Czy ktos wie jakim przyciskiem mozna powtarzac czynnosc w Pages ? podobnie jak w wordzie F4

Powtarzanie czynnosc pages
Rozpoczęty przez
dreco
, 20 maj 2011 12:39
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 20 maja 2011 - 12:39
Napisano 22 maja 2011 - 01:30
Tak sobie chciałem sprawdzić z ciekawości o jakie powtarzanie czynności Tobie chodzi, więc odpaliłem Worda i F4 to mam paste(wklej)

Napisano 22 maja 2011 - 01:48
Chodzi o powtórzenie ostatnio wykonanej czynności (np. w LibreOffice to jest shift+cmd+Y, w Wordzie zdaje się, że dziala też cmd+Y). Bardzo pożyteczne, jeśli chcesz np. wkleić to samo w kilka(naście)miejsc. Też chętnie bym się dowiedział, czy coś takiego działa w Pages, bo brakuje mi tej funkcji.
Napisano 22 maja 2011 - 07:42
a shift+cmd+z (redo) ?
Napisano 22 maja 2011 - 11:50
Undo typing -
z
Redo typing - shift
z
Działa, przed chwilą sprawdzane.
P.S. Chyba, że masz zmienione mapowanie klawiszy. Wtedy np. zamiast
będzie np.
, czy co tam sobie ustawiłeś.

Redo typing - shift

Działa, przed chwilą sprawdzane.
P.S. Chyba, że masz zmienione mapowanie klawiszy. Wtedy np. zamiast

Napisano 22 maja 2011 - 22:14
Redo powtarza cofniętą czynność (=odwołuje cofnięcie, czyli działa tylko wtedy, jeśli wcześniej użyłeś cmd+z; inaczej jest niedostępne), a tu chodzi o powtórzenie ostatnio wykonanej czynności, np. pisania, wklejenia itp.
Napisano 22 maja 2011 - 22:35
jeżeli chcesz coś wkleić w kilka(naście) miejsc to po prostu wciskasz kilka(naście0 razy wklej... nie rozumiem w czym problem... co za różnica czy wciśniesz np. F4, czy cmd+v...
Napisano 23 maja 2011 - 08:14
Różnica taka, że F4 (czy cmd+Y) powtarza każdą czynność, nie tylko wklejenie, ale np. formatowanie, zastąpienie itd. Mniejsza z tym. Możliwe, że pages tego nie ma, co przyjmuję do wiadomości (to i tak fajny program). Właściwie to podłączyłem się pod temat i chyba niepotrzebnie narobiłem zamieszania.
Napisano 23 maja 2011 - 10:31
Wprowadziłeś zamieszanie. Teraz dopiero wiem o co tobie chodzi, F4 działa w ten sposób o jakim mówisz ale w wersji dla windows, w wersji dla maka jest to zwykłe wklej (paste). Szkoda, że to nie wynika z dyskusji, a trzeba samemu sprawdzać na różnych komputerach i samemu dochodzić aby się dowiedzieć o co chodzi w wątku. Tym bardziej, że nie przyszło mi do głowy aby na forum myapple sprawdzać jak się zachowuje program na windows, sprawdziłem w wersji dla maka. A może jednak nie i w dalszym ciągu jestem w błędzie i może jednak tobie chodzi o F4 (paste) ,tak jak w Wordzie na Maka jest? Więc napisz konkretnie o co tobie chodzi, bo widać że inni też pojęcia nie mają i strzelają tylko.
Napisano 23 maja 2011 - 12:37
Nie używam Worda na maka, dlatego napisałem "zdaje się". Nie, nie chodziło mi o paste. Mogę porównać z LibreOffice, gdzie jest rozróżnienie między "przywróć" (shift+cmd+z) czyli odwołaniem czynności cofniętej przez cmd+z, a "powtórz" (shift+cmd+y) czyli powtórzeniem ostatniej czynności i o tę funkcję chodziło. Podobnie działa Word, faktycznie dla windows. Wygląda na to, że Pages tego nie ma – trudno. Wydawało mi się, że pisałem raczej jasno, ale może skończmy, bo chyba dyskusja przestaje dokądkowlwiek prowadzić.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych