Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mail - pobiera za każym razem od nowa całą dostępną pocztę z serwera.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pawel_pl

Pawel_pl
  • 17 postów

Napisano 05 maja 2011 - 21:48

Witam, na jednym użytkowniku (profilu) poczta działa o.k. a na drugim za każdym razem jak następuje pobieranie wiadomości są one ściągane ponownie. Dodaję, że na PC nie ma tego problemu. Co robiłem? - usuwałem skrzynkę i wiadomości z MAC'a - wykasowałem wszystkie wiadomości z serwera - zainstalowałem Leoparda (i tak się nosiłem z takim zamiarem) oraz nowego maila v.4.5

#2 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 06 maja 2011 - 00:52

imap czy pop3? jak pop3 to przejdź na imap.

#3 Pawel_pl

Pawel_pl
  • 17 postów

Napisano 06 maja 2011 - 06:29

Poczta nie jest na googlach. Tam jest tylko pop...

#4 koniu

koniu
  • 362 postów
  • SkądSe

Napisano 06 maja 2011 - 06:46

gmail ma imap

#5 Pawel_pl

Pawel_pl
  • 17 postów

Napisano 06 maja 2011 - 06:49

chodziło mi o to że mój dostawca ma tylko pop

#6 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 06 maja 2011 - 11:08

Masz włączone pozostawianie poczty na serwerze? Jeśli nie to dziwne, bo powinna zniknąć - chyba że tu jest problem i u dostawcy zostawia na komendę mail.app a na windows daje radę wykasować. Domniemam że masz pozostawianie, więc spróbuj na macu np thunderbirdem czy masz podobny efekt. No i zmień dostawcę poczty, bo pop3 to już przeżytek na wymarciu. Poszukaj od razu takiego co oferuje imap i submission po ssl.

#7 Pawel_pl

Pawel_pl
  • 17 postów

Napisano 06 maja 2011 - 15:30

O.K. Jeszcze raz.....:-| Na innych kompach (PC'ty z programami TB i OE) chodzi na moim Mac'u też chodzi - na moim profilu zainstalowałem tą skrzynkę i też chodzi. W związku z tym problem jest najprawdopodobniej gdzieś w profilu użytkownika. Jakieś pomysły? :!::!::!::!::!:

#8 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 maja 2011 - 16:25

Przeciez wszyscy wyraznie sugeruja ze NIE MA ROZWIAZANIA, bo to problem z POPem. Fakt ze niektore klienty sobie radza (przez jakis czas, bo w koncu kazdy (lacznie z TB) nagle zaczyna sciagac wszystko od nowa) lepiej niz Mail Apple. Jeszcze jedno. W netykiecie wielokrotny wykrzyknik to wyjatkowe chamstwo.

#9 Pawel_pl

Pawel_pl
  • 17 postów

Napisano 06 maja 2011 - 20:25

Nie rozumiem.:wink:
Co ma POP do konta użytkownika?
Na Macu logują się na osobnych profilach 2 osoby.
Te dwie osoby mają (to chyba oczywiste) dwa różne adresy pocztowe ale u jednego i tego samego dostawcy poczty ;)
Czyli na przykład: AAA@abc.pl i BBB@abc.pl
Po założeniu skrzynki jednej i tej samej np. AAA@abc.pl na jednym profilu na MAcu ściąga się cały czas w kółko a na drugim profilu zajmuje się naormalnie.
Nie jestem dobry w komputerach ale nie wiem co ma to wspólnego z POP'em?
Proszę o przeczytanie pierwszego wpisu.

#10 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 maja 2011 - 23:40

To Ty wreszcie przeczytaj wpisy. To ze na jednym koncie NA RAZIE dziala Ci dobrze, nie oznacza, ze pewnego pieknego dnia nie zaciagnie Ci wszystkich postow jeszcze raz. POP tak reaguje czesto bo nie rozpoznaje klienta. Wlasnie zaciaganie z innych klientow z jednego konta pocztowego, powoduje takie chece. Na przyklad czasem wystarczy wejsc z internetu na konto, by nagle klient zaciagnal wszystkie posty jeszcze raz bo uzna je za nowe. Byc moze wlasnie u Ciebie jedno konto powoduje problemy z drugim. Nie wiem czemu tak jest. To pytanie do specow. Thunderbirdy, maja swoja kontrole duplikatow ale i w nich w koncu pewnego dnia zaciaga wszystko jeszcze raz. Jedyne do czego POP sie nadaje to do korzystania z niego przez WWW. albo przy uzywaniu TYLKO JEDNEGO klienta i najlepiej z usuwaniem maili z serwera.

#11 Pawel_pl

Pawel_pl
  • 17 postów

Napisano 07 maja 2011 - 06:56

Po pierwsze nie rozumiem irytacji... To chyba nie jest forum dla ekspertów tylko dla zwykłych użytkowników. Poprosiłem o przeczytanie od samej góry bo czasami się zdarza że ktoś nie doczyta albo ... nie napisze się po informatycznemu i można dyskutować do śmieci Wracając do tematu. 1. Czyli jeżeli dobrze rozumiem jest jakieś 'magiczne coś' u dostawcy co rozpoznaje moje konto i nie wysyła poczty ponownie. Bo po mojej stronie wszystko zostało wycięte i w dodatku przeinstalowane więc nie wiem co mogę więcej zrobić - oczywiście oprócz zmiany dostawcy, ale to nie wchodzi w grę chwili obecnej - może do miesiąca. 2. Nie wiem czy na forum można wprost pisać o firmach, ale czy macie jakieś sugestie co do dostawcy poczty. Zaznaczam że cena nie jest najważniejszym czynnikiem przy podejmowaniu decyzji.

#12 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 07 maja 2011 - 08:46

Tzn może się wypowiem, bo akurat jestem postmasterem od 10 lat i dośc dobrze wiem jak to działa od środka.
Każda wiadomość pobrana ze serwera ma swój 'znacznik', jest on wysyłany przez serwer pop3 i _powinien_ być taki sam dla każdej wiadomości. Klient poczty łącząc się ze serwerem pop3 każe mu wylistować dostępną skrzynkę od znacznika który już ma i dostaje wtedy listę nowych wiadomości. W Twoim przypadku mail.app albo gubi, albo źle działa z tym znacznikiem i za każdym razem dostaje wszystkie jako nowe - tak się dzieje w przypadku gdy na nowo założysz konto i mua (mail user agent - w tym przypadku mail.app) nie zna tego 'znacznika' i łapie wszystko. Może się tak zdarzyć bo np serwer pop3 i Twój klient pop3 mają jakieś spięcie i się w pełni nie dogadują. Możliwe że mają jakiś drobny błąd w implementacji pop3 i z tego powodu jest problem. Nie wychodzi on w tunderbirdzie czy OE, a w mail.app wychodzi.

Jako ciekawostkę podam: na serwerach używam jako serwera pop3 i mai dovecota, który ma np w implementacji workaroundy (na okrętkę) napisane specjalnie dla błędów w mua w różnych wersjach - które coś tam źle wykonują i robia problemy zobaczcie tu: Clients - Dovecot Wiki

Problemem tu może być nawet jakaś specyficzna wiadomość akurat tylko u Ciebie pozostawiona na koncie, bo jak rozumiem na innych kontach to nie występuje. Może warto wyczyścić pozostawione wiadomości i zacząć je od początku kolekcjonować. Niestety pop3 nie za bardzo nadaje się do syncu na wiele komputerów, jak już pisałem najlepiej przejść na imap. Może pogadać z dostawcą poczty co o wdrożeniu imapa sądzi.

#13 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 07 maja 2011 - 10:49

Z tymi znacznikami to slyszalem ze POP generalnie je sam modyfikuje pod klienta i jako rozwiazanie klient-serwer online b. slabo sie sprawdza.

#14 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 08 maja 2011 - 19:56

Drogi Grzesiu - slyszales czy wiesz? To znaczna roznica. Co to jest klient-serwer online? To jest klient-serwer offline? Chyba dyskietkowy.
Nie wiesz - nie probuj blyszczec, do tego w raczej nieuprzejmy sposob. Kolega elita dla odmiany wyjasnia problem bez zbednych wycieczek.

#15 imielski

imielski
  • 373 postów

Napisano 09 maja 2011 - 14:49

imap nie jest jakąś super rozwiazaniem, jak by sie moglo wydawac przede wszystkim fajnie miec archiwum całej poczty na serwerze -niezależnie od lokalnych katalogów. Omsknie Ci sie palec i ... imap ma ta wade, że kasujac lokalnie kasujesz na zdalnym serwerze - synchronizaja czasem może wyjśc bokiem Osobiście szerokim łukiem omijam imap. Wole miec zawsze kopie poczty niezależna od moich działań lokalnych

#16 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 09 maja 2011 - 15:41

imielski: to widać że omijasz szerokim łukiem i dajesz bezpodstawne rady, bo o imapie nie masz pojęcia i doświadczenia. Mi jak się omsknie palec to zaznaczy mi wiadomość do usunięcia, więc musi mi się drugi raz omsknąć palec aby włączyć przeczyszczanie folderu, no i tu wiadomość mi wyląduje w 'Deleted messages' i tu mi się musi omsknąć palec aby zaznaczyć wiadomość do usunięcia i jeszcze raz się musi omsknąć aby przeczyścić folder - szczerze - musiało by mi się bardzo 'omskiwać' :D Wypróżnianie Trasha mam po tygodniu od usunięcia więc mam sporo czasu na zmianę błędnej decyzji - to jest spokojnie do skonfigurowania w każdym kliencie imap. No i najważniejsze: zawsze mam ustawiony pełen sync (100% nagłówki+treść+załączniki) na jednym z desktopów i go regularnie backupuję - więc i tak mam 100% kopię niezależną od dostawcy. Więc na drugi raz poznaj OBIE technologie dokładnie, ich możliwości itd. zanim którąkolwiek zanegujesz czy się na jej temat wypowiadasz. Jak pisałem mam ponad 10 letnie doświadczenie jako postmaster i trochę o tym wiem, a protokoły pop3 imap i smtp mam opanowane na wyrywki w implementacjach postfix/dovecot/tpop3d plus trochę doświadczenia w paczach do nich. Co do innych zalet imapa się nie wypowiadam, bo nie każdy dostawca z tego korzysta, ale obecnie są technologie typu sieve scripts pozwalające na sterowanie procesem delivery na skrzynkę i ich decyzyjność po stronie serwera imap i po części smtpd - czyli managerka regułami server-side - nowy wymiar poczty w ogóle, raz ustawiasz reguły i działa na wszystkim. pop3 to jednofolderowy przeżytek z lat 90-tych, należy się tego czym prędzej wyzbywać.

#17 imielski

imielski
  • 373 postów

Napisano 11 maja 2011 - 17:11

jako postmaster mam 20 letnie doświadczenie.

#18 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 358 postów

Napisano 11 maja 2011 - 18:29

A jako kłamca?

#19 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 11 maja 2011 - 18:36

Nie no moze miec doswiadczenie - 20 lat na poczcie.

#20 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 11 maja 2011 - 20:54

W takiej postaci jak email obecnie żyje w sieci? Pod warunkiem że nazywa się Jonathan B. Postel (RFC 821 - Simple Mail Transfer Protocol) to może mieć i 29 letnie doświadczenie ;)

btw SMTP to niezły zabytek ;)

#21 imielski

imielski
  • 373 postów

Napisano 11 maja 2011 - 23:30

jezeli słyszeliscie ccos o bitnecie ( to cos takigo co istaniało zanim wdrożono Internet - wtedy robiliscie w pieluchy koniec lat osiemdziesiątych. Dopiero potem nastała w Polsce era Internetu i razem z kolegami wdrażaliśmy go w Polsce jako jedni z pierwszych - jeszcze w czasach jedynego połączenia na świat poprze Sztokholm. Wtedy piliście mleko mamusi dodam łacza sataelitarnego - era przednaskowa - nask wtedy jeszcze nie istniał. dopiero kilka lat później oddzielił sie od reszty i stał się samodzielnym operatorem - nic o tych czasach jak widze nie wiecie Ale to nie wazne - pozdrawiam

#22 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 12 maja 2011 - 00:24

Widzę że masz nie tylko niewielkie pojęcie o imap (co nie przeszkadza Ci go opiniować), ale i niewielkie pojęcie o tym jaką kto na forum ma wiedzę i pojęcie (i wiek). Z braku argumentów w sprawie imap lecisz w osobiste i traktujesz czytelników forum z góry - możliwe ze względu na _swój_ wiek (chociaż wypowiadasz się jak neokids), ale tak na prawdę nie wiesz kto tu ma jakie doświadczenie. Przede wszystkim we wspomnianym przez Ciebie okresie bitnetu działały jeszcze inne łącza do internetu w Polsce. Mówi Tobie cokolwiek sieć ampr.org i packet-radio? To chodziło normalnie on-line - linki radiowe w paśmie 2m i 70cm, ale zapewniały kontakt z internetem przez całą Europę bez granic i dalej za ocean - dla krótkofalowców - na początku mieliśmy konta unixowe gdzieś tam za oceanem, później stały w pl serwery ampr.org itd (m.in. jeden z nich administrowałem - sr3box). Nie mówiąc już o łączach off-line np sieci modemowej fido. btw co to łącze "sataelitarne"

#23 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 12 maja 2011 - 01:53

miałem taki problem. Z treści pierwszego posta wynika że masz całą korespondencję na serwerze, więc: Usuwasz swoje konto po czym konfigurujesz je ponownie. Nie wiem czym jest to spowodowane, nie wiem jak inaczej to rozwiązać. U mnie zadziałało za każdym (a było ich 3) razem gdy pojawił się ten problem.

#24 imielski

imielski
  • 373 postów

Napisano 12 maja 2011 - 10:56

nie podważam doswiadczenia innych, natomiast niktórym wydaje sie, żee tylko oni mają kilkuletnie doświadczenie i o to mi chodziło pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych