Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zablokowanie swap'u pamięci dla określonego programu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Vibez

Vibez
  • 120 postów

Napisano 25 kwietnia 2011 - 12:13

Pytanie jest krótkie: czy istnieje możliwość zmodyfikowania systemu zarządzania pamięcią w OSX tak aby nie swapował plików określonego programu? Wiem jak wyłączyć w ogóle tą funkcję, ale nie o to mi zupełnie chodzi. Problem polega na tym, że pracuje często z całkiem obszernymi bibliotekami sampli i śladami i jak sie łatwo domyśleć system potrafi mi wepchnąć tą część ramu która mi jest potrzebna od zaraz do swapu powodując 'przycinanie' procesu odtwarzania co a) denerwuje B) wielokrotnie uniemożliwia pracę c) wyklucza możliwość liveactu przy już troche większych projektach. Pracuje w Abletonie i ma on opcje RAM po kliknięciu której ładuje pliki do pamięci, jednak co z tego jak system mi zaraz wyrzuci to wszystko do swapfile'u10 i wróci to z powrotem na HDD... Wiem, że najlepiej było by kupić sobie szybszy dysk i ogołocić system (MBP jest late 2009 więc mam dysk 5400). Szukam jednak pośredniego rozwiązania problemu bo ten komputer jest moim jedynym narzędziem codziennej pracy i chciałbym móc mieć możliwość określenia pewnych priorytetów.

#2 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 kwietnia 2011 - 12:41

Możesz zmienić ustawienia całego swapu, nie spotkałem się ze zmianą swapu dla poszczególnego programu. Moja propozycja to zakup ramki na hdd i włożenie jej w miejsce napędu optycznego. Włóż tam dysk mały dysk SSD np, 60GB i ustaw w systemie, żeby cały swap był tam kierowany. Powinno to w jakimś stopniu rozwiązać twój problem.

#3 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 kwietnia 2011 - 12:46

ale to jest bez sensu. naprawdę. swap jest zrobiony bo jest potrzebny. wyłączysz swap - to dupa. wywali się po prostu, a nie będzie szybciej działało.

#4 Vibez

Vibez
  • 120 postów

Napisano 25 kwietnia 2011 - 13:04

Dzięki Filipie, zaraz coś na ten temat poszukam. Roberto naucz sie czytać prosze i wtedy odpisuj ;)

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 kwietnia 2011 - 13:52

Vibez - ależ ja przeczytałem dokładnie to co ty napisałeś i nadal to jest głupi pomysł. niezależnie czy chodzi ci o jeden program, czy cały system. najlepszym pomysłem jest dokupienie RAMu skoro masz go za mało.

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 360 postów

Napisano 25 kwietnia 2011 - 18:51

Swap na SSD? Zajeździ dysk w chwilę, pieniądze w błoto.

#7 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 25 kwietnia 2011 - 18:56

Skoro cały system się stawia i nie zajeżdża to czemu swap miałby zajeździć?

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 360 postów

Napisano 25 kwietnia 2011 - 19:05

Bo w 3/4 poradników 'jak nie popsuć SSD w tydzień' stoi napisane 'wyłącz swap'? Przecież to jest miliard operacji we/wy.

#9 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 25 kwietnia 2011 - 19:44

Nie korzystałem z takiego poradniki, swap mam włączony i dysk żyje znacznie dłużej niż tydzień :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych