iMAC 27 i7 - obiektywne opinie
Posted 27 April 2011 - 12:50
Komputery :: iMac :: Apple iMac 27″ 2.93GHz(i7) 4GB/2TB/ATI Radeon HD 5750 1024MB - Cortland - systemy graficzne .
Ostatnio zetknąłem się z bardzo dużymi ilościami złych opinii o macu. Podobno na matrycy pojawiają się żółte plamy i potem jest problem z wymianą. Proszę o krótką recenzję zacnych posiadaczy tego sprzętu. Liczę na obiektywne odpowiedzi. Zniosę nawet najgorszą prawdę, chociaż osobiście jestem wręcz zakochany we wszystkich produktach "i". :razz:
Posted 27 April 2011 - 13:06
Posted 27 April 2011 - 13:15

Posted 27 April 2011 - 14:00
Posted 27 April 2011 - 14:17
Posted 27 April 2011 - 14:53
Posted 27 April 2011 - 16:41

Posted 27 April 2011 - 16:55
PROSZĘ , iMaca , nie iMACA :/
Jesli juz to iMaka.
Posted 27 April 2011 - 17:25

Posted 27 April 2011 - 17:57
Posted 27 April 2011 - 18:00
Jesli juz to iMaka.
Jeśli już, (przecinek) to iMac'a.

Posted 27 April 2011 - 18:14

Posted 27 April 2011 - 18:31

Posted 07 May 2011 - 23:13
Posted 08 May 2011 - 00:11

Posted 08 May 2011 - 00:15
- brak mozliwosci rozbudowy, o ile wszystkie laptopy tez nie maja za bardzo mozliwosci rozbudowy, o tyle laptop daje satysfakcje mobilnosci. Skazujac sie na sprzęt stacjonarny, oczekuje od niego mozliwosci rozbudowy / przynajmniej w granicach Mac-a Pro/.
Tak chciałbym coś dodać jeszcze:
Z jednej strony fakt iMac jako komputer stacjonarny powinien dać nam większe możliwości rozbudowy niż przeciętny laptop, i po 2gie łatwiejszy dostęp do np dysku w celu jego wymiany. Ale możemy też do tego podejść od innej strony bo niech się wypowie jakiś user PCta co tak na prawde wymieniał w swoim wcześniejszym sprzęcie? Może dołożył ramu ewentualnie wymienił dysk, bo tak na prawde bez sensu jest wkładać super karte graficzną do 3letniego komputera, a jak chcemy coś więcej to i tak musimy zmienić wszystko bo się okazuje że nowe części zupełnie nie nadają się do użytku z naszymi obecnymi i tak na prawde składamy komputer od nowa. Ale w sytuacji kiedy np padnie grafika w iMacu a w 3 letnim PCcie to użytkownik PCta jest w komfortowej sytuacji. Podchodząc do tego z jeszcze innego punktu widzenia to można się zastanawiać dla kogo to jest dobre że osobno moge zakupić każdą część, dla mnie czy dla producentów komputerów, że mamy tak na prawde 50 wersji tej samej karty graficznej, 100 płyt głównych itd ... , a przeciętny człowiek idący do sklepu kupi za nie małe pieniądze kiepski komputer bo sprzedawca zrobi go w balona, bo wszystkie cyferki na pudełkach od procesorów kart graficznych itd ... , mogą być różnie interpretowane i łato wykorzystane przez sprzedawce aby zarobić.
+ ma OSX, system wcale nie lepszy niz Windows, ale jak dla mnie osobiscie z powodów tego,ze uzywam w 80% czasu OS X -a, a 20% czasu Windowsa, uwazam, ze OS X jest bardziej "szyty na moja miare".
I jedna uwaga do części userów:
Ja tutaj widze pewien problem OSX to oprogramowanie dedykowane dla Maków czyli mamy komplet sprzęt + oprogramowanie tzw OEM, i zaraz ktoś wyskoczy i zacznie mi porównywać MS do Apple co wg mnie jest błędne bo MS nie sprzedaje swoich zestawów tylko wydaje oprogramowanie. Także jak ktoś tutaj mi wyskoczy że składał sobie komputer i mu się windows wiesza a OSX na iMacu chodzi stabilnie to nie mamy o czym rozmawiać bo mógł kupić OEMa od HP, DELLa czy innego producenta i z pewnością sytuacja jest zbliżona z tym co robi apple i tylko na takiej linii możemy je porównać tylko że zaraz ktoś powie że to się nie opłaca dopłacać do DELLa czy HPka 1000zł więcej niż jak by sam złożył a 3000zł więcej do komputera od Apple dołoży z przyjemnością i później rozmawiamy jaki to windows zły a OSX świetny. Dlaczego ja używam OSX? Jak dla mnie po prostu przyzwyczajenie, powodem odejścia od windy były problemy z XP a Vista nie nadawała się do niczego porzuciłem wszystko i wskoczyłem w OSX, po kilku latach na OSX i używaniu oprogramowanie które sam sobie wybrałem ciężko jest przenieść się na inną platormę typu Windows czy linux, przykład bardzo prosty nie chce przenosić wszystkich dokumentów z Pages do formatu .doc bo raz pewnie rozleci mi się formatowanie a dwa za dużo tego mam jeszcze innym aspektem jest to że sporo aplikacji nie ma odpowiednika w wersji dla Windows i tyle albo aż tyle trzyma mnie przy OSX. To są dokładnie te same czynniki które trzymają użytkowników Windowsa z dala od reszty systemów operacyjnych, inaczej mówiąc obawa przed tym czego nie znamy a fakt że ludzie nie lubią zmian tłumaczy bardzo wiele. Aby to ocenić przydała by się osoba która nigdy nie miała kontaktu z windowsem jak i OSX to miała by szanse ocenić to bardziej obiektywnie.
Inną sprawą jest lojalność konsumenta wobec marki, a na tym forum mamy takich sporo

Posted 03 June 2011 - 20:42
Posted 04 June 2011 - 01:02
Posted 05 June 2011 - 02:18
Posted 05 June 2011 - 12:22
Posted 05 June 2011 - 12:50
Witam. Moim zdaniem magia sprzętu Apple trwa w momencie odpakowania, robi bardzo dobre pierwsze wrażenie. Ale jak pierwsze dobre wrażenie mija, zaczynają się kłopoty i zostaje żal, że ten cały drogi sprzęt jest bardzo ładny i nic poza tym, na tym koniec.
Dokładnie, co jak co ale opakowanie produktów od Apple są zrobione super i na prawdę robią wrażenie i to praktycznie najważniejsze bo pierwsze. Ja nie chce negować apple, bo wiem że Maki Pro chodzą praktycznie bezawaryjnie no ale zakup do domu komputera za 10k + cała reszta to jednak troszke przesada jako jedyne wyjście uniknięcia problemów

A tak przy okazji to po ponad 3 latach pracy na sprzęcie apple niby stacjonarnym ale na częściach mobilnych po powrocie do normalnego komputera odczułem ulgę a uprzedzenie do komputerów na częściach mobilnych wzrosło

Posted 05 June 2011 - 13:40
Posted 05 June 2011 - 14:09
Posted 05 June 2011 - 14:18
Posted 05 June 2011 - 14:32

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users