Moja dziewczyna ma iPhone 3G (8GB) z softem 3.0 (7A341), kupiony swego czasu na Allegro ze zdjętym lockiem (Orange) oraz zrobionym JB. Jako że ten soft jest dosyć stary - myślałem nad zmianą softu na najnowszy (4.2.1), jednak jako że na telefonie jest sporo aplikacji - zastanawiam się jaka jest właściwa droga postępowania ?
Bazując na poradniku update do 4.2.1 z iClarified:
[url=http://iclarified.com/entry/index.php?enid=12949]iClarified - iPhone - How to Jailbreak and Unlock Your iPhone 3G Using RedSn0w (Windows) [4.2.1][/url]
myślałem nad czymś takim:
1. synchronizacja / backup w iTunes
2. kopia aplikacji Cydii za pomocą apt (przez ssh) / pkgbackup
3. update do 4.2.1 w iTunes
4. sync z iTunes (automatycznie po update)
5. jb za pomocą redsn0w -> to podobno wymagany jest upgrade basebandu (?)
6. instalacja ultrasn0w z Cydii (?)
7. przywrócenie aplikacji Cydii
Jako że mam małe doświadczenie w w/w tematach, nie wiem czy proponowana droga jest dobra i tu prosiłbym o porady. Szczególnie chodzi mi o:
- czy warto aktualizować iPhone 3G do 4.2.1, a jeśli nie - jaką polecacie wersje, czy też ew. nic nie zmieniać
- kwestię unlocka (basebandu) - jak zrobić to dobrze, tak aby unlock działał dobrze jak działa.
Nie wiemy jakie narzędzie do unlocka było wykorzystane przez poprzedniego właściciela, wiemy że lock jest na Orange.
Jest też możliwość że moja dziewczyna zmieni sieć z Plus na Orange - czy wtedy też trzeba będzie robić unlocka - jako że był już robiony.
Z góry dzięki za pomoc
/R.