Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

konfiguracja ma艂ej sieci linuxa z makiem

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 menelek

menelek
  • 1聽210 post贸w
  • Sk膮dolsztyn

Napisano 21 pa藕dziernika 2005 - 18:55

cze艣膰! witam wszystkich u偶ytkownik贸w linuxa, debiana :arrow: ubuntu w szczeg贸lno艣ci! W艂a艣nie pomy艣lnie sobie zainstalowa艂em ubuntu na imacu g3 i pr贸buj臋 go zsieciowa膰 z ibookiem g4 (pantera). Personal file sharing jest w艂膮czony, lecz nic to nie daje. Nie bardzo znam si臋 na linuxach, a wyskakuje mi komunikat, 偶e nie mam zainstalowanej samby. Rodzi si臋 co najmniej kilka pyta艅: czy da si臋 dzieli膰 pliki na r贸偶ne sposoby? co i jak ustawi膰 (zw艂aszcza w linuxie) 偶eby dzia艂a艂o? czy nie powinni艣my kurcze nazwa膰 naszego forum myapplelinux.pl?

#2 power15

power15
  • 44 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 21 pa藕dziernika 2005 - 19:03

Z tego co wiem to potrzebujesz w艂a艣nie tej "Samby". Jest to server plik贸w kt贸ry umo偶liwia wymian臋 plik贸w linux-win a tak偶e linux-mac. Po wi臋cej informacji odsy艂am do google.pl, bo sam z tym sie nie bawi艂em.

#3 tomasz

tomasz

• 10聽981 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dBe艂chat贸w, PL

Napisano 21 pa藕dziernika 2005 - 19:25

Nie lepiej wymienia膰 pliki po FTP?

#4 Heidi

Heidi
  • 830 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 21 pa藕dziernika 2005 - 19:36

Samba jest, mam wra偶enie, sporo szybsza.

#5 tomasz

tomasz

• 10聽981 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dBe艂chat贸w, PL

Napisano 21 pa藕dziernika 2005 - 20:00

Wydajno艣膰 SAMBY to oko艂o 85% tego co daje nam FTP. Aczkolwiek BARDZO du偶o zale偶y od klienta jakiego u偶ywamy. Samba sama w sobie to oprogramowanie korzystaj膮ce z protoko艂u transmisji SMB (Server Message Block) Stworzony w latach '80 przez IBM potem rozwijany g艂贸wnie przez Microsoft(i tu moje w膮tpliwo艣ci ;) ) Nadal stawiam na FTP ;) tak w jedn膮 jak i w drug膮 stron臋. Serwer FTP mamy wbudowny tak w Mac OS X jak i w Ubuntu. Z do艣wiadczenia wiem 偶e SMB dzia艂a conajmniej dziwnie.

#6 menelek

menelek
  • 1聽210 post贸w
  • Sk膮dolsztyn

Napisano 21 pa藕dziernika 2005 - 21:00

wypowied藕 Code daje sporo do my艣lenia. Mo偶e teraz ma艂y opis (zw艂aszcza ubuntu) jak si臋 po艂膮czy膰? Bo wy tak sobie ch艂opaki gdybacie a ja w szczerym polu...

#7 EnderTKD

EnderTKD
  • 351 post贸w

Napisano 21 pa藕dziernika 2005 - 21:07

ja nie moglem sie polaczyc z ubuntu live cd

#8 tomasz

tomasz

• 10聽981 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dBe艂chat贸w, PL

Napisano 21 pa藕dziernika 2005 - 21:09

Pod Ubuntu
Najpierw instalujesz ProFTPd
apt-get install proftpd
Nast臋pnie edytujesz plik /etc/profotpd.conf
Potem uruchamiasz
/etc/init.d/proftpd start

Pod Mac OS X
System Preferences -> Sharing -> FTP

Nast臋pnie 艂膮czysz si臋
w Ubuntu np. poprzez mc
ftp://menelek@10.0.0.1

na Mac'u http://www.myapple.p...opic.php?t=1529
ftp://menelek@10.0.0.2

Oczywi艣cie numery IP podajesz dla siebie w艂a艣ciwe, ja poda艂em tylko przyk艂adowo.

[ Dodano: 2005-10-21, 22:11 ]

ja nie moglem sie polaczyc z ubuntu live cd

Aby po艂膮czy膰 si臋 z jakimkolwiek systemem przez FTP musi by膰 uruchomiony serwer ftp.
W Live CD z pewno艣ci膮 domy艣lnie taki serwer jest wy艂膮czony - taka dystrybucja musi w miar臋 szybko si臋 艂adowa膰 wi臋c zrezygnowano domy艣lnie z rzeczy nie koniecznych.

#9 EnderTKD

EnderTKD
  • 351 post贸w

Napisano 21 pa藕dziernika 2005 - 21:13

samby w live tez nie ma.

#10 tomasz

tomasz

• 10聽981 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dBe艂chat贸w, PL

Napisano 21 pa藕dziernika 2005 - 21:17

Dystrybucje Live maj膮 raczej s艂u偶y膰 celom demonstracyjnym ni偶 u偶ytkowym. A tak偶e dobrze sprawdzaj膮 si臋 u provider贸w, idziesz do klienta kt贸ry twierdzi 偶e jest awaria wrzucasz Live pokazujesz mu 偶e to jego system a nie sie膰 nawali艂 i kasujesz za "napraw臋", ma艂o tego - w ten spos贸b 5% przechodzi na Linuxa bo ... dzia艂a.

#11 EnderTKD

EnderTKD
  • 351 post贸w

Napisano 21 pa藕dziernika 2005 - 21:23

ostatnio sypnal mi sie xp i chcialem przy pomocy live cd i samby przeniesc pliki na maca.bezskutecznie

#12 tomasz

tomasz

• 10聽981 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dBe艂chat贸w, PL

Napisano 21 pa藕dziernika 2005 - 21:25

Dlatego jestem zwolennikiem FTP. W艂膮czasz LiveCD i logujesz si臋 na jaki艣 serwer FTP(najlepiej stoj膮cy obok np. Mac) i kopiujesz dane.

#13 menelek

menelek
  • 1聽210 post贸w
  • Sk膮dolsztyn

Napisano 22 pa藕dziernika 2005 - 10:11

Dzi臋ki Code za pomoc :lol: Co prawda z niej nie skorzysta艂em, ale zamierzam zrobi膰 to w przysz艂o艣ci. A dlaczego nie teraz? Ano dlatego, co zaraz wyja艣ni臋... Wersja ubuntu, kt贸r膮 艣ci膮gn膮艂em przez internet ma chyba 623 MB i mam wra偶enie, 偶e reprezentuje to samo co live CD. Poniewa偶 stawiam dopiero pierwsze kroki z linuxem, a kontakt z tym komputerem mam co dwa tygodnie, nie bardzo sta膰 mnie na to aby siedzie膰 dniam i nocami nad tym, aby ten system dopasowa膰 do swoich potrzeb. 艢miem twierdzi膰, 偶e w mojej wersji wielu rzeczy nie ma i dlatego zam贸wi臋 pe艂n膮 darmow膮 wersj臋 i poczekam na przesy艂k臋. M贸j brat instalowa艂 ostatnio Mandrive (ju偶 widz臋 te u艣mieszki spec贸w :shock: ), kt贸ra by艂a umieszczona na 3 p艂ytach. Generalnie ma teraz wszystko, w艂膮cznie z internetem przez to badziewie sagem usb. Bez dogrywania czegokolwiek. Je艣li chodzi o ubuntu to preferuj臋 to samo (przynajmniej na razie). Sama instalacja ubuntu jest dziecinnie prosta. Pozdrawiam wszystkich :mrgreen:

#14 tomasz

tomasz

• 10聽981 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dBe艂chat贸w, PL

Napisano 22 pa藕dziernika 2005 - 14:46

Je艣li 艣ci膮gno艂e艣 ostatnie Ubuntu 5.10 to znaczy 偶e masz full wersje a czego nie ma na CD zostanie 艣ci膮gniete z netu.
Ubuntu ma to do siebie co Debian, wszystko czego Ci brak instalujesz ju偶 z sieci (najnowsze wersje) a o 艣wierzo艣膰 wersji dba sam system jak i aktualizacje samego systemu (teraz w Ubuntu jest to praktycznie robione bez pomocy u偶ytkownika - zostajesz poproszny tylko o potwierdzenie 偶e chcesz).
Co do Mandrivy to nie b臋d臋 tego komentowa艂 bo po 7 latach pracy na Debianie nie jestem odpowiedni膮 osob膮 do komentowania dystrybucji na beznadziejnym(IMHO) systemie rpm.

#15 menelek

menelek
  • 1聽210 post贸w
  • Sk膮dolsztyn

Napisano 22 pa藕dziernika 2005 - 14:58

niestety, 艣ci膮gn膮艂em 5.04 w pracy i wypali艂em p艂yt臋. Ten stary imac mo偶e si臋 艂膮czy膰 tylko przez sagem szybko艣ci 128, wi臋c nawet je艣li bym 艣ci膮gn膮艂 5.10 to podczas instalki z tydzie艅 bym czeka艂 a偶 si臋 co艣 艣ci膮gnie... Niemniej jednak, je偶eli mi przy艣l膮 ubuntu 5.10 w艂a艣nie z tym co napisa艂e艣 to jednak zainstaluj臋 i b臋d臋 czeka艂 a偶 si臋 zaktualizuje. Pozdrawiam, dzi臋ki za pomoc wszystkim 8)

#16 tomasz

tomasz

• 10聽981 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dBe艂chat贸w, PL

Napisano 22 pa藕dziernika 2005 - 15:02

Wbrew pozorom nie b臋dzie trwa艂o to jako艣 strasznie d艂ugo - system 艣ci膮ga tylko to czego potrzebujesz - wybierasz GNOME to nie 艣ci膮ga KDE.

#17 menelek

menelek
  • 1聽210 post贸w
  • Sk膮dolsztyn

Napisano 22 pa藕dziernika 2005 - 18:13

wbrew pozorom siedz臋 od obiadu i nie mog臋 zsieciowa膰 tego ubuntu z osx :twisted:

#18 tomasz

tomasz

• 10聽981 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dBe艂chat贸w, PL

Napisano 22 pa藕dziernika 2005 - 18:26

1. Ustaw na obu systemach IP z tej samej podsieci
czyli na przyk艂ad
Mac:
- IP 10.0.0.1
- Maska 255.0.0.0
PC
- IP 10.0.0.2
- Maska 255.0.0.0

Potem sprawd藕 czy mo偶esz "pingn膮膰" jeden system przez drugi czyli:
Na Mac:
ping 10.0.0.2
Na PC:
ping 10.0.0.1

Je艣li wszystko dzia艂a to mo偶esz przyst膮pi膰 do krok贸w opisywanych wcze艣niej.

#19 menelek

menelek
  • 1聽210 post贸w
  • Sk膮dolsztyn

Napisano 22 pa藕dziernika 2005 - 20:20

komputery mi pingowa艂y ju偶 ze 3 godziny temu :lol:
Problem jest taki, 偶e jednak nie mog臋 odnale藕膰 obu. Posiedz臋 jeszcze troch臋 i pokombinuj臋. Zapisa艂em si臋 na polskie forum ubuntu, ale nie znalaz艂em tam rozwi膮zania. Kroki, kt贸re opisywa艂e艣 chyba :?: wykona艂em i nic...
Jednym s艂owem - trza mi dalej kombinowa膰...

[ Dodano: 2005-10-22, 21:36 ]
jest ma艂y problem z tym:
Nast臋pnie edytujesz plik /etc/profotpd.conf
Sory, ale ja dopiero od wczoraj mam do czynienia z linuxem :oops:

#20 krismiszcz

krismiszcz
  • 2聽414 post贸w
  • Sk膮dLUBLIN

Napisano 23 pa藕dziernika 2005 - 10:23

Zapisa艂em si臋 na polskie forum ubuntu, ale nie znalaz艂em tam rozwi膮zania.

艣wietne forum :) przedchwilo co si臋 zarejestrowalem ... jest wiele topic贸w zachawalaj膮cych dzia艂ania Ubuntu na Mac-ach.. :mrgreen:

#21 menelek

menelek
  • 1聽210 post贸w
  • Sk膮dolsztyn

Napisano 23 pa藕dziernika 2005 - 10:31

dobra, chyba na w艂asne 偶yczenie zrobi艂em sobie ba艂agan w ubuntu: u偶ytkownik ma t臋 sam膮 nazw臋 i has艂o co root :evil: Kiedy wpisuj臋: nautilus : smb:/// to na roocie w og贸le odmawia, a na u偶ytkowniku mam komunikat, 偶e nie mo偶na odnale藕膰 /home/menelek/: s膮dz臋, 偶e tu tkwi prawdziwy problem i jestem o w艂os od zsieciowania komputer贸w. Mo偶e jaka艣 pomoc?

#22 tomasz

tomasz

• 10聽981 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dBe艂chat贸w, PL

Napisano 23 pa藕dziernika 2005 - 11:43

A czy komputery s膮 w tej samej grupie roboczej?
w /etc/smb.conf powiniene艣 mie膰 takie mniej wi臋cej wpisy
[global]
netbios name = menelek_ubuntu
workgroup = menelek_company
server string = Stacja PC pod kontrola Ubuntu

Oczywi艣cie na Mac r贸wnie偶 podajesz grup臋 "menelek_company"

#23 menelek

menelek
  • 1聽210 post贸w
  • Sk膮dolsztyn

Napisano 23 pa藕dziernika 2005 - 12:36

ju偶 wczoraj tego pr贸bowa艂em i po wpisaniu do konsoli okazuje si臋, 偶e nie ma takiego pliku ani katalogu. Kurka wodna :oops:

#24 tomasz

tomasz

• 10聽981 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dBe艂chat贸w, PL

Napisano 23 pa藕dziernika 2005 - 12:42

Bo masz to wpisa膰 do /etc/smb.conf a nie do konsoli
Czyli w konsoli piszesz
nano /etc/smb.conf
Edytujesz ten plik a nast臋pnie
Ctrl+X - aby zapisa膰 zmiany
a potem znowu w konsoli
/etc/init.d/samba restart
Aha nie jetem 100% pewny jak jest w Ubuntu (czy /etc/smb.conf, czy /etc/samba/smb.conf) r贸偶ne dystrybucje troszk臋 si臋 r贸偶ni膮 od siebie.

#25 menelek

menelek
  • 1聽210 post贸w
  • Sk膮dolsztyn

Napisano 23 pa藕dziernika 2005 - 13:12

Code, jeste艣 wielki 8) Niestety, spraw臋 przek艂adam na przysz艂y weekend, bo musz臋 wyje偶dza膰 do Olsztyna do pracy. Prawdopodobnie zajrz臋 do tego tematu jeszcze :P Aha, robi臋 reinstalk臋 i jest problem z DHCP. Wobec tego konfiguruj臋 r臋cznie. Pozdrawiam

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2

0 u偶ytkownik贸w, 2 go艣ci, 0 anonimowych