Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

rozmagnesowanie dysku?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 Cogata

Cogata
  • 4 postów

Napisano 16 kwietnia 2007 - 10:24

czy możliwe jest rozmagnesowanie dysku iPod'a, po trzymaniu go na magnesie, przez jakiś czas? obecny stan, jest wręcz tragiczny, na iPodzie nie ma zupełnie nic, wszystkie dane i soft- stracone. Komputer informuje mnie o uszkodzonym sprzęcie usb, iTunes nie potrafi odczytać już nawet modelu, opcja zainstalowania nowego softu, również odpada, bo przed momentem zostałam poinformowana o errorze(numer taki a taki;)) i nowe 'oprogramowanie' nie może zostać zainstalowane. Po włączeniu samego iPoda, wyświetla on informacje, o podłączeniu do komputera i zainstalowaniu nowego oprogramowania, przy czym bardzo trzeszczy i chrzęści w środku. Czarna rozpacz mnie już ogarnia, bo chyba już mi nic innego nie zostało jak tylko serwis, nie byłoby problemu, gdyby nie był oddalony o 200km. w takim razie proszę, o inne możliwości rozwiązania problemu.

#2 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 16 kwietnia 2007 - 10:32

To zaleźy jak mocny jest magnes, ale jeźeli chodzi o takie "tradycyjne" magnesy trwałe to jest to raczej niemoźliwe. Nie upadł Ci albo co - to wygląda na uszkodzenie elektroniki, a ta nie jest podatna na pole magnetyczne

#3 Cogata

Cogata
  • 4 postów

Napisano 16 kwietnia 2007 - 10:38

Nie upadł, był jedynie trzymany w samochodzie na magnesie, że bateria już była słaba, długo to nie trwało. Rozładował się, więc standartowo kabel i do komputera, od razu po podłączeniu zaczął wydawać z siebie dziwne dźwięki, w tym samym momencie iTunes zakomunikował o nieznanym modelu itp.
spróbuję jeszcze raz zainstalować nowy soft, chociaż czarno to widzę.
--
tak jak myślałam, nic to nie dało. dodaje screeny.
na początku wygląda to, tak:
[url]http://img214.imageshack.us/img214/5969/stfj8.jpg[/url]
następnie już po próbie instalacji:
[url]http://img214.imageshack.us/img214/9985/erhx5.jpg[/url]

#4 StarDog

StarDog
  • 418 postów
  • SkądPruszków

Napisano 16 kwietnia 2007 - 15:00

Na stronie Apple podane jest co należy zrobić kiedy pojawia się błąd 1418. Może się przyda.

#5 Cogata

Cogata
  • 4 postów

Napisano 16 kwietnia 2007 - 19:14

Tak, wiem już to znalazłam i trochę innych informacji na temat erroru 1418, obecnie mam nadzieję, że to faktycznie wina usb i że nie padł dysk. jak padł to czeka mnie kosztowna 'impreza';]

#6 cezex

cezex
  • 305 postów

Napisano 29 kwietnia 2007 - 15:03

Pszaszm badzo ale jeżeli to był bardzo silny magnes to ten dysk się NAMAGNESOWAŁ a nie ROZmagnesował. Jeżeli masz w domu jakiś magnetofon i taśmę (kasetę) do wyrzucenia to możesz zrobić eksperyment: namagnesuj taśmę i spróbuj ją skasować Ferromagnetyk, którm pokryta jest powierzchnia talerza dysku może być traktowana przez głowicę polem manetycznym zawierającym się w pętli histerezy właściwym dla tego ferromagnetyka. Jeżeli przekroczysz ten zakres zbyt dużym polem magnetycznym, głowica tego nie skasuje. Czyli dysk do wyrzucenia.

#7 kuzma

kuzma
  • 141 postów
  • SkądGliwice/Wrocław

Napisano 30 kwietnia 2007 - 13:31

To dopiero impreza :)

#8 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 kwietnia 2007 - 15:12

Co do rozmagnesowania, można użyć starego patentu umieszczając namagnesowany przedmiot w sporej cewce magnetycznej i stopniowo osłabiając pole magnetyczne - zmniejszając prąd lub odsuwając bardzo powolutku przedmiot, czyli iPoda. Może się uda... Tylko nie pamiętam czy to powinno być stałe, czy zmienne pole...

#9 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 30 kwietnia 2007 - 20:34

zmiennego bym nie probowal, jeszcze sie zaindukuje jakies napiecie i dopiero bedzie zonk ;) tak generalnie to w ogole bym nie probowal nic poza formatowaniem niskopoziomowym samemu, niech sie serwis meczy a nie uzytkownik

#10 cezex

cezex
  • 305 postów

Napisano 01 maja 2007 - 14:04

Rozmagnesowanie robi się polem zmiennym oczywiście, zawodowe zestawy do rozmagnesowywania np. kineskopów mają układ wygaszający pole od maksymalnego do zera. Podobnie działają tzw. "bulk erasery" czyli (wygląda trochę jak żelazko) szybkie kasowaczki całych taśm magnetofonowych, video itp. Ale niestety wątpię, żeby tą metodą traktowany dysk się rozmagnesował. W kineskopie chodzi o roznagnesowanie maski czyli blachy z otworami znajdującej się tuż przed luminowforami (blacha potrafi się namagnesować od ziemskiego pola magnetycznego i takie słabiutkie zmiany wpływają na odchylanie - robią się kolorowe plamy na ekranie) a "bulk eraser" traktuje taśmę w plastikowej obudowie kasety. Inaczej niż w dysku, przy okazji rozmagnesowywania powierzchni talerza tym samym polem traktujesz głowice, magnesy silnika... Oj, przypuszczam, że wątpię. Ale spróbować warto, czego się nie robi dla nauki!

#11 poboomster

poboomster
  • 36 postów

Napisano 04 maja 2007 - 20:20

a czy telefon i ipod w jednej kieszeni ma jakis wplyw ??

#12 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 maja 2007 - 20:49

Kiedyś przypadkowo namagnesowałem właśnie kineskop magnesem od dużego glośnika. Udało sie rozmagnesować tym samym magnesem machając nim powolutku przed kineskopem i stopniowo coraz dalej. Długo to trwało, ale pomogło, tęcza znikneła...

#13 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 maja 2007 - 21:32

migrena haha cwana wypowiedz "zmiennego bym nie probowal" pomysl troszke w jaki sposob ma powstac pole magnetyczne? bez zadnych zmian strymienia? mmmm a prad owszem bedzie sie indukowal ale to nie transformator przeciez< bedzie tylko jedno uzwojenie

---- Dodano 04-05-2007 o godzinie 22:33 ----

a czy telefon i ipod w jednej kieszeni ma jakis wplyw ??

ano na pewno nie ma niby dla czego mialby miec z tego co wiem telefonia komorkowa dziala na ogromnych czestotliwosciach wiec niby jak miala by wplywac na dysk (bo zapewne o to ci chodzi ) naszego playerka

#14 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 maja 2007 - 20:39

nie bardzo widze zwiazek miedzy twoja wypowiedzia a moim stwierdzeniem, ja stwierdzilem ze uzycie zmiennego pola magnetycznego spowoduje indukcje a ty zaczynasz cos bredzic o powstawaniu pola magnetycznego co ma sie nijak do tematu...

#15 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 05 maja 2007 - 21:56

...to wygląda na uszkodzenie elektroniki...

elektronika nie ma zwyczaju "trzeszczeć i chrzęścić", a więc sądzę że Ty się mylisz a Cogata ma MECHANICZNIE uszkodzony dysk twardy
---
@cezex - słusznie ale ograniczasz się do talerzy dysku, a to nie jedyna wrażliwa na silny magnes część dysku oraz pozostałych części iPod'a
---
@Andrzej - cewka rozmagnesowująca nadaje się do kineskopów i narzędzi, złożoną elektronikę można tylko bardziej uszkodzić
---
@migrena - pomijając powyższe masz rację, jak najbardziej może się sporo indukować
---
@poboomster - trudno powiedzieć jakie są szanse na uszkodzenie iPod'a komórką, ale na pewno komórka nawet na czuwaniu nadaje chwilami na pełnej mocy (network checkup przy słabym zasięgu) i to z pewnością co najmniej ZAKŁÓCI pracę KAŻDEGO urządzenia elektronicznego przy tak małej odległości
---
@gizmo3800 - cewka rozmagnesowująca to pierwsze uzwojenie, które wytwarza tak duże pole że w iPodzie cokolwiek przewodzącego prąd będzie indukowało przepływ sporego prądu
---

..."zmiennego bym nie probowal" pomysl troszke w jaki sposob ma powstac pole magnetyczne? bez zadnych zmian strymienia?...

jakiego strumienia przepraszam?
Zmienny prąd elektryczny wytwarza ZMIENNE POLE MAGNETYCZNE, po dowody odsyłam do podręczników fizyki lub choćby Wikipedii
---

ano na pewno nie ma niby dla czego mialby miec z tego co wiem telefonia komorkowa dziala na ogromnych czestotliwosciach wiec niby jak miala by wplywac na dysk (bo zapewne o to ci chodzi ) naszego playerka

ano ma poważny WPŁYW ponieważ komórka (nadajnik) też wytwarza pole elektromagnetyczne
---
@migrena - pole elektrycznie istnieje nierozerwalnie z magnetycznym i dlatego mówimy zawsze o polu ELEKTROMAGNETYCZNYM
---
na koniec do autorki:
Cogato - nie próbuj ŻADNYCH sztuczek z magnesami i cewkami, najwyraźniej masz uszkodzony dysk (chrobotanie nie podobne do normalnej pracy to bardzo prawdopodobne tego objawy). Niemniej jeśli iPod jest na gwarancji to najprawdopodobniej naprawa zostanie wykonana w jej ramach - serwis nie ma środków aby jednoznacznie stwierdzić taki powód usterki dysku, no chyba że Twój iPod ewidentnie przyciąga metalowe przedmioty ;-)

Pozdro - Emil
(zawodowy elektronik nie tylko mądrala - bez urazy)

#16 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 maja 2007 - 23:23

laser man oczywiscie tak ale wiesz jak dziala ten mechanizm? nasza komorka moze uzyc mocy w gornych granicach siegajacej 3W dzieje sie to wowczas gdy telefon oddalony jest od ciala czlowieka o conajmniej metr kiedy jest w kieszeni (bo takie bylo pytanie) uzywa mocy rzedu 1,5 W przy takiej mocy wartosc wytwarzanego pola jest dosc nikla i na pewno nie bedzie mialo wplywu na taki nosnik jak dysk twardy. (swojego czasu cholery dostawalem na pracowni elektronicznej:D) ale chyba wszyscy zauwazyli ze bez serwisu sie nie obejdzie:D

#17 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 05 maja 2007 - 23:57

laser man oczywiscie tak ale wiesz jak dziala ten mechanizm? nasza komorka moze uzyc mocy w gornych granicach siegajacej 3W dzieje sie to wowczas gdy telefon oddalony jest od ciala czlowieka o conajmniej metr kiedy jest w kieszeni (bo takie bylo pytanie) uzywa mocy rzedu 1,5 W przy takiej mocy wartosc wytwarzanego pola jest dosc nikla i na pewno nie bedzie mialo wplywu na taki nosnik jak dysk twardy. (swojego czasu cholery dostawalem na pracowni elektronicznej:D) ale chyba wszyscy zauwazyli ze bez serwisu sie nie obejdzie:D

1. od kiedy to komórki (poza iPhone of course) wykrywają odległość od ciała?
Nawet gdyby wykrywały to nie po to żeby zwiększać wtedy moc - czyli co? przy słabym zasięgu trzebaby używać komórkę w wyciągniętej ręce (conajmniej metr ;-) i chyba krzyczeć jak za komuny przy rozmowie międzymiastowej (dlaczego Tadek tak krzyczy do telefonu? - bo daleko dzwoni)
2. pytanie było o wpływ komórki na iPod'a, a nie tylko na talerze dysku twardego - już sam tzw. dysk twardy jak go zwiemy to złożone urządzenie które poza samymi dyskami twardymi (talerzami) zawiera delikatną głowicę, precyzjne mechanizmy, kilka cewek i sporo elektroniki, wszystko wraźliwe na pole elektromagnetyczne wytwarzane przez komórkę, a Ty chyba o tym zapomniałeś.

komórka to mini kuchenka mikrofalowa - to że 100razy słabsza nie znaczy że niegrożna - mikrofalówka gotuje w kilka minut, a komórka w kieszeni ma wiele godzin na dokonanie destrukcji, poza tym robi to samo co mikrofala z folią aluminiową tylko w mniejszej skali - mikrofala wytwarza łuki o napięciu kilku kV, a komórka? domyśl się...
tylko nie mów że w iPodzie nie ma cienkich powłok przewodzących...

PS
A generalnie po co ja się rozpisuję? Czyżby w instrukcji obsługi iPod'a nie było typowych ostrzeżeń dla blondynek/ów: "nie zbliżać do silnych magnesów" "nie suszyć w mikrofali" (my favorite ;-) nie piszą tego na wyrost!

#18 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 maja 2007 - 01:19

w stanie spoczynku z komorka nie jest tak zle, natomiast jesli ktos mial okazje byc w pomieszczeniu z np mikrofonem w momencie gdy komus w poblizu zadzwonila komorka wie jaki to daje efekt, teraz wystarczy wyobrazic sobie ze tuz obok jest ipod... w ogole cala ta dyskusja jest niepotrzebna bo bez specjalistycznych urzadzen uszkodzonego dysku nie da sie naprawic, zadne magiczne poruszanie magnesami nad dyskiem tu nic nie pomoze ps az przejrzalem instrukcje obslugi bo nie pamietalem takich odkrywczych stwierdzen i musze cie zmartwic - nie ma, znaczy ipoda mozna suszyc w mikrofali i przypinac magnesem do lodowki ;)

#19 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 maja 2007 - 09:50

haha Laserman a po co ma wykrywac odleglosc haha:D przeciez jestes elektronikiem i wiesz ze cialo ludzkie nie jest obojetne na zmiany pola (wszelkiego rodzaju) nie musi byc zadnego odleglosciomierza, wystarczy ze rejestrowana jest obecnosc przedmiotu ktory w dany sposob zakloca pole wytwarzane przez fona:D dobra koniec bo sie pozremy a nie o to chodzi:D

---- Dodano 06-05-2007 o godzinie 10:53 ----
migrena < a myslisz ze potrzeba ogromnej mocy zeby mikrofon tak zacykal (jak to charakterystyczie sie dzieje przy rozmowie telefoniczenj )? wystarczy zwykle sprzezenie, jezeli miales z tym styczosc a nie tylko slyszales raz czy dwa na jakiejs imprezie< to wiesz ze nawet zblizone do siebie dwa mikrofony nawet bez oddzialywania z zewnatrz potrafia sie sprzegac i wtedy efekt jest duzo gorszy niz gdy oddzialywuje na nie telefon. (a swoja droga bardzo to denerwowalo mojego dyrektora w szkole:D ) heh to byly czasy

#20 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 maja 2007 - 11:43

gizmo3800 za przeproszeniem ale bredzisz, ja nie pisalem o sprzezeniu tylko o zakloceniach wywolywanych przez fale elektromagnetyczne wytwarzane przez telefon komorkowy, jesli uwazasz ze sprzezenie glosnik-mikrofon ( nie da sprzegnac ze soba dwoch mikrofonow ) jest spowodowane falami elektromagnetycznymi to szczerze wspolczuje...

#21 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 maja 2007 - 22:17

"w stanie spoczynku z komorka nie jest tak zle, natomiast jesli ktos mial okazje byc w pomieszczeniu z np mikrofonem w momencie gdy komus w poblizu zadzwonila komorka wie jaki to daje efekt, teraz wystarczy wyobrazic sobie ze tuz obok jest ipod... " kto tu bredzi wg Ciebie takie zachowanie wogole ma wplyw na ipoda< zastanow sie wogole co wywoluje takie zachowanie< dla tego napisalem Ci o sprzeganiu zebys uzmyslowil sobie co sie dzieje

#22 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 maja 2007 - 23:07

nie pisz o czym pisales tylko wyjasnij laskawie

#23 cezex

cezex
  • 305 postów

Napisano 07 maja 2007 - 00:47

"@cezex - słusznie ale ograniczasz się do talerzy dysku, a to nie jedyna wrażliwa na silny magnes część dysku oraz pozostałych części iPod'a " czytaj uważnie posty. "@migrena - pole elektrycznie istnieje nierozerwalnie z magnetycznym i dlatego mówimy zawsze o polu ELEKTROMAGNETYCZNYM" No to już chlapnąłeś. Ja Ci się sweterek elektryzuje to zaczyna spinacze przyciągać, tak? hehe Cez

#24 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 maja 2007 - 17:05

"@migrena - pole elektrycznie istnieje nierozerwalnie z magnetycznym i dlatego mówimy zawsze o polu ELEKTROMAGNETYCZNYM"

No to już chlapnąłeś. Ja Ci się sweterek elektryzuje to zaczyna spinacze przyciągać, tak?
hehe
Cez

a ty myslisz ze dzieki jakim oddzialywaniom wszytstko trzyma sie kupy?

#25 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 maja 2007 - 08:31

ee tam znalazlo sie zajecie< beda sie teraz klocic:D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych