Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

CV informatyka - klasycznie czy nowocześnie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwietnia 2011 - 09:10

Do tej pory praca trafiała na mnie. Teraz ja chciałbym trafić na pracę z umową o pracę (znudziło mi się bawienie we freelance i zastanawianie się, czy będzie z czego żyć za parę miesięcy czy nie). W tym wypadku trzeba oczywiście napisać CV, na lekcje przedsiębiorczości chodziłem, rodzice/znajomi/życie mnie uświadomiło, wiem o co chodzi. Pytanie tylko, jak takie CV ma wyglądać. Jestem informatykiem, ale mam także wiele wspólnego z branżą AV i Photoshopem. Dzięki temu mogę zrobić bardzo fajne, kolorowe i unikalne CV, ale z drugiej strony nie wiem, czy ktoś potraktuje mnie z nim poważnie. A jak wy myślicie? To po lewej czy po prawej (składając je jako informatyk).
I pytanie pomocnicze - czy robić (nawet na oferty po polsku) tylko cv po angielsku i pchać je wszędzie, czy wysyłać tylko, kiedy rekrutacja tego wymaga?
Dołączona grafikaDołączona grafika

#2 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 27 kwietnia 2011 - 09:14

Nowoczesne, kolorowe ale nie pstrokate, przede wszystkim bardzo czytelne i przejrzyste. Ja lubię, jak trafiające do mnie CV mówią coś o autorze, o jego guście i charakterze. Inna sprawa, jeśli firma szuka "klonów" czyli typowych Mr. Smith. Wtedy klasyczny z typowym zdjęciem w garniaku itp. Wszystko zależy, do kogo wysyłasz.

#3 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwietnia 2011 - 09:16

No ok, a to po prawej (work still in progress) Tobie pasuje? Bo właśnie pracuję nad tym layoutem (jeszcze brakuje paru szczegółów i porządnego formatowania tekstu)

#4 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 27 kwietnia 2011 - 09:19

Zdecydowanie kreatywne CV, ale nie możesz przesadzić (jak niektórzy montują wideo i wstawiają każdy efekt jaki jest na przejścia...)

#5 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwietnia 2011 - 09:19

Poniewaz przez dlugie lata pracowalem w branzy rekrutacyjnej i znam mnostwo rekruterow powiem w dwoch zdaniach. Krotkim i dlugim. Krotkie: CV minimalistyczne, ciekawe, suche fakty - jak najbardziej na tak. Bardzo dobrze jest pisac w pierwszej osobie, czyli: zajmowalem sie, nabylem doswiadczenie itd - jest to taki standard z konca 2009 roku - jest naprawde duza roznica kiedy piszesz w 1 a w 3 osobie - w 1 osobie mialem dwa razy wiecej odpowiedzi jak szukalem pracy. Dlugie: Polecam artykuly na monsterpolska.pl (te na pracuj.pl sa mocno uproszczone) odnosnie przykladow pisania CV - na monsterze jest napisane dlaczego tak lepiej pisac a nie inaczej. PS: nie jestem informatykiem a grafikiem i ja swoje CV ostatnie zrobilem w formie katalogu ;) lecz wszystko simple. Jak chcesz na prv moge Ci linka do pdf'a podeslac. PS2: CV po prawej jest wlasnie za pstrokate, sprobuj uzyc stonowanych kolorow - pastele swietnie sie do tego nadaja, beze np. Dodatkowo unikaj bialego tekstu - mniej wygodnie sie go czyta - i chocby z samego faktu ze jest bialym polecone - moze trafic do kosza. Jezeli lecisz fontem 12pt - zrob przerwy miedzy liniami 17pt (albo w wordzie 1,5pt) - wygodniej sie czyta. PS3: CV po angielsku odrazu zrob i wysylaj oba - czasem bywa tak, ze nie zainteresujesz firmy Polskim CV ale jak odrazu zobacza ze plynnie piszesz po ANG - pileczka moze sie odwrocic - z zycia wziete ;)

#6 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwietnia 2011 - 09:28

Dzięki wielkie, na pewno się przyda to, co napisałeś ;) Ja dałem specjalnie wyraźne kolory tła po to, żeby nawet na czarno-białym wydruku było wyraźnie widać tekst. Mimo tego domyślam się, że są lepsze sposoby na osiągnięcie tego celu... Mimo wszystko wciąż ciekaw jestem, co powie na ten temat jakiś rasowy informatyk, albo hrowiec przemielający cv informatyków... A co do pisania pierwszą osoba - ciekawa sprawa :)

#7 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwietnia 2011 - 09:39

ex3v - jezeli chcesz zapytam - mam hrowca od informatykow kilka metrow od mojego biurka - skoncze robic to co mam i za jakas godzinke Ci napisze.

