Zwracam się z następującym zapytaniem o Waszą opinię jako użytkowników modeli 15 i 17 (przede wszystkim) calowych MacBooków Pro.
Otóż przymierzam się (czas już jakiś

Poczytałem w necie co nieco na ten temat - jednak nie mogę znaleźć zbyt wielu artykułów z porównaniem cech o których wspominam poniżej:
Różnice (cechy odmienne) ww. modeli:
1. Matryca - 1920x1200 dla 17 vs. 1680 x1050 (opcaj Hi-res) dla 15; czy faktycznie 1200 w wypadku 17tki jest męczące dla oczu w codziennych zastosowaniach? mam zamiar używać mbp do cad-a, gimpa, obejrzenia (na kolanie:)) filmu raz na jakiś czas, gier (sic!) i spraw codziennych (maile, texty, net i inne). Czy praca w PS na 17tce jest wygodna? AutoCad na 17?
2. Wielkość (poręczność) laptopa - czy 17 jest zdecydowanie za duża w odniesieniu do 15tki? Czy Waszym zdaniem 17tka to nieporęczny komputer nie nadający się do w miarę wygodnego przenoszenia czy tez macie odmienne zdania?
3. I co najważniejsze - jesteście (byliście) użytkownikami modelu 15 i 17. Jakie są Wasze odczucia wobec obydwu modeli?Plusy. Minusy? Który model odpada w zestawieniu z drugim?
Jeśli to możliwe - chciałbym aby ten wątek był źródłem informacji dla tych wszystkich, którzy - podobnie jak ja - zastanawiają się nad wyborem jednej z ww. opcji i każda opina użytkownika MacBooka Pro 17 czy tez 15 będzie dla nich na wagę złota.
Bardzo dziękuję za wszelkie opinie.