Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Microsim + Era

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 albanomustafa

albanomustafa
  • 4 postów

Napisano 24 maja 2011 - 16:43

Witam, może ktoś orientuję się jak wygląda wymiany zwyczajniej karty sim na microsim. Czy można po prostu bez problemu zamówić dublikat i ile to kosztuje ?

#2 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 24 maja 2011 - 16:51

Wymiana karty kosztuje 30,50 zł i jest raczej bezproblemowa przynajmniej w salonach firmowych ery

#3 Aldo

Aldo
  • 151 postów

Napisano 24 maja 2011 - 18:07

zawsze możesz samemu 'podciąć' kartę do rozmiarów micro, i taką włożyć ;) zrobiłem tak z kartą, którą włożyłem do iPada 3G

#4 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 24 maja 2011 - 18:26

Ale może Ci nie wyjść i karta do kosza. Ktoś zdolny manualnie musi się tym zająć. Ja miałem pecha eeeh :D

#5 mareksle

mareksle
  • 295 postów
  • SkądOlkusz

Napisano 24 maja 2011 - 19:06

Gdzieś widziałem taki bajer do podcinania kart SIM za kilka złotych. Poszukaj w sieci jeśli takie coś cię interesuje.

#6 Sunmile

Sunmile
  • 241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 maja 2011 - 19:15

Wygoogluj "sim to microsim" w grafice i tam masz w skali 1:1 szablon jak dociąć. Drukujesz, przyklejasz sima do kartki taśmą dwustronną rysujesz linie od linijki zgodnie z tymi wydrukowanymi, mniej wiecej ucinasz i potem pilnikiem dopracowujesz. Skuteczność 100%.

#7 Murphy

Murphy
  • 70 postów

Napisano 24 maja 2011 - 21:32

Też przyciąłem tym szablonem, wszystko super How to make your own MicroSIM card : Buy MicroSIM Adapter, with free international shipping! często w komisach też przycinają..

#8 Jax

Jax
  • 462 postów
  • SkądDolina Muminków

Napisano 24 maja 2011 - 21:39

Witam,
może ktoś orientuję się jak wygląda wymiany zwyczajniej karty sim na microsim. Czy można po prostu bez problemu zamówić dublikat i ile to kosztuje ?

Jeśli kupiłes iP4 w Erze to za darmo wymieniaja w salonie.

#9 PETER-SZEF12

PETER-SZEF12
  • 208 postów

Napisano 24 maja 2011 - 22:35

jesli masz umowę w erze, to poproś miłą panią, żeby napisała w komputerze, ze twoja karta się uszkodziła i za darmo ci wymienią, na mnie zadziałało :)

#10 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 24 maja 2011 - 23:22

Ja po prostu kupiłem na Allegro wycinarke za 19 zł i sobie docinam sam te karty ;)

#11 copy2

copy2
  • 7 postów
  • SkądJabłonna

Napisano 25 maja 2011 - 10:22

Witam Kolego dotnij sam korzystajac z szablonu. Ja wycialem juz 3, bez szablonu, przykladajac tylko wzor orginalnej microsim wycinalem nozyczkami. Wszystko smiga az milo. A nawiasem zachowanie Ery w przypadku, kiedy kupuje sie telefon wydajac kilkaset zlotych jednorazowo + pozniej abonament niemaly a Oni kaza jeszcze placic te 30.5 to paranoja. Pani tez mi powiedziala ze w salonie glownym "powinni" wymienic za darmo...tylko ze mam do salonu w wawie 20km do centrum i korki...wiec zlapalem za nozyczki i wycialem. W razie niepowodzenia i tak musialbym sie udac do salonu po nowa, wiec zadne ryzyko....a tak 3 wycialem i dzialaja.

#12 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 maja 2011 - 12:28

Ja po prostu kupiłem na Allegro wycinarke za 19 zł i sobie docinam sam te karty ;)

To ile Ty masz kart sim, ze oplacalo Ci sie kupowac wycinarke :P

#13 michsony

michsony
  • 181 postów
  • SkądOpole

Napisano 25 maja 2011 - 13:20

To ile Ty masz kart sim, ze oplacalo Ci sie kupowac wycinarke :P

Jak w erze kosztuje wymiana 30,50 zł to nawet jak ma jedna kartę i za wycinarkę zapłacił 19 zł to mu się opłaca, nie sadzisz??

#14 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 maja 2011 - 13:52

Akurat wczoraj wymieniałem kartę przycinaną, na kartę MicroSIM w salonie Ery w Warszawie na ul. KEN. Przyszedłem, 25zł netto przypisane do rachunku i w 5 minut miałem nową kartę. IMO lepiej zapłacić te 30zł i mieć po 5-10 minutach kartę, niż czekać tydzień na dojście wycinarki.

#15 Quimeen

Quimeen
  • 1 004 postów
  • SkądTrzebinia

Napisano 25 maja 2011 - 16:12

A nie lepiej w 5 minut dociąć nożyczkami i nie płacić 30zł? Nie mówcie, że obsługa nożyczek i równe ucięcie 2cm plastiku jest czymś na tyle skomplikowanym, że ktoś nie da sobie rady.

#16 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 maja 2011 - 21:59

Fakt lepiej uciąć nożyczkami i mieć możliwość niedziałającej karty, niż zapłacić 30 zł za pewną i szybką wymianę. Wybór zależy od każdego z nas. Ja i przyciąłem i wymieniłem kartę.

#17 Quimeen

Quimeen
  • 1 004 postów
  • SkądTrzebinia

Napisano 26 maja 2011 - 07:33

Jak źle przytniemy to wtedy można iśc i zapłacić te 30 zł za nową kartę. :)

#18 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 maja 2011 - 23:49

Cale szczescie w Play moge nawet codziennie przylazic po nowa, darmowa karte sim.

---------- Wpis dodano o 00:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:48 ----------

Innymi slowy:

Jestem w Play wiec wiem co to dobre ceny, dziw**!

#19 michsony

michsony
  • 181 postów
  • SkądOpole

Napisano 27 maja 2011 - 11:02

Cale szczescie w Play moge nawet codziennie przylazic po nowa, darmowa karte sim.

---------- Wpis dodano o 00:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:48 ----------

Innymi slowy:

Jestem w Play wiec wiem co to dobre ceny, dziw**!

Tak jest i nie jak w erze 5 minut tylko ze 3 minuty to trwa :P. W sumie to w erze złodziejstwo straszne, ja mam telefon na kartę nie płace stałych zobowiązań, konto doładowuje sporadycznie bo ma mega pakiety i dostaje micro sima za free, a wy płacicie w erze często bardzo wysokie abonamenty i jeszcze za micro sima musicie płacić, czyż to nie skandal?

#20 exart

exart
  • 5 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maja 2011 - 11:23

Ja też docinałem kartę do microSIM. Ale uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest kupno w salonie operatora przejściówki SIM->MicroSIM. W T-Mobile (Era) ten kawałek plastiku kosztuje 5zł. Po przyłożeniu do karty SIM można bardzo precyzyjnie oznaczyć linie cięcia. A co najważniejsze, przejściówka pozwoli na ewentualne używanie microSIM w innych telefonach.

#21 TG83

TG83
  • 41 postów
  • SkądKwidzyn, Poznań

Napisano 27 maja 2011 - 13:54

W moim przypadku zadziałało ściągnięcie i wydrukowanie wzoru karty micro sim:
http://www.thechinac...im_template.pdf
kilka minut z nożyczkami w ręku i po sprawie.

Dodatkowo adapter sim - micro sim za kilka zł. Warto zwrócić uwagę na to, by taki adapter miał "plecy":
http://image.made-in...SIM-Adapter.jpg

Taki jak poniżej nie zda egzaminu:
http://images.intomo...icrosim.jpg.png

#22 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 27 maja 2011 - 14:56

Taki jak poniżej nie zda egzaminu:
http://images.intomo...icrosim.jpg.png

Jak zmieniałem iP4->3G to musiałem kupić adapter, kupiłem taki jak ten na rysunku bo mi się spieszyło , dopiero po powrocie do domu zdałem sobie sprawę, że jest problem - na szczęście po prostu przykleiłem sim do tego adaptera taśmą klejącą i jest wszystko ok-ale fakt jak ktoś kupuje taki adapter to najlepiej z tymi "pleckami" ;p

#23 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 28 maja 2011 - 14:32

Ja zamawiajac iPhone'a 4 w sieci Era nie otrzymalem karty microSIM, tak jak to opisywali inni uzytkownicy forum. Zreszta bylo o tym glosno i kwestia ta byla dosc kontrowersyjna gdyz jak moglbym zaczac korzystac z nowego nabytku nie posiadajac karty sim. Udalem sie wiec do Sklepu firmowego i tam bez zbednych pytan i formalnosci (wystarczyl dowod os.) wydano mi karte microSIM zupelnie za darmo. Kiedy jakies 2-3 miesiace temu zglosilem u operatora problem z zasiegiem 3G w kilku miejscach (co sie potem okazalo byla to wina softu Apple wyposazonego w ustawienia operatora Era 9.0 pozniej zaktualizowane do Era 10.0) na moja prosbe (myslalem ze moze to wina karty SIM) wydano mi zupelnie za darmo bez zbednych pytan nowa karte microSIM. Nie wiem czy to zalezy od punktu sprzedazy ale obsluga w Sklepie firmowym w Gliwicach na ul. Zwyciestwa jest naprawde swietna i bezproblemowa. Nie jest to jakas kryptoreklama ale kiedys skorzystalem z uslug w innym miejscu i bylem rozczarowany. Jesli w Gliwicach to tylko na ul. Zwyciestwa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych