Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mail ciaga pyta o hasło do poczty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 MrDoktorable

MrDoktorable
  • 90 postów
  • SkądLondyn

Napisano 24 maja 2011 - 19:01

Panowie mam problem, uzywam programu Mail do poczty i kilka razy dziennie pyta mnie o haslo do logowania sie na poczte, konta mam zalozone na live.com spotkal sie ktos z takim problemem?

#2 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 24 maja 2011 - 19:03

Ja czasami tak mam na poczcie o2 i bardzo rzadko na gmailu. Nie wiem dlaczego tak jest :/ Ale zdarzyło ci się to dopiero teraz czy juz wcześniej tak było?

#3 MrDoktorable

MrDoktorable
  • 90 postów
  • SkądLondyn

Napisano 24 maja 2011 - 19:05

mam tak od poczatku czyli od zakupu mcpro jakies 2 miesiace

#4 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 24 maja 2011 - 19:49

Wg mnie to wyłącznie błąd błędnej konfiguracji skrzynki. Najlepiej sprawdź czy: MAIL/pref/Konta/Informacje o koncie * jest wprowadzone hasło * przyporządkowany właściwy serwer dla tego konta. "Używaj tylko tego serwera" (Jesli masz kilka kont) Jeśli program sam wybiera w czasie jakiś problemów z połączeniem próbuje skorzystać z innego serwera i wtedy może podane hasło nie pasować. Wg mnie to wyłącznie błąd nie zapisania hasła do skrzynki. Najlepiej sprawdź czy: MAIL/pref/Konta/Zaawansowane * uwierzytelnieni jeśli jest ma być podany TYP. port i opcja "hasło".

#5 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 24 maja 2011 - 20:09

A jak wpisujesz to jest opcja "zapamiętaj w peku kluczy"?

#6 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 25 maja 2011 - 01:42

Było setki razy, wywalić wpisy od tej poczty z Pęku kluczy, po tym powinno już zapamiętać hasło.

#7 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 31 maja 2011 - 07:59

mam ten sam problem, niestety żadne z podawanych tutaj rozwiązań nie działa. :/ jakieś inne pomysły? mac'a mam od 3 lat, problem pojawia się kilka razy w miesiącu. zwykle ponowne wpisanie hasła pomagało. Od ostatnich 3 dni sytuacja pojawia się notorycznie. Musiałem przerzucić się na używanie poczty w przeglądarce :/

#8 highbrass

highbrass
  • 79 postów

Napisano 31 maja 2011 - 10:10

Mam identyczny problem, żadne wpisywanie haseł w preferencjach konta nie pomaga Mam 4 konta na o2.pl i jak dotąd nie było żadnego problemu, wszystko działało idealnie, aż pewnego dnia przestało...

#9 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 31 maja 2011 - 11:41

potwierdzam problemy z o2.pl

#10 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 31 maja 2011 - 11:45

A kiedy wyłączycie SSL? Admini tych serwerów coś podpowiedzieli?

#11 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 31 maja 2011 - 11:51

jest idea:

1. wchodzimy w Mail->Preferencje->zakładka Konta -> Informacje o Koncie -> Serwer poczty wychodzącej.

2. Otwieramy menu, wchodziwmy w Edycja listy serwerów SMTP.

3. Standardowo: jeżeli nie mamy zaznaczonej opcji: "Użyj secure socets layers" to oczywiście zaznaczamy ją. Dodatkowo pamiętajmy o wpisaniu portu 465.

ale co ciekawe(!): jeżeli masz opcje zaznaczoną, a mimo to występują problemy z pocztą na o2 to proponuję... opcję ODznaczyć.
Następnie: wyłaczyć maila zapisując zmiany! Uruchomić maila ponownie... i tym razem w preferencjach opcje ponownie ZAznaczyć. U mnie poskutkowało natychmiastowym zadziałaniem maila ;)

Mam wrażenie, że mail domyślnie nie łapie włączonej opcji szyfrowania, która w działaniu poczty o2 (ponoć) jest niezbędna. No i nie wiem czy to będzie działało juz na zawsze - póki co chodzi.

Dajcie znać jak u was!

#12 highbrass

highbrass
  • 79 postów

Napisano 31 maja 2011 - 11:59

A kiedy wyłączycie SSL?

Admini tych serwerów coś podpowiedzieli?

Powiedzieli :proszę dokładnie ustawić parametry kont

#13 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 03 czerwca 2011 - 08:47

@Agher — No kurczę ale te dane podaje się przy konfiguracji skrzynki. Nie wpadło mi do głowy, że ktoś mógłby ich nie podać :).

#14 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 03 czerwca 2011 - 08:55

tak, tak, ale chodzi o myk w którym najpierw -> odznaczasz SSL, a potem po restarcie Maila zaznaczasz tę opcje ponownie. I śmiga, już 4 dzień bez zarzutu ;). Nie wiem jakim cudem, widać czasami Mail nie łapie, że SSL jest "zaznaczone".

#15 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 03 czerwca 2011 - 09:52

tal jak by od nowa uaktualnił jakieś dane. U mnie nie było z tym problemów kiedy podczas konfiguracji ustawiłem hasła i zabezpieczenia. Myślę, że tutaj właśnie może być powód takich zawirowań.

#16 zapped

zapped
  • 14 postów

Napisano 18 czerwca 2011 - 17:24

Zdecydowanie zalecam: wejście w pęk kluczy (Programy --> Narzędzia --> Dostęp do pęku kluczy) i usunięcie zapamiętanych danych dotyczących danego serwera smtp, tj. tego, który sprawiał problemy. Chyba dobrze jest restartować system. Potem należy już tylko uważnie, poprawnie wpisać wszystkie dane żądane przez Mail podczas konfigurowania nowego konta i problem zostaje rozwiązany. Natomiast na zgłaszane - od czasu do czasu - żądanie serwerów me.com o podanie hasła, zdaje się, że nie ma sposobu; być może rozwiąże ten problem przejście w iCloud (?).

#17 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 18 czerwca 2011 - 17:29

no niestety pęk kluczy i usuwanie nie działa :/

#18 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 21 czerwca 2011 - 16:00

MrDoktorable - zadziałała porada Agher'a ?

#19 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 21 czerwca 2011 - 16:33

Pytanie pomocnicze - jak na innych skrzynkach? Jak nie masz innej to załóż jakąś testową. Problem z hasłem do pop3/imap czy smtp? czy to każdego dostępu?

#20 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 21 czerwca 2011 - 16:42

Niestety... jestem zmuszony sam obalić moją magiczną metodę. Dzisiaj rano kilkukrotnie mail prosił mnie o hasło, zarówno przy wysyłaniu jak i pobieraniu poczty. Ech, a miałem prawie 3 tygodni spokoju i już chciałem się obwołać osx'owym magikiem :P co do pytań @elita: zarówno przy przychodzącej jak i wychodzącej prosi o hasło, ale zauważyłem, że znakomita większość przypadków to jest jednak przychodząca. Przynajmniej u mnie tak jest. Szarlatańska metoda która napisałem wyżej sprawdziła się na jakieś 17 - 18 dni, potem problem znowu się pojawił :/ Po sesji mam zamiar przenosić się powoli na gmaila. Raz że mam tam adres po którym lepiej mnie zidentyfikować, dwa że mam już dosyć problemów z o2. Zdam relację jak będzie na mailu u mnie chodził gmail, ale niestety to potrwa, bo będę chciał najpierw podpiąć różne serwisy pod nową skrzynkę. A ruch musi jakiś być na nowym mailu, bo jak widać problem mailowy potrafi czekać w ukryciu przez kilka dni by znowu powrócić. Mam wrażenie, że to walka z jakąś ukrytą utajoną infekcją bez oznak diagnostycznych we krwi. Może ktoś zna jakiegoś mailowego House M.D.? :P

#21 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 21 czerwca 2011 - 16:53

jak masz imap, to zapnij Thunderbirda i może jakiś jeszcze inny mailer, bo może to o2 szwankuje w 'dialogu' z mail.app, bez imap nie radzę, bo może pozaciągać wiadomości na wyłączność.

#22 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 21 czerwca 2011 - 17:00

nie mam imap, w o2 niby jest jakieś testowanie protokołu imap ale chyba sobie odpuszczę i przesiądę się po prostu na gmaila. Możliwe, że rzeczywiście wina leży w komunikacji miedzy mailem i o2 i nic tutaj się nie poradzi?

#23 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 21 czerwca 2011 - 17:29

Testowanie IMAP? W 21 wieku?

#24 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 21 czerwca 2011 - 17:34

to patrz i się smiej: Test protokołu IMAP - Poczta o2 :P

no chyba, że jestem jakiś zacofany i juz dawno to przetestowali, ale nie wygląda na to... :P

#25 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 22 czerwca 2011 - 08:55

konfiguracja gmali jest automatyczna w MAIL. Wystarczy 1. dodaj nowe konto gmail. 2 wpisz adres @ i hasło. Wszystko. Działa pięknie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych