Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Telewizja w komputerze

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 06 May 2011 - 16:29

Postanowiłem zakupić do mojego komputera urządzenie które da mi to samo co do tej pory dawał mi telewizor i nagrywarka dvd. I bardzo prosiłbym o rady gdyż szukając w sklepach powyższego sprzętu nieco pogubiłem się.
Sprzęt chciałbym zakupić najbardziej profesjonalny, i chyba nazywa się to: ituner tv

Nie wiem czy w ogóle istnieją funkcje ( urządzenia ) w sprzedaży na jakich mi najbardziej zależy, ale wypiszę je poniżej:

Zależy mi na funkcjach:

-możliwość nagrywania w laptopie programów telewizyjnych z możliwością programowania czasu o której godzinie i jaki program ma nagrać się na twardy dysk laptopa. ( laptop posiadam sony windows7, bit 64, cali 18,4 ale mam zamiar dokupić również MacBook 17 cali.)

-fajnie było by gdyby była możliwość posiadania systemu EPG, ( taka telegazeta za pomocą której wiem jaki program będzie o jakiej gdz. i ułatwia to tez sposób nagrywania bo wystarczy kliknąć na dany program by został on potem nagrany )

-chciałbym doskonałą jakość oglądanych programów TV na ekranie laptopa, bez jakichkolwiek różnic z telewizorem normalnym, tradycyjnym.

-możliwość odbioru zarówno analogowego jak i cyfrowego. ( nie znam do końca różnicy, ale wydaje mi się że cyfrowy przekaz to lepsza jakość, możliwość EPG, i analogowy przekaz wkrótce w Europie się zakończy )

-możliwość oglądania telewizji we wszystkich krajach Europy a wymarzoną opcją była by możliwość posiadania systemu EPG w każdym Europejskim kraju.

-prosta obsługa sprzętu.

Teraz wypiszę rzeczy mniej istotne ale równie interesujące:

-fajnie było by gdyby nie było konieczności podłączenia kabla telewizyjnego do laptopa, a jedynie jakiś przekaźnik włożyć do laptopa a reszta by była sobie w ścianie podłączona do innych urządzeń np. gniazdka anteny itp.

-pilot

-nie wiem też co z telewizją Freeview jakie są w Anglii, mianowicie czy istnieje możliwość dokupienia tych programów by jakoś system jaki chcę zakupić poradził sobie w odtwarzaniu ich i nagrywaniu. W poniższym urządzeniu znalazłem chyba coś na ten temat:
Cytat:Tuner telewizyjny przeznaczony specjalnie dla komputerów Mac do doskonałego odbioru cyfrowej telewizji naziemnej DVB-T (znanej także jako DTT, Freeview lub TNT)

Poniżej link urządzenia Tuner telewizyjny Elgato EyeTV Diversity, które wydaje mi się być najlepsze:

http://manzano.pl/pr...?id_product=152

Poniżej również coś ciekawego:

http://technologie.g...o_EyeTV_HD.html

Znalazłem też inną poniższą opcję i chciałem doradzić się czy takie oglądanie telewizji internetowej jest dobrym rozwiązaniem:

http://www.telewizja....online.ooj.pl/

Bardzo dziękuję za opinie i pozdrawiam.

#2 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 06 May 2011 - 16:50

Elgato Products

Widze ze edytowales.

Tak elgato jest najprawdopodobniej najlepsze. Do tego ich soft to ekstraklasa i regularnie apdejtowany.

#3 CEHM

CEHM
  • 639 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 May 2011 - 22:26

Elgato Products

Widze ze edytowales.

Tak elgato jest najprawdopodobniej najlepsze. Do tego ich soft to ekstraklasa i regularnie apdejtowany.

100% zgody. Malym minusem jest oczywiscie cena....

#4 tomud

tomud
  • 588 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 May 2011 - 20:10

@bielin Nie wiem jaki model ci poradzic bo prawde mowiac nie uzywam w laptopie czegos takiego. Filmy wole ogladac na wiekszym ekranie. Tak samo nie wiem co ty potrzebujesz. Jesli bedziesz najczesciej chcial ogladac (na zachodzie) TV z anteny to potrzebujesz cos z obsluga DVB-T, jesli z kablowki to znowu DVB-C. W przypadku kablowek rodzi sie kolejny problem, wiekszosc jest kodowana wiec urzadzenie powinno posiadac gniazdo na modul CI, tak samo niektore kablowki nie udostepniaja mozliwosci zakupu modulu CI z karta tylko daja swoj tuner. Jesli chodzi o satelite to tutaj potrzeba ci DVB-S i ta sama sprawa z modulem CI. Co do IPTV to niestety nie jest to najczesciej FullHD, a nawet nie jest pelne 720p. Jest zazwyczaj wiecej niz 480p (standardowy PAL). Wszystko to powodowane jest tym ze obraz HD potrzebuje sporego bitrate, tak samo bedzie to dzialac roznie na roznych laczach. Ja u siebie mam odpalone IPTV prywatnie, tzn. serwerek na Linux-e karta DVB-S, cyfra i mumdvb. Do tego jednak potrzeba jeszcze przyzwoitego switcha bo przy tanim zapchasz siec multicastami. Ale z tego co widze takie rozwiazanie cie raczej nie interesuje.

#5 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 08 May 2011 - 08:15

@bielin

Nie wiem jaki model ci poradzic bo prawde mowiac nie uzywam w laptopie czegos takiego. Filmy wole ogladac na wiekszym ekranie.

Tak samo nie wiem co ty potrzebujesz. Jesli bedziesz najczesciej chcial ogladac (na zachodzie) TV z anteny to potrzebujesz cos z obsluga DVB-T, jesli z kablowki to znowu DVB-C. W przypadku kablowek rodzi sie kolejny problem, wiekszosc jest kodowana wiec urzadzenie powinno posiadac gniazdo na modul CI, tak samo niektore kablowki nie udostepniaja mozliwosci zakupu modulu CI z karta tylko daja swoj tuner. Jesli chodzi o satelite to tutaj potrzeba ci DVB-S i ta sama sprawa z modulem CI.

Co do IPTV to niestety nie jest to najczesciej FullHD, a nawet nie jest pelne 720p. Jest zazwyczaj wiecej niz 480p (standardowy PAL). Wszystko to powodowane jest tym ze obraz HD potrzebuje sporego bitrate, tak samo bedzie to dzialac roznie na roznych laczach.

Ja u siebie mam odpalone IPTV prywatnie, tzn. serwerek na Linux-e karta DVB-S, cyfra i mumdvb. Do tego jednak potrzeba jeszcze przyzwoitego switcha bo przy tanim zapchasz siec multicastami. Ale z tego co widze takie rozwiazanie cie raczej nie interesuje.

Dziękuję Tomud że odpisałeś i to z bardzo fachowymi radami.

Szukając produktu jaki da mi to co dziś daje mi telewizor i wideo, i za który gotów jestem zapłacić bardzo dużo, jestem rozczarowany że wszystko zrobiło się tak skomplikowane.
Nie rozumiem dlaczego nie wyprodukowano urządzenia które istnieje już dawno w telewizorach lub w DVD ? /

Np. DVD jest urządzeniem które posiada zarówno:

-możliwość odbioru przekazu telewizyjnego

-możliwość nagrywania obrazu i głosu na twardy dysk

-posiada też wspaniały system EPG

-posiada też możliwość funkcjonowania w całej Europie a może i na całym świecie.

-nie wspomnę już o innych funkcjach jak nagrywanie na płytę dvd i odtwarzanie jej, czy możliwość obioru dodatkowych kanałów jak Freeview dostępnych w Anglii. itd, itd.

To prawda że taka nagrywarka DVD, jest dużą skrzynią, ale skoro nie da się wyprodukować nic mniejszego, moje pytanie brzmi:
,,dlaczego nie wyprodukowano coś takiego jak DVD ?

Równie dobrze dla przykładu mógłbym kierować się samymi telewizorami.

Np. kupując najmniejszy i najtańszy telewizor, da się nim w wielu krajach odbierać kanały telewizyjne, funkcjonuje też system EPG itd., itd.
Zatem moje pytanie brzmi:

Dlaczego nie wyprodukowano urządzenia które już dawno jest w telewizorach, tak aby urządzenie to nie musiało mieć ekranu a funkcjonowało z ekranem w komputerach jak i wykorzystywało to że komputery mają możliwość nagrywania obrazu na twardy dysk ?

Wiem że w sklepie w iSpot ( apple ) były reklamy firmy elegato, i dodam że stale wierzę że firma ta robi jakieś urządzenie które mogło by mi dać to co teraz daje razem dvd i tv. Problem w tym że w sklepach nie ma tych urządzeń a ekspedienci nie wiele wiedzą na ten temat. Dlatego jeśli ktoś wie prosiłbym o podanie dokładnego modelu jaki mógłbym zakupić i proszę również o podanie funkcji jakie da mi ten sprzęt.

Gdy czytam informacje oraz specyfikację techniczne o sprzęcie jaki podałem w pierwszym linku, to rodzą się we mnie nadzieje, na to że ten sprzęt nie zawiedzie mnie.

Cytat:

Zawarte oprogramowanie EyeTV 3 umożliwia:
- oglądanie telewizji DVB-T na Mac-u
- przewijanie do przodu, cofanie i pauzowanie programu telewizyjnego w czasie oglądania
- nagrywanie programów telewizyjnych oraz ich prostą edycje np wycinanie reklam
- automatyczne programowanie i nagrywanie np seriali
- tworzenie list nagranych programów SmartPlaylist
- Exportowanie nagrań do iTunes oraz synchronizacja z iPodami/iPhone
- dostęp do nagrań w lokalnej sieci
- dostęp do nagrań poprzez WiFi na iPod Touch i iPhone, a także niektórych SmartPhone'ach
- wiele innych....

http://manzano.pl/pr...?id_product=152

Niestety wiem tak mało w tym temacie że nie wiem nawet jak wiele urządzeń, oprogramowań, itd należy zakupić aby osiągnąć efekt.
Dziękuję za opinie.

#6 equinoxe

equinoxe
  • 4721 posts
Posted 08 May 2011 - 10:35

Przy zakupie tunera tv najprawdopodobniej dostaniesz oprogramowanie w zestawie, przynajmniej wersję lite.
Ja osobiście używam modelu Pinnacle Hybrid Pro Stick e330, ale nie jest on już produkowany. W pudełku dołączona była aplikacja Eye TV.
Istnieje możliwość nagrywania, jednak tylko w wersji PRO (ja posiadam lite)
EPG działało bez zarzutu, w przypadku odbioru naziemnej tv cyfrowej (DVB-T), jednak odkąd mam kablówkę UPC, coś się spsuło.

Obsługa sprzętu jest wybitnie prosta, do tunera dołączony jest pilot.

Jeśli chodzi o cytowany przez Ciebie ooj.pl, to mi to nigdy nie działało.
Lepiej było tutaj: waszapolska.tv z tym że większość kanałów jest transmitowana z 5-godzinnym opóźnieniem. No i wszystko zależy od tego, czy dany użytkownik jest akurat online i udostępnia kanał. Czasem potrafi przerwać transmisję w najmniej oczekiwanym momencie. ;)
Jest jeszcze Justin.tv, ale tam często występują limity i czasem co kilka minut trzeba odświeżać stronę, co jest dość irytujące, szczególnie gdy ogląda się wiadomości, czy inny mocno "gadany" program.

#7 tomud

tomud
  • 588 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 May 2011 - 16:16

@bielin

Nie jest z tym tak zle jak piszesz. Po prostu trzeba sie troche przestawic na nowe standardy nadawania. Kiedys to bylo proste byl sobie TV Sat i byla sobie "siewcza" nadajaca wczesniej (za komuny) w Secam i potem wszedl PAL.

Ale tez byly problemy np. z fonia czy glowicami w telewizorach, niektore glowice nie obslugiwaly pasma kablowego czy hiperbandu (to wyszlo jak pojawily sie w PL kablowki).

Teraz w uproszczeniu mamy 3 standardy czyli DVB-T (siewcza z anteny), DVB-C (kablowka) i DVB-S (satelita). Do tego dwa sposoby kompresji MP2 i MP4 (w PL bedzie Mpeg 4). Dochodza jeszcze systemy kodowania platnej telewizji czyli sprawa z modulami CI :)

Odnosnie nagrywania jak napisal equinoxe to wszystko sprawa oprogramowania... tutaj za pewne szlo by pod MAC-a przeniesc cos z rozwiazan OpenSource - ale wymagac to bedzie zapewne troche zabawy. Tak wiec lepiej kupic sprzet zlepszym oprogramowaniem.

W telewizorach tez nie jest tak rozowo :) Starsze nie posiadaja np. Mpeg 4 wiec w PL takim nie odbierzesz cyfry w DVB-T. Tak samo nie wszystkie modele posiadaja obsluge DVB-T i DVB-C. Najczesciej tansze modele maja tylko DVB-T. Do starszych modeli majacych tylko Mpeg2 sa karty ktore mozna wlozyc do gniazda CI i dodaja Mpeg4 - ale nie dziala to ze wszystkimi TV.

equinoxe jesli chodzi o Wawe to zapewne nie wina kablowki, a instalacji antenowej. Swojego czasu bylo tez troche problemow jak odpalali transmisje synchroniczna z PKiN i Raszyna. Teraz synchroniczna chyba smiga juz ok, ale trzeba troche pomeczyc sie z antena.

Ja DVB-T w sumie bawilem sie tylko w pracy przy Jerozolimskich wiec z PKiN to smiga na kawalku kabla :) Ale wiecej informacji itp. znajdziesz na forum emitela. Warto tam zagladac jak kogos interesuje co sie dzieje z DVB-T w PL Emitel - Strona główna

#8 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 10 May 2011 - 09:30

Proponuję mimo wszystko oddzielne urządzenie. Podłączone do telewizora bądź czegokolwiek innego, np. projektora. Ja kupiłem urządzenie będące jednocześnie tunerem DVB-T (ma euro złącze, HDMI, cinch), nagrywa programy na zewnętrzny dysk lub pendrive, ma programowanie nagrywania, ma epg i jest zajebiście tanie (ok 200 zł wraz z kosztami wysyłki na terenie Polski). nazywa się Not only Tv. Przecież nagranie tym urządzeniem można obejrzeć w laptopie - wystarczy przerzucić je do laptopa lub fizycznie wyjąć z tego urządzenia i wsadzić do laptopa dysk lub pendrive i udostępnić w sieci. Jakość jest naprawdę niezła. Jedyne, czego nie obsługuje to płyty DVD :-)

#9 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 10 May 2011 - 16:50

Proponuję mimo wszystko oddzielne urządzenie. Podłączone do telewizora bądź czegokolwiek innego, np. projektora.

Dziekuję Marriu. Gdyby była opcja podłączenia urządzenia o jakim piszesz do laptopa, w tedy zapewne było by to super rozwiązanie. Chodzi o to że ja przy wyjazdach zagranicę, muszę ograniczać się z ilością bagażu a telewizję chcę mieć w doskonałej jakości jak i komputer, dlatego szukam 2 urządzeń w jednym.
Dziękuję.

#10 pmG4

pmG4
  • 306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 May 2011 - 20:47

Ewentualnie, jeśli lubisz luksus i masz satelitę oraz jakiś pakiet, to zafunduj sobie to co ja - Terratec S7 + EyeTV Pro. Tuner rewelacja, działa znakomicie, po prostu marzenie, gorąco polecam, no i wspiera Diseqc 1.0...

#11 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 11 May 2011 - 16:53

Dziękuję PmG4.
Zatem powinienem zakupić 2 urządzenia:

http://www.terratec....C_S7_83208.html

i

http://www.skapiec.p.../54/comp/613885

a może to ?:

http://manzano.pl/pr...?id_product=153

A nie da się znaleźć opcji bez satelity?

#12 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 May 2011 - 18:11

Jesli to cos pomoze: Diversity: DVB-T Tuner Frequency range: 48-860MHz (VHF and UHF) Supported digital TV standards: DVB-T COFDM Demodulator: Supported modulations 16, 64 QAM, QPSK; Bandwidths 6, 7 , 8 MHz UK residents, please note: Freeview HD or DVB-T2 is not supported. Hybrid: Analogue, FM, DVB-T/C Tuner Frequency range: 48-860MHz (VHF and UHF) Analogue TV standards: PAL, SECAM Digital TV standards: DVB-T, DVB-C FM Radio Stereo Audio COFDM Demodulator: Supported modulations 16, 64, 128 and 256 QAM, QPSK; Bandwidths 6, 7, 8 MHz UK residents, please note: Freeview HD or DVB-T2 is not supported.

#13 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 15 May 2011 - 13:24

Dziekuję Marriu. Gdyby była opcja podłączenia urządzenia o jakim piszesz do laptopa, w tedy zapewne było by to super rozwiązanie. Chodzi o to że ja przy wyjazdach zagranicę, muszę ograniczać się z ilością bagażu a telewizję chcę mieć w doskonałej jakości jak i komputer, dlatego szukam 2 urządzeń w jednym.
Dziękuję.

Tak, ale ten tuner ma wielkość pomiędzy starym i nowym apple TV

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users