Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sprawność działania modułu GPS w iPhone

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 MC-Maxim

MC-Maxim
  • 19 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 08 maja 2011 - 07:33

Witam.

Wczoraj miałem okazje przetestować TT 1.5 na IP4 i powiem, że działanie odbiornika GPS w IP4 jest nieporównywalnie lepsze niż w 3G. Praktycznie w 3G człowiek stracił więcej nerwów użytkując na nim nawigacje, niż miał z niej pożytku.

Z samej ciekawości, czy są gdzieś oficjalne dane że w IP4 zamontowany jest lepszy odbiornik GPS ? Bo nigdzie na ten temat nie czytałem, a przecież to mega ważna poprawka w stosunku do 3G ;) Wreszcie można normalnie korzystać z nawigacji!

Tytuł wątku został dostosowany do zawartości postu. eualex.

#2 zbiczek

zbiczek
  • 116 postów

Napisano 19 listopada 2012 - 20:38

Witajcie. Posiadam iP5 i chciałem dziś uruchomić nawigację. Co mnie zdziwiło nie znalazłem nigdzie ustawień co do łączenia się itp i samego nadajnika GPS. Poza tym jak nie mam internetu w telefonie to na samym GPS-ie nie będzie chodzić nawigacja? Dać za telefon 2800 i takie jaja...?

#3 wysoki86

wysoki86
  • 229 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 11:28

Poza tym jak nie mam internetu w telefonie to na samym GPS-ie nie będzie chodzić nawigacja? Dać za telefon 2800 i takie jaja...?

Będzie działać o ile mówimy aplikacji z mapami offline. Ja w te wakacje podróżowałem z NAVIGONEM m.in. po Niemczech, internet był wyłączony a pomimo to bez żadnego problemu odnajdowało moją pozycję i mówiło gdzie jechać.

#4 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 20 listopada 2012 - 11:35

Mapy od Google nie potrzebowały internetu z tego co pamiętam, teraz jest to bez sensu, bo zżera internet równo jak cały czas się musi ładować mapa i często długo ładuje.

#5 rain86

rain86
  • 619 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 listopada 2012 - 11:44

Mapy od Google nie potrzebowały internetu z tego co pamiętam, teraz jest to bez sensu, bo zżera internet równo jak cały czas się musi ładować mapa i często długo ładuje.

To źle pamiętasz - mapy Google wymagały i wymagają dostępu do internetu. Na systemie android od niedawna można pobrać pewien fragment mapy by przeglądać ją w trybie offline.

Co mnie zdziwiło nie znalazłem nigdzie ustawień co do łączenia się itp i samego nadajnika GPS

Polecam taką magiczną książeczkę, której nazwa brzmi instrukcja obsługi. Ułatwię Tobie jednak poszukiwania - ustawienia > prywatność > usługi lokalizacji.

Poza tym jak nie mam internetu w telefonie to na samym GPS-ie nie będzie chodzić nawigacja?

Będzie pod warunkiem, że zakupisz jakąś z appstore, która ma tryb offline np. wspomniany navigon czy inny sygic, tomtom, copilot.

Dać za telefon 2800 i takie jaja...?

Mógłbyś dać i 10000 i nic by to nie zmieniło. Takie są zależności działania nawigacji w trybie online. Jedyne produkty jakie oferowane są z dożywotnią nawigacją i działającą w trybie offline (bez konieczności dostępu do internetu) sa produkty Nokii na Symbianie i WP (7 i 8).

#6 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 20 listopada 2012 - 11:58

To źle pamiętasz - mapy Google wymagały i wymagają dostępu do internetu. Na systemie android od niedawna można pobrać pewien fragment mapy by przeglądać ją w trybie offline.

A ja jakos pamiętam, że jak były mapy od google to mi dziwnie szybko chodzilo na jednej kresce na EDGE. Być może mi źle pokazywało zasięg co sie czasem zdarza w Orange, bo jak wyjdę z garażu to pokazuje mi zero kresek zasięgu na 3G, a wszystko sie ładuje i musze właczyc i wyłączyć tryb samolotowy.

#7 wysoki86

wysoki86
  • 229 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 12:32

Jedyne produkty jakie oferowane są z dożywotnią nawigacją i działającą w trybie offline (bez konieczności dostępu do internetu) sa produkty Nokii na Symbianie i WP (7 i 8).

Z tego co wiem to NAVIGON również działa dożywotnio, tyle że po określonym czasie niemożliwa staje się aktualizacja map.
BTW - z tymi mapami Nokii w WP to ciekawa sprawa. W symbianie aktualizacja map była prosta. Podpinało się telefon do Nokia (OVI) Suite i jeżeli były aktualizacje to się pobierało. Tymczasem odpowiednik Nokia Suite dla WP - Zune w ogóle takiej opcji nie przewiduje. W samej aplikacji mapy, z poziomu telefonu, można pobierać i usuwać mapy, można je wyświetlać ale również nie ma takiej opcji jak "sprawdź aktualizację map". Więc nie wiem skąd mam wiedzieć kiedy one się pojawią :-o a w dzisiejszych czasach, gdy autostrady i obwodnice wyrastają jak grzyby po deszczu ma to duże znaczenie.

#8 rain86

rain86
  • 619 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 listopada 2012 - 13:15

Z tego co wiem to NAVIGON również działa dożywotnio, tyle że po określonym czasie niemożliwa staje się aktualizacja map.

Po zakupie licencji tak - ale to kosztuje i to nie mało. Ewentualnie jak jesteś Klientem T-Mobile to masz za darmo w trybie online (bez fotoradarów, ostrzegania o prędkości itd). Sygic, TomTom, CoPilot (mapy navteq czyli te co w Nokiach) mają dożywotnie update map i koszt zakupu jest jednorazowy. MapaMap ma update map za free ale licencja max na rok.

#9 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 20 listopada 2012 - 13:21

Kupić smartfona za 2800 i nie używać na nim internetu. Epic fail!

#10 zbiczek

zbiczek
  • 116 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 13:24

Właśnie kupiłem iP5 i jest to mój 1 produkt apple. Nie da się z tych map korzystać na samej GPS? Musza być włączone 3G internet i lokalizacja?

#11 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 20 listopada 2012 - 13:27

Właśnie kupiłem iP5 i jest to mój 1 produkt apple. Nie da się z tych map korzystać na samej GPS? Musza być włączone 3G internet i lokalizacja?

No jak widać musi być i to i to włączone, co uważam za dziwne.

- - - Połączono posty - - -

Kupić smartfona za 2800 i nie używać na nim internetu. Epic fail!

Nie chodzi mi, że nie używać w ogóle tylko niektórzy maja ograniczoną ilość internetu na miesiąc, i trochę szkoda jak mapy aplowskie wszystko zeżrą.

#12 zbiczek

zbiczek
  • 116 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 13:33

- - - Połączono posty - - -

Nie chodzi mi, że nie używać w ogóle tylko niektórzy maja ograniczoną ilość internetu na miesiac, i troche szkoda jak mapy aplowskie wszystko zeżrą.

Nie da się tego jakoś ominać? Może ta nawigacja nokii "here" bedzie na samym gps-ie chodziła

#13 rain86

rain86
  • 619 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 listopada 2012 - 13:50

Nie da się tego jakoś ominać? Może ta nawigacja nokii "here" bedzie na samym gps-ie chodziła

Nokia HERE - oprócz nawigacji w trybie online (piesza + transport publiczny), aplikacja pozwala użytkownikom iOS pobrać mapy z wybranego obszaru do pamięci urządzenia.

Tak jak wcześniej pisałem (i piszę to po raz ostatni bo jak widać nie bardzo dociera) jak chcesz mieć mapy w trybie offline to dana aplikacja musi umożliwić ich pobranie na pamięć urządzenia - aplikacje takie są płatne - wysokość zależy od producenta (dewelopera). Ostatecznie możesz pobrać aplikację city maps 2 go (niecałe 3 EUR) - tam jest możliwość pobrania mapy na iurządzenie ( https://itunes.apple...d327783342?mt=8 ). Informuję jednak, iż nie ma ta aplikacja możliwości prowadzenia turn-by-turn z głosem.

A co w tym dziwnego, że usługi lokalizacji (GPS) i internet (ściąganie mapy na telefon, gdyż map w telefonie nie ma) są wymagane i włączone? To niby za pomocą czego ma Cię namierzyć bez GPS (czapki z czerwonym pomponem na głowie) i liści na drzewach (mapy)? sorry za sarkazm ale jak czytam takie wypowiedzi to mi ręce opadają.

#14 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 20 listopada 2012 - 13:55

A co w tym dziwnego, że usługi lokalizacji (GPS) i internet (ściąganie mapy na telefon, gdyż map w telefonie nie ma) są wymagane i włączone? To niby za pomocą czego ma Cię namierzyć bez GPS (czapki z czerwonym pomponem na głowie) i liści na drzewach (mapy)? sorry za sarkazm ale jak czytam takie wypowiedzi to mi ręce opadają.

Dobrze, że tylko ręce Ci opadaja. Po pierwsze nie napisałem że w 100% tak jest, a po drugie jak wiesz więcej to się wypowiedz i koniec, a nie dopisujesz rzeczy przez które ludzie mogą się tylko w**u**ć. Taka mała rada na przyszłość.

#15 wysoki86

wysoki86
  • 229 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 14:57

Bez lokalizacji twój telefon nie wie gdzie jest... A bez 3g nie pobierze map...

#16 zbiczek

zbiczek
  • 116 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 15:43

Bez lokalizacji twój telefon nie wie gdzie jest...
A bez 3g nie pobierze map...

Czyli czekamy na mapy pod iOS od noki :) wolę mieć mniej na dysku pamięci a mapy w telefonie niż targac bezsensownie co chwilę. A telefon ma wiedzieć po GPS w końcu potrafi to robić...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych