Mapy od Google nie potrzebowały internetu z tego co pamiętam, teraz jest to bez sensu, bo zżera internet równo jak cały czas się musi ładować mapa i często długo ładuje.
To źle pamiętasz - mapy Google wymagały i wymagają dostępu do internetu. Na systemie android od niedawna można pobrać pewien fragment mapy by przeglądać ją w trybie offline.
Co mnie zdziwiło nie znalazłem nigdzie ustawień co do łączenia się itp i samego nadajnika GPS
Polecam taką magiczną książeczkę, której nazwa brzmi instrukcja obsługi. Ułatwię Tobie jednak poszukiwania - ustawienia > prywatność > usługi lokalizacji.
Poza tym jak nie mam internetu w telefonie to na samym GPS-ie nie będzie chodzić nawigacja?
Będzie pod warunkiem, że zakupisz jakąś z appstore, która ma tryb offline np. wspomniany navigon czy inny sygic, tomtom, copilot.
Dać za telefon 2800 i takie jaja...?
Mógłbyś dać i 10000 i nic by to nie zmieniło. Takie są zależności działania nawigacji w trybie online. Jedyne produkty jakie oferowane są z dożywotnią nawigacją i działającą w trybie offline (bez konieczności dostępu do internetu) sa produkty Nokii na Symbianie i WP (7 i 8).