Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPOD touch 4g czy 5g?

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 Wich3r

Wich3r
  • 6 posts

Posted 19 April 2011 - 19:35

Witam! Zastanawiam się dość aktywnie nad kupnem iPod'a touch tuż po maturach. Jednak zbliżająca premiera 5G nastręcza mi problemów z wyborem. może napisze do czego potrzebny mi iPOD: - muzyka - PIM i GTD (tego bym potrzebował najlepiej odrazu na studiach czyli musiałbym mieć ipoda paź/lis) - ksiązki / pliki tekstowe - gry (głownie emulacja GBA/SNES, a poza emulacją to cos w stylu angry birds, sudoku, wyscigi, rpg żadnych strzelanek) i tu własnie mnie zastanawia czy czekac na 5G. podobno bedzie lepszy procek i przekatna ekranu.... ekran znacznie by pomógł przy eBookach a procek do gier. Zreszta 0,5" to nie tak mało znowu wbrew pozorom. w 4G bedzie możliwa aktualizacja do iOS w ver. 5? jak wyglada wsparcie software dla wczesniej wersji? Gdyby było pewne ze premiera bedzie we wrześniu u to bym poczekał, no ale te pogłoski że we wrześniu ruszy dopiero produkcja a model dostepny bedzie pod koniec roku albo na początku 2012 troszke mnie martwi. Zwłaszcza, że znając polski rynek ceny na poczatku nie beda zachecajace (1400-1700 pewnie). Gdyby nie to ze potrzebne mi to równiez do PIM i GTD to bym poczekał, ale chetnie posłuchał waszego zdania na ten temat. Zawsze to jakiś punkt odniesienia ;) Pozdrawiam

#2 FlasiaRambo

FlasiaRambo
  • 12 posts
  • SkądSkawica

Posted 19 April 2011 - 19:58

Bardziej opłacało by Ci się kupić iPoda Touch 4G. Ponieważ idealnie nadaje się do wszystkich czynności jakich wymieniłeś. Napisałeś że głównie grasz w gry typu Angry Birds , Sudoku , wyścigi i emulatory GBA/SNES to są proste aplikacje które nie wymagają jakiś potężnych mocy obliczeniowych , to co jest w iPodzie 4 w zupełności wystarcza i długo nie będzie aplikacji które powalą najnowszego iPoda na kolana.Na tym iPodzie pograsz w największe tytuły w App Store bez najmniejszych problemów więc bez obaw o procek. Tak iPod Touch otrzyma aktualizację do IOS 5 i chyba do IOS 6 też. Tak więc bierz Toucha 4 ! Przynajmniej ja bym tak zrobił , a za 1,5 roku kupiłbym sobie iPoda Touch 6G ponieważ zazwyczaj w urządzeniach Apple dopiero co 2 generacja wprowadza jakieś istotne zmiany. Mógłbyś także dołożyć sporom sumkę i kupić iPhone 4 .

#3 Wich3r

Wich3r
  • 6 posts

Posted 19 April 2011 - 20:01

dopłata do iPhone 4 nie wchodzi w gre, nie widzę sensu doplacać ponad 1000zł za 256 ramu wiecej i moduł telefonu. za tą cenę będę miał drugi telefon z Androidem. Poza tym jakoś iPod jako oddzielne urządzenie mi bardzo pasuje ;) Poza tym dzieki za jakieś nakierowanie ;)

#4 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Posted 27 May 2011 - 18:30

Odświeżę troszkę ;) Kiedy będzie premiera iPoda Touch 5g? Zastanawiam się nad kupnem głównie do ebooków i gierek, bo nie chce mi się wymieniać iPhone'a - iP 3g mi wystarcza.

#5 North

North
  • 1336 posts

Posted 27 May 2011 - 18:35

Jeżeli premiera iPhone się opóźni, to iPoda pewnie też, ale na MyApple nie widziałem nawet plotek mówiących o nowych iPodach.

#6 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Posted 27 May 2011 - 18:42

Jeżeli premiera iPhone się opóźni, to iPoda pewnie też, ale na MyApple nie widziałem nawet plotek mówiących o nowych iPodach.

Na MyApple widziałem jedną plotkę o Touch - dotykowy Home. Jednakże więcej o Touch'ach jest na angielskich portalach. Gdzieś nawet czytałem że ma mieć 'plecki' jak iPad 2 i być dostępny w czerni i bieli, ale czytałem to już dosyć dawno. Aczkolwiek uważam że plecy a'la iPad 2 są bardzo prawdopodobne, a biała wersja iPoda Touch (przedni panel) może być już kłopotliwy - znów się nie będzie farba trzymać ;).

Ale chodzi mi głównie o to, kiedy ma być mniej więcej premiera, bo muszę zacząć kasę odkładać - w planie mam Macbooka jakiegoś i jeszcze dzisiaj myślałem nad nowym Touchem. I właśnie ten touch przykuł moją uwagę ze względu na lepsze parametry. "Szybkość" mojego iPhone'a 3G mnie bardzo irytuje. ;)

#7 North

North
  • 1336 posts

Posted 27 May 2011 - 18:46

W iPodzie nie będzie tego problemy, szybkość właściwie taka sama jak w iPhonie 4. Ja bym już jednak nie czekał (obstawiam premierę w styczniu następnego roku), chyba, że bierzesz też pod uwagę wymianę 3G na 5;>

#8 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Posted 27 May 2011 - 18:56

W iPodzie nie będzie tego problemy, szybkość właściwie taka sama jak w iPhonie 4. Ja bym już jednak nie czekał (obstawiam premierę w styczniu następnego roku), chyba, że bierzesz też pod uwagę wymianę 3G na 5;>

Nie wiem czy mnie przypadkiem źle nie zrozumiałeś... Chodzi mi o to, że mam iPhone'a 3G ale nie chcę go jak na razie wymieniać i myślę nad zakupem iPoda Touch 5G. Zastanawia mnie premiera tego produktu, bo im wcześniej będzie tym lepiej dla mnie ;). iPoda Touch 4G nie chcę kupować, bo liczę na spełnienie plotek z internetu - biała wersja kolorystyczna i plecy jak w iPadzie 2 ale przede wszystkim większy ekran. Tak jak autor ów tematu pisał - pół cala to może nie dużo ale różnica jest, a dla mnie pół cala to dużo (w moim przypadku iPod Touch z większym ekranem zastąpiłby iPada nad którym się tak długo zastanawiałem).

#9 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 27 May 2011 - 19:20

zapewne będzie jak od X-lat we wrześniu.

#10 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Posted 27 May 2011 - 19:36

Taka moja nieudana pixeloza we photoshopie:
Dołączona grafika

#11 North

North
  • 1336 posts

Posted 27 May 2011 - 19:52

Aha, nie wiem, czemu utożsamiałem ciebie z autorem wątku;>

#12 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Posted 27 May 2011 - 19:57

Aha, nie wiem, czemu utożsamiałem ciebie z autorem wątku;>

Możliwe że dlatego, że odświeżyłem temat z kwietnia :).

Mam nadzieję że iPod w końcu pojawi się w białej wersji - bardzo mi się podoba biały iPhone 4, ale mój budżet mi na niego obecnie nie pozwala, a takiego iPoda to z przyjemnością sobie strzelę na rozpoczęcie mam nadzieję że lepszego dla mnie roku szkolnego. :)

#13 NowakLukasz

NowakLukasz
  • 114 posts

Posted 27 May 2011 - 20:13

Verax13 tak mógł by wyglądać iPod Touch 5g :D Ale fantazje masz wybujałą dwa kolory aparat 8Mpx. 8 mpx w iPodzie Touch nie ma szans jak by dostał 5mpx po iP 4 to już było by coś :D

#14 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Posted 27 May 2011 - 20:22

Verax13 tak mógł by wyglądać iPod Touch 5g :D Ale fantazje masz wybujałą dwa kolory aparat 8Mpx.
8 mpx w iPodzie Touch nie ma szans jak by dostał 5mpx po iP 4 to już było by coś :D

Tu ci akurat przyznam rację. Aparat w iPhone 4 jest bardzo dobry. Są o wiele lepsze kolory, bardziej... hmm.... żywe :)

Wątpię żeby zrobili tak jak mówisz. Jeśli już to zrobią 8mpx i te same wstawią do iPoda i iPhone'a. Ale przy 8mpx może się jakoś wyrówna. Ja tak czy tak kupię piątkę, ale musi mi zagwarantować większy ekran i biały kolor :D

#15 NowakLukasz

NowakLukasz
  • 114 posts

Posted 27 May 2011 - 21:10

A teraz jak jest iPod Touch ma z tyłu kamerkę cieńką bo cieńką ale ma a iPhone ma aparat.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users