Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMAC 27 i7 - obiektywne opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
72 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: iMAC 27 i7 - obiektywne opinie (0 użytkowników oddało głos)

1. Tak (43 głosów [59.72%])

Procent z głosów: 59.72%

2. Nie (29 głosów [40.28%])

Procent z głosów: 40.28%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 karlak111

karlak111
  • 37 postów
  • SkądLublin, Poland, Poland

Napisano 27 kwietnia 2011 - 12:50

Witam, planuje kupić sobie iMACA, konkretnie jego najlepszą wersję :
Komputery :: iMac :: Apple iMac 27″ 2.93GHz(i7) 4GB/2TB/ATI Radeon HD 5750 1024MB - Cortland - systemy graficzne .
Ostatnio zetknąłem się z bardzo dużymi ilościami złych opinii o macu. Podobno na matrycy pojawiają się żółte plamy i potem jest problem z wymianą. Proszę o krótką recenzję zacnych posiadaczy tego sprzętu. Liczę na obiektywne odpowiedzi. Zniosę nawet najgorszą prawdę, chociaż osobiście jestem wręcz zakochany we wszystkich produktach "i". :razz:

#2 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 27 kwietnia 2011 - 13:06

NIe da sie uzyskac obiektywnych opinii. Zawsze beda subiektywne. Lepiej troszke doplacic i kupic MBP z ACD niz ciagle miec iMaca w serwisie.

#3 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 27 kwietnia 2011 - 13:15

MBP i7 + ACD 27 to chyba nie tak troszkę :D

#4 a11

a11
  • 511 postów

Napisano 27 kwietnia 2011 - 14:00

PROSZĘ , iMaca , nie iMACA :/ @topic: już sam musisz zadecydować - licz się z tym ,że raz na jakiś czas komputer trzeba oddać do serwisu....

#5 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 27 kwietnia 2011 - 14:17

co prawda ja jestem zadowolony ze swojego iMaca, ale mój jest z 2008 roku, także jednak to nie to samo. Osobiście ja odradzałbym kupno nowego iMaca ze względu na mnóstwo złych opinii na temat matryc.

#6 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwietnia 2011 - 14:53

Ja mam swojego od początku 2010 i plam nie miałem ale za szybą widać smugi kurzu pod światło.

#7 Derton

Derton
  • 26 postów

Napisano 27 kwietnia 2011 - 16:41

A ja z wiązku z tym tematem mam pytanie: Czy te częste problemy w iMac'ach ( żółte plamy, kurz na matrcy i inne) występują w iMac'ach z 2009 i 2010 roku czy tylko w tych z 2010 roku? Bo tak sobie myśle że jeżeli apple nie naprawiło tego problemu w ciągu około 8 miesięcy ( jeżeli problem występował już w 2009 roku) to zapewne nie upora się z nim w następnym modelu, a te jak wiadomo z plotek podobno już 4 maja mają być. Bo bym wolał niepsującego się iMaca niż maca mini :)

#8 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 27 kwietnia 2011 - 16:55

PROSZĘ , iMaca , nie iMACA :/

Jesli juz to iMaka.

#9 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 27 kwietnia 2011 - 17:25

Nie, nie kupiłbym iMac-a ze wzgledu na : - problem wymieniony w milionie postów forumowiczów i mojej skromnej osoby / 3 iMac-i i 3 z plamami/. - wydajność i7 jest rewelacyjna tylko na papierze / benchmarki / w stosunku do Mac Pro czasem aż dziwnie wieksza...co nie jest prawdą, a cena samej jednostki jest bliska Mac Pro. - cena nieadekwatna do mozliwosci / jak zreszta wiekszosc sprzetu firmy Apple/ - brak mozliwosci rozbudowy, o ile wszystkie laptopy tez nie maja za bardzo mozliwosci rozbudowy, o tyle laptop daje satysfakcje mobilnosci. Skazujac sie na sprzęt stacjonarny, oczekuje od niego mozliwosci rozbudowy / przynajmniej w granicach Mac-a Pro/. Kupiłbym iMaca bo: + ma doskonały DESIGN, to wzorcowe wręcz wykonanie. + zajmuje jak na takiego "kolosa" stosunkowo mało miejsca. + jeden kabel i swiat rozrywki jest "nasz". + ma OSX, system wcale nie lepszy niz Windows, ale jak dla mnie osobiscie z powodów tego,ze uzywam w 80% czasu OS X -a, a 20% czasu Windowsa, uwazam, ze OS X jest bardziej "szyty na moja miare". Wiecej nie pamietam ;)

#10 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 27 kwietnia 2011 - 17:57

Arras. Zalezy do jakiej skali porownujesz. i7 jest bardzo wydajnym procesorem ale dla uzytkownika zwyklego, a nie profesjonalnego. Xeony zawsze beda posiadac znacznie wieksza wydajnosc od typowych tzw. "masowek"(bo nie ukrywajmy, i7 to sa masowki).

#11 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 27 kwietnia 2011 - 18:00

Jesli juz to iMaka.

Jeśli już, (przecinek) to iMac'a. ;)

#12 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 kwietnia 2011 - 18:14

głos rozsądku 1. jeżeli nie masz ciśnienia na zakup to poczekaj aż apple wypuści nowy model - miejmy nadzieję, że bez wad ekranowych 2. jeżeli nie potrzebujesz aż takiej mocy obliczeniowej, to może lepiej kupić nieco słabszego, ale nadal mocnego macbooka pro (15" i7) i dorzucić SSD a po pewnym czasie dokupić jakiś fajny monitor - i moc będzie i duży ekran i 0 problemów z żółtymi plamami. Mi marzy się mocny mac mini - wersja server z dwoma dyskami, prockiem i5/i7, sensowną kartą graficzną (może być taka jak teraz w imakach), SATA III - jeden dysk bym wyjął i wrzucił SSD i ładny monitorek IPS. Do tego fajnie by było jakby apple wzorując się na air dodawało do niego system na pendrive (CD/DVD używam raz na 50 lat więc jest mi zbędny). edit - miniaki to cisza a cisza to komfort pracy. iMac - mimo że cichy, to jednak trochę brzęczy i buczy, co słychać szczególnie nocą, gdy lodówka idzie spać :)

#13 cyanide_pl

cyanide_pl
  • 59 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 kwietnia 2011 - 18:31

Ja się podpiszę obiema nogami pod RiQiem ;) Czekam na odświeżone Miniaki...

#14 NCdeIgnis

NCdeIgnis
  • 118 postów

Napisano 07 maja 2011 - 23:13

skoro te maci maja tyle wad i sa takie kiepskie czemu nie zakupic jakiegos PC ?:> taniej wyjdzie a i mocniejsze bebechy...albo ...ciekawsza...obudowa ?...

#15 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 maja 2011 - 00:11

....a ja bym swojego iMaka nie zamienił na żaden inny komputer :) Wydajnością dorównuje Makom Pro i ma fantastyczny ekran. Przy czym zajmuje mało miejsca na biurku i nie kurzy mu się żadna skrzynka pod blatem. Jest łatwy w czyszczeniu i do dziś wygląda jak nowy. Smugi wytarłem, zdejmując szybę a gdy zapuszczam mu ostrzejsze renderowania, podnoszę obroty wiatraków za pomocą iStat. Jest to na prawdę świetny kawał sprzętu. Już kilku znajomych kupiło sobie takie same i są z nich bardzo zadowoleni.

#16 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 08 maja 2011 - 00:15

- brak mozliwosci rozbudowy, o ile wszystkie laptopy tez nie maja za bardzo mozliwosci rozbudowy, o tyle laptop daje satysfakcje mobilnosci. Skazujac sie na sprzęt stacjonarny, oczekuje od niego mozliwosci rozbudowy / przynajmniej w granicach Mac-a Pro/.

Tak chciałbym coś dodać jeszcze:

Z jednej strony fakt iMac jako komputer stacjonarny powinien dać nam większe możliwości rozbudowy niż przeciętny laptop, i po 2gie łatwiejszy dostęp do np dysku w celu jego wymiany. Ale możemy też do tego podejść od innej strony bo niech się wypowie jakiś user PCta co tak na prawde wymieniał w swoim wcześniejszym sprzęcie? Może dołożył ramu ewentualnie wymienił dysk, bo tak na prawde bez sensu jest wkładać super karte graficzną do 3letniego komputera, a jak chcemy coś więcej to i tak musimy zmienić wszystko bo się okazuje że nowe części zupełnie nie nadają się do użytku z naszymi obecnymi i tak na prawde składamy komputer od nowa. Ale w sytuacji kiedy np padnie grafika w iMacu a w 3 letnim PCcie to użytkownik PCta jest w komfortowej sytuacji. Podchodząc do tego z jeszcze innego punktu widzenia to można się zastanawiać dla kogo to jest dobre że osobno moge zakupić każdą część, dla mnie czy dla producentów komputerów, że mamy tak na prawde 50 wersji tej samej karty graficznej, 100 płyt głównych itd ... , a przeciętny człowiek idący do sklepu kupi za nie małe pieniądze kiepski komputer bo sprzedawca zrobi go w balona, bo wszystkie cyferki na pudełkach od procesorów kart graficznych itd ... , mogą być różnie interpretowane i łato wykorzystane przez sprzedawce aby zarobić.

+ ma OSX, system wcale nie lepszy niz Windows, ale jak dla mnie osobiscie z powodów tego,ze uzywam w 80% czasu OS X -a, a 20% czasu Windowsa, uwazam, ze OS X jest bardziej "szyty na moja miare".

I jedna uwaga do części userów:

Ja tutaj widze pewien problem OSX to oprogramowanie dedykowane dla Maków czyli mamy komplet sprzęt + oprogramowanie tzw OEM, i zaraz ktoś wyskoczy i zacznie mi porównywać MS do Apple co wg mnie jest błędne bo MS nie sprzedaje swoich zestawów tylko wydaje oprogramowanie. Także jak ktoś tutaj mi wyskoczy że składał sobie komputer i mu się windows wiesza a OSX na iMacu chodzi stabilnie to nie mamy o czym rozmawiać bo mógł kupić OEMa od HP, DELLa czy innego producenta i z pewnością sytuacja jest zbliżona z tym co robi apple i tylko na takiej linii możemy je porównać tylko że zaraz ktoś powie że to się nie opłaca dopłacać do DELLa czy HPka 1000zł więcej niż jak by sam złożył a 3000zł więcej do komputera od Apple dołoży z przyjemnością i później rozmawiamy jaki to windows zły a OSX świetny. Dlaczego ja używam OSX? Jak dla mnie po prostu przyzwyczajenie, powodem odejścia od windy były problemy z XP a Vista nie nadawała się do niczego porzuciłem wszystko i wskoczyłem w OSX, po kilku latach na OSX i używaniu oprogramowanie które sam sobie wybrałem ciężko jest przenieść się na inną platormę typu Windows czy linux, przykład bardzo prosty nie chce przenosić wszystkich dokumentów z Pages do formatu .doc bo raz pewnie rozleci mi się formatowanie a dwa za dużo tego mam jeszcze innym aspektem jest to że sporo aplikacji nie ma odpowiednika w wersji dla Windows i tyle albo aż tyle trzyma mnie przy OSX. To są dokładnie te same czynniki które trzymają użytkowników Windowsa z dala od reszty systemów operacyjnych, inaczej mówiąc obawa przed tym czego nie znamy a fakt że ludzie nie lubią zmian tłumaczy bardzo wiele. Aby to ocenić przydała by się osoba która nigdy nie miała kontaktu z windowsem jak i OSX to miała by szanse ocenić to bardziej obiektywnie.

Inną sprawą jest lojalność konsumenta wobec marki, a na tym forum mamy takich sporo :)

#17 karlak111

karlak111
  • 37 postów
  • SkądLublin, Poland, Poland

Napisano 03 czerwca 2011 - 20:42

nowy i7 Wyszedł nowy Imac, co o nim sądzicie?

#18 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 04 czerwca 2011 - 01:02

Mój pierwszy i ostatni iMac:) Nigdy więcej (następnym razem kupię MBP 17) Zagłosowałem na NIE.

#19 radosław

radosław
  • 12 postów
  • SkądStoke On Trent, UK

Napisano 05 czerwca 2011 - 02:18

Witam. Moim zdaniem magia sprzętu Apple trwa w momencie odpakowania, robi bardzo dobre pierwsze wrażenie. Ale jak pierwsze dobre wrażenie mija, zaczynają się kłopoty i zostaje żal, że ten cały drogi sprzęt jest bardzo ładny i nic poza tym, na tym koniec.

#20 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 05 czerwca 2011 - 12:22

@radoslaw - jaki zal i klopoty napotkales w swoim przypadku?

#21 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 05 czerwca 2011 - 12:50

Witam. Moim zdaniem magia sprzętu Apple trwa w momencie odpakowania, robi bardzo dobre pierwsze wrażenie. Ale jak pierwsze dobre wrażenie mija, zaczynają się kłopoty i zostaje żal, że ten cały drogi sprzęt jest bardzo ładny i nic poza tym, na tym koniec.

Dokładnie, co jak co ale opakowanie produktów od Apple są zrobione super i na prawdę robią wrażenie i to praktycznie najważniejsze bo pierwsze. Ja nie chce negować apple, bo wiem że Maki Pro chodzą praktycznie bezawaryjnie no ale zakup do domu komputera za 10k + cała reszta to jednak troszke przesada jako jedyne wyjście uniknięcia problemów :)

A tak przy okazji to po ponad 3 latach pracy na sprzęcie apple niby stacjonarnym ale na częściach mobilnych po powrocie do normalnego komputera odczułem ulgę a uprzedzenie do komputerów na częściach mobilnych wzrosło :)

#22 radosław

radosław
  • 12 postów
  • SkądStoke On Trent, UK

Napisano 05 czerwca 2011 - 13:40

@kucyk - Już odpowiadam Ci na twoje pytanie: W zeszłym roku kupiłem przez Apple Store za jednym razem: - iMac - MacBook - Time Capsule 1T do tej pory minoł niecały rok jak posiadam ten sprzęt, i pamiętam jak się cieszyłem jak go odpakowywałem, naprawdę byłem szcześliwy pod wrażeniem. Ale w późniejszym czasie zepsuł się iMac (plamy na matrycy-wymiana dwa razy, dysk twardy- wymiana, no i ten kurz pod szybą to już jakiś żart), potem zepsuła się Time Capsule (padło zasilanie-wymieniono na nową), no a na dokładkę MacBook (padła bateria, spuchła-wymieniono na nową). Ja rozumiem że awarie się zdarzają, ale wszystkie te urządzenia kupiłem na jeden rachunek, w tym samym czasie i ani jedno z nich nie dotrwało nawet niecałego roku, jedynie wygląd ładny pozostał i to pod warunkiem że się delikatnie z tym obchodzi. Wcześniej miałem komputery: - PSPD-90 - 5 lat nigdy się nie zepsuł - Atari 130XT - działa bezawaryjnie do dzisiaj - Amiga 600HD - działa bezawaryjnie do dzisiaj - Dwa laptopy HP - każdy z nich ponad 3 lata działał bezawaryjnie - Zestaw PC HP - działał bezawaryjnie ponad 4 lata To by było na tyle.

#23 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 05 czerwca 2011 - 14:09

A ja mialem 13 MBP przez ponad dwa lata + 24iMac przez ponad dwa lata + iPhone 3g, 3gs, 2x iP4 i nic sie nie zepsulo, a plyta glowna w moim PC wlasnie padla mi po 4 miesiacach uzytkowania, jaki z tego moral? ze zaczynaja sie klopoty i zal?

#24 radosław

radosław
  • 12 postów
  • SkądStoke On Trent, UK

Napisano 05 czerwca 2011 - 14:18

@kucyk - no już dobrze, dobrze uspokój się, masz rację, nie ma to jak Applepleple...

#25 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 05 czerwca 2011 - 14:32

nie ma to jak pure PC, plyta glowna ASUS za 200e, bezawaryjna, przez pierwsze 4 miesiace :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych