Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak wyjść z aplikacji

• This topic is locked This topic is locked
15 replies to this topic

#1 damian987

damian987
  • 72 posts

Posted 19 May 2011 - 13:57

Cześć. Dziś otrzymałem mojego iPhona 4. To moje pierwsze urządzenie Apple. Mam pierwsze laickie pytanie. Czy z aplikacji można w jakiś sposób wyjść? Wiem, że podwójne przyciśnięcie Start pokazuje otwarte aplikacje. Jest ich pełno i na bank zżerają niepotrzebnie pamięć i baterię. Jak je zamknąć?

#2 edwa

edwa
  • 880 posts
  • SkądGdańsk, PL

Posted 19 May 2011 - 14:00

przytrzymujesz jedną z ikonek z tych co Ci wyskoczyły na dole i powinny zacząć się lekko trząść i pojawiają się minusiki, które wciskasz. Jednak muszę napisać jeszcze jedno: RTFM!

#3 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 19 May 2011 - 14:01

Może zacznij czytać Instrukcję obsługi Apple — Wsparcie — Instrukcje obsługi.

Podwójne naciśniecie przycisku początek wywoła wszystkie działające w tle aplikacje dotknij palcem jednej z nich i przytrzymaj chwilę, zaczną wszystkie lekko drżeć po czym pojawi się w lewym górnym rogu każdej z nich kółeczko do zamknięcia (prościej opisać tego się nie da).

Naprawdę radzę przeczytać instrukcję.

edwa uprzedziłeś mnie :)

#4 damian987

damian987
  • 72 posts

Posted 19 May 2011 - 15:27

Dzięki za podpowiedź, zapomniałem o tym... Mam jeszcze pytanko, co oznacza ten czerwony 'znak stopu' przy numerach telefonu i w niektórych miejscach? Jak nacisnę ten przycisk to ten 'znak' się przekręca?

#5 ciasteczkowy666

ciasteczkowy666
  • 187 posts

Posted 19 May 2011 - 15:34

Wiem, że podwójne przyciśnięcie Start pokazuje otwarte aplikacje. Jest ich pełno i na bank zżerają niepotrzebnie pamięć i baterię. Jak je zamknąć?

To nie Windows, pamięcią się nie musisz przejmować. Technicznie, to że aplikacja jest na tej liście nie oznacza, że jest ona "uruchomiona" i zajmuje pamięć. Niemniej jednak jak się ma taki kaprys, aplikacje można "zamykać" tak jak napisali przedpiścy.

#6 edwa

edwa
  • 880 posts
  • SkądGdańsk, PL

Posted 19 May 2011 - 15:42

To nie Windows, pamięcią się nie musisz przejmować. Technicznie, to że aplikacja jest na tej liście nie oznacza, że jest ona "uruchomiona" i zajmuje pamięć. Niemniej jednak jak się ma taki kaprys, aplikacje można "zamykać" tak jak napisali przedpiścy.

Jesteś pewien? To zainstaluj sbsettings, uruchom i zobacz ile masz ramu, potem uruchom 3-4 gry (w tym z dwie wymagające) parę programów i zobacz ile Ci z tej pamięci zostało.

#7 pkobierecki

pkobierecki
  • 1239 posts

Posted 19 May 2011 - 16:49

Jesteś pewien? To zainstaluj sbsettings, uruchom i zobacz ile masz ramu, potem uruchom 3-4 gry (w tym z dwie wymagające) parę programów i zobacz ile Ci z tej pamięci zostało.

no i co z tego? po to jest ram, żeby go używać. Ja na iPadzie mam w tle czasem 70 (!!!) aplikacji i jakoś nic się nie dzieje. Urządzenia apple dobrze zarządzają pamięcią i gospodarują ją według potrzeb. Jeśli jakaś aplikacja dawno nie była używana, to też zostanie wywalona, żeby zrobić miejsce dla nowej. Na początku się tym martwiłem, ale wystarczy zaufać inżynierom apple i wszystko będzie OK. To nie Windows.

---------- Wpis dodano o 17:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:45 ----------

Niedawno oduczyłem jednego z moich kolegów tego ciągłego wyłączania aplikacji, dochodziło do absurdalnych sytuacji, kiedy więcej czasu poświęcał na wyłączanie aplikacji niż po prostu na używanie telefonu. Jakoś to wszystko tak ładnie działa, że nie tnie i śmiga, to po co sobie utrudniać życie?

#8 damian987

damian987
  • 72 posts

Posted 19 May 2011 - 21:52

Dzięki za podpowiedź, zapomniałem o tym...
Mam jeszcze pytanko, co oznacza ten czerwony 'znak stopu' przy numerach telefonu i w niektórych miejscach? Jak nacisnę ten przycisk to ten 'znak' się przekręca?

Ponawiam moje pytanie...
Czy jest jakaś darmowa aplikacja z applestore jako BUDZIK ? Bo dziwne jest ustawianie budzika jako alarm w kalendarzu...
Pozdrawiam

#9 tryt

tryt
  • 628 posts

Posted 19 May 2011 - 22:11

Posted Image

1. Znajdź 1 szczegół różniący obrazki. Już wiesz do czego służy "znak stopu"?
2. O budziku poczytaj sobie tutaj.

#10 damian987

damian987
  • 72 posts

Posted 19 May 2011 - 22:20

Czujesz się lepszy odpowiadając w ten sposób na pytania osobie która pierwszy raz trzyma iPhone'a w ręce?

#11 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 19 May 2011 - 22:28

Nie chodzi o lepszy, poraża jedynie Twoja ignorancja i niechęć do czytania instrukcji obsługi urządzenia które jest dla Ciebie nowe. Dostałeś link do instrukcji w drugim poście ale postanowiles to olac. Nie wszyscy maja ochotę odpowiadać na podstawowe pytanie na które odpowiedz zna Google i wskazana instrukcja.

#12 damian987

damian987
  • 72 posts

Posted 19 May 2011 - 22:31

Nie rozumiesz, że człowiek całe życie przyzwyczajony do Nokii może mieć problemy np. z budzikiem? Szukałem w dołączonej instrukcji już dawno pod hasłami 'budzik' i nie ma nic, pod hasłem 'alarm' jest tylko 'Kalendarz'. Mam na myśli standardową aplikację albo opcję budzika.

#13 tryt

tryt
  • 628 posts

Posted 19 May 2011 - 22:59

Z każdym kolejnym postem pogrążasz się coraz bardziej. Zajmij się lepiej czytaniem instrukcji - lepiej na tym wyjdziesz. Zastanawiam się jakim cudem udało Ci się na forum zarejestrować, skoro masz problem z tak podstawowymi rzeczami.

#14 Quimeen

Quimeen
  • 1004 posts
  • SkądTrzebinia

Posted 19 May 2011 - 23:01

Ojj ty kłamczuszku-leniuszku. Sprawdzałem w dwóch instrukcjach obsługi, w iP i ze strony Apple, w obu jest budzik
Posted Image
Posted Image

#15 damian987

damian987
  • 72 posts

Posted 20 May 2011 - 11:15

Dzięki za pomoc....

#16 Michal.Rz

Michal.Rz

• 1741 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 20 May 2011 - 16:35