Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple TV 2G + dysk sieciowy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 kojotek

kojotek
  • 112 postów
  • SkądPruszków

Napisano 12 maja 2011 - 00:54

Witam wszystkich posiadaczy Apple TV. Szukałem długo, zarówno tu na MyApple jak i w Google, jednak nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi. Mianowicie: Czy na chwilę obecną można tak skonfigurować ATV (może być z JB), by możliwe było strumieniowanie biblioteki iTunes z dysku zewnętrznego (np Seagate BlackArmor NAS 110) bez konieczności uruchomionego komputera? BlackArmor NAS 110 w opisie ma taką opcję:

"Strumieniowe przesyłanie materiałów.
Co więcej, serwer BlackArmor NAS 110 umożliwia strumieniowe przesyłanie multimediów do urządzeń i komputerów korzystających z sieci DLNA® lub z oprogramowania iTunes.® Jest to łatwy sposób centralizowania i wyświetlania zawartości na wielu urządzeniach jednocześnie."

Na chwilę obecną bibliotekę iTunes mam na iMac'u, jednak nie byłoby kłopotem przeniesienie jej na w/w dysk.

#2 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 12 maja 2011 - 01:23

Najłatwiej to spróbować samemu poprzez skopiowanie całej biblioteki na dysk zewnętrzny w odpowiednie miejsce. Włączenie Home Sharing i sprawdzenie czy ATV widzi bibliotekę. Nie wiem czy to Ci pomoże, bo ja mam inny dysk, Seagate Freeagent GoFlex Home bla bla 2TB czy jakoś podobnie bez jailbreak'u. U mnie po przekopiowaniu całej biblioteki do GoFlex Home Public a następnie zindeksowaniu przez Spotlight, playlisty są widoczne tylko poprzez iTunes. ATV nie widzi biblioteki wcale! Co ciekawe, tylko pliki muzyczne są widoczne. Filmy nie, ale o tym to już napisali w beznadziejnej instrukcji.
Załączam wycinek zdjęcia z iTunes. Pierwsza ikona to biblioteka z włączonego komputera - ta jest widziana przez ATV. Druga natomiast to biblioteka skopiowana na dysk zewnętrzny - nie jest widziana przez ATV. Symboliki tych ikon nie znam i nie wiem nawet jak to znaleźć.
Dołączona grafika

PS. Odradzam powyższego dysku. Beznadziejna instrukcja oraz nie do końca pełny serwer iTunes!

#3 kojotek

kojotek
  • 112 postów
  • SkądPruszków

Napisano 12 maja 2011 - 07:16

Faktycznie, przeczytałem instrukcje BlackArmor NAS 110 i jest tylko wzmianka o serwerze iTunes dla plików muzycznych,a dla filmów już nic nie jest napisane. Więc prawdopodobnie byłaby taka sama sytuacja jak u Ciebie. Ale może ktoś inny znalazł sposób na pominięcie komputera jako serwera iTunes?

#4 skewendzer

skewendzer
  • 40 postów
  • SkądKwidzyn

Napisano 12 maja 2011 - 08:15

Ja używam NAS'a Synology (210j), on tez ma na pokładzie iTunes i jedyne czym można się do tej biblioteki dobrać to iTunes na komputerze (ATV nie posiadam) - totalnie bezużyteczne, bo wymusza praca NAS'a i kompa jednocześnie. Koniec końców na iphonie/ipadzie używam dedykowanych aplikacji Synology do przeglądania zdjęć i muzyki, do filmów niestety nic nie ma - w takim układzie komputer nie jest potrzebny, ale same aplikacje pozostawiają nieco do życzenia, wolałbym "natywne" rozwiązanie. Marzy mi się rozwiązanie tego problemu, cichy NAS na dnie szafy z pełnowartościowym iTunes zasilający domową "chmurę", a wtedy komputer już tylko i wyłącznie do pracy. Pozdrawiam, Marcin.

#5 kojotek

kojotek
  • 112 postów
  • SkądPruszków

Napisano 12 maja 2011 - 09:00

Marzy mi się rozwiązanie tego problemu, cichy NAS na dnie szafy z pełnowartościowym iTunes zasilający domową "chmurę", a wtedy komputer już tylko i wyłącznie do pracy.

Heh... No właśnie... Więc skoro Tobie Marcin się to marzy, to mniemam, że na chwile obecną jest to niewykonalne? Jedyna opcja jaka mi przychodzi do głowy, to specjalnie dedykowany komp z iTunes na pokładzie. Tylko wtedy posiadanie Apple TV traci sens, bo można kupić Mac mini i podpiąć go przez HDMI do telewizora.

#6 elprezesso

elprezesso
  • 439 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 maja 2011 - 09:49

ja rozwiązałem sprawę trochę inaczej, jak dysk zewnętrzny wykorzystuje dysk podpięty przez usb do time capsule. Oczywiście APTV po JB

#7 skewendzer

skewendzer
  • 40 postów
  • SkądKwidzyn

Napisano 12 maja 2011 - 10:14

mniemam, że na chwile obecną jest to niewykonalne?

Tego nie wiem, całkiem możliwe - i oby tak było, że jest jakieś rozwiązanie. To wygląda ciekawie, tyle że w pewnym sensie zastępuje NAS'a: Xtreamer PL - odtwarzacz iXtreamer

#8 Achi

Achi
  • 66 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 12 maja 2011 - 11:46

ATV2 + Synology Ja mam Synology 110j i właśnie zamówiłem ATV2. Zdjęcia i muzyka działa świetnie. Nie muszę włączać kompa do słuchania muzy (z iphona puszczam na airport express). Mam zamiar doinstalować na ATV2 plexa/XBMC .Zdjęcia tylko na telefonie, ale zaraz zobaczę jak to wygląda w przypadku ATV 2. Relacje zdam po JB i paru dniach testów.

#9 skewendzer

skewendzer
  • 40 postów
  • SkądKwidzyn

Napisano 12 maja 2011 - 11:55

Achi możesz w kilku słowach opisać setup? Możesz słuchać muzyki i ogladac zdjecia z NAS na ip bez konieczności posiadania włączonego kompa i bez zastosowania aplikacji Synology?

#10 Achi

Achi
  • 66 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 12 maja 2011 - 14:00

Co przeglądania zdjęć i słuchania muzyki stosuje aplikacje synology. Mam możliwość ich przeglądania nawet spoza domu. Nie jest dla mnie problemem, że używam aplikacji synology. W przypadku muzyki aplikacja synology także pozwala przesłać muzykę na Airport co jest dla mnie kluczowe.
Coś widać na tym filmie:
YouTube - 10TB MP3 support by iphone with synology NAS
(po chińsku i od ok 20 sekundy widać aplikację DS Audio dostępna za free w AppStore).

Wybieram to co istotne i zapominam o temacie, głośniki grają. Natomiast co do zdjęć działa też świetnie jednak oglądanie zdjęć na iP to trochę mało. Ciekaw jestem czy zadziała to z ATV2.

Możliwe, że po JB iP można uzyskać wiele więcej (zdjęcia w natywnej aplikacji), jednak JB iP w ogóle nie jest mi potrzebny.

#11 kojotek

kojotek
  • 112 postów
  • SkądPruszków

Napisano 12 maja 2011 - 16:44

ja rozwiązałem sprawę trochę inaczej, jak dysk zewnętrzny wykorzystuje dysk podpięty przez usb do time capsule. Oczywiście APTV po JB

Ale czy w takim rozwiązaniu, Apple TV 2G potrafi odczytać i strumieniować pliki (mp3, jpg i wideo) bez włączonego komputera? Czy pliki te są uporządkowane tak jak miałoby to miejsce na komputerze ( iTunes i iPhoto)? I czy w tej konfiguracji, komputer, iPhone i iPad mogą kozystać z zasobów tego dysku wpiętego do TimeCapsule?

#12 Achi

Achi
  • 66 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 16 maja 2011 - 20:27

iOS 4.2.1 po JB, do tego zainstalowany XBMC. Odtwarza wszystko przez wifi z dysku sieciowego bez najmniejszego problemu. Dysk twardy oczywiście wsadzony w obudowę NAS Synology. Pięknie śmiga. Trochę żal najnowszej wersji iOS, ale dla mnie najistotniejsza była możliwość oglądania filmów bez udziału komputera (stary blaszak wylądował na złomie). JB zrobiony Seas0npass. Postępowałem zgodnie z instrukcją na stronie XBMC. W razie czego służę pomocą. PS. Czy ktoś ma XBMC na 4.3 ?

#13 barcik100

barcik100
  • 131 postów

Napisano 16 maja 2011 - 21:01

Ja mam i nigthly bulid xbmc i chodzi poza dts i ac3. Lecz jak chcesz 4.3 to zapisz ssh czy coś takiego w tinyumbrela żeby jak coś wrócić ja niestety tak nie zrobiłem. Jak siedzisz na 4.2.1 to się nie opłaca aktualizować narazie.

#14 Achi

Achi
  • 66 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 16 maja 2011 - 21:31

Co do SHSH próbowałem zrobić kopię tinyumbrela - dostaje jednak info że klucze apple wygasły. Gdzieś doczytałem, że SHSH moża zapisać tylko wtedy, jeśli nie ma nowszego softu. Po wydaniu nowej wersji apple przestaje podpisywać stary firmware i już nie da rady zrobić kopii. Przy najnowszym sofcie można zrobić backup.

#15 Nitek

Nitek
  • 41 postów
  • SkądW-wa Grochów

Napisano 17 maja 2011 - 07:18

Mam XBMC z paczki firecore atv2 na najnowszym IOS. Dysk mam wpięty po USB w airport extreme. Filmy bez odpalania kompa idą bez problemu. W nowym sofcie apple w końcu dodało opcje zmiany dźwięku na 16bit i u mnie na starszawym amplitunerze yamaha ac3 znów działa po optyku i po hdmi na tv też ożyło.(poprzednio działało na starym 4.2.1) P.S Jakbyście nie wiedzieli Tiny umberella miesza w plikach i miałem błąd 1016 -1021 przy wgrywaniu nowego softu do IP4 bez JB. Szczęśliwie problem szeroko opisywany w necie i przywróciłem wszystko no normy ale nadmieniam bo jak ktoś o tym nie słyszał może się zdenerwować.

#16 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 19 maja 2011 - 12:55

Czy kombinował ktoś połączenie dysków LaCie ze starym ATV? Pytam przy okazji wątku, bo mam podłączony LaCie Internet space do rutera i boxee i xbms go widzą, ale po włączeniu filmu wywala mi się program. Ewentualnie, czy ktoś w podobny sposób próbował podłączyć taki dysk do nowego ATV? Podobno te dyski LaCie są kompatybilne z Apple w każdym calu.

#17 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 21 maja 2011 - 14:24

Jak ktoś nie chce XBMC to po JB można skorzystać z Plexa. Dodatkowo streaming do iPada/iPhone + iPad/iPhone mogą służyć jako pilot.

#18 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 22 maja 2011 - 13:49

a czy jest PLEX na stare ATV?

#19 Wrt80

Wrt80
  • 36 postów

Napisano 25 maja 2011 - 08:13

Witam. Ja mam ATV w wersji 4.2.2 czyli chyba jeśli się nie mylę to wersja 4.3.2. Zrobiłem JB seasonem. Później doinstlowałem XBMC i śmiga bardzo fajnie. Są napisy itp. Dźwięk mam po HDMI

#20 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 25 maja 2011 - 21:33

No dobra, a ATV 1st gen????

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych