Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Brak dzwieku: Guitar Rig + Alesis Usb.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Prolax

Prolax
  • 112 postów
  • SkądChorzów

Napisano 27 kwietnia 2011 - 15:37

Witam wszystkich i prosze o pomoc :) Zaczynam grac na gitarze i zakupilem sobie kabelek Alesis guuitar link... i tu zaczynaja sie problemy. Posiadam Power maca G5, po podlaczeniu gitary przez owy kabel, wchodze w system preference ustawiam wszystko w sound. Ustawiam input: USB i pieknie podskakuje pasek jak szarpie struny;). Problemy saw Guitar rig 3. Gdy mam podpieta gitare pod Line-in w macu i ustawione na Line-in jest ok, ale jak wybieram USB i ustawie na USB to program milczy... Prosze o pomoc:confused: co i jak ustawic. Moze jest jakas wtyczka od NI? albo inne drivery? Jezeli podalem za malo informacji to co mam jeszcze napisac?

#2 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 27 kwietnia 2011 - 16:34

a czy zrobiles to, od czego trzeba zawsze w takich wypadkach zaczac? upgrade / update softu audio/sterownikow do urządzeń audio i oprogramowania do obslugi urz. audio. Jaki system operacyjny? Zła informacja jest taka, że z Alesisem i makiem bywają klopoty ze wspołpracą......

#3 Prolax

Prolax
  • 112 postów
  • SkądChorzów

Napisano 27 kwietnia 2011 - 16:39

System to Tiger 10.4.10 Sytuacja sie troche zmienila, w preferencjach guitar rig3 ustawilem wejscie na usb ale zarazem ustawia sie wyjscie tez na usb i nie slychac nic na glosnikach.... Nie wiem jak to zmienic? w programie widac ze jak szarpie za struny to kreseczki od dzwieku ladnie biegaja. Co do update masz na mysli caly software Update? Dziekuje za zainteresowanie sie moim problemem :) Edit. Moge tez probnie wszystko nagrac, podklad z gitara... ale nic nie slysze podczas nagrywania... bo out jest stale na usb ;/

#4 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 27 kwietnia 2011 - 20:49

no to sprobuj tak (nie wiem, czy na 10.4 się da): otwierasz audio/ midi setup > audio window> plusik na dole po lewej utworzy Ci Agregate audio devices. Zaznaczasz Line Out i tego alessisa. Nastepnie w GR powinno sie dac wybrac Agregate audio.... Możesz jeszcze kombinować z oprogramowaniem soundflower (darmowe) tworzy wirtualne in-out i pozwala przekierowywać strumienie audio z wirtualnych na rzeczywiste i v-ce versa (w GR wybierasz soundflower i w tym oprogramowaniu "krosujesz" do line-out). obawim sie, że w inny sposob nie uda Ci sie ustawuć aby aidio In było z innej karty (usb) a Audio OUT z innej (wbudowana w komputerze) No i pomysl o upgrade GR, OSX i alesisa. Na stronie producenta piszą, że super jakośc i wogóle. Jeśli by nawet (a co moim zdaniem jest bzdurą) to po co super jakość kiedy "wyjście" masz poprzez wbudowaną kartę, która, hmmm orłem w świecie audio nie jest. jakakolwiek "normalna" karta dźwiękowa załatwila by problem, brzmiala zapewne lepiej i nie sprawiala takich problemów. Dodatkowo mógłbyś mieć odsłuch z nizsza latencja.

#5 Prolax

Prolax
  • 112 postów
  • SkądChorzów

Napisano 28 kwietnia 2011 - 11:46

No ok. Moj osx to 10.4.11, GR to 3... do alesisa nie bylo nic ;/. Mysle ze program soundflower moze duzo zdzialac, ale nie wiem jak sie to krosuje i tu potrzebuje wytlumaczenia co i jak? wszystko wyglada tak : Gitara-->kabel-->USB--> GR3 skacza paski nic nie slychac ale jak nagrywam to przy odtwarzaniu jest dzwiek, czyli w systemi to dziala--> teraz soundflower? jak ustawic?---> audio-out(glosniki) ps. po prostu nie wiem jak ustawic w soudflower wejscie na jeden kanal alessis i na nastepny line-out. Mam tez mozliwosc wybrania tego soundflower w GR3: 2ch, 16ch, i opcja Agregate. i jak ustawiac wsztko w audio/midi setup

#6 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 28 kwietnia 2011 - 21:52

albo soundflower, albo agregate. Jak i co w soundFl. masz na strone producenta

#7 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 28 kwietnia 2011 - 22:02

Oj ksamus... stąpasz po kruchym lodzie. :wink: