Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Samsung Series 9 Notebook

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 kaaple

kaaple
  • 167 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 16 maja 2011 - 21:43

Widzieliście tego nootebooka? Jest kopia nowego Aira, poza kilkoma szczegółami.. szczegółami które pokazują jak Apple skubie klientów, no prawdę gdyby nie mac os x to już dawno niewziąlbym do ręki komputera Apple, bo jak wyjaśnić to, że w takiej samej obudowie samsung zmieścił dodatkowo slot na karty microsd i microhdmi. Już nie wspomne o ramie i procesorze bo air to juz sie spala ze wstydu. No normalnie tak jak lubilem apple za innowacyjnośc teraz coraz bardziej przestają mnie zadowalac. Już Windows 7 robi dobrze wrażenie, chodzi szybko i nie sprawia problemów, a jak wyjdzie 8 to chyba wbrew wszystkiemu przerzuce sie wlasnie na windowsa. Bo jak tu szanowac taka firme ktora nie szanuje ciebie.. Post rozgoryczonego klienta ;)

#2 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 16 maja 2011 - 21:49

Cudownie, ale ten Samsung kosztuje więcej od Aira, slot na karty w modelu 13-calowym masz, zamiast hdmi jest MiniDisplay Port, z którego jest przejściówka na HDMI. Cena wyższa to i komputer lepszy.

#3 kaaple

kaaple
  • 167 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 17 maja 2011 - 06:38

i co kupujesz ultracienki kopmuter za 5 i pol tysiaka zeby Ci sie przejsciowka majtala z boku? ..zal, a jesli chodzi o cene, widziales specyfikacje komputera? .. ja w swoim piecioletnim imacu mam C2D, nie no nawet szkoda sie klucic :(

#4 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 17 maja 2011 - 07:01

kaaple chyba zamiast C2D jest i5 w cenie 1600$ dodatkowo 128GB SSD. Całość prezentuje sie okazale i dosyc ciekawie, jednak dla osób dokonujacych wyboru pomiedzy series 9, a AIR Apple'a liczys ie jeszcze jeden "drobny" szczegół, a mianowicie system operacyjny. I w tym upatrywałbym zdecydowanie róznice, w systemie operacyjnym. Reszta jest juz tylko elementem dodatkowym, bo w koncu obydwie jednostki maja słuzyc zdecydowanie jako mobilne komputery, wiec HDMI nie zawsze jest podstawową potrzebą w przypadku takich laptopów.

#5 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 maja 2011 - 07:05

poza tym nie musimy korzystać z dyndającej końcówki ;)

YouTube - Kabel Mini DisplayPort do HDMI od CSOP - Test

#6 mlubinski

mlubinski
  • 2 postów

Napisano 17 lipca 2011 - 11:01

ja jeszcze dodam (bo sam chce kupic tego Samsunga), ze wszyscy narzekaja na wysoka cene, ale zapominaja, ze Samsung daje 3 lata gwarancji, a Apple tylko rok (plus 250eur przedluzenie) oraz w defaulcie Macbook Air 13" ma 2GB (zamiast 4 jak w N) no i po zsumowaniu cena wychodzi taka sama, wiec nie mozna patrzec tylko na cene samego laptopa. To tak na marginesie :)

#7 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 17 lipca 2011 - 11:51

Popatrz jeszcze na matryce w przypadku 13" - budżetowe 1360x768 dostepne w laptopach za 1-2kzł vs 1440x900 w air. Popatrz że jak projektowano aira3 (pokazany w 3q2010 więc projektowany w 2q2010) to jego c2d był najlepszym cpu ulv jaki był na rynku w ogóle - seria i5 nie posiadała ulv albo były gorsze - samsung został wydany na cpu które są sprzedawane od 1q2011 - a i tak ich wydajność jest dyskusyjna, raczej porównywalna i nie jest to raczej kluczowy parametr w ultramobile - gdzie liczy się np dużo bardziej czas pracy na 1 ładowaniu. Co do monitora to mdp ma w sobie vga/hdmi/dvi i możliwość podpięcia kilku zewnętrznych monitorów, a to s9 i tak trzeba specjalnego kabla z minihdmi po jednej stronie - albo też przejściówki i tylko 1 monitor pociągnie.

#8 mlubinski

mlubinski
  • 2 postów

Napisano 17 lipca 2011 - 12:39

ok, wiadomo - zalezy co komu potrzebne. Ja nie znam zbyt wielu osob, ktore potrzebuja kilku monitorow do pracy :) Ja rzadko nawet podpinam jeden do laptopa, wiec nie zwracam na to uwagi. generalnie raczej chodzilo mi o to, ze wszyscy na wstepie pisza: samsung jest be, apple jest ok bo cena jest za wysoka. Jesli do mba 13 dodamy 2gb ramu plus 3 lata apple care, to juz nie wychodzi tak rozowo z cena :) oczywiscie kazdy wybiera to co lubi, chodzi o to zeby nie dac sie "zaslepic" marketingowymi bzdurami :) szkoda ze nowych Samsungow nie ma jeszcze w europie. maja juz zwiekszony hdd (256gb ssd)...

#9 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 17 lipca 2011 - 13:19

Air też kupisz z 256GB, skoro nie podpinasz monitora w ogóle to o co kaman? No i takie rzeczy jak ram czy cpu w klasie 'SLK' to jakby w roadsterach porównywać pojemność bagażnika czy wygodę tylnych foteli i narzekać że nie przewiozą 5-cio osobowej rodziny na wakacje :/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych