Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone a system NTSC-J

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 iPhone-man

iPhone-man
  • 7 posts

Posted 29 May 2011 - 14:38

Witam. Przepraszam jeśli w złym dziale zamieściłem wątek. Mam pytanie. Czy można w jakikolwiek sposób zmusić iPhone-a aby na wyjściu TV emitował sygnał w systemie NTSC-J lub NTSC-U lub jakikolwiek inny niż PAL i NTSC ? Dodam, że mam oryginalny kabel Apple TV. Nigdzie nie mogę znaleźć info w tym temacie. Z góry dziękuję.

#2 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 29 May 2011 - 14:51

ustawienia > iPod > sygnał TV,ustaw sobie na NTSC

#3 iPhone-man

iPhone-man
  • 7 posts

Posted 29 May 2011 - 15:14

No właśnie chodzi o to by to nie było ani NTSC ani PAL tylko NTSC-j lub NTSC-u.

#4 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 29 May 2011 - 16:29

NTSC to NTSC jedyne co rozni NTSC-J od reszty jest taka ze poziom czerni jest delikatnie inny i wymaga jedynie zmiany jasnsci ekranu w tv. NTSC to NTSC i jest kompatybilne ze soba.

#5 iPhone-man

iPhone-man
  • 7 posts

Posted 29 May 2011 - 21:37

Niestety NTSC-J a NTSC to są różne systemy. Urządzenie emitujące sygnał/obraz NTSC wyświetlany na odbiorniku NTSC-J jest pozbawiony fonii i barw. Dzięki wszystkim uprzejmym ale wiem co to jest NTSC i czym się te systemy różnią, chodzi mi jedynie aby ktoś mi pomógł i powiedział czy da się uzyskać NTSC-J na wyjściu AV z iPhone ? W ostateczności system NTSC-U co zaowocować powinno poprawnym wyświetlaniem Video. Te telefony przecież są sprzedawane w Japonii a NTSC-J to jest właśnie japoński system kodowania.

#6 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 29 May 2011 - 22:24

Zgraj sobie wideo na dysk w jakimkolwiek formacie a później znajdź konwerter na PC albo Mac.

#7 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 30 May 2011 - 07:33

Niestety NTSC-J a NTSC to są różne systemy. Urządzenie emitujące sygnał/obraz NTSC wyświetlany na odbiorniku NTSC-J jest pozbawiony fonii i barw.
Dzięki wszystkim uprzejmym ale wiem co to jest NTSC i czym się te systemy różnią, chodzi mi jedynie aby ktoś mi pomógł i powiedział czy da się uzyskać NTSC-J na wyjściu AV z iPhone ? W ostateczności system NTSC-U co zaowocować powinno poprawnym wyświetlaniem Video.
Te telefony przecież są sprzedawane w Japonii a NTSC-J to jest właśnie japoński system kodowania.

Bzdura - NTSC na odbiorniku NTSC-J bedzie jedynie nieco jasniejsze a fonia jest zupelnie niezalezna od systemu kodowania obrazu. PAL bedzie pozbawiony barw ale nie NTSC nie mowiac juz o tym ze NTSC = NTSC-U... radze sobie poczytac: NTSC - Wikipedia, the free encyclopedia

W USA powstala organizacja NTSC ktora opracowala ten standard (NTSC/NTSC-U) a nastepnie zomodyfikowano go delikatnie dla Japonii (NTSC-J) dlatego NTSC to jest NTSC-U i jest kompatybilne z NTSC-J pomijajac juz fakt ze okreslenia NTSC-U uzywa sie jedynie w odniesieniu do gier a nie systemu kodowania obrazu.

#8 iPhone-man

iPhone-man
  • 7 posts

Posted 30 May 2011 - 13:34

Polecam abyś doczytał choćby o zasadniczej różnicy wielkości wyświetlanego obrazu.
A jeśli nadal tak uważasz to polecam abyś kupił sobie płytę DVD z Japonii z kodem regionu i włączył ją na odtwarzaczu europejskim z możliwością ustawienia zarówno NTSC jak i PAL. To samo z konsolą do gier PS lub Xbox.
Miłego grania i oglądania.
Wie ktoś może czy jest opcja ustawienia w jakikolwiek sposób tego ?

Zgraj sobie wideo na dysk w jakimkolwiek formacie a później znajdź konwerter na PC albo Mac.

Chodzi o to, że odbiornik TV jest przystosowany jedynie do NTSC-J .
Ja nie mam problemu z odtwarzaniem tylko z wyświetlaniem.

#9 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 30 May 2011 - 22:19

Polecam abyś doczytał choćby o zasadniczej różnicy wielkości wyświetlanego obrazu.
A jeśli nadal tak uważasz to polecam abyś kupił sobie płytę DVD z Japonii z kodem regionu i włączył ją na odtwarzaczu europejskim z możliwością ustawienia zarówno NTSC jak i PAL. To samo z konsolą do gier PS lub Xbox.
Miłego grania i oglądania.

1. Wszystkie NTSC maja taka sama rozdzielczosc. Mylisz PAL z NTSC... ponownie.
2. Blokady regionalne DVD nie maja najmniejszego zwiazku z sposobem kodowania obrazu.
3. Blokady regionalne gier choc czesto nazywane NTSC-J/NTSC-U/PAL nie maja zwiazku z sposobem kodowania obrazu. Dlaczego wiec nie ma gier PAL w Japoni albo NTSC w Europie? Bo w Europie obowiazuje PAL a w Japonii NTSC - czy tak trudno to pojac?
4. Odpalenie gry NTSC na konsoli Europejskiej z wylaczona blokada regionalna owocuje wyswietleniem obrazu NTSC poprawnie na dowolnym odbiorniku ktory takowy obsluguje co czyni twoj argument jeszcze bardziej nietrafionym.

W tym miejscu twoja upartosc, niechec przyswojenia faktow i zaparte dazenie w glupote sprawia ze zaczynam myslec ze twoje problemy z fonia i video wynikaja z tego ze starasz sie podlaczyc kabel component pod wejscie composite - co bylo by naprawde zabawne.

#10 iPhone-man

iPhone-man
  • 7 posts

Posted 31 May 2011 - 08:42

Chłopie ja sobie zdaję sprawę, że są takie typy ludzi, którym trzeba pokazać by uwierzyli.

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/534/honda1m.jpg/]Dołączona grafika[/URL]

I nie po to zaawansowane programy do obróbki obrazu mają aż tyle możliwości zapisania NTSC by się autorom nie nudziło.
A to i tak nie wszystkie.

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/193/ntscg.jpg/]Dołączona grafika[/URL]

Poza tym NTSC może mieć 3.58 (dokładnie 3.579545Mhz) czy NTSC 4.43 (dokładnie 4.43361875 Mhz)

Zrozum, że odbiornik jest tylko do NTSC-J i nie wyświetla kolorów po wpuszczeniu sygnału NTSC i PAL. Lekko "wskakuje kolor" ale nie przebija się poprawne wyświetlanie.
Nie bez powodu każdy kto kupił PS lub Xbox w Japonii przerabia konsole mimo, że współczesne telewizory są przystosowane zarówno do NTSC jak i PAL.
Czy mogę coś jeszcze uczynić tematem rozjaśnienia ?
Rozmawiasz obok tematu bo ja chcę się dowiedzieć czy iPhone potrafi wysyłać NTSC-J .
PS: Kod regionu jest właśnie min. po to by rozróżniać systemy.

#11 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 31 May 2011 - 09:58

Boze ty na prawde nie masz pojecia o czym piszesz? Wszystkie tryby NTSC ktore pokazales na screenie maja dokladnie te same parametry obrazu - 720x480 59,94p/i roznia sie jedynie dzwiekiem, proporcjami (za co odpowiada flaga obrazu anomorficznego a nie sam obraz). Poza tym w medium cyfrowym jedyna roznica miedzy NTSC a PAL jest rozdzielczosc i ilosc klatek/sec, nie maja one zwiazku z prawdziwym NTSC i PAL jako systemami kodowania obrazu a nazewnictwo jest takie zeby ulatwic wybor osoba ktore nie maja pojecia jak nagrac dvd zeby najlepiej wygladalo na ich odtwarzaczu. Powinienes tez poczytac sobie co to jest NTSC 4.43... Konsole przerabia sie zeby odpalala gry z innego regionu nie ma to zadnego zwiazku z formatem obrazu generowanego przez konsole bo ten zalezny jest od gry i nawet przerobiona konsola bedzie wyswietlac obraz NTSC w grach NTSC i PAL w grach PAL. Ja ci mowie ze iPhone wyswietla NTSC ktore jest kompatybilne z NTSC-J i ze twoje problemy z wyswietlaniem raczej nie maja z tym zwiazku. Kod regionu to nie rodzaj kodowania obrazu - mozesz sobie wmawiac ze tak jest ale wtedy bedziesz w bledzie.

#12 iPhone-man

iPhone-man
  • 7 posts

Posted 31 May 2011 - 10:45

Widzę, że trzeba przybrać inny sposób rozmowy. W takim razie powiedz mi ile systemów na świecie i jakie potrafią poprawnie wyświetlać obraz na odbiornikach NTSC i PAL ? Poza tym przyglądnij się jeszcze raz temu co opublikowałem i nie opowiadaj głupot, że to te same parametry obrazu.

#13 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 31 May 2011 - 12:47

Widzę, że trzeba przybrać inny sposób rozmowy.
W takim razie powiedz mi ile systemów na świecie i jakie potrafią poprawnie wyświetlać obraz na odbiornikach NTSC i PAL ?

Systemow czego? Gier czyli konsol? PS1, PS2, PS3, XBox, X360, Wii, GameCube, nie mam pewnosci co do N64 - Wszystkie te systemy zmieniaja sposob wyswietlania obrazu zaleznie od gry. NTSC dla gier NTSC i PAL dla gier PAL - pod warunkiem oczywiscie ze konsola moze odpalac gry z innych regionow (czili np zostala zmodyfikowana). Przy warto zaznaczyc ze modyfikacja konsoli w zaden sposob nie modyfikuje jej ukladu video. Dlatego czestym problemem osob z zmodyfikowanymi konsolami importujacymi gry z Japonii i USA byl czarno-bialy obraz bo konsola dla tych gier wysylala obraz NTSC a ich odbiorniki obslugiwaly tylko PAL. Powstaly specjalne konwertery do konsol rozwiazujace ten problem a w dzisiejszych wczasach wszystkie wspoleczsne odbiorniki wspieraja i PAL i NTSC.

A moze chodzi ci o systemy kodowania? Poczytaj sobie wiki. Ale nie chodzi tu o ilosc systemow ale o to ze NTSC to NTSC.

Poza tym przyglądnij się jeszcze raz temu co opublikowałem i nie opowiadaj głupot, że to te same parametry obrazu.

To czym one sie roznia?
Wszystkie maja rozdzielczosc 720x480
Wszystkie maja 59,94 fps w trybie Interpolowanym lub Progresywnym
Wszystkie maja te same proporcje obrazu roznica jest jedynie flaga obrazu anomorficznego ktora decyduje czy odtwarzacz rozciagnie obraz do 16:9 czy nie.
Wszystkie te formaty sa objete standardem NTSC, nazywaja sie NTSC, dla odbirnika nie ma miedzy nimi roznicy a podczas przesylania kablem beda identyczne i kazdy odbiornik NTSC bedzie w stanie je poprawnie wyswietlic bo wszystkie maja te same parametry jak ilosc lini obrazu i jego czestotliwosc.

Reszta roznic to ustawienia Audio.

#14 orius

orius
  • 370 posts
  • SkądJastrzębie-Zdrój, PL

Posted 31 May 2011 - 18:11

wybaczcie za offtop - PS3 nie ma blokady regionalnej, normalnie odpalam na niej bez problemów gry z USA/PAL.

#15 iPhone-man

iPhone-man
  • 7 posts

Posted 31 May 2011 - 19:29

Nie chodzi mi o gry tylko chodzi mi o systemy w jakich pracują urządzenia.
Np. jakie systemy / urządzenia może "wyświetlić" / obsłużyć telewizor pracujący w systemie NTSC ?

wybaczcie za offtop - PS3 nie ma blokady regionalnej, normalnie odpalam na niej bez problemów gry z USA/PAL.

Bo urządzenia pracuje w systemie zgodnym z telewizorem.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users