Virtualo + epub
Posted 08 May 2011 - 13:21
Zakupiłem dzisiaj książke w formacie ePub (Adobe DRM), no i próbuje otworzyć ją za pomocą ich aplikacji na ipadzie.
Niestety aplikacja zawiesza sie podczas wczytywania książki!
Mieliście takie problemy ?
Mam JB i soft 4.3.2, może jest jakaś inna aplikacja za pomocą której otworze książkę, bo dostęp do pliku epub mam.
W temacie usunąłem wulgaryzm, a kolega autor otrzymuje ostrzeżenie. renqien
Posted 08 May 2011 - 18:00
Witam,
Zakupiłem dzisiaj książke w formacie ePub (Adobe DRM), no i próbuje otworzyć ją za pomocą ich aplikacji na ipadzie.
Niestety aplikacja zawiesza sie podczas wczytywania książki!
Mieliście takie problemy ?
Mam JB i soft 4.3.2, może jest jakaś inna aplikacja za pomocą której otworze książkę, bo dostęp do pliku epub mam.
W temacie usunąłem wulgaryzm, a kolega autor otrzymuje ostrzeżenie. renqien
Spróbuj przeinstalować aplikację, usunąć książkę i ściągnąć ją ponownie, ew. zgłoś się do supportu Virtualo.
Skoro ten ebook jest zabezpieczony Adobe RDM to chyba ma on format PDF, zgadza się ? ePub jest otwartym standardem i nie powinien mieć zabezpieczeń.
Ja kupowałem książki w Virtualo i były one w formacie PDF z DRMem od Adobe.
Nie bawiłem się w żadną aplikację Virtualo, tylko ściągnąłem DRM samodzielnie i czytam te książki w aplikacji iBooks.
Wydaje mi się to najwygodniejszym rozwiązaniem. Robiłem to na maku (na MacOS do ściągania DRM używam zestawu "inept tools"), więc nie wiem jak to zrobić na PC. Instrukcję na pewno znajdziesz w google.
Posted 08 May 2011 - 18:41

Posted 08 May 2011 - 19:52
Epub zawiera tresci zapisane w xhtmlu, próbowałem odpalić książke iBooks ale jej nie wykrywa, na kompie sprawa wygląda inaczej, ściąga się ze strony virtualo plik .acsm i otwiera za pomoca progamu adobe do publikacji elektronicznych (wymagany Adobe id do logowania), potem program ściąga automatycznie epuba, w ten sposób da się czytać, ale nic więcej z książką nie da się zrobić.
Próbowałem odinstalowywać program na ipadzie, nie pomaga, darmowe książki epub z virtualo śmigają.
Na support już pisałem ale widocznie w niedziele nie pracują ;-S.
Jedyny sposób w jaki mogę czytać to odpalić książkę na kompie i na ipadzie klienta vnc.
Jedna wielka ePupa, mam nadzieje że to nie wulgaryzm.
Sprawidziłem i rzeczywiście Adobe ma jakiś DRM dla ePubów. Co nie zmienia faktu, że również z ePubu można ściągnąć DRM (przynajmniej tak wynika z google)
How to Remove Drm from ePub on Adobe Digital Editions (ADE)
Tak jak mówisz, z Virtualo ściąga się plik. acsm, który otwiera się za pomocą Adobe Digital Editions i on wtedy ściąga książkę do katalogu "digital editions" [który tworzy się w "Dokumentach", więc podejrzewam, że w windows ten katalog tworzy się w "Moich dokumentach"]
(dotychczas miałem do czynienia tylko z książkami z virtualo w pdf, więc ciężko mi coś więcej doradzić w temacie ePub)
Posted 08 May 2011 - 21:06

Posted 09 May 2011 - 00:12
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users