Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Drukarka w sieci windows->macintosh

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Radspeed

Radspeed
  • 43 postów

Napisano 22 kwietnia 2007 - 09:15

mam drukarke podlaczona do komputera z win XP sp2 HE przez usb, jest ona udostepniona i loptop rowniez z tym sys operacyjnym widzi ja i moge z niej kozystac, nie wiem nato miast jak zrobic to na macu. komp stacionarny poloczaony z routerm przez skretke, a mac wifi. mam os 1.4.9

#2 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 kwietnia 2007 - 09:38

System Preferences> Sharing> Windows Sharing

#3 Radspeed

Radspeed
  • 43 postów

Napisano 22 kwietnia 2007 - 10:29

mam i nie potrafie doalej nic zrobic

#4 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 kwietnia 2007 - 12:17

Jak wżej + Printer Sharing? Zgaduję, bo nie mam drukarki w sieci.

#5 Radspeed

Radspeed
  • 43 postów

Napisano 22 kwietnia 2007 - 14:23

nic z tego:/

#6 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 22 kwietnia 2007 - 17:45

tez z tym mialem problem..wystarczy jakis sterownik zainstalowac ..poszukaj na forum na pewno bylo.ja osobicie odpuscilem.

#7 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 22 kwietnia 2007 - 18:45

mam drukarke podlaczona do komputera z win XP sp2 HE przez usb, jest ona udostepniona i loptop rowniez z tym sys operacyjnym widzi ja i moge z niej kozystac, nie wiem nato miast jak zrobic to na macu. komp stacionarny poloczaony z routerm przez skretke, a mac wifi.
mam os 1.4.9

Udostepniasz drukarke w win xp.

Pojawia Ci sie w windows sharing na Macu. I teraz, jesli masz sterowniki do niej w systemie, to dziala od strzalu, jesli nie to musisz jakies zainstalowac.

Jedna rzecz, nad ktora ja osobiscie dlugo siedzialem, to to, ze trzeba wpisac uzytkownika GUEST i haslo jakies (np. tez GUEST) na Maku, jak potem tej drukarki uzywasz.

#8 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 22 kwietnia 2007 - 20:00

Sprawdzcie jak nazywa sie kolejka drukarki poprzez Cups'y. http://localhost:631 na macu
Nazwa kolejki jest dokladna nazwa drukarki uwzgledniajac podkreslniki itd. jesli sa. U mnie jedna z drukarek ma nazwe kolejki: Epson_R220_Stylus_Photo_

Na windowsie dodaj drukarkę -> drukarka lokalna podla....... -> Utworz nowy prot -> Standard TCP/IP -> Dalej -> wpisz ip komputera uwspólniającego drukare czyli Macintosha ->Dalej -> Niestandardowy -> Ustawienia -> zaznacz LPR -> wpisz nazwe kolejki -> nacisnij OK

Drukarka zostanie dodana i gotowa do pracy :)

Pozdro

Ps. to jest instukcja dla osób które chcą uwspólnić drukarkę z Mac'a dla windows bez problemów.

#9 bazant

bazant
  • 196 postów
  • SkądPoznań/Bolechowo

Napisano 22 kwietnia 2007 - 22:24

Nie, no... temat wraca jak bumerang co 2 tygodnie... Ludzie, czy wy na prawdę nie umiecie przeszukać forum zanim zadacie pytanie??
przepis nr 1
wersja z obrazkami
tu
Jak zadziała poproszę + do autorytetu ;) ;)

#10 am2am

am2am
  • 24 postów

Napisano 23 kwietnia 2007 - 20:07

a u mnie lipa :( dodałem drukarke lokalną, podałem adres maca, nazweę kolejki i...nic nie drukuje

#11 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 23 kwietnia 2007 - 23:06

no to musicie chłopaki wziąć się za Cupsy. Nic wam więcej nie poradzę, sądzę, że ten temat był dość odbrze poruszany na forum nie raz ! Pozdrawaim

#12 bazant

bazant
  • 196 postów
  • SkądPoznań/Bolechowo

Napisano 25 kwietnia 2007 - 08:14

a u mnie lipa :(
dodałem drukarke lokalną, podałem adres maca, nazweę kolejki i...nic
nie drukuje

To wyłącz jeszcze firewalla na Win, na MACu i gdzie tam jeszcze masz i wtedy zrób test. Jeśli nie działa, to coś zrobiłeś źle/ coś masz namieszane w którymś z systemów. Ping pomiedzy maszynami idzie??

#13 am2am

am2am
  • 24 postów

Napisano 25 kwietnia 2007 - 09:19

Wyłączę firewall i sprawdzę - dam znać maszyny widzą się w sieci dzięki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych