Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

kradzież iphona4 a policja

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 maich

maich
  • 38 posts

Posted 24 May 2011 - 22:29

Witam Zgłosiłem dziś kradzież telefonu ip4 na policji i pan "komisarz" narobił mi nadziei że odzyskam tel, mówił ze wystarczy go odpalić i juz po imei go namierza czy to ma coś wspólnego z prawdą ? I czy może ktoś w taki sposób odzyskał tel ? Policjant mówił że już kilka takich przypadków z ip4 miał i póki co jeden się nie znalazł, czy wierzyć że sie znajdzie ?

#2 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 24 May 2011 - 22:34

Moim zdaniem mogli by wszystkie telefony tak namierzać, ale pewnie mają taką robotę głęboko gdzieś...

#3 NowakLukasz

NowakLukasz
  • 114 posts

Posted 24 May 2011 - 22:36

To jest polska tu nawet UFO GINIE BEZ ŚLADU podobnie będzie z twoim iPhonem 4. Podejrzewam że policjanci nic nie zrobią w twojej sprawie.

#4 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 24 May 2011 - 22:36

Wystarczy użyć Find my iPhone.

http://www.apple.com...-my-iphone.html

#5 maich

maich
  • 38 posts

Posted 26 May 2011 - 14:52

a czy find my iphone pomoze mi jak juz jestem bez telefonu ? bo przeciez mam nr imei na FV i pudełku

#6 RAK

RAK
  • 1507 posts
  • SkądNYC

Posted 26 May 2011 - 15:09

A czy masz aktywowany serwis Find my iPhone?

#7 elprezesso

elprezesso
  • 439 posts
  • SkądŁódź

Posted 26 May 2011 - 15:11

jeśli usługa nie była skonfigurowana na telefonie, to nic mu to nie da. musisz czekać, lub zjawiać się co chwila na komisarjacie i pytać jakie są postępy, oczywiście panowie sie będą wkurzać, ale tylko tak można sprawić by się ruszyli. Wystarczy, że zgłoszą do operatorów prośbę o informacje, gdzie ten telefon się logował ostatnio i wtedy uda się go namierzyć. Niestety polskie prawo może to olać, ze względu na małą szkodliwość czynu, kwiestia kosztów, choć nie pamiętam dokładnie do jakiej kwoty ta klauzula obowiązuje.

#8 abovePL

abovePL
  • 2385 posts
  • SkądJaworzno, Poland

Posted 26 May 2011 - 15:20

Napadali Cię czy gdzieś zostawiłeś? Zdradź co się stało by inni nie popełnili tego błędu. I na przyszłość warto zainteresować się usługą FIND MY IPHONE! Trzymam kciuki!!

#9 wsciekly

wsciekly
  • 335 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 26 May 2011 - 15:37

Ta usługa jest dobra do zabawy i jak nie będziesz mógł sobie przypomnieć gdzie go położyłeś ! Każdy choć trochę zorientowany złodziej pierwsze co zrobi to restore a wtedy już dupa !

#10 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 26 May 2011 - 15:51

Napadali Cię czy gdzieś zostawiłeś? Zdradź co się stało by inni nie popełnili tego błędu. I na przyszłość warto zainteresować się usługą FIND MY IPHONE!

Jeśli mu ukradli to jak niby ma w tym mu pomóc "Find My Iphone"? Pokaże Ci lokalizację +-20m. w najlepszym wypadku i co dalej, będziesz łaził po mieszkaniach i pukał do każdego?

Jak ukradli to niech o nim zapomni i kupi nowego, bo stary na pewno się nie znajdzie.

#11 abovePL

abovePL
  • 2385 posts
  • SkądJaworzno, Poland

Posted 26 May 2011 - 16:15

Jeśli mu ukradli to jak niby ma w tym mu pomóc "Find My Iphone"? Pokaże Ci lokalizację +-20m. w najlepszym wypadku i co dalej, będziesz łaził po mieszkaniach i pukał do każdego?

Jak ukradli to niech o nim zapomni i kupi nowego, bo stary na pewno się nie znajdzie.

Nie wiem jak u Was, ale u mnie za każdym razem pokazuje lokalizacje co do metra. Także wypisywanie +- 20m jest śmieszne. Poza tym ktoś kto kradnie nie ma przy sobie komputera by "w locie" zrobić restore. Fakt, może wyłączyć ale nie każdy jest na tyle inteligentny.
W momencie jak jesteśmy świadomi braku telefonu praktycznie wszędzie można wejść na me.com i sprawdzić gdzie w danej chwili jest "złodziej".

A w dobie telefonów dotykowych z INTERNETEM można zaczepić kogokolwiek i błagać by użyczył.

Jesteście strasznymi pesymistami. Może akurat w tym wypadku uda mu się odzyskać telefon!

#12 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 549 posts
  • SkądGermany

Posted 26 May 2011 - 16:24

jestesmy z Toba, badz dobrej mysli... informuj...

#13 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 26 May 2011 - 16:28

abovePL - no to musi korzystać z GPS-a w takim razie, a myślałem że tylko z tych usług lokalizacyjnych opartych o adres ip. Tylko że nawet jeśli będziesz w budynku to GPS w życiu Ci nie pokaże co do metra.

#14 iPhone 25

iPhone 25
  • 1030 posts
  • SkądKielce

Posted 26 May 2011 - 19:09

Trzeba chwytac się każdego ...

#15 Christophe

Christophe
  • 35 posts

Posted 29 June 2011 - 09:31

Ja bym sie nie spodziewał odnalezienia telefonu, pamiętajcie, że druga strona tzn"zgłodzieje" też czytają forum, więc każde pomysły trafiają szybko do nich. Ostatnią deską ratunku mogą być biura detektywistyczne.

#16 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 29 June 2011 - 09:44

n"zgłodzieje" też czytają forum.

ta... już to widzę, jak siedzą na forum Apple....

#17 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 29 June 2011 - 11:18

Ostatnią deską ratunku mogą być biura detektywistyczne.

Tak, tak. + do tego jeszcze kancelaria prawnicza Goldstein&Liberman z NYC gdy już biuro detektywistyczne (pracując oczywiście za free) po miesiącu poszukiwać, odnajdzie wartego 2 tysiące iPhone'a:)

#18 MJ74

MJ74
  • 17 posts
  • SkądMyslowice / Irlandia

Posted 29 June 2011 - 14:36

Polecam posluchac podcastu "Podnosnik" mojego kolegi Gorala z Nowego Jorku - wypowiada sie w nim czlowiek ktory zostal napadniety i okradziony i w jaki sposob odzyskal swojego Iphona dzieki funkcji "find my Iphone"

[URL]http://www.podnosnik.us[/URL]

Tytul odcinka "Policjanci i zlodzieje w Nowym Jorku" - w calosci po polsku.

#19 Myszor

Myszor
  • 77 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 30 June 2011 - 14:57

A ja mam w Erze (znaczy w T-mobile) ubezpieczenie od kradzieży i zniszczenia za 5 zeta miesięcznie. Jeszcze nie musiałem sprawdzać czy działa ale zawsze to jakaś alternatywa dla "find my iphone".

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users