Prawo własności intelektualnej na przykładzie interfejsu iPhone
Napisano 19 kwietnia 2007 - 07:53
Napisano 19 kwietnia 2007 - 08:42
Napisano 19 kwietnia 2007 - 11:17
Napisano 19 kwietnia 2007 - 11:37
a ikonki ....phi ....
Mam podobne zdanie. Jeśli to nazwać plagiatem to co dzisiaj nim nie jest? Co ma być na ikonce która uruchamia wywołanie połączenia telefonicznego jeśli nie symbol słuchawki. A że są podobne (nie są takie same) to świadczy że ktoś się wzorował a to nie jest plagiat.
Napisano 19 kwietnia 2007 - 11:57
przedewszystkim to apple samo ukradlo / pozyczylo ideologie i technologie multitouch od pana ktory ja wymyslil i udostepnil jako open source - poprawcie mnie jesli sie myle = multitouch screen by jeff han .........
a ikonki ....phi ....
Ten pan jest naukowcem i jego zadanie to wymyślać, za to mu płacą. Trzeba było zgłaszać patenty. Apple się wzorowało, ale nie ukradło technologii, bo zrobili to po swojemu.
Mam podobne zdanie. Jeśli to nazwać plagiatem to co dzisiaj nim nie jest? Co ma być na ikonce która uruchamia wywołanie połączenia telefonicznego jeśli nie symbol słuchawki. A że są podobne (nie są takie same) to świadczy że ktoś się wzorował a to nie jest plagiat.
Tylko ten koleś wprost mówi, że zajumał je z interfejsu iPhone i na dzień dobry skupia się na udowadnianiu, że mógł ukraść czy tam pożyczyć. Winni się tłumaczą. A wg mnie koleś lepiej, gdyby sam coś wymyślił, niż kopiował od innych. Choć z drugiej strony ewidentnie pokazuje to wyższość rozwiązań iPhone'a skoro tak chętnie go kopiują, przynajmniej jeśli chodzi o ikonki

Napisano 19 kwietnia 2007 - 12:43
Napisano 19 kwietnia 2007 - 12:46
Tylko ten koleś wprost mówi, że zajumał je z interfejsu iPhone i na dzień dobry skupia się na udowadnianiu, że mógł ukraść czy tam pożyczyć. Winni się tłumaczą. A wg mnie koleś lepiej, gdyby sam coś wymyślił, niż kopiował od innych.
Wzorował się a nie kopiował. Zależało mu na dużym podobieństwie i to osiągnął. Jak weźmiesz przeciętną, jakąkolwiek komórkę to nie dostrzegasz podobieństw w układzie menu i sposobie poruszania się? Piszesz że lepiej gdyby sam coś wymyślił, a jesteś pewien że Apple wymyśliło symbol kalendarza albo symbol słuchawki telefonu albo tapetę z pływającą rybką? Cobyś nie wymyślił to znajdzie się ktoś kto powie że to co ty zrobiłeś jest podobne to tego co on zrobił wcześniej. Nawet w polskim prawie by coś opatentować musisz znaleźć co najmniej 3 istniejące patenty i udowodnić że Twój pomysł jest inny.
Napisano 19 kwietnia 2007 - 12:48
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych