Na YouTube jest kilka filmików o działaniu kompasu (busoli!) na iPadzie 2.
Zastanawia mnie, dlaczego magnesy wbudowane w iP nie zmieniają położenia wirtualnej igły magnetycznej.
Dodam, że to nie są kompasy typu SunCompass, tylko zwykłe (o rozdzielczości iPhone' a) kompasy znane z 3GS i 4.
Co o tym sądzicie?

iPad - kompas
Rozpoczęty przez
piropirat
, 20 kwi 2011 20:10
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 20 kwietnia 2011 - 20:10
Napisano 20 kwietnia 2011 - 22:21
Sądze, że to zły dział.
Napisano 21 kwietnia 2011 - 15:55
"Pytania i Problemy"?
Więc czemu zły dział?
Jest to i pytanie, a jeżeli ipad2 ma kompas (bo już nie wiem, niektórzy mówią, że mają), to także problem.
Napisano 21 kwietnia 2011 - 20:56
iPhone i iPad: kalibracja Kompasu
Może to odpowie na twoje pytanie:
Cytat ze strony Apple, dotyczący kalibracji kompasu, związanej z zakłóceniami spowodowanej, np. przez magnesy w słuchawkach:
Rozwiązanie
Wbudowany kompas cyfrowy działa w taki sam sposób jak igłowy kompas magnetyczny. Na dokładność wskazań kompasu cyfrowego mogą wpływać zakłócenia magnetyczne i środowiskowe, związane na przykład z bliskością magnesów umieszczonych w słuchawkach telefonu iPhone. Od czasu do czasu kompas może wymagać kalibracji.
Gdy na ekranie urządzenia zostanie wyświetlony komunikat dotyczący kalibracji, należy wykonać urządzeniem ruch przypominający ósemkę, aż zniknie ekran kalibracji. Kompas cyfrowy powinien służyć tylko jako prosta pomoc przy nawigacji. Nie należy na nim polegać jako na jedynej metodzie określania dokładnego położenia, zbliżenia, odległości czy kierunku.
Informacje dodatkowe
W niektórych miejscach występują silniejsze zakłócenia magnetyczne niż w innych. Poziom zakłóceń może na przykład być wysoki na desce rozdzielczej samochodu. Jeśli urządzenie ma być używane w pojeździe, nie należy kalibrować go za pomocą ruchu przypominającego ósemkę. W takim przypadku należy zignorować komunikat dotyczący kalibracji. Urządzenie zakończy kalibrację po kilku zakrętach. Okresowo urządzenie może wymagać ponownej kalibracji w czasie jazdy. Zależy to od poziomu zakłóceń magnetycznych.
Ostrzeżenie: ważne informacje na temat bezpiecznej jazdy i nawigacji można znaleźć w Podręczniku informacyjnym produktu.
Po uaktualnieniu lub przywróceniu urządzenia można zauważyć, że komunikat o konieczności przeprowadzenia ponownej kalibracji jest wyświetlany częściej. Takie zachowanie jest normalne, ponieważ baza danych kalibracji jest tworzona od nowa. W miarę upływu czasu częstotliwość wyświetlania komunikatów zmniejsza się, gdy urządzenie jest kalibrowane w różnych miejscach.
Może to odpowie na twoje pytanie:
Cytat ze strony Apple, dotyczący kalibracji kompasu, związanej z zakłóceniami spowodowanej, np. przez magnesy w słuchawkach:
Rozwiązanie
Wbudowany kompas cyfrowy działa w taki sam sposób jak igłowy kompas magnetyczny. Na dokładność wskazań kompasu cyfrowego mogą wpływać zakłócenia magnetyczne i środowiskowe, związane na przykład z bliskością magnesów umieszczonych w słuchawkach telefonu iPhone. Od czasu do czasu kompas może wymagać kalibracji.
Gdy na ekranie urządzenia zostanie wyświetlony komunikat dotyczący kalibracji, należy wykonać urządzeniem ruch przypominający ósemkę, aż zniknie ekran kalibracji. Kompas cyfrowy powinien służyć tylko jako prosta pomoc przy nawigacji. Nie należy na nim polegać jako na jedynej metodzie określania dokładnego położenia, zbliżenia, odległości czy kierunku.
Informacje dodatkowe
W niektórych miejscach występują silniejsze zakłócenia magnetyczne niż w innych. Poziom zakłóceń może na przykład być wysoki na desce rozdzielczej samochodu. Jeśli urządzenie ma być używane w pojeździe, nie należy kalibrować go za pomocą ruchu przypominającego ósemkę. W takim przypadku należy zignorować komunikat dotyczący kalibracji. Urządzenie zakończy kalibrację po kilku zakrętach. Okresowo urządzenie może wymagać ponownej kalibracji w czasie jazdy. Zależy to od poziomu zakłóceń magnetycznych.
Ostrzeżenie: ważne informacje na temat bezpiecznej jazdy i nawigacji można znaleźć w Podręczniku informacyjnym produktu.
Po uaktualnieniu lub przywróceniu urządzenia można zauważyć, że komunikat o konieczności przeprowadzenia ponownej kalibracji jest wyświetlany częściej. Takie zachowanie jest normalne, ponieważ baza danych kalibracji jest tworzona od nowa. W miarę upływu czasu częstotliwość wyświetlania komunikatów zmniejsza się, gdy urządzenie jest kalibrowane w różnych miejscach.
Napisano 21 kwietnia 2011 - 20:59
Dlatego, że kompasy stosowane w elektronice użytkowej (telefony, zegarki) to kompasy cyfrowe, nie analogowe. Nie ma tam igły magnetycznej tylko czujniki pola magnetycznego. Nie widzę więc problemu, aby wyskalować takie czujniki tak, by brały poprawkę na pole pochodzące od magnesów umieszczonych w obudowie.
Napisano 21 kwietnia 2011 - 21:08
I takie odpowiedzi rozumiem, dzięki

Napisano 08 kwietnia 2012 - 19:07
Witam. Może i to głupie pytanie, ale czy w ogóle można mieć kompas w iPadzie 3 ? Ja nie mam kompasu, kalkulatora, zegara (tych aplikacji co są jako standardowe "Narzędzia" w iPhonie) ... nie wiem dlaczego.. tak powinno być ?
Napisano 08 kwietnia 2012 - 19:24
nie powinno tak być, ale to nie jest już problem kompasu, jeśli nie masz standardowych aplikacji na iPadzie.
Nie bardzo rozumiem jak mogły "zniknąć" natywne aplikacje ...?
Napisano 08 kwietnia 2012 - 19:43
Ja też nie mam aplikacji zegar, kompas, kalkulator pobrałem dopiero z AppStore, iPad 2012 z 4g.
Napisano 08 kwietnia 2012 - 19:58
Na iPadzie nigdy nie było tych aplikacji. Na przyszłość radzę użyć wyszukiwarki, i nie zadawać pytań w cudzych wątkach dotyczących czego innego.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych