Brak dzwieku: Guitar Rig + Alesis Usb.
Rozpoczęty przez
Prolax
, 27 kwi 2011 15:37
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 27 kwietnia 2011 - 15:37
Witam wszystkich i prosze o pomoc
Zaczynam grac na gitarze i zakupilem sobie kabelek Alesis guuitar link... i tu zaczynaja sie problemy. Posiadam Power maca G5, po podlaczeniu gitary przez owy kabel, wchodze w system preference ustawiam wszystko w sound. Ustawiam input: USB i pieknie podskakuje pasek jak szarpie struny;). Problemy saw Guitar rig 3. Gdy mam podpieta gitare pod Line-in w macu i ustawione na Line-in jest ok, ale jak wybieram USB i ustawie na USB to program milczy... Prosze o pomoc:confused: co i jak ustawic. Moze jest jakas wtyczka od NI? albo inne drivery? Jezeli podalem za malo informacji to co mam jeszcze napisac?

Napisano 27 kwietnia 2011 - 16:34
a czy zrobiles to, od czego trzeba zawsze w takich wypadkach zaczac?
upgrade / update softu audio/sterownikow do urządzeń audio i oprogramowania do obslugi urz. audio. Jaki system operacyjny?
Zła informacja jest taka, że z Alesisem i makiem bywają klopoty ze wspołpracą......
Napisano 27 kwietnia 2011 - 16:39
System to Tiger 10.4.10
Sytuacja sie troche zmienila, w preferencjach guitar rig3 ustawilem wejscie na usb ale zarazem ustawia sie wyjscie tez na usb i nie slychac nic na glosnikach.... Nie wiem jak to zmienic? w programie widac ze jak szarpie za struny to kreseczki od dzwieku ladnie biegaja.
Co do update masz na mysli caly software Update?
Dziekuje za zainteresowanie sie moim problemem
Edit. Moge tez probnie wszystko nagrac, podklad z gitara... ale nic nie slysze podczas nagrywania... bo out jest stale na usb ;/

Napisano 27 kwietnia 2011 - 20:49
no to sprobuj tak (nie wiem, czy na 10.4 się da):
otwierasz audio/ midi setup > audio window> plusik na dole po lewej utworzy Ci Agregate audio devices. Zaznaczasz Line Out i tego alessisa. Nastepnie w GR powinno sie dac wybrac Agregate audio....
Możesz jeszcze kombinować z oprogramowaniem soundflower (darmowe) tworzy wirtualne in-out i pozwala przekierowywać strumienie audio z wirtualnych na rzeczywiste i v-ce versa (w GR wybierasz soundflower i w tym oprogramowaniu "krosujesz" do line-out).
obawim sie, że w inny sposob nie uda Ci sie ustawuć aby aidio In było z innej karty (usb) a Audio OUT z innej (wbudowana w komputerze)
No i pomysl o upgrade GR, OSX i alesisa. Na stronie producenta piszą, że super jakośc i wogóle. Jeśli by nawet (a co moim zdaniem jest bzdurą) to po co super jakość kiedy "wyjście" masz poprzez wbudowaną kartę, która, hmmm orłem w świecie audio nie jest. jakakolwiek "normalna" karta dźwiękowa załatwila by problem, brzmiala zapewne lepiej i nie sprawiala takich problemów. Dodatkowo mógłbyś mieć odsłuch z nizsza latencja.
Napisano 28 kwietnia 2011 - 11:46
No ok. Moj osx to 10.4.11, GR to 3... do alesisa nie bylo nic ;/.
Mysle ze program soundflower moze duzo zdzialac, ale nie wiem jak sie to krosuje i tu potrzebuje wytlumaczenia co i jak?
wszystko wyglada tak : Gitara-->kabel-->USB--> GR3 skacza paski nic nie slychac ale jak nagrywam to przy odtwarzaniu jest dzwiek, czyli w systemi to dziala--> teraz soundflower? jak ustawic?---> audio-out(glosniki)
ps. po prostu nie wiem jak ustawic w soudflower wejscie na jeden kanal alessis i na nastepny line-out. Mam tez mozliwosc wybrania tego soundflower w GR3: 2ch, 16ch, i opcja Agregate.
i jak ustawiac wsztko w audio/midi setup
Napisano 28 kwietnia 2011 - 21:52
albo soundflower, albo agregate. Jak i co w soundFl. masz na strone producenta
Napisano 28 kwietnia 2011 - 22:02
Oj ksamus... stąpasz po kruchym lodzie. :wink:
Napisano 28 kwietnia 2011 - 22:17
kokos jeszcze się nie wybudził po śnie zimowym
Po grząski gruncie...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych