Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Powtarzanie czynnosc pages

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 dreco

dreco
  • 9 postów

Napisano 20 maja 2011 - 12:39

Czy ktos wie jakim przyciskiem mozna powtarzac czynnosc w Pages ? podobnie jak w wordzie F4

#2 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 maja 2011 - 01:30

Tak sobie chciałem sprawdzić z ciekawości o jakie powtarzanie czynności Tobie chodzi, więc odpaliłem Worda i F4 to mam paste(wklej) :(

#3 AbuOsman

AbuOsman
  • 113 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 22 maja 2011 - 01:48

Chodzi o powtórzenie ostatnio wykonanej czynności (np. w LibreOffice to jest shift+cmd+Y, w Wordzie zdaje się, że dziala też cmd+Y). Bardzo pożyteczne, jeśli chcesz np. wkleić to samo w kilka(naście)miejsc. Też chętnie bym się dowiedział, czy coś takiego działa w Pages, bo brakuje mi tej funkcji.

#4 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 22 maja 2011 - 07:42

a shift+cmd+z (redo) ?

#5 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 22 maja 2011 - 11:50

Undo typing - Dołączona grafika z
Redo typing - shift Dołączona grafika z

Działa, przed chwilą sprawdzane.

P.S. Chyba, że masz zmienione mapowanie klawiszy. Wtedy np. zamiast Dołączona grafika będzie np. Dołączona grafika, czy co tam sobie ustawiłeś.

#6 AbuOsman

AbuOsman
  • 113 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 22 maja 2011 - 22:14

Redo powtarza cofniętą czynność (=odwołuje cofnięcie, czyli działa tylko wtedy, jeśli wcześniej użyłeś cmd+z; inaczej jest niedostępne), a tu chodzi o powtórzenie ostatnio wykonanej czynności, np. pisania, wklejenia itp.

#7 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 22 maja 2011 - 22:35

jeżeli chcesz coś wkleić w kilka(naście) miejsc to po prostu wciskasz kilka(naście0 razy wklej... nie rozumiem w czym problem... co za różnica czy wciśniesz np. F4, czy cmd+v...

#8 AbuOsman

AbuOsman
  • 113 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 23 maja 2011 - 08:14

Różnica taka, że F4 (czy cmd+Y) powtarza każdą czynność, nie tylko wklejenie, ale np. formatowanie, zastąpienie itd. Mniejsza z tym. Możliwe, że pages tego nie ma, co przyjmuję do wiadomości (to i tak fajny program). Właściwie to podłączyłem się pod temat i chyba niepotrzebnie narobiłem zamieszania.

#9 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 23 maja 2011 - 10:31

Wprowadziłeś zamieszanie. Teraz dopiero wiem o co tobie chodzi, F4 działa w ten sposób o jakim mówisz ale w wersji dla windows, w wersji dla maka jest to zwykłe wklej (paste). Szkoda, że to nie wynika z dyskusji, a trzeba samemu sprawdzać na różnych komputerach i samemu dochodzić aby się dowiedzieć o co chodzi w wątku. Tym bardziej, że nie przyszło mi do głowy aby na forum myapple sprawdzać jak się zachowuje program na windows, sprawdziłem w wersji dla maka. A może jednak nie i w dalszym ciągu jestem w błędzie i może jednak tobie chodzi o F4 (paste) ,tak jak w Wordzie na Maka jest? Więc napisz konkretnie o co tobie chodzi, bo widać że inni też pojęcia nie mają i strzelają tylko.

#10 AbuOsman

AbuOsman
  • 113 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 23 maja 2011 - 12:37

Nie używam Worda na maka, dlatego napisałem "zdaje się". Nie, nie chodziło mi o paste. Mogę porównać z LibreOffice, gdzie jest rozróżnienie między "przywróć" (shift+cmd+z) czyli odwołaniem czynności cofniętej przez cmd+z, a "powtórz" (shift+cmd+y) czyli powtórzeniem ostatniej czynności i o tę funkcję chodziło. Podobnie działa Word, faktycznie dla windows. Wygląda na to, że Pages tego nie ma – trudno. Wydawało mi się, że pisałem raczej jasno, ale może skończmy, bo chyba dyskusja przestaje dokądkowlwiek prowadzić.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych