iPhone a system NTSC-J
Napisano 29 maja 2011 - 14:38
Napisano 29 maja 2011 - 14:51
Napisano 29 maja 2011 - 15:14
Napisano 29 maja 2011 - 16:29
Napisano 29 maja 2011 - 21:37
Napisano 29 maja 2011 - 22:24
Napisano 30 maja 2011 - 07:33
Bzdura - NTSC na odbiorniku NTSC-J bedzie jedynie nieco jasniejsze a fonia jest zupelnie niezalezna od systemu kodowania obrazu. PAL bedzie pozbawiony barw ale nie NTSC nie mowiac juz o tym ze NTSC = NTSC-U... radze sobie poczytac: NTSC - Wikipedia, the free encyclopediaNiestety NTSC-J a NTSC to są różne systemy. Urządzenie emitujące sygnał/obraz NTSC wyświetlany na odbiorniku NTSC-J jest pozbawiony fonii i barw.
Dzięki wszystkim uprzejmym ale wiem co to jest NTSC i czym się te systemy różnią, chodzi mi jedynie aby ktoś mi pomógł i powiedział czy da się uzyskać NTSC-J na wyjściu AV z iPhone ? W ostateczności system NTSC-U co zaowocować powinno poprawnym wyświetlaniem Video.
Te telefony przecież są sprzedawane w Japonii a NTSC-J to jest właśnie japoński system kodowania.
W USA powstala organizacja NTSC ktora opracowala ten standard (NTSC/NTSC-U) a nastepnie zomodyfikowano go delikatnie dla Japonii (NTSC-J) dlatego NTSC to jest NTSC-U i jest kompatybilne z NTSC-J pomijajac juz fakt ze okreslenia NTSC-U uzywa sie jedynie w odniesieniu do gier a nie systemu kodowania obrazu.
Napisano 30 maja 2011 - 13:34
A jeśli nadal tak uważasz to polecam abyś kupił sobie płytę DVD z Japonii z kodem regionu i włączył ją na odtwarzaczu europejskim z możliwością ustawienia zarówno NTSC jak i PAL. To samo z konsolą do gier PS lub Xbox.
Miłego grania i oglądania.
Wie ktoś może czy jest opcja ustawienia w jakikolwiek sposób tego ?
Chodzi o to, że odbiornik TV jest przystosowany jedynie do NTSC-J .Zgraj sobie wideo na dysk w jakimkolwiek formacie a później znajdź konwerter na PC albo Mac.
Ja nie mam problemu z odtwarzaniem tylko z wyświetlaniem.
Napisano 30 maja 2011 - 22:19
1. Wszystkie NTSC maja taka sama rozdzielczosc. Mylisz PAL z NTSC... ponownie.Polecam abyś doczytał choćby o zasadniczej różnicy wielkości wyświetlanego obrazu.
A jeśli nadal tak uważasz to polecam abyś kupił sobie płytę DVD z Japonii z kodem regionu i włączył ją na odtwarzaczu europejskim z możliwością ustawienia zarówno NTSC jak i PAL. To samo z konsolą do gier PS lub Xbox.
Miłego grania i oglądania.
2. Blokady regionalne DVD nie maja najmniejszego zwiazku z sposobem kodowania obrazu.
3. Blokady regionalne gier choc czesto nazywane NTSC-J/NTSC-U/PAL nie maja zwiazku z sposobem kodowania obrazu. Dlaczego wiec nie ma gier PAL w Japoni albo NTSC w Europie? Bo w Europie obowiazuje PAL a w Japonii NTSC - czy tak trudno to pojac?
4. Odpalenie gry NTSC na konsoli Europejskiej z wylaczona blokada regionalna owocuje wyswietleniem obrazu NTSC poprawnie na dowolnym odbiorniku ktory takowy obsluguje co czyni twoj argument jeszcze bardziej nietrafionym.
W tym miejscu twoja upartosc, niechec przyswojenia faktow i zaparte dazenie w glupote sprawia ze zaczynam myslec ze twoje problemy z fonia i video wynikaja z tego ze starasz sie podlaczyc kabel component pod wejscie composite - co bylo by naprawde zabawne.
Napisano 31 maja 2011 - 08:42
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/534/honda1m.jpg/]

I nie po to zaawansowane programy do obróbki obrazu mają aż tyle możliwości zapisania NTSC by się autorom nie nudziło.
A to i tak nie wszystkie.
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/193/ntscg.jpg/]

Poza tym NTSC może mieć 3.58 (dokładnie 3.579545Mhz) czy NTSC 4.43 (dokładnie 4.43361875 Mhz)
Zrozum, że odbiornik jest tylko do NTSC-J i nie wyświetla kolorów po wpuszczeniu sygnału NTSC i PAL. Lekko "wskakuje kolor" ale nie przebija się poprawne wyświetlanie.
Nie bez powodu każdy kto kupił PS lub Xbox w Japonii przerabia konsole mimo, że współczesne telewizory są przystosowane zarówno do NTSC jak i PAL.
Czy mogę coś jeszcze uczynić tematem rozjaśnienia ?
Rozmawiasz obok tematu bo ja chcę się dowiedzieć czy iPhone potrafi wysyłać NTSC-J .
PS: Kod regionu jest właśnie min. po to by rozróżniać systemy.
Napisano 31 maja 2011 - 09:58
Napisano 31 maja 2011 - 10:45
Napisano 31 maja 2011 - 12:47
Systemow czego? Gier czyli konsol? PS1, PS2, PS3, XBox, X360, Wii, GameCube, nie mam pewnosci co do N64 - Wszystkie te systemy zmieniaja sposob wyswietlania obrazu zaleznie od gry. NTSC dla gier NTSC i PAL dla gier PAL - pod warunkiem oczywiscie ze konsola moze odpalac gry z innych regionow (czili np zostala zmodyfikowana). Przy warto zaznaczyc ze modyfikacja konsoli w zaden sposob nie modyfikuje jej ukladu video. Dlatego czestym problemem osob z zmodyfikowanymi konsolami importujacymi gry z Japonii i USA byl czarno-bialy obraz bo konsola dla tych gier wysylala obraz NTSC a ich odbiorniki obslugiwaly tylko PAL. Powstaly specjalne konwertery do konsol rozwiazujace ten problem a w dzisiejszych wczasach wszystkie wspoleczsne odbiorniki wspieraja i PAL i NTSC.Widzę, że trzeba przybrać inny sposób rozmowy.
W takim razie powiedz mi ile systemów na świecie i jakie potrafią poprawnie wyświetlać obraz na odbiornikach NTSC i PAL ?
A moze chodzi ci o systemy kodowania? Poczytaj sobie wiki. Ale nie chodzi tu o ilosc systemow ale o to ze NTSC to NTSC.
To czym one sie roznia?Poza tym przyglądnij się jeszcze raz temu co opublikowałem i nie opowiadaj głupot, że to te same parametry obrazu.
Wszystkie maja rozdzielczosc 720x480
Wszystkie maja 59,94 fps w trybie Interpolowanym lub Progresywnym
Wszystkie maja te same proporcje obrazu roznica jest jedynie flaga obrazu anomorficznego ktora decyduje czy odtwarzacz rozciagnie obraz do 16:9 czy nie.
Wszystkie te formaty sa objete standardem NTSC, nazywaja sie NTSC, dla odbirnika nie ma miedzy nimi roznicy a podczas przesylania kablem beda identyczne i kazdy odbiornik NTSC bedzie w stanie je poprawnie wyswietlic bo wszystkie maja te same parametry jak ilosc lini obrazu i jego czestotliwosc.
Reszta roznic to ustawienia Audio.
Napisano 31 maja 2011 - 18:11
Napisano 31 maja 2011 - 19:29
Np. jakie systemy / urządzenia może "wyświetlić" / obsłużyć telewizor pracujący w systemie NTSC ?
wybaczcie za offtop - PS3 nie ma blokady regionalnej, normalnie odpalam na niej bez problemów gry z USA/PAL.
Bo urządzenia pracuje w systemie zgodnym z telewizorem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych