Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iTunes - iOS i formaty FLAC

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Hondurasik

Hondurasik
  • 27 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 22 kwietnia 2011 - 20:02

Witam. (Nie wiem czy to dobry dział, ale co tam - iTunes to iTunes) Mam w komputerze kilka albumów w formacie FLAC (kupionych!) I bardzo chciałbym wrzucić je w takiej jakości na mojego iPoda (jaki komputer i jaki ipod podane przy profilu) I w tym momencie zaczynają się schody. Jak w ogóle dodać plik FLAC do iTunes'a? Powiedzcie mi krok po kroku jak dodać pliki do iTunes, potem ew. dodać tagi i jak wrzucić tą muzykę na iPoda. Z góry dzięki.

#2 pineska

pineska
  • 37 postów

Napisano 22 kwietnia 2011 - 21:22

FLAC'ów iTunes nie obsługuje. Skonwertuj do ALAC (Apple Lossless Audio Codec) :)

#3 summerinparis33

summerinparis33
  • 210 postów

Napisano 22 kwietnia 2011 - 21:35

FLAC Player for iPhone, iPod touch and iPad on the iTunes App Store

#4 Paweł Hać

Paweł Hać

iMagazine.pl Team

• 3 177 postów

Napisano 22 kwietnia 2011 - 22:18

Tak jak pisali poprzednicy, nie da rady dodać muzyki w tym formacie do iTunes, nie da się też odtwarzać jej standardowo na iPodzie. Sam konwertuję wszystkie FLAC do ALAC za pomocą darmowego programu XLD. Jest banalny w obsłudze, szybki i bezproblemowy :) Nie ma sensu męczyć się z alternatywnymi aplikacjami, nic nie jest tak wygodne jak iTunes (do którego dodasz skonwertowaną muzykę w ALAC i dodasz tam tagi). A wszystko brzmi dokładnie tak samo, nie ma odczuwalnych różnic w dźwięku pomiędzy FLAC i ALAC.

#5 summerinparis33

summerinparis33
  • 210 postów

Napisano 23 kwietnia 2011 - 06:59

Nie ma sensu męczyć się z alternatywnymi aplikacjami, nic nie jest tak wygodne jak iTunes (do którego dodasz skonwertowaną muzykę w ALAC i dodasz tam tagi). A wszystko brzmi dokładnie tak samo, nie ma odczuwalnych różnic w dźwięku pomiędzy FLAC i ALAC.

Używam flac playera i nie wiem na czym ma polegać męczenie się z tym programem, skoro pliki też wrzucasz przez iTunes.
Obsługuje tagi, artwork, itp.

Co do większego braku różnicy w odsłuchu pomiędzy flac a ALAC, zgadzam się. Tak samo nie ma większej różnicy w rozmiarze pliku.

Xld faktycznie jest rewelacyjny jako swoisty mini kombajn: łączy, dzieli, konwertuje i na dodatek robi to intuicyjnie i szybko.

#6 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 kwietnia 2011 - 07:50

To ja podepnę się pod temat. Mam kilkanaście albumów (tych samych) w ALAC i w normalnym mp3. Chciałbym w głównej bibliotece iTunes ukryć te w formacie ALAC, są otagowane za nazwą albumu Lossless. Dla nich stworzyłem inteligentną listę i z automatu dodawane są wszystkie nowe utwory, które w tytule albumu posiadają Lossless i chciałbym, żeby pliki w formacie ALAC były wyświetlane tylko w tym miejscu. Potrzebuje również mp3, bo na iPhone wgrywam w tym formacie.

#7 ciasteczkowy666

ciasteczkowy666
  • 187 postów

Napisano 23 kwietnia 2011 - 12:12

nie ma odczuwalnych różnic w dźwięku pomiędzy FLAC i ALAC

Skoro oba są bezstratne, nie rozumiem dlaczego miałyby być jakiekolwiek różnice;)

#8 Hondurasik

Hondurasik
  • 27 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 23 kwietnia 2011 - 15:28

.m4a i ALAC to te same formaty?

#9 Turbo

Turbo
  • 526 postów

Napisano 23 kwietnia 2011 - 17:22

Tak.

#10 Besiu2

Besiu2
  • 47 postów

Napisano 19 maja 2011 - 20:55

Podepnę się pod temat ;-) Otóż mam mały problem. Posiadam album w formacie FLAC, kiedy odtwarzam go w VLC dźwięk jest krystalicznie czysty, cud miód orzeszki, ale kiedy użyje XLD, żeby przekonwertować FLAC do apple lossless pojawiają się schodki. Kiedy skonwertowany plik odtworze w VLC jest wszystko super, ale kiedy wrzucę go do itunes (docelowa ma wylądowac na ipodzie) dźwięk bardzo traci na brzmieniu, praktycznie nie slychac różnicy pomiedzy mp3 192kb a 1129kb apple loss less ;/ Starałem się ogarnąc ustawienia, w obu program mam tak samo ustawiony equalizer + dodatkowo w itunes "wzbogacanie dźwięku". Dodam, że w ustawieniach XLD: Bit depth : same as original jakieś sugestie?

#11 7clayman

7clayman
  • 12 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 21 września 2013 - 18:48

iTunes na MS Windows i iPhone Witam, mam pytanie ponieważ używam komputera stacjonarnego z Windowsem i nie wiem w jaki sposób nagrać muzykę na iPhone 4s którą mam w formacie "FLAC" a tylko takiego formatu używam, wiem że w sprzętach Apple odpowiednikiem jest "ALAC". Gdy przekonwertuję FLAC do ALAC będzie ta muzyka widoczna w iTunes? Jak nie ten dział, ew. coś pomieszałem to najmocniej przepraszam. Pozdrawiam ;)

#12 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 23 września 2013 - 13:33

Bedzie widoczna - ALAC mozesz dodac do iTunes, podczas gdy FLAC nie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych