Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Xcode File a Project

• Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 1mysliwy1

1mysliwy1
  • 99 posts

Posted 27 May 2011 - 20:43

Witam! Założyłem temat ponieważ jako początkowy użytkownik środowiska Xcode napotkałem pewien problem (w zasadzie 2 ale ten drugi to pikuś). Mam sporą ilość programów napisanych w cpp (właściwie to ściągnąłem sobie przykłady z książki Symfonia C++ ze strony). Niestety kiedy otwieram obojętnie który z tych programów uzyskuję efekt taki jak po wybraniu File=>New File - tzn. otwiera mi się edytor tekstu i nie ma możliwości przekompilowania tego (nie ma przycisku Build and Run ani tego normalnego interfacu charakterystycznego dla projektu). W jaki sposób mam sobie taki program utworzony przez new=>new file lub taki ściągnięty z neta uruchomić (przekompilować i linkować)? Jedyne rozwiązanie jakie znalazłem to cmd+a, cmd+c, new project i cmd+v, ale wiadomo, że nie o to chodzi. Drugi problem - po zainstalowaniu sobie xcode wyskakiwało takie jakby okienko powitalne, miałem do wyboru ostanie projekty, jakieś getting started with xcode itp. Wyłączyłem to ale teraz bardzo irytuje mnie brak tego, a nie mogę znaleźć tego w Xcode=>preferences. Mam Xcode 3.2.3 Edit: 3 problem. Kiedy korzystam z Xcode są pobierane jakieś olbrzymie ilości danych, a nie mogę sobie na to pozwolić. Np pisząc tego posta zostawiłem w tle Xcode i pobrało 700mb - o co kaman? Jak mogę zablokować możliwość pobierania czegoś temu programowi i co on w ogóle pobiera? Edit2: Pobiera Xcode Developer Tools Library - jak zablokować pobieranie!? Edit3: Wygląda na to, że poradziłem sobie odznaczając Check for and install updates automatically. Wcześniej kiedy już ściągało i to odznaczałem nic nie dawało, należało odznaczyć przed rozpoczęciem ściągania. @down Projekt=> add to project i gites. Szkoda, że nie mogę dodać za jednym zamachem do jednego projektu wszystkich plików bo podczas komplacji wyskakuje, że jest więcej niż jeden raz main w projekcie.

#2 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 27 May 2011 - 21:20

zrobić nowy projekt i dodać ten plik do niego.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users