Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Tajemnice popularnej "N-ki" czyli Wi-Fi 802.11n

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 andig

andig
  • 264 postów
  • SkądZ zadupia..., krzesło przed kompem...

Napisano 20 maja 2011 - 00:43

Witam,
Wczoraj zakupiłem nowiutki router TL-WR1043ND. Przyznam, że długo go wybierałem i w sumie bardzo mi się spodobał, ale zauważyłem, że coś tu nie gra...

Wcześniej miałem DGN2000 - kiepski, ale jakoś tam działał, a teraz tylko Wi-Fi mu działa :/. Na początku nie zważłem, ile tam mam Mbp/s. Jest tyle, ile potrzeba, prawda ?? Potem mi się popsuł raz, drugi ( potem jeszcze raz ) i gdzieś w między czasie zauważyłem, że przecież na routerze jest ustawione 270 Mbp/s, a na swoim MBP Early 2008 mam 130 Mbp/s... No ale z faktu, że router lubił się psuć, to stwierdziłem - popsuł się. Niestety to nie była prawda. Teraz gdy to już wiem, jest po kwiatkach, bo nowy router leży już na biurku.

O co dokładnie chodzi ?? A o prędkość... To, że jest "N" nie oznacza, że będzie leciało szybciej niż "G", tudzież z prędkością 300 Mbp/s i więcej :/. Oczywiście naciągam trochę, ale to zależy od budowy karty i routera, a dokładniej, od ilości anten.

"N" jest w standarcie 2,4 GHz i 5GHz. Z tego co się dowiedziałem z neta, to by uzyskać 300Mbp/s na 2,4 GHz trzeba nadawać i odbierać na dwóch antenach. Do 5 GHz pewien nie jestem, ale prawdopodobnie wystarcza jedna, choć nie widziałem takiego routera, ale dla mnie ma to sens, w końcu większa częstotliwość, to więcej informacji przesłanych w tym samym czasie...
Prawdopodobnie, tak bym tkwił w tym przekonaniu, które prawdopodobnie jest prawdziwe :P, ale szukając anteny na 5 GHz zauważyłem, że jej... nie ma... I w tedy przebłysk - anteny nadają na zmianę podnosząc częstotliwość o swoją ilość - brzmi troszkę jak SF, ale tak pewnie się dzieje, dlatego są właśnie min. 2.

Skoro nie mogę uzyskać 300 Mbp/s na swoim lapku, to widocznie nie potrafi on pracować na dwóch antenach przy 2,4 GHz, ale to też jest błędne... Okazuje się, że OS X nie potrafi, a raczej nie chce, a Windows i owszem ( osobiście nie sprawdzałem, wyczytane z neta )...

Pozostaje jeszcze jedna kwestia - Channel Width. W sieci można przeczytać, że przy 40 Mhz można uzyskać 300 Mbp/s, a przy 20 Mhz już nie. Jak wykazują moje testy, długość ta nie ma znaczenia. Jest 130 Mbp/s i koniec kropka.

Zrobiłem sobie test z NAS'em i 1 pliczkiem. Do NAS'a ( plik ~700mb ) wysyłał się ~6 MBp/s, czy jak kto woli 6*8 = 48 Mbp/s.
Z Nas'a ( plik 3,72 GB ) kopiował się z prędkością ~7 MBp/s ( 56 Mbp/s ), co jest dla mnie dodatkowo dziwne, bo dysk w MBP jest wolniejszy niż w Nas'ie… Już nawet nie będę stękał i jęczał o tym gdzie jest te moje 130 Mbp/s :( ??

Wszystko to wysoce rozczarowuje. Spodziewałem się szału i pełnego zachwytu, a mam niesmak i duży kłopot co z tym zrobić. Żyć będę dalej, nie umrę, ale jak mam mieć w ciągu roku komputer do TV ( planuje zakup Mac'a Mini ), to nie widzi mi się zbytnio przycinanie filmu podczas oglądania… Sprzedać i kupić nowy router ?? To a) wcale nie takie proste sprzedać za tyle samo, co się kupiło B) kłopot dodatkowy c) będę musiał dokupić antenę, pewnie kierunkową, bo router jest dość wysoko względem całego parteru i nie mogę tego zmienić. Jeśli dodatkowo okaże się, że muszę wymienić 2 anteny, by mieć pełne "N", to wymienię je na zwykłe pałąki, ale i tak będzie to koszt około 30-60zł w zależności jaką wybiorę. A to znacznie podnosi koszt routera z dualband'em. W tej chwili korzystam z WDS i jest ok :).

Pytania mam dwa:
1. Czy da się na Mac'u odblokować pracę na 2,4 GHz z prędkością 300 Mbp/s ??
2. Czy mógłby ktoś porównać u siebie, na 1 pliku prędkość wysyłania i odbierania pliku pod OS X przy 2,4 GHz i 5 GHz ??

And "One more thing..."
"A miało być tak pięknie..."

PS. Ważniejsze rzeczy podkreśliłem, dla ułatwienia znalezienia sedna sprawy.
PPS. Dla zainteresowanych - zastanawiałem się jeszcze nad D-Link'iem DIR-825.
PPPS. Wątki, które po części poruszały temat - http://myapple.pl/ma...elacyjne-n.html , http://myapple.pl/in...-i-macbook.html.

#2 luc68

luc68
  • 223 postów
  • SkądBytom

Napisano 20 maja 2011 - 04:59

mój router oferuje jedna częstotliwość 2,4 GHz w 3 trybach i mieszanych B+G+N. Mam przy routerze 2 anteny. W komputerze nie widzę żadnych możliwości ustawiania.

#3 andig

andig
  • 264 postów

Napisano 20 maja 2011 - 05:29

Standardowe to raczej nie będzie :P. Prędzej jakieś polecenie w konsoli albo programik :/.

#4 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 20 maja 2011 - 07:03

A sprawdzałeś swoją konfigurację w praktyce przy oglądaniu TV tak jak planujesz, czy tylko wszystko w teorii z netu wyczytałeś? Czy faktycznie się tnie? Podrzuć link do testu prędkości, który robiłeś. Chętnie sprawdzę swój router i może coś się okaże.

#5 andig

andig
  • 264 postów

Napisano 20 maja 2011 - 17:45

A sprawdzałeś swoją konfigurację w praktyce przy oglądaniu TV tak jak planujesz, czy tylko wszystko w teorii z netu wyczytałeś?
Czy faktycznie się tnie?
Podrzuć link do testu prędkości, który robiłeś. Chętnie sprawdzę swój router i może coś się okaże.

Sprawdzałem największy film, jaki mam i w sumie było ok. Test powtórzyłem, ale zanim podam wyniki, najpierw podam, na czym testowałem :P.
Film o rozmiarze 10,19 GB, na dysku (10 192 589 641 B) ( Dołączona grafika ) otworzyłem poprzez podgląd w Finderze. Plik ma rozszerzenie m4v. Do kopiowania posłużył mi plik o rozmiarze 735 MB, na dysku (734 988 288 B). Kopiowanie rozpocząłem ~6:30 min. Wcześniej był odtwarzany film. Wszystko robiłem z mojego lapka w podłączeniu do sieci poprzez Wi-Fi ( 130 Mbp/s, Channel Width: 20 MHz, "N-ka" ).
Dołączona grafikaDołączona grafika

Jak widać, to najgorzej nie jest... ale przy większym obciążeniu, np. Blu-ray moim zdaniem, będzie problem. Oczywiście, to przegięcie, ale też pod uwagę warto wziąć. Najbardziej będę jednak cierpiał na wolnym przesyłaniu plików :(.

#6 oszołom

oszołom
  • 94 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 21 maja 2011 - 00:01

Witaj! Niestety, ale wiele nie uzyskasz z tego sprzętu. Po pierwsze router - 50-60Mbit nawet z najnowszymi kartami nie osiągniesz lepszego transferu z tego urządzenia. Testowałem z kartami Intela oraz z kartą Broadcom-u na swoim MBP. Po drugie karta w twoim MBP, są to pierwsze wersje -N do laptopów, (najlepiej jak byś podał jaką kartę -producent- posiadasz) Jeżeli masz Atherosa to gorszej karty z tamtego okresu trudno kupić:sad: Po trzecie, widzę z twojego wykresu, że masz transfer sięgający max ok 35-40Mbit oraz bardzo duże spadki w transferze. 2,4GHz jest strasznie zapchanym pasmem, co przy wielu sieciach pracujących w tym samym paśmie może powodować takie skoki w transferze. Np. w bloku w którym ja mieszkam widzę średnio ok. 20-25 sieci wi-fi i transfer jaki uzyskuję w paśmie 2,4GHz jest ok 60Mbit. Dla porównania w pasmie 5GHz mam średni transfer plików pomiędzy 85-100Mbit:-D zależnie od odległości od routera oraz czy jestem w pomieszczeniu za jedną ścianą lub w pokoju gdzie jest router. Ale jeżeli wezmę sprzęt do domku i tam mam zero sieci obcych to w pasmie 2,4GHz uzyskuję praktycznie takie same wyniki. Pytasz się o drugi kanał w -N, jeżeli uruchomisz ten tryb w routerach skok w wydajności jest o ok 20%, ale tylko do pewnej odległości od routera. To trzeba sprawdzić i przetestować samemu. Na skraju zasięgu tryb 40MHz będzie mocno ograniczał transfer!!! Należy go wtedy wyłączyć lub przestawić (jeżeli router posiada takę funkcję a nie każdy router ją ma) na AUTO, spowoduje to, że to router dobierze sobie sam czy ma pracować w jednym kanale czy w dwóch. Przy takim transferze jaki widzę z twoich wykresów o FullHD i oglądaniu na komputerze można zapomnieć, będą częste zamrażania się obrazu:evil:Jeżeli chodzi o ostatnie nowości w sprzęcie to testowałem Cisco E4200 i wyniki uzyskałem bardzo podobne do mojego Netgear-a WNDR 3700. W tym roku wejdzie sporo sprzętu 450Mbit z czterema antenami, pierwsze testy w internecie oscylują w granicach ok. 115-120Mbit, więc aż tak dużego skoku w wydajności nie ma.

#7 olafejs

olafejs
  • 1 035 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 21 maja 2011 - 07:54

A czy to normalne żeby przy wr941nd MBP 2011 pokazywał szybkość transmisji 130 ? 2 metry od routera?

#8 andig

andig
  • 264 postów

Napisano 21 maja 2011 - 19:31

Witaj! Niestety, ale wiele nie uzyskasz z tego sprzętu. Po pierwsze router - 50-60Mbit nawet z najnowszymi kartami nie osiągniesz lepszego transferu z tego urządzenia. Testowałem z kartami Intela oraz z kartą Broadcom-u na swoim MBP. Po drugie karta w twoim MBP, są to pierwsze wersje -N do laptopów, (najlepiej jak byś podał jaką kartę -producent- posiadasz) Jeżeli masz Atherosa to gorszej karty z tamtego okresu trudno kupić:sad:

Chyba o te dane Ci chodzi:

en1:
Typ karty: AirPort Extreme (0x14E4, 0x8C)
Wersja oprogramowania sprzętowego: Broadcom BCM43xx 1.0 (5.10.131.36.9)
Miejsce: ETSI
Kod kraju: X3
Obsługiwane tryby PHY: 802.11 a/b/g/n
Obsługiwane kanały: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 36, 40, 44, 48, 52, 56, 60, 64, 100, 104, 108, 112, 116, 120, 124, 128, 132, 136, 140
Budzenie przy dostępie bezprzewodowym: Obsługiwany

Tak więc, chyba nie jest tak źle :P.

Po trzecie, widzę z twojego wykresu, że masz transfer sięgający max ok 35-40Mbit oraz bardzo duże spadki w transferze. 2,4GHz jest strasznie zapchanym pasmem, co przy wielu sieciach pracujących w tym samym paśmie może powodować takie skoki w transferze. Np. w bloku w którym ja mieszkam widzę średnio ok. 20-25 sieci wi-fi i transfer jaki uzyskuję w paśmie 2,4GHz jest ok 60Mbit. Dla porównania w pasmie 5GHz mam średni transfer plików pomiędzy 85-100Mbit:-D zależnie od odległości od routera oraz czy jestem w pomieszczeniu za jedną ścianą lub w pokoju gdzie jest router.

Mieszkam w domu jedno rodzinnym. Router mam w swoim pokoju z 2 metry od miejsca gdzie robiłem test ( w tym samym pokoju ). Z tego miejsca widzę ledwo jedną sieć - sąsiadów :P. Moim zdaniem to jest jedyne zakłócenie. Poza tym, nie wiem, co by mnie tu miało mnie zagłuszać :). Kolejną kwestią jest siła sygnału w tym miejscu. Jest on bardzo duża, więc zakłócenia nie powinny być przyczyną skoków. Część skoków generowała się podczas sprawdzania szybkości transmisji. Reszta nie wiem czym jest spowodowana, jednakże zauważyłem, że kopiowanie nie stawało w tedy albo źle na to patrzyłem xD.
Poza tym 20Mbp/s względem 60Mbp/s to bardzo dużo. Ech...

Ale jeżeli wezmę sprzęt do domku i tam mam zero sieci obcych to w pasmie 2,4GHz uzyskuję praktycznie takie same wyniki.

Te same wynik co na 2,4 GHz ?? Te same co na 5 GHz, to raczej nie możliwe :P.

Pytasz się o drugi kanał w -N, jeżeli uruchomisz ten tryb w routerach skok w wydajności jest o ok 20%, ale tylko do pewnej odległości od routera. To trzeba sprawdzić i przetestować samemu. Na skraju zasięgu tryb 40MHz będzie mocno ograniczał transfer!!! Należy go wtedy wyłączyć lub przestawić (jeżeli router posiada takę funkcję a nie każdy router ją ma) na AUTO, spowoduje to, że to router dobierze sobie sam czy ma pracować w jednym kanale czy w dwóch.

Acha, danke za info :).

Przy takim transferze jaki widzę z twoich wykresów o FullHD i oglądaniu na komputerze można zapomnieć, będą częste zamrażania się obrazu:evil:Jeżeli chodzi o ostatnie nowości w sprzęcie to testowałem Cisco E4200 i wyniki uzyskałem bardzo podobne do mojego Netgear-a WNDR 3700. W tym roku wejdzie sporo sprzętu 450Mbit z czterema antenami, pierwsze testy w internecie oscylują w granicach ok. 115-120Mbit, więc aż tak dużego skoku w wydajności nie ma.

No to mnie nie pocieszyłeś z tymi filmami.
Co do routerów to mój i tak nie obsłuży już 450Mbit, a przynajmniej tak sądzę. On ma prawdopodobnie dwie anteny 2,5 GHz, a potrzeba do 450 Mbp/s minimum ( moim zdaniem ) 3 - każda antena max. 150 Mbp/s wyciąga.
Jeśli chodzi o router to jak nie ten co mam, to tylko DIR-825. Netgear mnie nie przekonuje - a) raz już się zawiodłem, B) nie ma dołączanych anten, a E4200 to drogie bydle i też pewnie anten nie można dołączyć :/.

A czy to normalne żeby przy wr941nd MBP 2011 pokazywał szybkość transmisji 130 ? 2 metry od routera?

No i jeśli okaże się, że tak, a tego się obawiam, to lipa straszna, bo oznacza to, że Apple nic nie zmienił ( w Złotych Tarasach nie mogłem tego sprawdzić :/ ) i muszę zmienić router na 5 GHz, a to oznacza kłopoty o jakich pisałem wcześniej.

Ech... I co teraz ?? Wymienić od razu, czekać aż ktoś doradzi jakiś cudowny sposób, czy po prostu poczekać, aż kupię Mac'a Mini i w tedy wymienić ?? Na cud w Lion'ie nie wierzę...

#9 kokosowy

kokosowy
  • 61 postów

Napisano 22 maja 2011 - 00:01

Mam router pentagram 6341 + 3 anteny 9 dBi. W mini wyciąga 130 Mb/s. W laptopie asusa z win7 wyciąga 150 Mb/s... Czasem jak przeglądam internet nagle mini po kliknięciu w jakiś link przeglądarka zamyśla się nawet jak wpiszę adres routera.. pomaga wyłączenie AirPort i włączenie ponownie. W routerze mam ustawione g + n, jak przestawię na tylko n to mini traci połączenie z routerem ( nie widzi go ) pomaga podpięcie po kablu i przestawienie na g + n.

#10 burdzyk

burdzyk
  • 40 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 maja 2011 - 08:06

Też mam ten router, MBP 2010 i nie ma szans żeby działało to razem na 2,4GHz z 300Mbps. Pod Windowsem też nie działa w 300Mbps - mam W7 na Bootcampie, W7 i XP w Parallels. Jeżeli masz linka do strony która opisuje jak to odpalić pod okienkami, podeślij proszę na PW. Identyczna sytuacja jest z laptopami z kartą WiFI N Intela 4965AGN (laptop HP z 2007) i też max to 130. A teraz ciekawostka - na karcie TP-Linka TL-WN821N na usb w stacjonarce wyciąga 300Mbps. Wniosek - aby wyciągnąć 300Mbps na 2.4GHz karta sieciowa musi sprzętowo obsługiwać szerokość kanału 40Mhz dla 2.4GHz. Karta Intela w HP i ta z MBP obsługują 40Mhz ale tylko w 5GHz. Moim zdaniem, jeżeli chcesz mieć na MBP pełne 30Mbps pozostaje wymiana routera.

#11 andig

andig
  • 264 postów

Napisano 22 maja 2011 - 14:58

Też mam ten router, MBP 2010 i nie ma szans żeby działało to razem na 2,4GHz z 300Mbps. Pod Windowsem też nie działa w 300Mbps - mam W7 na Bootcampie, W7 i XP w Parallels. Jeżeli masz linka do strony która opisuje jak to odpalić pod okienkami, podeślij proszę na PW. Identyczna sytuacja jest z laptopami z kartą WiFI N Intela 4965AGN (laptop HP z 2007) i też max to 130.

Nie bardzo jestem w stanie Ci pomóc :/. Jedynie co wyczytałem w tedy necie, to to, że po prostu na W7 jest 300 Mbp/s i tyle. Nie było tam napisane, jak to skonfigurować :/.

A teraz ciekawostka - na karcie TP-Linka TL-WN821N na usb w stacjonarce wyciąga 300Mbps. Wniosek - aby wyciągnąć 300Mbps na 2.4GHz karta sieciowa musi sprzętowo obsługiwać szerokość kanału 40Mhz dla 2.4GHz. Karta Intela w HP i ta z MBP obsługują 40Mhz ale tylko w 5GHz.

Moim zdaniem, jeżeli chcesz mieć na MBP pełne 30Mbps pozostaje wymiana routera.

No cóż, trudno, w takim razie będę wymieniał. Pytanie zostaje tylko kiedy ?? Warto czekać ?? Jakby cena tego DIR-825 spadła jakoś, to byłoby fajnie :). Najsensowniejsze wydaje się czekanie, aż kupie Mac'a i zacznę go używać. Jeśli nie będzie mi ta sieć wystarczać, to w tedy kupić nowy router, a stary sprzedać.

Jestem jeszcze ciekaw, jakie będą prędkości, jak uda mi się dostać do NAS'a poprzez drugi router połączony do pierwszego ( WDS ) przez Wi-Fi. Drugi router to DGN2000.
Net już jest, ale z drugiego routera nie widzę urządzeń podłączonych pod pierwszego i pierwszy router nie widzi, a przynajmniej nie mogę się do niego zalogować, drugiego routera. Tak więc, summa summarum, czekam na razie na kumpla, która ma pomóc mi to skonfigurować :).

---------- Wpis dodano o 13:58 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:55 ----------

Mam router pentagram 6341 + 3 anteny 9 dBi. W mini wyciąga 130 Mb/s. W laptopie asusa z win7 wyciąga 150 Mb/s... Czasem jak przeglądam internet nagle mini po kliknięciu w jakiś link przeglądarka zamyśla się nawet jak wpiszę adres routera.. pomaga wyłączenie AirPort i włączenie ponownie. W routerze mam ustawione g + n, jak przestawię na tylko n to mini traci połączenie z routerem ( nie widzi go ) pomaga podpięcie po kablu i przestawienie na g + n.

Krótko to skomentuje - dziwne... :P. Zupełnie jakby Mini do końca "N-ki" nie trawił.

#12 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 maja 2011 - 15:31

Mieszkanie 54m2 Router: airport Extreme Mac mini w drugim pokoju Do routera podpiety dysk twardy. Wszystko u mnie chula w 5ghz czyli N Plik z filmem 4gb odtwarza plynnie na maku mini z dysku sieciowego a ma do pokonania w lini prostej jakies 5m ale przez jedna cienka sciane. Jak dochodze z lapem, w okolicy routera transfer mi podwyzsza sie dwukrotnie ale na odleglosc m/w 1m - jak z kolei jestem w kuchni - 10m od routera - plik 1gb potrafi mi leciec nawet 40min a standardem u mnie jest 4-6min

#13 kokosowy

kokosowy
  • 61 postów

Napisano 22 maja 2011 - 16:07

Krótko to skomentuje - dziwne... :P. Zupełnie jakby Mini do końca "N-ki" nie trawił.

Wymieniałem w moim mini moduł wifi aby mieć n ( z mbp prawdopodobnie pochodzi ) + dwie dodatkowe anteny w mini. Może moduł mam jakiś walnięty.

#14 andig

andig
  • 264 postów

Napisano 22 maja 2011 - 18:07

Wymieniałem w moim mini moduł wifi aby mieć n ( z mbp prawdopodobnie pochodzi ) + dwie dodatkowe anteny w mini. Może moduł mam jakiś walnięty.

Przede wszystkim powinno to Ci chodzić wyłącznie na "N-ce" ( router tylko na "N" ) i nie ma tu dla urządzenia wymówki :P. No chyba, że ten moduł nie obsługuje "N-ki" :P. Jak nie działa, to walnięty. Zawsze możesz jeszcze reset fabryczny zrobić, by wykluczyć jakieś złe ustawienia na routerze :).

#15 kokosowy

kokosowy
  • 61 postów

Napisano 22 maja 2011 - 18:24

Przede wszystkim powinno to Ci chodzić wyłącznie na "N-ce" ( router tylko na "N" ) i nie ma tu dla urządzenia wymówki :P. No chyba, że ten moduł nie obsługuje "N-ki" :P. Jak nie działa, to walnięty. Zawsze możesz jeszcze reset fabryczny zrobić, by wykluczyć jakieś złe ustawienia na routerze :).

Wersje oprogramowania:
Dodatkowe menu: 6.2.1 (621.1)
Wtyczka configd: 6.2.4 (624.2)
Profil systemu: 6.0 (600.9)
Preferencje sieci: 6.2.1 (621.1)
Narzędzie AirPort: 5.5.2 (552.11)
Rodzina IO80211: 3.1.4 (314.1.1)
Interfejsy:
en1:
Typ karty: AirPort Extreme (0x168C, 0x87)
Wersja oprogramowania sprzętowego: Atheros 5416: 2.1.14.5
Miejsce: ETSI
Kod kraju:
Obsługiwane tryby PHY: 802.11 a/b/g/n
Obsługiwane kanały: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 36, 40, 44, 48, 52, 56, 60, 64, 100, 104, 108, 112, 116, 120, 124, 128, 132, 136, 140
Status: Połączony
Bieżące informacje o sieci:
PENTAGRAM P6341:
Tryb PHY: 802.11n
BSSID: 0:4:ed:a7:36:d9
Kanał: 5
Typ sieci: Infrastruktura
Zabezpieczenia: WPA2 Personal
Sygnał / szum: -51 dBm / -96 dBm
Szybkość transmisji: 39
Indeks MCS: 4

Mam urządzenia co działają w 802.11n jak i 802.11g więc tylko g+n. Ustawiłem na 802.11n i działa normalnie - widocznie wcześniej jak patrzyłem wystąpił z tym problem.

#16 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 23 maja 2011 - 17:33

Mam to samo urządzenie w domu , dodatkowo mój ojciec ma tego pentagrama u siebie w firmie, i powiem tak..
U mnie w domu jest on na strychu(domek parterowy) i w MB Unibody wszystko śmiga cacy(teoretycznie sygnał ma do pokonania sufit+ jedną ścianę zależy gdzie jestem) ale nigdy mi połączenia nie przerwało ani nie spowolniło...
Natomiast u ojca gdzie router ma za za ścianą z jakiegoś kartonu potrafi strasznie spowolnić , do tego połączenie między komputerem a routerem jest często zrywane i często siada synchronizacja ADSL..
Tak więc myślę że może po prostu są jakieś modele wadliwe bo innej opcji nie widzę

#17 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 23 maja 2011 - 20:22

Panowie, zacząć należy od tego, że routery, które wymieniliście (z wyjątkiem Airport Extreme Base Station) nie obsługują Simultaneous Dual-n Band czyli jednocześnie nie potrafią pracować w dwóch pasmach 2.4 i 5GHz. Jeśli do takiego routera jest podłączone choćby jedno urządzenie pracujące na 2.4GHz to po 5GHz już działać nie będzie. A 300Mbps po WiFi to mit - możliwy do osiągnięcia chyba tylko gdy komputer stoi 0.5m od routera. Transfery jakie ja osiągam dochodzą do ok. 200-250Mbit/s w mieszkaniu 48m2, z routerem Netgear WNDR3700 (z Simultaneous Dual Band). Po WiFi iPad i MacBook White (5GHz), iPhone 3G (2.4GHz) i Mac Pro po kablu 1 Gbit.

#18 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 24 maja 2011 - 11:57

Transfery jakie ja osiągam dochodzą do ok. 200-250Mbit/s w mieszkaniu 48m2, z routerem Netgear WNDR3700

Zgadzam się - nie chcę robić nadmiernej reklamy ale Netgear WNDR3700 to zupełnie niezły router za swoją cenę. Co prawda ma tylko podstawowe funkcjonalności ale jestem pewien, że dla 90% użytkowników domowych to w zupełności wystarczy. Jeśli nie to zawsze można zainstalować np dd-wrt.

Ogólnie polecam.

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych