Samsung Series 9 Notebook
Rozpoczęty przez
kaaple
, 16 maj 2011 21:43
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16 maja 2011 - 21:43
Widzieliście tego nootebooka? Jest kopia nowego Aira, poza kilkoma szczegółami.. szczegółami które pokazują jak Apple skubie klientów, no prawdę gdyby nie mac os x to już dawno niewziąlbym do ręki komputera Apple, bo jak wyjaśnić to, że w takiej samej obudowie samsung zmieścił dodatkowo slot na karty microsd i microhdmi. Już nie wspomne o ramie i procesorze bo air to juz sie spala ze wstydu. No normalnie tak jak lubilem apple za innowacyjnośc teraz coraz bardziej przestają mnie zadowalac. Już Windows 7 robi dobrze wrażenie, chodzi szybko i nie sprawia problemów, a jak wyjdzie 8 to chyba wbrew wszystkiemu przerzuce sie wlasnie na windowsa. Bo jak tu szanowac taka firme ktora nie szanuje ciebie..
Post rozgoryczonego klienta

Napisano 16 maja 2011 - 21:49
Cudownie, ale ten Samsung kosztuje więcej od Aira, slot na karty w modelu 13-calowym masz, zamiast hdmi jest MiniDisplay Port, z którego jest przejściówka na HDMI. Cena wyższa to i komputer lepszy.
Napisano 17 maja 2011 - 06:38
i co kupujesz ultracienki kopmuter za 5 i pol tysiaka zeby Ci sie przejsciowka majtala z boku? ..zal, a jesli chodzi o cene, widziales specyfikacje komputera? .. ja w swoim piecioletnim imacu mam C2D, nie no nawet szkoda sie klucic

Napisano 17 maja 2011 - 07:01
kaaple chyba zamiast C2D jest i5 w cenie 1600$ dodatkowo 128GB SSD. Całość prezentuje sie okazale i dosyc ciekawie, jednak dla osób dokonujacych wyboru pomiedzy series 9, a AIR Apple'a liczys ie jeszcze jeden "drobny" szczegół, a mianowicie system operacyjny.
I w tym upatrywałbym zdecydowanie róznice, w systemie operacyjnym. Reszta jest juz tylko elementem dodatkowym, bo w koncu obydwie jednostki maja słuzyc zdecydowanie jako mobilne komputery, wiec HDMI nie zawsze jest podstawową potrzebą w przypadku takich laptopów.
Napisano 17 maja 2011 - 07:05
poza tym nie musimy korzystać z dyndającej końcówki 
YouTube - Kabel Mini DisplayPort do HDMI od CSOP - Test

YouTube - Kabel Mini DisplayPort do HDMI od CSOP - Test
Napisano 17 lipca 2011 - 11:01
ja jeszcze dodam (bo sam chce kupic tego Samsunga), ze wszyscy narzekaja na wysoka cene, ale zapominaja, ze Samsung daje 3 lata gwarancji, a Apple tylko rok (plus 250eur przedluzenie) oraz w defaulcie Macbook Air 13" ma 2GB (zamiast 4 jak w N) no i po zsumowaniu cena wychodzi taka sama, wiec nie mozna patrzec tylko na cene samego laptopa. To tak na marginesie

Napisano 17 lipca 2011 - 11:51
Popatrz jeszcze na matryce w przypadku 13" - budżetowe 1360x768 dostepne w laptopach za 1-2kzł vs 1440x900 w air. Popatrz że jak projektowano aira3 (pokazany w 3q2010 więc projektowany w 2q2010) to jego c2d był najlepszym cpu ulv jaki był na rynku w ogóle - seria i5 nie posiadała ulv albo były gorsze - samsung został wydany na cpu które są sprzedawane od 1q2011 - a i tak ich wydajność jest dyskusyjna, raczej porównywalna i nie jest to raczej kluczowy parametr w ultramobile - gdzie liczy się np dużo bardziej czas pracy na 1 ładowaniu.
Co do monitora to mdp ma w sobie vga/hdmi/dvi i możliwość podpięcia kilku zewnętrznych monitorów, a to s9 i tak trzeba specjalnego kabla z minihdmi po jednej stronie - albo też przejściówki i tylko 1 monitor pociągnie.
Napisano 17 lipca 2011 - 12:39
ok, wiadomo - zalezy co komu potrzebne. Ja nie znam zbyt wielu osob, ktore potrzebuja kilku monitorow do pracy
Ja rzadko nawet podpinam jeden do laptopa, wiec nie zwracam na to uwagi. generalnie raczej chodzilo mi o to, ze wszyscy na wstepie pisza: samsung jest be, apple jest ok bo cena jest za wysoka. Jesli do mba 13 dodamy 2gb ramu plus 3 lata apple care, to juz nie wychodzi tak rozowo z cena
oczywiscie kazdy wybiera to co lubi, chodzi o to zeby nie dac sie "zaslepic" marketingowymi bzdurami
szkoda ze nowych Samsungow nie ma jeszcze w europie. maja juz zwiekszony hdd (256gb ssd)...

Napisano 17 lipca 2011 - 13:19
Air też kupisz z 256GB, skoro nie podpinasz monitora w ogóle to o co kaman?
No i takie rzeczy jak ram czy cpu w klasie 'SLK' to jakby w roadsterach porównywać pojemność bagażnika czy wygodę tylnych foteli i narzekać że nie przewiozą 5-cio osobowej rodziny na wakacje :/
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych