Konto walutowe - pare pytan.
Started by
OneMinuteGames
, 30 May 2011 14:27
7 replies to this topic
Posted 30 May 2011 - 14:27
Jako ze moje glowne konto mam w mBanku - kazda wyplata od Stefcia ma zabierany 80-paro zlotowy haracz przez Niemiecki bank przy transferze. W przypadku niewielkich wyplat, moze to byc spory procent... Do tego nie bardzo wiadomo jak to liczyc do podatkow...
Wkurza mnie to juz dlatego chce zalozyc konto walutowe, w mBanku jest to trywialne i polega na jednym telefonie... Jednakze mam pare pytan ktore mnie nurtuja, wiem ze niektorzy tutaj dzialaja juz podobnie, dlatego byc moze rozwieja moje watpliwosci:
- Po jakim kursie przeliczane sa wyplaty z iTunes Connect? Przy obecnych ustawieniach, finanse wyliczane sa ostatecznie w PLN i nie do konca wiadomo jak finalnie oni to licza ( pewnie moznaby recznie zliczyc wszystko i do tego dojsc mniej wiecej, ale moze ktos ma juz odpowiedz
)... Czy przeliczane sa poszczegolne waluty, czy suma wszystkiego w jakiejs jednej walucie, np. USD? Jest to kurs sredni czy kupna jakiegos banku? Ktos wie jak z tym jest ?
- Powyzsze pytanie ma znaczenie bo: wyczytalem apropos konta walutowego w mBanku, ze transfer kasy z konta walutowego na osobiste w PLN, liczy sie po kursie kupna, a nie srednim. ( roznica jest calkiem spora ) Dlaczego to jest istotne ? Zastanawiam sie po prostu, czy ta roznica nie zezre mi i tak kwot porownywalnych z tym 80-paro zlotowym haraczem. ( A im wiecej bede mial kasy na koncie dajmy na to w USD, tym wieksza to bedzie roznica na moja niekorzysc )
- Bardziej oplaca sie miec konto walutowe w EUR czy USD ? Czy ma to jakies znaczenie ? Np. sprzedajac wiecej w USA, bardziej oplaca sie miec konto w USD ?
Pozdrawiam

Posted 31 May 2011 - 19:33
Jakby co, zadalem to samo pytanie w ogolnodostepnej czesc, wiecej odwiedzajacych to moze bedzie wiecej odpowiedzi
Mozna skasowac temat w tej czesci forum.

Posted 04 June 2011 - 08:53
Ja mam konto w ING i Apple w raportach zamiast PLN od razu pokazuje EUR. Osobiście polecam EUR szybko łatwo i nie zjada kasy.
Posted 04 June 2011 - 16:47
Ostatnio dostałem pierwszą wypłatę więc mogę odpowiedzieć na kilka pytań.
Mam konto w mBank i założyłem walutowe w Euro. W iTunes ustawiłem wypłatę w Euro.
To co zostało wyliczone w iTunes - Payments znalazło się co do Euro centa na moim koncie. Wygląda z wyliczeń, że Apple nie wziął jakieś poprawki na dodatkowe opłaty gdyż wyliczenia dla poszczególnych walut wynikają z samej sprzedaży.
Nie wiem o które przeliczenia walut Ci chodzi ale tutaj są te co Apple sobie wziął gdy przeliczał na Euro:
CAD - 0.71682
EUR - 1
GBP - 1.15159
USD - 0.70196
Jeśli chodzi o to jak mBank przeliczy mi Euro na złotówki gdy będę chciał je wydać to nie wiem. Też nie do końca wiem jak to potem przeliczyć do PITu w następnym roku. Więc jak ktoś wie to się chętnie dowiem

Posted 05 June 2011 - 13:08
@EasyGoing, @Lestek - dzieki za odpowiedzi
No wlasnie - przy opisie konta walutowego w mBanku jest wspomniane ze przeliczenie bedzie nastepowalo po kursie kupna - ktory jest oczywiscie znacznie "slabszy" niz kurs sredni... To co mnie ciagle intryguje, to po jakim kursie Apple przelicza waluty na zlotowki -> gdy wyplaty sa ustawione w zlotowkach... @EasyGoing, te kursy ktore tutaj podales mozna znalezc gdzies w iTunes Connect ?
EDIT: ok, znalazlem
Kursy wygladaja na kursy srednie z czasu ostatniej wyplaty. Co jest ciekawe, bo skoro ja mam potem przeliczac to na zlotowki z euro po niekorzystnym kursie, to zaraz sobie policze czy czasem te 85zl haraczu ( ktos dokladnie wie ile to jest ? To jest jakis procent z minimalna wartoscia czy jakos inaczej ? ) moze byc bardziej oplacalne.

Posted 07 June 2011 - 14:12
Notatka:
Wyliczylem sobie to wszystko dokladnie, i jakby kogos to jeszcze interesowalo: ( to o czym caly czas pisze tyczy sie kont w mBanku - nie wiem jak jest w innych bankach i jak wygladaja tam prowizje )
- Konto walutowe oplaca sie miec, przy przelwach do ~1000 EUR, 1300$ ( wedlug kursow na teraz )
- Powyzej tej kwoty, lepiej dostawac przelew od razu w zlotowkach, bo DBPL bierze 0.15% prowizji, minimum 87zl. Tyle ze kwoty wyliczane sa przez Apple po kursie srednim PLN - a wiec nieco lepiej niz przy transferze z konta walutowego na konto PLN, ktore to transfery sa wyliczane po kursie kupna.
Oczywiscie nikt nie kaze nam przelewac kasy na konto w zlotowkach, rownie dobrze mozna trzymac calosc w walucie, i np. czekac na dogodny moment kursowy
Czy inwestowac czy cokolwiek bysmy chcieli... Ten scenariusz zaklada ze chcemy z tej kasy na biezaco korzystac w Polsce...
No, to by bylo chyba na tyle. Ja zaloze konto walutowe - przeciez dane bankowe w iTunes Connect mozna zmienic w dowolnej chwili, gdyby sie okazalo ze moj soft zostal hiciorem i bede dostawal wiecej niz te 1000 euro na miesiac
Pozdrawiam!

Posted 09 June 2011 - 21:10
To szwabki coś zmienili w prowizjach? Bo jak ostatnio sprawdzałem (jeszcze w zeszłym roku) to pobierali 5% minimum 87 zł... Tak czy siak 1000€ miesięcznie niestety jeszcze mi nie grozi ;-)
Posted 10 June 2011 - 13:01
Kurcze nie mam juz zrodla gdzie pisalo 0.15%... Ale az 5% ? To by nie bylo za duzo ? 5 tys euro za przelew 100 tys ?
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users