#8 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwietnia 2011 - 09:46

No pewnie! Tak jak napisałem w pierwszym poście, mam naleciałości "twórcze" i CV rozumiem jako swoistą reklamę, w której chciałbym dać z siebie wszystko (także, w moim przypadku, graficznie), ale rozumiem że przy aplikowaniu na stanowisko informatyczne świat może rządzić się innymi prawami... będę bardzo wdzięczy na kilka słów od Twojego kolegi :)

#9 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 27 kwietnia 2011 - 12:12

Przede wszystkim zwięźle i na temat = pod konkretnego pracodawcę. Ja szukając pracowników od razu odrzucam CV, które nie mieści się na jednej stronie. A na temat - tzn punktuj tylko te doświadczenia, które mają związek z pracą którą chcesz wykonywać (miałem np. okazję widzieć CV w którym osoba starająca się o posadę analityka biznesowego/projektanta w IT w doświadczeniach zawodowych wymieniła kurs baristów). Ponadto informatycy preferują styl raczej oszczędny niż kolorki itp. Dodam, że mam pewne doświadczenie w takich rekrutacjach, nie od strony HR ale tworzenia zespołów, niezależnie od prowadzenia swojej firmy od kilku lat pracuję na stanowiskach, wcześniej kierownika różnych zespołów IT, a obecnie dyrektora IT w jednym z TFI.

#10 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 27 kwietnia 2011 - 12:29

Z najnowszych trendów: :P 1. nie podajemy daty urodzenia 2. nie podajemy stanu cywilnego 3. zdjęcie też nie jest konieczne, o ile nie startujemy na stanowisko 'reprezentacyjne' - recepcja, kontakt z klientem itp.

#11 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 27 kwietnia 2011 - 12:46

Dla mnie liczy sie zeby CV miało 1 strone, max 2 jeśli masz naprawde duzo doswiadczenia. Wole jak doswiadczenie jest nad edukacją, bo zwykle jak przejrze doswiadczenie to zwijam CV w kulke i odsyłam do kosza, bez patrzenia na edukacje ;)

#12 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 27 kwietnia 2011 - 12:58

Święta racja :)
Doświadczenie, dodatkowe umiejętności/certyfikaty, znajomość języków - to powinno rzucać się w oczy.
Jeśli chodzi o znajomość języków, dobrze jest zerknąć na tabelę określającą poziom biegłości: Poziom biegłości językowej – Wikipedia, wolna encyklopedia - lepiej będzie wyglądało takie A1 niż 'słaba znajomość'.

P.S. Dobrze też (jeśli masz) wpisać adres swojej strony internetowej, profil na LinkedIn. Jeśli działasz w jakichś projektach nawet niezawodowo - dobrze podać adresy stron i swoją rolę w projekcie.

I tak potem wszystko wypłynie na rozmowie, ale można czymś zaciekawić czytelnika.

#13 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 kwietnia 2011 - 13:04

Klasycznie i minimalistycznie. Pytanie czy rekrutację prowadzi dział HR, czy ktoś inny.

#14 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 27 kwietnia 2011 - 16:27

Z najnowszych trendów: :P
1. nie podajemy daty urodzenia
2. nie podajemy stanu cywilnego
3. zdjęcie też nie jest konieczne, o ile nie startujemy na stanowisko 'reprezentacyjne' - recepcja, kontakt z klientem itp.

To nie trendy, tak bylo od zawsze w US ze wzgledu na poprawnosc, by unikac dyskryminacji.
W Polsce niestety trend jest odwrotny. Jedynie 2. jest absolutnie zbedna.

Pisanie CV to sztuka. Zwykle pracodawca zauwaza CV, ktore odroznia sie od innych. By odroznic wystarczy uklad naglowka czy cala kompozycja, niekoniecznie kolory (chyba ze celujesz w marketing badz grafike).

#15 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwietnia 2011 - 17:32

Dzięki za rady ludziska, otworzyliście mi oczy na parę spraw. Cały dzień już sobie coś grzebię nad tym CV i gdyby nie wasze rady, to już bym wysłał w parę miejsc taki "badziew"... ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych