Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

dysk zewnetrzny laCie po usb 2.0

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 jaskulmk

jaskulmk
  • 188 posts
  • SkądJelenia Góra, Poland

Posted 21 April 2007 - 11:38

witam
mam problem takiej natury... pewna firma uparla sie aby przeylac jej material na twardzielu... oki w koncu to nic nowego... niestety zakupili sprzet raczej watpliwej jakosci... cos co sie nazywa LaCie... jest to dysk 250GB w obudowie zewnetrznej... problem wyglada tak... na G4 chodzi bez zarzutu... niestety G4 jest dosc leciwa i nieposiada 2.0 nadodatek musze dzielic pliki bo w calosci nie chca przelazic... pozatym trwa to godzinami... wiec padlo na moj prywatny komputer... G5 nie powinna stwarzac problemow... a jednak... pierwsza rzecz:
G5 nie widzi tego dysku...
dwa: co moze byc przyczyna wywalania bledow podczas przezucania plikow wiekszych niz 1,5 GB na G4?
moze jakies pomysly badz sugestie?
z gory dzieki :)
moje nerwy nie sa ze stali ale nie chcialbym rozwalac czegos co moze jeszcze dzialac ;) niekoniecznie jak http://myapple.pl/sh...ead.php?t=35503

#2 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 21 April 2007 - 12:15

LaCie ... watpliwej jakosci ??? Żartujesz ??? No chyba że wepchali samsunga do środka. Z tymi dyskami zawsze jest pełno problemów. Czy dysk jest widziany przez inne komputery. Jak Tak to spróbuj Onyxem poodświeżać wszystko co jest w grupie Automation. Często to pomaga. Czy inne urządzenia podpięte pod port usb pod który podpinasz ten dysk chodzą bez problemów np. pendraiwy ;-) Błędy mogą wynikać z zapychania się bufora. Ja pod swoim 7300 z 604e z kartą USB bez problemu kopiowałem plik 2 GB na pendrajwa o tej pojemnosci. Trwało to wieki ale poszło. A przedewszystkim wejdź na stronę LaCie wyszukaj tego modelu i ściągnij odpowiednie pliki i je zainstaluj !!!
  • jaskulmk likes this

#3 misioslaw

misioslaw
  • 1595 posts
  • SkądTychy

Posted 21 April 2007 - 13:09

MarcinWitek: LaCie wcale nie jest taki super jak ci sie wydaje. Jest tylko drogi (Prawie jak Apple :P)

#4 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 21 April 2007 - 13:52

Ale nie jest firmą "Kogucik". Renomę straciła po wypuszczeniu dysków zewnętrznych z samsungami w środku i zastępowaniu niektórych podzespołów które były markowe tanim badziewiem. Tak jak Philips kiedyś to była dobra marka - jakość a teraz - lepiej nie mówić.

#5 misioslaw

misioslaw
  • 1595 posts
  • SkądTychy

Posted 21 April 2007 - 14:05

Philips,Sony,Technics,Yamaha...Apple i wiele wiele innych :) Właściwie to wszyscy robią wszystko coraz bardziej na odpier....

#6 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Posted 21 April 2007 - 14:52

ja obecnie posiadam w srodku SAMSUNG HD160JJ i jestem wiecej niz zadowolony.. w porownaniu do segate 80GB ktory byl w srodku to ten jest rewelacja... Samsung robi obecnie jedne z leprzych dyskow.... na równi z seagate... :)

#7 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 21 April 2007 - 17:43

U mnie w pracy (montaż video) samsungi padały jak muchy poszło 5 szt. 12 Segatetów i 5 WD nadal pracuje (były w tych samych kompach co samsungi i kupione w tym samym czasie) bez problemów choć chodzą często 24h na dobę nonstop. Znajomy z serwisu dziennie ma 5 - 6 padniętych samsungów na 1 innej firmy. Chodzi mi nie o to że miałeś szczęście że jeszcze Tobie nie padł ale o statystykę :) :) :) Złośliwy termin serwisantów na tą firmę >SZAJSUNG< nie wziął się ze ściany ... ;-) Co do obecnej jakości Samsungów nie będę się wypowiadał ale przytoczony przykład mojego kumpla z serwisu coś mówi ...

#8 jaskulmk

jaskulmk
  • 188 posts

Posted 21 April 2007 - 18:34

Dysk zczal wspolpracowac ale... wlasnie ale... zawiesza kompa przy probie przerzucenia materialu o wielkosci wiekszej niz 4 GB... a ja mam zamiar sie bawic plikami ok 9-10 GB... jakies pomysly? z gory dzieki :)

---- Dodano 21-04-2007 o godzinie 17:38 ----
pokazuje blad (Error code - 1309) niestety nic mi to nie mowi... moze ktos juz sie z tym spotkal

#9 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 21 April 2007 - 18:47

A w jakim systemie plików jest sformatowany ten dysk ?

#10 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 21 April 2007 - 21:45

Kiedy kupowalem dysk to na probe zadzwonilem do formy serwisu twardzieli i odzyskiwania danych w Poznaniu i zapytalem co sie najczesciej sypie. Facet Samsunga nazywal wprost Szajsungiem...

#11 jaskulmk

jaskulmk
  • 188 posts

Posted 22 April 2007 - 19:21

Marcin... Dysk ma wspolpracowac zarowno z Apple jak i z PC.... powiedziano mi ze tu moze byc problem... dysk nie jest moj, ja tylko na nim mam pracowac... jakies pomysly?

#12 sel4

sel4
  • 787 posts
  • SkądGdynia

Posted 22 April 2007 - 20:28

a masz zaktualizowany system. Ja mialem taki przypadek, źe sformatowałem dysk (co prada nie lacie) pod 10.4.9, zmienilem dysk wew. w laptopie i z płytek na świezo mam 10.4.8 - i ten zew po podpięciu miał te same symptomy coty masz. Może ten klient tak wlaśnie zrobił ze swoim.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users