Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMAC 27 i7 - obiektywne opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
72 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: iMAC 27 i7 - obiektywne opinie (0 użytkowników oddało głos)

1. Tak (43 głosów [59.72%])

Procent z głosów: 59.72%

2. Nie (29 głosów [40.28%])

Procent z głosów: 40.28%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#26 radosław

radosław
  • 12 postów
  • SkądStoke On Trent, UK

Napisano 05 czerwca 2011 - 14:52

@kucyk - Ty nadal nie rozumiesz o czym pisałem, trzy urządzenia kupione w tym samym czasie z firmy Apple psują się, nie jedno sporadycznie, tylko każda jedno pada w niecały rok. Czytałem wiele razy jak ktoś pisze: - nie chcesz plam na matrycy podkręć wentylatory - nie chcesz rys na obudowie kładź iPhone na szmatce, nie noś go z kluczami - jakiego pokrowca używać na MacBook żeby się nie rysował? - jak przerobić Time Capsule żeby się tak nie grzała? No to jest parodia czyli jest to bardzo ładny sprzęt za bardzo ładną kasę, którego niemożna używać w normalny sposób. Poza tym kwestia serwisu, jak oddasz tą twoją płytę główną w ramach gwarancji do naprawy lub wymiany, na pewno na 100% nie usłyszysz że to przez to że palisz papierosy i tracisz gwarancję. Tak, tak tak mi mówiono w Apple Retail Store Genius Bar UK, za każdym razem jeżdżenie i wykłócanie się. W ogóle to jest parodia jak dorosły normalny człowiek, może powiedzieć drugiej dorosłej normalnej osobie, że traci gwarancję bo pali papierosy.

#27 blazejj

blazejj
  • 159 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 05 czerwca 2011 - 15:03

Miałem 3 lata iMaka (od 2008), teraz mam najnowszy model z i5. Komputer pracuje 6-12 godzin dziennie (Illustrator, Photoshop, ale też sieć i filmy). Nie miałem dotychczas żadnych problemów, ale na wypadek wykupiłem rozszerzoną gwarancję. Dziękuję. Aha, zapomniałem dodać, że jestem po prostu zadowolony.

#28 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 05 czerwca 2011 - 15:13

Tak, tak tak mi mówiono w Apple Retail Store Genius Bar UK, za każdym razem jeżdżenie i wykłócanie się. W ogóle to jest parodia jak dorosły normalny człowiek, może powiedzieć drugiej dorosłej normalnej osobie, że traci gwarancję bo pali papierosy.

Bardzo dobrze ci mowiono, kilka lat temu pracowalem w serwisie komputerowym i widzialem jak wyglada komputer palacza, 100% poparcia dla Apple w tym temacie.

W temacie podkrecania wiatrakow i noszenia telefonu w kieszeni z kluczami sie nie wypowiem, bo to dziecinada. Nie rozumiem jednego - jak ludzie tacy jak ty, nieszczesliwi posiadacze sprzetu Apple, dlaczego ciagle go posiadaja, czy tego nie mozna odsprzedac? niech sie kto inny meczy.

#29 radosław

radosław
  • 12 postów
  • SkądStoke On Trent, UK

Napisano 05 czerwca 2011 - 15:36

@kucyk - odpowiem Ci tak:
- bo ludzie tacy jak ja, kupują sprzęt za taką kasę, po to żeby im służył przez dłuższy czas. Ja nie bawię się w jakieś tam interesy w odsprzedawanie, zawsze wiąże się to ze stratą pieniędzy. Co do palenia to ty się mylisz, serwisant ma prawo odmówić naprawy sprzętu, nie ma problemu, niech go w ogóle nie dotyka a serwis niech da nowy. Płacę za gwarancję, to mi się należy.
Ponadto widzę że cokolwiek nie napisałbym, to ty się zawsze czegoś uczepisz, od tak lubisz się poprzekomarzać, zgrywusie Ty jeden. U ciebie wszystko gra bo dałeś się oczarować pierwszemu wrażeniu Apple za dużą kasę, i teraz co? Będziesz tą firmę chwalił.
Nie umiesz się przyznać do tego że dzięki czarowi Apple dałeś nabić się w butelkę za taką kasę, głupio i wstyd Ci. Ja się przyznaję zostałem zrobiony w jajo za dużą kasę.

Przepraszam, nie gniewaj się ale już nie będę ciągnoł ciągnął dyskusji z Tobą, bo nie ma ona sensu, ja będę mówił swoje a Ty też swoje i tak w kółko. Do usłyszenia w innych okolicznościach.

#30 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 05 czerwca 2011 - 16:20

bo dałeś się oczarować pierwszemu wrażeniu Apple za dużą kasę, i teraz co? Będziesz tą firmę chwalił.
Nie umiesz się przyznać do tego że dzięki czarowi Apple dałeś nabić się w butelkę za taką kasę, głupio i wstyd Ci.

Tak, zostalem oczarowany na cale 4 lata :) Kilka dni temu kupilem kolejnego maca i ciagle Apple nabija mnie w butelke :) Co za dziecinada, a wszystko prze te czary :)

---------- Wpis dodano o 16:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:19 ----------

Przepraszam, nie gniewaj się ale już nie będę ciągnoł ciągnął dyskusji z Tobą,

Tez nie bede "ciagnol" tej dyskusji :)

#31 radosław

radosław
  • 12 postów
  • SkądStoke On Trent, UK

Napisano 06 czerwca 2011 - 10:11

@kucyk - jesteś fanatykiem, i masz jakiś kompleks z tą dziecinadą. Twoje zachowanie przypomina - zachowanie niesfornej nastolatki. Najpierw się pytasz czemu tak a nie inaczej twierdze, a potem wszystko negujesz, tupiąc nóżką że tak jest i koniec. Teraz uważam że na prawdę nie jesteś wart żadnej dyskusji.

#32 Jotek

Jotek
  • 557 postów

Napisano 06 czerwca 2011 - 13:07

czy moderator mógłby uprzejmie odłączyć "radosława" od portalu bo chłopak wyraźnie się przegrzewa... Co do palenia, żaden komputer ani sprzęt elektroniczny (poza wersjami specjalnymi) nie jest przeznaczony do pracy w toksycznym środowisku. Skutkiem palenia i wydalania dymu powodujesz, że na łopatkach wentylatorów i elementów elektronicznych osadza się tłusta substancja mogąca powodować pogorszenie wymiany ciepła i szybsze zużycie podzespołów. Generalnie klient nasz per Pan więc przyjąłbym sprzęt do serwisu z zastrzeżeniem: - do wykonania ekspertyzy i następnie naprawy konieczne jest przeprowadzenie dezynfekcji sprzętu co kosztuje XXX$, - jeżeli w skutek ekspertyzy okaże się, że powodem awarii był osad pochodzący z dymu papierosowego to tracisz gwarancję i ponosisz koszty ekspertyzy.

#33 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 czerwca 2011 - 13:21

Mam maki w domu juz jakies 22 lata. Zaden sie nie zepsul w tym czasie (nie licze kolorowego iMaka z szuflada, w ktorym po 10 latach padl kineskop (mam podejrzenia w stosunku do chrzesniakow, podejrzewam ze pad nie byl przypadkowy ;) ) Mac Classic Color wciaz dziala, iMaki od kolorowych po lampke porozdawane tu i owdzie wciaz dzialaja (tam skad mam kontakt). Moj iMak 20" plaski ma juz 4 lata w nim padl mi tylko dysk, ktory radosnie wymienilem (nie jest to takie latwe z tym modelem). Wszystkie kompy PC w rodzinie i moje padly, badz staly sie nieuzywalne po srednio 18 - 24 miesiacach. To, ze ktos ma pecha, to znaczy, ze on ma pecha i obrazanie ludzi dookola, ktorzy probuja mu to powiedziec swiadczy, ze oprocz pecha ma problem ze soba.

#34 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 06 czerwca 2011 - 13:34

Każdy ma jakieś pozytywne i negatywne doświadczenia ze sprzętem Apple. Jednak patrząc na sprawę satysfakcji klientów globalnie, to na tle konkurencji statystyki dla Apple są rewelacyjne. Klienci Apple to najbardziej usatysfakcjonowani użytkownicy sprzętu Pc wśród wszystkich marek. Co nie zmienia faktu, że ktoś może mieć pecha lub nawet wyjątkowego pecha, ale takie przypadki nie przekładają się na ogólne postrzeganie Apple.

#35 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 czerwca 2011 - 14:09

@grzes_l Wiesz jesli chodzi o stary sprzet Apple to to wygladalo troche inaczej, sam mam iMac-a w ktorym nie widac ze kinol ma tyle lat :) Niestety moj MB Pro ma wymienione juz wszystko poza obudowa i matryca inne sprzety ludzi z firmy podobnie wszyscy juz zaliczyli mniejszy lub wiekszy problem. Ostatnio jak wymieniali mi plyte glowna w MB Pro Pani w serwisie iSource grzecznie poinformowala ze potrwa to troche wiecej czasu niz zwykle bo maja duzo sprzetu do naprawy... W tym samym czasie przykladowo uzywany Asus F5SL (obudowa wyglada fatalnie ale dziala - zreszta w MB Pro nie jest lepiej z wygladem obudowy), natomiast Dell Precision zero problemow lekii mialem tylko z Dell-em XPS M1530. W sumie mialem rozne komputery i roznie z nimi bylo z jednymi zero problemow z innymi cos sie tam dzialo i niestety nowszy sprzet Apple to jakas zalamka w moim odczuciu. @Mirko791 Co do statystyk to takich nie widzialem, jedyny przykry problem w swiecie Apple to za duzo fanatykow dla ktorych najgorsze g... bedzie czyms boskim ;) Jest tez grupa ludzi ktorzy traktuja ten sprzet jak eksponaty muzealne ;) czyli nie dotykac bo sie pobrudzi itp. Ja niestety sprzet uzywam intensywnie i nie mam zamiaru sie z nim cackac bo sluzy on do pracy, a nie na pokaz czy wystawe...

#36 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 czerwca 2011 - 14:44

Ja z racji pracy w korpo regularnie mam laptopy PC. Regularnie (a nawet bardzo) to bardzo dobre slowo, wcale nie ze wzgledu na fakt starzenia sie sprzetu. Fakt, ze jest duzo sprzetu Apple w serwisach, oznacza ze duzo wiecej sprzetu Apple sie sprzedaje. Wciaz jednak serwisow Apple jest mniej niz konkurencji, stad i mozliwosc zatykania. Ze jakosc Apple troche podupadla, to widac tez po statystykach awaryjnosci. Jednak wciaz sa w topie raczej niz w ogonie (nawet tutaj gdzies jest o tym artykul). Mysle ze Apple ma coraz wiekszy problem z godzeniem wydajnosci z dizajnem i wygoda. Bo wymagania jakosciowe w branzy EMS maja absolutnie najwyzsze.

#37 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 czerwca 2011 - 16:23

Tak samo sprzetu Apple jest mniej na rynku w porownaniu do PC-tow, niestety PC panuje w korporacjach i firmach ze wzgledu na rozwiazania serwerowe M$ ktore swietnie integruja sie w calosc (AD, GPO, SharePoint itd.) dla ktorych obecnie nie ma konkurencji. Po prostu trzeba sie przyzwyczaic ze niestety Apple nie jest takie piekne jak je czasem opisuja, z takim nastawieniem czlowiek zawsze bedzie marudzil. Niestety z tym sprzetem tak jak i z innymi wystepuja problemy, a MAC OS X-a jak sie znajdzie "artysta" (juz takich widzialem) tez da sie rozwalic jak Windows-a :) Co do mozliwosci rozbudowy w przypadku laptopow to jest podobnie wszedzie, mi osobiscie brakuje tylko dodatkowego slotu mPCIx na karte modemu HSDPA tak jak to maja Dell-e. Karta SIM pod bateria i nic z komputera nie sterczy :) Zapewne jakims fajnym rozwiazaniem bylo by cos po pomiedzy MAC Pro i iMac - ot stacjonarna obudowa z podzespolami do zastosowan domowych. Niestety smutna prawda jest taka ze nie ma idealnego sprzetu dlatego mam miedzy innymi troche tego sprzetu i kazdy jest w swojej dziedzinie niezastapiony :) Tak wystarczyl by jeden - no ale za dobrze by bylo ;) Natomiast zamiast iMac-a wolal bym osobiscie MB Pro + jakis dobry monitor (ale na 100% nie ACD). Moze i ma takie rozwiazanie pewne wady ale i sporo zalet :)

#38 wrobel20

wrobel20
  • 18 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 10:45

Posiadam od listopada 2010 Imac 27 i7 nawyższa wtedy opcja z 16gb ramu. Chodzi u mnie praktycznie nonstop, a w nocy jak potrzebuje mu zapuścić rendering w Final Cut to zwiększam obroty wiatraków i idę spać. Cały czas pracuje na nim przy Photoshopie, illustratorze, Indesign, Aperture, Finalcut i nic mu nie dolega, żadnych plam, kurzu. Na pewno kupiłbym drugi raz ten sprzęt. Pozdrawiam wszystkich zadowolonych i szczęśliwych posiadaczy maczków.

#39 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 11:43

a w nocy jak potrzebuje mu zapuścić rendering w Final Cut to zwiększam obroty wiatraków i idę spać.

Po co to zwiększanie wiatraków i inne kombinacje?

Wg mnie lepiej niech się dzieje co chce jeżeli jest jeszcze gwarancja niż odraczać datę egzekucji i zostawić sobie problem na po gwarancji. Co więcej zawsze można "wymędzić" nowy model także zabawa wiatrakami zdecydowanie nie jest warta zachodu :)

#40 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 12:01

Jeśli już, (przecinek) to iMac'a. ;)

Ten "przecinek", czyli apostrof powinno się stawiać w przypadku, gdy wyraz obcy kończy się na samogłoskę. Znaczy to że forma "iMaca" będzie poprawna, natomiast "iPhonea"- już niestety nie. W drugim przypadku należy zastosować apostrof. Tak mnie się obiło o uszy.

#41 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 13:58

W tym przypadku Narmer wskazal, ze braklo przecinka przed "to".

Nawiazujac jednak do Twojej wypowiedzi-nie wydaje mi sie aby forma iMac'a, iMac'iem, itd. byla nieprawidlowa.

Warto jednak sie upewnic.

Edit:

Kolega Sgt Pepper czesciowo ma racje.
Apostrow wstawiamy wtedy , gdy ostatnia litera jest niema (niekoniecznie musi byc samogloska).

Szerzej tu:
http://myapple.pl/bl...-36/index2.html

#42 boruwka

boruwka
  • 2 postów

Napisano 28 listopada 2011 - 15:31

Prze wiele lat używałem tylko "duże" systemy Apple'a więc również miałem dylemat (i lęki) czy aby na pewno dobrze robię kupując iMac'a do domku, wiosną 2010. A ponieważ mam taką starą fobię (tak od 1989, mniej więcej) na punkcie kupna w kraju, to kupiłem na wyprzedaży w Anglii. I powiem szczerze: nie jestem zawiedziony :) W firmach pracuję na/przy "xeonach" i "nehalemach" z Eizo, więc z nimi porównuję: jest dobrze, mając na uwadze różnicę w cenie całości. Nawet matryca w iMac'u nie jest gorsza, pod względem wyświetlania detali od eizo-wskiej. Ponieważ "domowo" używam również Barco, to muszę jednak przyznać, tu jest różnica... Eizo (te topowe) są jednak "przereklamowane". Pracuję generalnie na pakiecie Adobe'go. Mój iMac to 3.06 GHz Intel C2D/16RAM/1TbHD. Żadnych problemów technicznych, żadnych zacieków czy zadymień matrycy, o czym tu wielu wspomina :). Fakt, że nie palę :) Tak że, mogę raczej polecić...

#43 442ad7a801

442ad7a801
  • 49 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 17:29

Za cenę tego iMac można złożyć tak wydajny komputer że bajeczka. Moim zdaniem te iMac to stacjonarne komputery o wydajności taniego laptopa. Komputer, który mam w sygnaturze zjada na śniadanie każdego iMac w każdej konkurencji. Pozdro.

#44 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 17:45

Komputer, który mam w sygnaturze zjada na śniadanie każdego iMac w każdej konkurencji. Pozdro.

Na bank, zwlaszcza ten CPU, niskobudzetowa kontrukcja z 2009 roku dla biedakow :)

#45 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 22 stycznia 2012 - 19:00

Za cenę tego iMac można złożyć tak wydajny komputer że bajeczka. Moim zdaniem te iMac to stacjonarne komputery o wydajności taniego laptopa. Komputer, który mam w sygnaturze zjada na śniadanie każdego iMac w każdej konkurencji. Pozdro.

Zwlaszcza ze CPU masz slabszy od Sandy Bridge 3.1 GHz i Karte graficzna iMaca(Radeon 6970M) masz porownywalna do twojej.

P.S. Twoj Phenom jest porownywalny z mobilnym procesorem ktory widzisz w moim podpisie.

Kucyk, z tymi biedakami, to moim zdaniem, przegiales...

#46 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 22 stycznia 2012 - 19:34

kucyk to jeden z tych, co kupując Apple dowartosciowali się. Cóz...pozostaje jedynie zapłakac nad takim podejsciem do zycia. iMac ma wadę fabryczną. Każdy wie czym się moze skończyć zakup iMac'a. Sprzęt Apple jest zawodny tak samo, jak i innych producentów. Ja do swoich Apple'owych "trupów" dokładam MBP 13" z 2009r. który po moze 18 miesiacach wyłączył się i...na tym skonczył swój zywot.

#47 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 19:45

Dlaczego przesadzilem? AMD to sa procesory dla plebsu i ja podtrzymuje ta opinie, kupuja je ludzie, ktorych nie stac na procki Intela, proste. Nazywajmy rzeczy po imieniu - nikt majacy kase na produkty Intela nie kupilby swiadomie pol produktu od AMD. O ile na rynku kart graficznych AMD daje jakos sobie rade, o tyle na rynku CPU oferuja pol produkty za pol ceny. AMD to taki odpowiednik KIA, Tata albo SsangYong na rynku motoryzacyjnym :) Niby te auta jada, ale w jaki sposob... :)

#48 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 22 stycznia 2012 - 19:56

Kucyk, zanim cos powiesz o samochodach Kia, Tata lub SsangYoung radzilbym ci sie zapoznac z ich ostatnimi produktami. BO GO**O wiesz w tej kwestii a sie wypowiadasz. Tak samo jest w przypadku twojej wiedzy na temat AMD. Niektorym Markowosc i poczucie elitarnosci przez to odbija na mozgownicy...

#49 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 20:11

Na samochodach się nie znam i się wypowiadał nie będę, ale jeżeli chodzi o AMD to niestety procesory mają kiepskie, spora liczba rdzeni, wysoki zegar i kiepska wydajność to tyle jeżeli chodzi o AMD.

#50 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 22 stycznia 2012 - 20:20

Phenom II x4 955 Black Edition 11% wolniejszy w tych samych zadaniach od Sandy Bridge i7 3.4 GHz. Duza roznica w wydajnosci? Procek z iMac 27 3.1 GHz jest o 8% szybszy niz ten procesor AMD. A jaka jest roznica w cenie? Nie wspominajac o tym ze Karty graficzne obecnie najlepsze robi AMD wlasnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych