterze ale w Tigerze był instalator na MacOS9 a w Jaguarze było to w system restore. Starczyło zamontować odpowiedni plik dmg i skopiować teczkę sysemową do głównego folderu. Programy classicowe będą się odpalały prawie tak samo jak zwykłe natywne macosx. Przy pierwszym uruchomieniu programu classicowego potrwa tylko trochę odpalenie środowiska classic.

#10 fotodawido

fotodawido
  • 55 postów
  • SkądWarszawa/Poznań

Napisano 24 kwietnia 2007 - 19:23

zrobilem jak radziles i wszystko sie udalo...:) dzieki za wskazowki, pozdrawiam

#11 fotodawido

fotodawido
  • 55 postów
  • SkądWarszawa/Poznań

Napisano 25 kwietnia 2007 - 20:35

chcac otworzyc zdjecie w fotostation uruchamianym spod classica program sie zamyka, wie ktos dlaczego ?

#12 goodsmack

goodsmack
  • 4 postów

Napisano 04 listopada 2009 - 09:15

FotoStation5 i 6 problem z Leopardem Snow Czy ktos mam moze seri do FS6 . Jak ktos z 5 nie przesiadzie sie na 6 po zainstalowaniu snowa ma iwelki klpot . Program wywala . Tzn w moim przypadku stworzone woldery widzi i odczytuje ale nie mozna rozklikac teczek z opcji (include subfolders) . Podobnie jest przy probie przelaczenie sie na desktop . Momentalnie wysypuje . Ogolnie FS5 jak ma przeczytac zawartosc folderow pada . W 6 ten problem nie istnieje . Ktos moze sie z tym spotkal??? Jest jakies rozwiazanie???? Czy jedyne pod tytulem FS6 JEsli tak to poszukuje seriala . Pomoze ktos??????????????

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych