Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Three uk - simlock u operatora

• This topic is locked This topic is locked
17 replies to this topic

#1 Divianes

Divianes
  • 12 posts

Posted 05 May 2011 - 10:47

Witam Chciałbym się zapytać czy udało się komuś ściągnąć simlocka z tej sieci bezpośrednio u operatora nie będąc pierwszym właścicielem telefonu. Jeżeli tak to jak wyglądała cała procedura odblokowania telefonu? Pozdrawiam

#2 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • SkądUK

Posted 05 May 2011 - 11:31

Przyznam, że pytanie jest ciekawe... o ile inni operatorzy ściągają simlocka i warunki tego są dość jasne... o tyle, na temat simlocka z iPhone w sieci Three - nie słychać za wiele.
Może na początek na temat zdejmowania simlocka z iPhone u innych operatorów. Na pewno nie ma znaczenia fakt, czy jesteś pierwszy, drugim czy dziesiątym właścicielem tego urządzenia. W przypadku sieci O2 oraz T-Mobile, zasady są jasne. Cena usługi waha się w przedziale 15-20 funtów. Konieczne jest posiadanie aktywnej karty sim u danego operatora, a w przypadku kart P&G dodatniego salda, z kwotą minimum taką, jak cena owej usługi. Następnie kontaktujemy się z działem obsługi klienta, prosimy o zdjęcie simlocka, odpowiednia kwota zostaje pobrana, czekamy jakiś ustawowy okres (2 czy 3 tygodnie - nie pamiętam już) i simlock będzie zdjęty. Wtedy, wkładamy kartę "obcego" operatora, podłączamy telefon do iTunes... i tyle.

Nie napisałeś gdzie obecnie jesteś, czy w UK czy w Polsce. Jeżeli nadal jesteś w UK - proponuję zadzwonić do działu obsługi klienta i dowiedzieć się na temat szczegółów, numer 333.

#3 munieczek

munieczek
  • 9 posts
  • SkądCity of Bradford, United Kingdom

Posted 05 May 2011 - 11:59

. ja sciagnalem simlocka w sieci three zaraz po podpisaniu kontraktu, kosztowalo mnie to 15 funtow . wystarczy ze zeadzwonisz na infolinie do three ioni ci tam wszystyko powiedza acha i zdjecie silocka trwalo 24 godziny nie 4 tygodnie

#4 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • SkądUK

Posted 05 May 2011 - 12:06

@munieczek - Ty mówisz o sytuacji, kiedy jesteś właścicielem telefonu (pierwszym) oraz właścicielem kontraktu. W tej sytuacji odbywa się to nieco inaczej. Kolega @Divianes sugeruje wyraźnie, że nie jest pierwszym właścicielem, co może sugerować, że nie ma podpisanej umowy, a więc zdejmowanie simlocka może nie być już takie proste i oczywiste.

#5 Damian.De

Damian.De
  • 317 posts
  • SkądWielkopolska, UK

Posted 05 May 2011 - 12:43

@munieczek - Ty mówisz o sytuacji, kiedy jesteś właścicielem telefonu (pierwszym) oraz właścicielem kontraktu. W tej sytuacji odbywa się to nieco inaczej.
Kolega @Divianes sugeruje wyraźnie, że nie jest pierwszym właścicielem, co może sugerować, że nie ma podpisanej umowy, a więc zdejmowanie simlocka może nie być już takie proste i oczywiste.

Ja rownież mam kontrakt na Three (UK) i odblokowalem telefon poprzez infolinia gdzie powiedzieli mi, ze jeżeli telefon jest na kontrakt to pobierają £15 czy podobna sumę już nie pamietam, natomiast jeżeli jest 'pay as you go' simlock sciagany jest za darmo.

#6 Divianes

Divianes
  • 12 posts

Posted 05 May 2011 - 12:59

No niestety mieszkam w Polsce. Kupiłem ten telefon na allegro (z jakiegoś komisu) i prawdopodobnie został on wzięty na kontrakt. Pisałem e-maila do tejże sieci, lecz dostałem odpowiedź z automatu, że muszę być pierwszym właścicielem tego telefonu i muszę do nich zadzwonić i podać wszystkie dane jakie są w umowie. Niestety nie mam zielonego pojęcia na kogo jest ten telefon wzięty.

#7 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • SkądUK

Posted 05 May 2011 - 23:16

Jeszcze nie wszystko stracone... pierwsze rozwiązanie - najdroższe, zdjęcie simlocka za pomocą polskich serwisów internetowych, specjalizujących się w tego typu usługach. Nie mieszkam w Polsce, nie korzystałem z nich i nie zamierzam - więc nie zabieram głosu. Oczywiście na ich temat pisano już. Inna metoda to zdjęcie simlocka przez operatora, zdobycie karty SIM sieci Three, zasilenie konta, odbycie rozmowy z działem obsługi klienta... i simlock zostanie zdjęty. Jednak, istnieje pewne ryzyko, że ów telefon może być zablokowany w krajach Europy Zachodniej, w UK - a w Polsce taki telefon będzie działać. Jeżeli taka sytuacja miałaby miejsce - to próba zdjęcia simlocka oficjalną drogą nie udałaby się.

#8 Damian.De

Damian.De
  • 317 posts
  • SkądWielkopolska, UK

Posted 06 May 2011 - 00:02

No niestety mieszkam w Polsce. Kupiłem ten telefon na allegro (z jakiegoś komisu) i prawdopodobnie został on wzięty na kontrakt. Pisałem e-maila do tejże sieci, lecz dostałem odpowiedź z automatu, że muszę być pierwszym właścicielem tego telefonu i muszę do nich zadzwonić i podać wszystkie dane jakie są w umowie. Niestety nie mam zielonego pojęcia na kogo jest ten telefon wzięty.

Najlepiej jak osobiście (nie przez eMail) do nich zadzwonisz. Mnie w sklepie Three powiedzieli, że mam iść do komisu i tam mi odblokują. Jakoś nie chciało mi się w to wierzyć, więc przeszukałem wtedy internet i znalazłem, że wystarczy zadzwonić na infolinię. Więc nie wierz we wszystko co tobie powiedzą. ;)

#9 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • SkądUK

Posted 06 May 2011 - 09:49

Zadzwoni do nich... i co im powie?

#10 Damian.De

Damian.De
  • 317 posts
  • SkądWielkopolska, UK

Posted 06 May 2011 - 15:28

Zadzwoni do nich... i co im powie?

'Heloł ewrybady. Maj Nejm is Divianes i aj łont majked unlok hija my frend to maj ajfon!' :) A tak na serio to zadzwonić i wyjaśnić sutuację. Najlepiej było by kupić kartę Three (UK) i zadzwonić do nich właśnie z tej karty .

#11 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • SkądUK

Posted 06 May 2011 - 15:37

Z ciekawości zajrzałem na Alle-Drogo i tylko i wyłącznie była jedna karta SIM sieci Three... niestety duża. O ile rozmowa z biurem obsługi klienta - nawet dla klientów "na kartę" jest w sieci Three bezpłatna, o tyle rozmowa w roamingu będzie kosztować... trochę. Dochodzi tez kwestia doładowania owej karty.

#12 B2B

B2B
  • 60 posts
  • SkądPL/UK

Posted 06 May 2011 - 15:45

A nie mozna tego zrobic online - na stronie sieci? Ja tak zrobilem bedac uzytkownikiem o2. Formularz na stronie, oplata i oczekiwanie, w moim przypadku trwalo to ok 8-9 dni. Koszt - niecale £15

#13 Divianes

Divianes
  • 12 posts

Posted 06 May 2011 - 20:01

Na stronie nie ma żadnego formularza. Jedynie można zadzwonić do nich, ale z Polski to jest raczej niemożliwe, a do UK raczej się nie wybieram. No nie wiem, chyba trzeba będzie zainwestować w unlocka z firm trzecich, za co pewnie trochę zapłacę... Ogólnie bardzo problematyczna sieć.

#14 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • SkądUK

Posted 06 May 2011 - 20:26

Oczywiście, ze nie ma formularza. Ale nie wiem dlaczego zadzwonić z Polski jest niemożliwe? Kosztowne, być może - ale nie niemożliwe.

#15 niewidzialny

niewidzialny
  • 12 posts

Posted 18 February 2012 - 18:39

Odgrzebuje stary temat bo po co zakładać nowy ;) Mam iPhone 4 z 3 UK i kartę macierzystą. Simlock oczywiście jest i chciałbym go ściągnąć. Karta nie jest na mnie. Podobno kosztuje to 15 funtów ale jak dzwoniłem ciągle chcą dane osobowe gościa, który to kupił (kupiłem na allegro) ktoś wie jak mógłbym ściągnąć simlocka bez tych danych? Nie chcę wydawać 500zł na simlock.pl Może sami ściągają go po upływie umowy?

#16 tonnymontana

tonnymontana
  • 7 posts

Posted 17 June 2012 - 12:56

i co zdjął ktoś simlocka z three?

#17 lukaszozimek

lukaszozimek
  • 30 posts
  • SkądLublin

Posted 23 July 2012 - 10:40

Podbijam temat mam iPhona 4 iOS 5.1.1. CZy komuś udało się ściągnać locka? Czy wystarczy być posiadaczem karty Pay as you go i zadzwonić do BOK ?

#18 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 23 July 2012 - 12:35

http://myapple.pl/ip...czytaj-725.html jest wątek o simlocku. Zapraszam do lektury.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users