Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro - projektowanie graficzne / zł

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 joujou

joujou
  • 5 postów

Napisano 04 maja 2011 - 18:52

Witam Was serdecznie!

Przypuszczam, że macie już dość tematów takich jak mój... jednak odważę się zadać pytanie...
Wybaczcie moją amatorszczyznę, kompletnie nie znam się na konfiguracjach sprzętowych, dlatego bardzo potrzebuję Waszej pomocy.

Zamierzam się na MBP 13" w podstawowej konfiguracji:

Procesor dual-core Intel Core i5 2,3 GHz 3MB / 4 GB pamięci DDR3 / Układ graficzny Intel HD Graphics 3000 z 384 MB pamięci SDRAM DDR3 współdzielonej z pamięcią główną

proszę, doradźcie, czy jest sens kupować taką konfigurację, kiedy pracuje się non-stop w AI / PS / ID ?
Składam publikacje, robię plakaty i wszystkie inne duperele - jednym słowem kupuję komputer do pracy, ale póki co nie stać mnie na 17" za 12k

Czy da się pracować przynajmniej rok na 13" ? (kiedyś w końcu zarobię na monitor;) )

Bardzo liczę na Waszą pomoc
z góry dziękuję!

#2 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 04 maja 2011 - 18:54

to nie lepiej kupić 15" ze znacznie lepszym 4-rdzeniowym i7 i mocniejszą grafiką? Koszt to 7300 zł, oczywiście z zagranicy dużo taniej :)

#3 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 04 maja 2011 - 18:55

pewnie, ze sie da. jak kupisz monitor to bedzie sie jeszcze lepiej pracowalo, a do tego czasu pomeczyc sie troszke na 13tce.

#4 stojak1030

stojak1030
  • 2 186 postów
  • SkądŻary, Poland

Napisano 04 maja 2011 - 18:57

NAJNOWSZY macbook pro 15" i7, SANDY BRIDGE (1591489026) - Aukcje internetowe Allegro za 7000zł +FV można dostać :)

#5 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 04 maja 2011 - 18:58

Zamierzasz zawodowo pracować w szeroko pojętej grafice na 13,3" ???? Szacun A tak na serio, jak musisz mieć coś mobilnego to 13,3 jest super, ale musisz zainwestować w zewnętrzny monitor bo się wykończysz nerwowo. Sam czasami muszę coś obrobić w PS i wiem ze "maluch" to zdecydowanie ma mało miejsca na ekranie :) Jeżeli nie musisz mieć mobilnego kompa to lepiej pomyśleć nad Mini i monitorem.

#6 joujou

joujou
  • 5 postów

Napisano 04 maja 2011 - 19:03

Dziękuję za odpowiedź! :)
Czyli jednak ta 13 to za słabo do pracy? Wybacz moje głupie pytanie, ale to mój pierwszy Mac, czyli nie muszę się bać zakupów za granicą? :)

---------- Wpis dodano o 20:03 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:59 ----------

Wiecie, zdaję sobie sprawę z faktu, że na 13" to się pracuje w exelu, ale po prostu kasa mnie nie puszcza. W planach monitor.

#7 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 04 maja 2011 - 19:03

Nikt nie mówił że jest słabo :) Sprzętowo jest OK, tylko wielkość matrycy ma tutaj znaczenie. Na 13 jest po prostu mało miejsca.

#8 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 04 maja 2011 - 19:38

Kup monitor średniej klasy za kilkaset złotych, matryca w MBP to nic wyjątkowego i się zamęczysz, a monitor to zawsze więcej przestrzeni.

#9 nie_z_krakowa

nie_z_krakowa
  • 230 postów

Napisano 04 maja 2011 - 20:12

Jeśli masz zamiar zajmować się grafiką to prędzej czy później będziesz potrzebował dobrego i dużego monitora, który da się skalibrować. Do programowania wystarczy duży :)

#10 bacaaa

bacaaa
  • 392 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 maja 2011 - 20:27

No ale jeśli 15" to hi-res bo standard to niewiele więcej od 1280*800 w 13"

#11 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 maja 2011 - 22:25

stojak1030, faktura VAT-marża, to nie faktura:) Generalnie to 13 Ci wystarczy - jest poręczna i spokojnie się na niej pracuje. Myślę, że na monitor nawet słaby, te 300zł idzie uzbierać już teraz:)

#12 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 maja 2011 - 22:46

bez jaj ale to chyba do zabawy, a nie do projektowania. Ja bym wybral jakies EIZO + blaszaka jak bym mial ograniczony budzet :) Ewentualnie czasem mozna trafic jakis monitor innej firmy z dobra matryca ktory mozna kalibrowac. Ze mnie grafik jak z koziej d... traba, ale amatorsko torche fotografuje i lubie jak mam na papierze takie zdjecia jak na monitorze :) Napisz moze dokladniej co ty dokladnie robisz i do czego ta grafika, ale 13 to i tak meka nawet przy amatorskich pracach. Generalnie jak grafika to na pierwszym miejscu monitor, a potem patrzy sie na komputer....

#13 joujou

joujou
  • 5 postów

Napisano 05 maja 2011 - 08:26

Świetnie, dziękuję za odpowiedzi. Podsumowując: Czyli w takiej konfiguracji jestem w stanie pracować projektując kilkunastostronicowe broszury / trafiają się rollupy / bannery / ulotki / plakaty / okładki - słowem, co się trafi ;) i nie będę nim rzucać po ścianach? Ale: Jako doświadczeni Użytkownicy mówicie, że nie za dobrze pracuje się na 13"... Mam teraz starego HP 15" i pracuje mi się ok, nigdy nie było mi dane pracować na czymś mniejszym, trochę się boję, że ta 13" będzie irytować... Dlatego: Warto od razu kupić monitor.

#14 bacaaa

bacaaa
  • 392 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 maja 2011 - 08:30

Mnie w 13" nie irytuje wielkość matrycy tylko niska jej rozdzielczość. Gdyby chociaż dali 1440*900 jak w macbookach air 13".

#15 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 maja 2011 - 15:44

@bacaaa bo to jest nierozlaczne :) jak by zrobili 13" z duza rozdzielczoscia to bys siedzial z lupa :) IMHO 15" to jest minimum do prac z grafika (do tego jest to spory kompromis jesli mowimy o sprzecie przenosnym). Choc tanim kosztem ja bym obstawial dobry monitor + jakis tanszy 13" potem mozna sobie dodac RAM-u, zmienic HDD... Dalej bede twierdzil ze dobry monitor to podstawa zwlaszcza jak robimy cos zawodowo, komputer juz tutaj jest mniej istotny.

#16 panic

panic
  • 360 postów

Napisano 05 maja 2011 - 15:56

Zamiast monitora, można telewizor przez (np.) HDMI podłączyć, o ile takowy posiadasz :-D

#17 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 05 maja 2011 - 16:15

Jeśli dajesz radę pracować na 15", to nie powinno być tak źle. Z własnego doświadczenia dodam, że ostatnio składałem książkę+robiłem dwa plakaty. O ile na moim monitorze (20") to była sama przyjemność, to robienie poprawek na laptopie (15") nie było niczym przyjemnym, aczkolwiek dało się przyzwyczaić. Dlatego lepiej pomyśl o monitorze, bo może się okazać, że jednak zaczniesz rzucać po ścianach;)

#18 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 maja 2011 - 16:23

Zamiast monitora, można telewizor przez (np.) HDMI podłączyć, o ile takowy posiadasz :-D

I jak oddasz cos do druku to zamiast zielonego bedziesz mial sraczkowaty ;), a klient ucieknie do kogos bardziej profesjonalnego. Niestety swiat sie zmienia, konkurencja jest duza i jak chce sie zarabiac trzeba trzymac poziom - a to niestety tez kosztuje.

#19 joujou

joujou
  • 5 postów

Napisano 11 maja 2011 - 20:46

Z tego miejsca dziękuję wszystkim za odpowiedzi - zaczynam przygodę z makiem. Przeciągnęliście mnie na 'jasną stronę mocy' :)

#20 skrystos

skrystos
  • 97 postów

Napisano 12 maja 2011 - 19:02

Ja jak zaczynałem przygodę z maciem to wpierw kupiłem PowerMac G5 sobie na próbę by sprawdzić jak mi się na tym robi. Potem miałem kupić 13tkę właśnie tegoroczną ale w końcu zdecydowałem się na zeszłoroczną 15tkę w najmocniejszej konfiguracji i nie żałuję. Lapki maca są bardzo poręczne i noszenie 15tki w porównaniu w moim poprzednim dellem lub thinkpadem nie nastręcza mi problemów, jestem bardzo zadowolony. Co prawda mam w domu dobry monitor którego używam do głównych prac graficznych ale powiem szczerze, że jak akurat robię coś we flashu albo koduję stronkę to często biorę lapka na kolana i idę na kanapę się glebnąć. Używanie spaces mi zapewnia porządek w programach i nawet na 1440x900 spokojnie sobie pracuje. To kwestia przyzwyczajenia co prawda ale jestem zadowolony ;) 13tka na pewno jest poręczniejsza, ale nie mogę odchorować wciąż że nie dali do tych lapków wbudowanego modemu 3g ;P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych