Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPod w samochodzie

• Please log in to reply
34 replies to this topic

#1 Solange

Solange
  • 3 posts

Posted 22 April 2007 - 13:45

Witam, Jestem dopiero od wczoraj na tym forum i mam pytanie. chce podlaczyc iPoda video (nie wiem, czy to, ze jest 'video' robi jakas roznice) do radia w samochodzie. nie wiem jak to zrobic, podobno sa potrzebne kabelki, ale gdzie je podlaczyc, slyszalam tez, ze mozna zemulowac zmieniarke cd pod iPoda, ale w jakis sposob? bylabym wdzieczna za pomoc, lub podeslanie linka do tematu, jesli juz taki byl tu poruszany:)

#2 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 22 April 2007 - 13:50

Za 160 zł masz Tune Cast II Belkina - Nadjanik radiowy. Jeśli mieszkasz poza miastem, albo na obrzeżach - jak znalazł. Pasuje do wszystkiego, co ma Jacka 3,5 mm. W zestawie ładowarka samochodowa. sklep.apple.pl

#3 hwojtek

hwojtek
  • 1273 posts
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Posted 22 April 2007 - 13:52

Spróbuj może napisać coś konkretniej...
Jakie radio, jak chcesz je połączyć z iPodem, jeśli radio fabryczne - to jakie auto i model radia, jeśli radio niefabryczne, to poszukaj sobie na stronach producenta "ipod interface" - generalnie wpisanie w google nazwy radia i slowa "ipod" jest nietrudne... :roll:

Za 160 zł masz Tune Cast II Belkina - Nadjanik radiowy.

już w innym wątku dawno stwierdzono, że nadawanie przez FM to chyba najgorszy sposób na używanie iPoda w aucie.

#4 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 22 April 2007 - 14:13

już w innym wątku dawno stwierdzono, że nadawanie przez FM to chyba najgorszy sposób na używanie iPoda w aucie.

Dlaczego? Jesli nie mieszka się w ścisłym centrum, to jest dobry dźwięk. Zresztą, wczoraj jechałem ze Smochowic do Kinepolis(czyli przez Poznań jak w morde strzelił) i żadnych wielkich zakłóceń nie zanotowałem. Trzeba po prostu znaleźć dobra częstotliwość.

#5 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 22 April 2007 - 14:41

Najlepsze rozwiązanie kosztuje... 10zł i jest dostępne np w MediaMarkt.

Chodzi o taką specjalnie zrobioną kasetę z wystającym kabelkiem. Wkładasz kasetę do radia w samochodzie, kabelek podłączasz pod minijack iPoda i tyle!

Na Allegro jest np tutaj:
http://www.allegro.p...o_mp3_0_5a.html

---- Dodano 22-04-2007 o godzinie 15:42 ----
Tutaj za 5zł ;)
http://www.allegro.p...rs_4_39zl_.html

#6 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 22 April 2007 - 14:42

To ludzie jeszcze mają w autach radia na kasety ?

#7 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 22 April 2007 - 15:10

To ludzie jeszcze tracą kasę na CD w samochodzie?

#8 kuzma

kuzma
  • 141 posts
  • SkądGliwice/Wrocław

Posted 22 April 2007 - 15:11

Gad dejmn Rajt!

#9 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 April 2007 - 15:45

niektorzy maja nawet takie zabytki ze ani kasety ani cd ;) jakosciowo to na przekazniku fm moze byc roznie, a kabelkiem zawsze jakosc bedzie taka sama

#10 misioslaw

misioslaw
  • 1595 posts
  • SkądTychy

Posted 22 April 2007 - 16:10

Zgadza sie. najlepiej podłączyć sie pod wejście zmieniacza CD. Jakość lepsza zarówno od kasety jak i od FM. o takich bajerach jak zmiana utworów czy jednoczesne ładowanie ipoda nie wspomne :P

#11 all999

all999
  • 446 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 April 2007 - 16:39

Najtańsze może tak, ale na pewno nie najlepsze jeśli chodzi o jakość dżwięku. Najlepszym i najwygodniejszym sposobem jest podłączenie kablem mini jack<-->mini jack. Jeśli brak gniazda to faktycznie albo jako zmieniarka albo adapter.

Zgadza sie. najlepiej podłączyć sie pod wejście zmieniacza CD. Jakość lepsza zarówno od kasety jak i od FM.
o takich bajerach jak zmiana utworów czy jednoczesne ładowanie ipoda nie wspomne :P

Jeśli chodzi o zmianę utworów za pomocą radia to wątpię, natomiast co do ładowania to nie bardzo wiem jak.

#12 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 April 2007 - 19:50

chociazby tak - masz wolne gniazdko 32-pin w ipodzie, wiec mozesz podlaczyc go pod ladowarke z gniazdka zapalniczki, reszta to nie mam pojecia :)

#13 hwojtek

hwojtek
  • 1273 posts

Posted 22 April 2007 - 21:17

Nie radzę, bo to co jest w gniazdku zapalniczki w samochodzie to bardzo dziwny prąd. Warto go naprostować i wygładzić....

Dlaczego? Jesli nie mieszka się w ścisłym centrum, to jest dobry dźwięk. Zresztą, wczoraj jechałem ze Smochowic do Kinepolis(czyli przez Poznań jak w morde strzelił) i żadnych wielkich zakłóceń nie zanotowałem. Trzeba po prostu znaleźć dobra częstotliwość.

Bo jakościowo to żenada, a obcięcie pasma przenoszenia FM na 14 kHz to generalnie smutek, bo jak taka MP3 ma stworzyć wrażenie stereo, skoro obcięta jest połowa spektrum, które wrażenie stereofonii generuje?

Chodzi o taką specjalnie zrobioną kasetę z wystającym kabelkiem. Wkładasz kasetę do radia w samochodzie, kabelek podłączasz pod minijack iPoda i tyle!

Ale bzdura. Jakościowo to szit pierwszej wody.
Najlepsze z najtańszych jest podpięcie iPoda przez wejście AUX do sprzętu. Jedyne wady to fakt, że iPod lata po samochodzie, oraz że steruje się nim bezpośrednio, a nie z radia.

#14 Solange

Solange
  • 3 posts

Posted 22 April 2007 - 22:01

dzieki wszystkim za pomoc! niestety podlaczenie za pomoca kabla bedzie niemozliwe, a w dodatku radio jest mocno zintegrowane z cala elektronika wewnatrz, wiec moge miec problem z podlaczeniem iPoda. pozostaja transmitery podlaczane do zapalniczek. ale co wtedy z jakoscia dzwieku? chyba nie najlepiej :/

#15 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 22 April 2007 - 22:07

To ludzie jeszcze mają w autach radia na kasety ?

Ja mam, na początku kupiliśmy jakiegoś hi-endowego pioneer'a na CD, ale sprzedaliśmy, bo strasznie czkał :P Moim zdaniem najlepszy sposób to podłączenie kabla do radia na stałe, o ile ma wejście AUX ;)

#16 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 22 April 2007 - 22:14

hwojtek, wielkich wymagań nie mam, ale aż tak źle nie jest ;-)

#17 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 22 April 2007 - 22:30

dzieki wszystkim za pomoc! niestety podlaczenie za pomoca kabla bedzie niemozliwe, a w dodatku radio jest mocno zintegrowane z cala elektronika wewnatrz, wiec moge miec problem z podlaczeniem iPoda. pozostaja transmitery podlaczane do zapalniczek. ale co wtedy z jakoscia dzwieku? chyba nie najlepiej :/

iPod Hi-Fi :cool:

#18 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 April 2007 - 23:28

iPod Hi-Fi :cool:

tylko ze temu tez daleko do tego co sie zwyklo hi-fi nazywac

nie mowilem o podlaczaniu bezposrednio do gniazdka zapalniczki tylko przez ladowarke, nie zaryzykowalbym nic innego :)

walaniu sie ipoda mozna zapobiec kupujac jakis uchwyt, widzialem takie na ipoda (aj znalezc linka nie moge) ale pewnie mozna znalezc tez jakis na komorke/palma o podobnych gabartyach

jak radio jest mocno zzyte z samochodem to trzeba by sie bylo poradzic speca ktory je montowal jak wyprowadzic z niego kabelek aux

#19 all999

all999
  • 446 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 April 2007 - 10:48

pozostaja transmitery podlaczane do zapalniczek. ale co wtedy z jakoscia dzwieku? chyba nie najlepiej :/

W twoim przypadku pozostaje jednak opcja adaptera (taśmy z kablem), co do tych gadżetów FM, nie mam pojęcia czy to faktycznie działa, natomiast adapter na pewno będzie tańszy.

#20 hwojtek

hwojtek
  • 1273 posts

Posted 23 April 2007 - 12:09

Jakie auto, na Boga?

#21 Solange

Solange
  • 3 posts

Posted 23 April 2007 - 15:43

Peugeot 307, ale po 'lekkich' zmianach wprowadzonych przez poprzedniego wlasciciela;)

#22 hwojtek

hwojtek
  • 1273 posts

Posted 23 April 2007 - 16:32

Jeśli radio jest chociaż trochę seryjne, to http://caraudiosecur...ts_id/6031.html

#23 catseye

catseye
  • 215 posts
  • SkądKrakow/Żory

Posted 23 April 2007 - 18:43

cena może nie najniższa, ale: Harman Kardon Play+Play ->duuuuża ingerencja, ale działa zdecydowanie najlpeiej Belkin TuneBase FM for iPod -> trzyma, ładuje i transmituje.... więcej: sklep.apple.pl pzdr

#24 amraus

amraus
  • 6 posts

Posted 25 June 2008 - 09:31

odświeżam temat mam yaris, starszą, bo z 2000, radio ma jeszcze kasetowe. nie działa mi do niej kasetka adapter, ponieważ radio co chwilę się włącza, a kasetka wariuje - "zmienia strony" co sekundę. jaka może być tego przyczyna? autoreverse? czy da się to jakoś wyłączyć? albo jeżeli nie to, czy istnieje jakaś inna możliwość podłączenia iPoda video w yaris?

#25 pank

pank
  • 1548 posts
  • Skądwawa

Posted 25 June 2008 - 09:54

Może masz walniętą kasetkę?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users