Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Demoscena

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 macdesk

macdesk
  • 849 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 kwietnia 2007 - 21:46

Demoscena stała się nieodłączną częścią komputerowego świata. Na każdą platformę z czasem pojawiają się scenowe produkcje. Nie inaczej jest z MacOSem. Poniżej zamieszczam co lepsze produkcje dla OSX (to samo jest na mojej stonie, ale tu jest szansa, że więcej osób z tego skorzysta), niektóre należy odpalać z poziomu terminala (z katalogu z demem ./nazwa_pliku).

Three Space / Rebels

Dołączona grafika

SCI / fresh!mindworkz

Dołączona grafika

syrnix2 / fresh!mindworkz

Dołączona grafika

Cogs / Outbreak

Dołączona grafika

Mac My Bitch Up / Bypass

Dołączona grafika

Be Your Own Pet / Bypass

Dołączona grafika

Neckbreaker / 5711 & Black Maiden

Dołączona grafika

Die Änderung 2 / Spöntz & Roterfleck

Dołączona grafika

Indigo / Traction

Dołączona grafika

Ante Dominium / Traction

Dołączona grafika

It's Full Of Stars / Traction

http://www.pouet.net...shots/24373.jpg

SSRI / Traction

http://www.pouet.net...shots/19434.jpg

Fiat Homo / Traction

http://www.pouet.net...shots/18342.jpg

Variform / Kewlers

http://www.pouet.net...nshots/7138.jpg

Pageturner / BlackMaiden

http://www.pouet.net...shots/15109.jpg

---- Dodano 12-04-2007 o godzinie 22:54 ----
Z myślą o osobach które nie posiadają wypasionego sprzętu (na pecetowej demoscenie dzisiejsze produkcje wymagają absurdalnego sprzętu) grupa Abyss przygotowuje serię Demo Or Die - najlepsze produkcje w formie płyty DVD do obejrzenia w dowolnym odtwarzaczu. Do tej pory ukazało się 5 płyt, każda zawiera 5 produkcji w super jakości. Polecam.

http://pouet.net/screenshots/26360.jpg

ISO do pobrania z FTP, ja wypalałem przez DiskUtility:
Demo Or Die #1
Demo Or Die #2
Demo Or Die #3
Demo Or Die #4
Demo Or Die #5
  • raptou lubi to

#2 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 12 kwietnia 2007 - 22:29

Scena makowa nie istnieje a pecetowa wyrosła na amidze :)

na pecetowej demoscenie dzisiejsze produkcje wymagają absurdalnego sprzętu

Scena właśnie jest po to żeby pokazać co z tego sprzętu można wycisnąć

#3 macdesk

macdesk
  • 849 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 kwietnia 2007 - 22:42

Scena makowa nie istnieje

Scena właśnie jest po to żeby pokazać co z tego sprzętu można wycisnąć

To fakt, ale jakoś dzisiejsza scena na mnie nie robi takiego wrażenia jak 10 czy 15 lat temu, wtedy nie było OpenGL'a, DirectX'a itp, każdy koder musiał sam sobie wszystko napisać, dziś jest o wiele wiele łatwiej. Do tego pomysły dzisiaj kiepskawe bo co może jeszcze zaskoczyć. Większe wrażenie na mnie robią rzeczy pisane np. dla GameBoya, telefony komórkowe czy wyciskanie ostatnich soków z C64 :), taki powrót do źródeł właściwie.

A czy makowa scena nie istnieje? To, że nie ma grup, które wydają produkcje tylko pod MacOS to nie znaczy, że nie istniej. Skoro coś tam się od czasu do czasu pojawia to jakieś zainteresowanie jest, na pewno przyczynił się do tego OSX bo większość produkcji to porty z Windows (w większości przypadków równolegle z Linuxem).

Ważne, że coś się kręci i jest co pooglądać :)

#4 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 13 kwietnia 2007 - 01:56

Nie wiedziałem, że Demoscena istnieje na Macu. Zawsze lubiłem podziwiać Demka, Intra, ASCII Art, Ansi (już chyba nie istnieje), 4k nawet na komputerach 8bit. Zawsze byłem pod wrażeniem, czego to programiści nie wycisną ze sprzętu. Zwłaszcza, gdy swego czasu było popularne 4k. Szok, co można zmieścić w czterech kilobjtach kodu. Dziś już nie robi to jednak takiego wrażenia, jak dawniej. No to mam, co oglądać. Dzięki za linki.

#5 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 13 kwietnia 2007 - 04:21

raptou: dzisiaj też sie pisze całkiem niezłe 4kilówki. co można zakodować w 64kb to możesz pooglądać na płytach Demo or Die do których linki dał wyżej macdesk bo większość produkcji na tych płytach to właśnie 64kb :) (a że w pamięci po odpaleniu zajmują 300-600mb to drobiazg)

co do płyt powyżej to szkoda że nie są HD :D oglądałem prawie wszystkie te produkcje w oryginale i musze przyznać że na pececie wyglądają ładniej i płynniej (płyty mają tylko 50FPS i to z przeplotem)

A tu coś na deser:
ftp://ftp.scene.org/pub/demos/compilations/amiga_demos_dvd_vol_1
ftp://ftp.scene.org/pub/demos/compilations/amiga_demos_dvd_vol_2
ftp://ftp.scene.org/pub/demos/compilations/oldskool_amiga_demos_dvd/

#6 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 13 kwietnia 2007 - 06:05

Generalnie jak ogladałem produkcje na G4/733 i kreconym Radeonie 9100/8500 to co widzialem wołało o pomste do nieba.... widok na ekranie nie przystawal niczym do produkcji na Amidz z AGA lub z PPC603/200MHz i Karta BiVision lub VooDoo 2

Polecam produkcje....
poniezj link do AVIka
to co zoabczynie na ekranie to intro 64kb maxymalny odlot

http://www.scene.org...on.avi

#7 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 kwietnia 2007 - 06:54

Dobrym zrodlem produkcji scenowych jest witryna pouet.net :) polecam search i wyszukanie tytulow na macosX'a :) Ehh stare czasy :) G.

#8 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 kwietnia 2007 - 10:57

ja pamietam jak jakies 13 lat temu mialem Amige CD32 - czyli wlasciwie A1200. Wtedy to dema robily wrazenie. Moze ktos pamieta Intel Outside? :) Wtedy ludzie naprawde potrafili kodowac, robic na procesorze 68020 i kosciach AGA ciniowanie phonga itp, ze nie wspomne tez o pixelart. Obejrzalem kilka tych prdukcji co byly podane w linkach i nie rzucily mnie na kolana. Wymagania sa czesto chore i wiekszosc to konwersje z PC.

#9 macdesk

macdesk
  • 849 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 kwietnia 2007 - 11:45

ja pamietam jak jakies 13 lat temu mialem Amige CD32 - czyli wlasciwie A1200. Wtedy to dema robily wrazenie. Moze ktos pamieta Intel Outside? :) Wtedy ludzie naprawde potrafili kodowac, robic na procesorze 68020 i kosciach AGA ciniowanie phonga itp, ze nie wspomne tez o pixelart. Obejrzalem kilka tych prdukcji co byly podane w linkach i nie rzucily mnie na kolana. Wymagania sa czesto chore i wiekszosc to konwersje z PC.

Polecam emulator Amigi + właśnie stare produkcje

#10 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 13 kwietnia 2007 - 12:45

Polecam emulator Amigi + właśnie stare produkcje

A ja nie polecam, napewno nie pod OSX. Raz że połowa dem nie działa prawidłowo pod makową wersją UAE to na dodatek z taką prędkością że ma sie wrażenie że oglądasz slideshow a nie demo. Niestety, najbardziej dopracowanym emulatorem Amiśki jest WinUAE.

tak całkiem przy okazji: www.demoscene.tv (streamy na żywo nie działają pod OSX, można oglądać na żądanie)

#11 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 13 kwietnia 2007 - 13:17

Łe, pewnie ze pamietamy. Moim zdaniem o kunszcie swiadczyly ograniczenia sprzetowe. Pamietam super intra robione na bootblocku (chyba na 65 kb pamieci). Pamietam demo odtwarzane z pamieci (!) stacji dyskietek 1541 do C64 !! State of the art, Hardwired, 9 fingers (to demo za kazdym uruchomieniem odtwarzalo sie nieco inaczej, no chyba ze sie w miedzyczasie wylaczylo sprzet z pradu-na sprzecie bez HD dodam) itd itd, to byly demka co sie ogladalo godzinami... Nawet wtedy na MTV byl program, gdzie puszczali te dema z Amigi, w tle za prezenterami. E tam, zadne mi nie poszlo. Terminal jakis plikow nie znalazl, a to nie da sie rozpakowac Stuffitem... Na taka fuszerke odpowiem cytatem z filmu 300 Spartan: "dzielni amatorzy, zrobili swoje" :)

#12 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 13 kwietnia 2007 - 17:58

Ja pamiętam jeszcze demka i Hi-Res art na C64 u schyłku pisma Commodore&Amiga. Wrażenie potęgowała świadomość, co Ci ludzie wyciskają z tych mocno już przestarzałych pudełeczek.

#13 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 13 kwietnia 2007 - 21:34

A pamietasz, jaki numer wycieli ludzie z Commodore&Amiga na koncu? Nagle, bez ostrzezenia napisali, ze koniec, ze tylko pecet rzadzi swiatem i oni nie chca byc w ogonie ewolucji i przechodza na Winde. Z pelnego zaskoczenia, w srodku cyklicznych artykulow, tak nagle zakonczyli C&A. Mam wszystkie numery, od 1 do tego ostatniego :)

#14 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 13 kwietnia 2007 - 21:43

W ogóle uważam, że komputery 8bitowe umarły trochę za wcześnie. Gdy ja przesiadałem się z C64 & GEOS 2.0 na XT do długo żałowałem. Gry do kitu, praca na dyskietkach 720 kb siermiężna (na dysk twardy już nie było mnie stać)

#15 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 13 kwietnia 2007 - 23:31

raptou: a na co Ty liczyłeś przesiadając sie z komputera na kalkulator :D

#16 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 14 kwietnia 2007 - 02:40

Po drodze byłem jeszcze posiadaczem Atari Portfolio. Na to też były demka ! Były to jeszcze czasy BBSów (tych terminalowo-telefonicznych) Przejżałem demka z lików. Szczerze powiedziawszy większe wrażenie zrobił na mnie Juice2 z roku bodaj 96 (PC/Nexgen 90MHz/DOS). Oczywiście monitor 19'' w odległości 15 cm od oczu, słuchawki Sony zamknięte (izolujące), ciemnia w pokoju - dla lepszego wrażenia. Czegoś mi w nich brakuje. No, kurczę, to nie jest to. Nie rzucają na kolana. A spotkał się ktoś z demkami wyświetlanymi w anaglifie ? Istnieje coś takiego ? Zdjęć jest pełno w sieci ale jeszcze żadnego dema nie spotkałem w tej technice.

#17 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 15 kwietnia 2007 - 06:02

A spotkał się ktoś z demkami wyświetlanymi w anaglifie ? Istnieje coś takiego ? Zdjęć jest pełno w sieci ale jeszcze żadnego dema nie spotkałem w tej technice.

Ja sie spotkałem :)
tutaj trzy produkcje amigowe z 1990r
http://www.pouet.net...h=514&when=1990
tutaj wszystko z party "Simulatio" w 2005r
http://www.scene.org...5/simulaatio05/
a tutaj moja kosteczka zrobiona w quartz composerze
http://personal.tele...ath-cube-3d.mov
Miałem zrobionych dużo animacji na LightWave ale "zgubiłem"

#18 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 15 kwietnia 2007 - 08:17

E tam, zadne mi nie poszlo. Terminal jakis plikow nie znalazl, a to nie da sie rozpakowac Stuffitem...

u mnie jakos wysztkie dzialaja terminal plikow nie znajdzie jak ne bedziesz uruvhamial z kataogu w ktrym masz pliki dema... ja wiem ze na macu wszytko jest proste... ale czasem znajomosc linuxa/unixa jest niezbedna...

#19 wirus

wirus
  • 398 postów
  • SkądGrudziądz

Napisano 15 kwietnia 2007 - 09:19

Ja pamiętam dużo demek ale jedno utkneło mi do dzis w głowie na C=64 nie pamiętam tytułu ale była tam animacja kwaratu który miał po bokach szachownice taką biało czarną ;) i była animowana od najmniejszej do największej,powaliło mnie to z nóg.A tak BTW to sądzicie że czemu teraz jak masz 512mb ramu to mało ? i dyski coraz to większe to standard ja myśle że kiedyś było tak że każdy robił coś co zajmowało jak najmniej miejsca i było super,teraz każdy ma to gdzieś coś działą ci nie tak to kup pamięc itd...

#20 SonnyBlack

SonnyBlack
  • 91 postów
  • SkądOslo N

Napisano 21 lipca 2007 - 17:58

ja 10-15 lat temu bawilem sie jeszcze kockami lego, dla mnie to nie jest wspominanie tylko totalne retro. niemniej interesuje mnie pixel art, w polskim PSD przeczytale o tym zrobilem nawet prosty tutorial (tj. wykonalem obraz z tutorialu) zajebista sprawa i chcialbym sie troche glebiej w to wdrozyc...ale moj mac nie odtwarza tyh linkow co mam sciagnac, i jak mozecie to zapodajcie jakimis stronami...

#21 Maverick

Maverick
  • 141 postów
  • SkądGDA, PL

Napisano 21 lipca 2007 - 20:59

Polecam produkcje....
poniezj link do AVIka
to co zoabczynie na ekranie to intro 64kb maxymalny odlot

Planet Potion widzialem pierwszy raz na party scenowym, bylo to bodajze na Symphony Party 2. Big screen dobre jak na tamte warunki naglosnienie i poszlo z podkreconej A1200 na 604'ce. Jak juz kolega wczesniej zaznaczyl intro ma 64KB, co jest ogromnym wyczynem. Moja druga karte procesorowa PPC do Amigi kupilem od kolegi - Mavey'a to on wlasnie jest wspoltworca min. tego intra, a razem z karta z ciekawosci dostalem troche informacji jak oni to zrobili i kilka ich programow, ktore napisali sobie aby ulatwic/przyspieszyc prace, szkoda, ze wtedy tak nie wiele jeszcze wiedzialem co do mnie mowili :(

Dla leniwych wersja Planet Potion by Potion na youtube.com - 64KB intro:

eehhh... az mi sie zebralo na wspominki ze starych czasow :) Party dalej sa organizowane, dalej sa compoty, czesto mozna zobaczyc tez nowy hardware, Amigi, Pegasosy, Efiki...

Edyta: Jak komus sie znudzi pierwsza czesc tego intra (grrrr :>) to proponuje przewinac do 2 czesci, a pozniej na sam koniec, gdzie sa greetings'y i syntezowana mowa - jak dla mnie brzmi przecudnie :)

#22 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 21 lipca 2007 - 21:15

Planet Potion widzialem pierwszy raz na party scenowym, bylo to bodajze na Symphony Party 2. Big screen dobre jak na tamte warunki naglosnienie i poszlo z podkreconej A1200 na 604'ce. Jak juz kolega wczesniej zaznaczyl intro ma 64KB, co jest ogromnym wyczynem. Moja druga karte procesorowa PPC do Amigi kupilem od kolegi - Mavey'a to on wlasnie jest wspoltworca min. tego intra, a razem z karta z ciekawosci dostalem troche informacji jak oni to zrobili i kilka ich programow, ktore napisali sobie aby ulatwic/przyspieszyc prace, szkoda, ze wtedy tak nie wiele jeszcze wiedzialem co do mnie mowili :(

Dla leniwych wersja Planet Potion by Potion na youtube.com - 64KB intro:

eehhh... az mi sie zebralo na wspominki ze starych czasow :) Party dalej sa organizowane, dalej sa compoty, czesto mozna zobaczyc tez nowy hardware, Amigi, Pegasosy, Efiki...

Edyta: Jak komus sie znudzi pierwsza czesc tego intra (grrrr :>) to proponuje przewinac do 2 czesci, a pozniej na sam koniec, gdzie sa greetings'y i syntezowana mowa - jak dla mnie brzmi przecudnie :)

Dema się nie nudzą ;) Swoją drogą kawał niesamowitej roboty jak na 64k :shock:

Z drugiej strony jak pomyślę co ludzie wyczyniają z C=64.. 8)

#23 Maverick

Maverick
  • 141 postów
  • SkądGDA, PL

Napisano 21 lipca 2007 - 21:32

Pamietam jeszcze jedna rzecz, przy ktorej wiekszosc osob robila takie oczy Oo Mianowicie ktos sobie pod Ami napisal programik, ktory gra jakas tam melodie i nie byloby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, ze uzywa do tego stacji dyskietek :P Brak glosnikow, brak sluchawek a tu nagle sie rozlega dzwiek stacji dyskow i brzmialo to calkiem ciekawie nawet :)

#24 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 21 lipca 2007 - 21:33

Miałem taki na C=64 :D Widziałem też kawałek w wykonaniu floppy i drukarki :lol:

#25 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 31 lipca 2007 - 09:07

Mianowicie ktos sobie pod Ami napisal programik, ktory gra jakas tam melodie i nie byloby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, ze uzywa do tego stacji dyskietek :P
Brak glosnikow, brak sluchawek a tu nagle sie rozlega dzwiek stacji dyskow i brzmialo to calkiem ciekawie nawet :)

Było na C64 i zarzynało stację dyskietek. Dosłownie. Odgrywało ruski chymn.
Prawdopodobnie, jednak pierwszy raz ktoś to zrobił jednak na Spectrum i stację 3'' Timex FDD 3000. Nic mi nie wiadomo nt. skutków tego demka. Na C64 potrafiły od tego padać flopy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych