Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Macbook Pro 13] Nie chce się włączyć/odpalić

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 robcio

robcio
  • 4 postów

Napisano 05 maja 2011 - 00:24

Witam, Parę dni temu zakupiłem nowego Macbook'a Pro 13' i5. Wszystko działało pięknie do momentu próby odpalenia Blueconnecta. Sytuacja wyglądała tak. Podłączyłem modem blueconnect ZTE MF626, pojawił się automatycznie instalator. Dokonałem instalacji sterowników. Komunikat, iż zostały zainstalowane poprawnie. Uruchamiam więc Mac'a ponownie i tu moje zdziwienie. Od 30min na szarym tle widnieje jabłuszko a system się nie odpala. Próbowałem już wszelkim rad z tego forum, takich jak sprawdzenie dysku, naprawy uprawnien (z płyty instalacyjnej) - nie skutkuje, włączyć z klawiszem Shift - do połowy pasek staje się zapełniony, następnie nic; kombinacja klawiszy Opcja-Command-P-R - bez rezultatu; wykonałem AHT - wszystko działa poprawnie a system nie chce wstać. Jakieś propozycję czy należy zainstalować system od nowa? Proszę o pomoc.

#2 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 maja 2011 - 00:54

Najszybciej chyba bedzie przeinstalowac, jak masz mozliwosc zgrania z niego logow (odpalenie w trybie dysku i przegranie zawartosci /var/log) to mozna by bylo zerknac co go boli...

#3 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 maja 2011 - 01:16

Problem jest prosty. Sterowniki do tych modemów są skopane i zawieszają system. Rozwiązaniem jest podmiana biblioteki libcurl.4.dylib która znajduje się w /usr/lib/
Ściągnij właściwą wersję biblioteki http://macfan.pl/pli...url.4.dylib.zip
Następnie rozpakuj ją na innym macu lub nawet na Windowsie i skopiuj na pendrive. Odpal następnie Maca z płyty systemowej i wybierz terminal.
Wklep następnie ten kod

cp /Volumes/tu_nazwa_pendrive/libcurl.4.dylib /Volumes/nazwa_dysku_systemowego/usr/lib/

Po wykonaniu tych czynności zrestartuj Maca i daj znać czy wszystko już działa.

#4 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 maja 2011 - 01:27

no maja fantazje podmieniac bibloteke curl :roll:

#5 robcio

robcio
  • 4 postów

Napisano 05 maja 2011 - 10:24

Podziałało, dzięki! Po uruchomieniu maa wyskoczyła mi lista aplikacji z pytaniem: Where is the System Events.app?

#6 mmareczekk

mmareczekk
  • 2 postów

Napisano 02 grudnia 2011 - 21:20

mam podobny problem, lecz posiadam Liona, po uruchomieniu komputera wciskam Alt i jedyne co mi się pojawia to Macintosh HD

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych