Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

rbg do cmyk proba dopasowania barw

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 15 kwietnia 2011 - 20:54

Witam, dostałem plik od znajomego w RGB a to ma isc do druku. on oczywiscie o tym nie wiedzac nie zrobil projektu w CMYK, wiec przekonwertowalem projekt z RGB do CMYK i teraz proboje zblizyc jak najbardziej kolory z CMYK'a do RGB. czy jest jakis szybki sposob zeby dopasowac te kolory? cmyk odstaje dosc duzo kolorystycznie od rgb w tym projekcie :/ dzieki za pomoc.

#2 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 15 kwietnia 2011 - 21:06

Jeżeli różnica jest tak duża, oznacza to, że kolega używał w projekcie barw RGB spoza zakresu CMYK. Dopasowanie jest trudne, a czasem niemożliwe. Jakim profilem konwertujesz?

#3 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 15 kwietnia 2011 - 21:09

nie mam o tym tez za duzego pojecia osobiscie. w pliku mam color profile: sRGB IEC61966-2.1 i poprostu biore mode: CMYK color. chyba ze jakos inaczej powinienem konwetowac to prosze o rade. mowa o photoshopie oczywiscie.

#4 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 15 kwietnia 2011 - 21:17

shift+cmd+K > working spaces > CMYK co masz ustawione?

#5 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 15 kwietnia 2011 - 21:51

Dołączona grafika

#6 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 16 kwietnia 2011 - 08:45

Jeśli będziesz to drukował w USA to może się uda. ;-) W Europie używamy systemu Euroscale znacznie różniącego się kolorystyką po wydrukowaniu od systemu SWOP który wybrałeś. A czy Twój monitor jest skalibrowany? ;-)

#7 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 16 kwietnia 2011 - 08:52

dzięki za radę. w takim razie ustawię Euroscale. Pracuję tylko na MBP 17, więc pewnie nie jest skalibrowana matryca. ps. różne EUROSCALE tu są, które powinienem wybrać?

#8 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 16 kwietnia 2011 - 16:51

A kto zgadnie na jakim podłożu będziesz drukował?! Nasz tam do wyboru matowe, powlekane, niepowlekane. Potem się okaże, że to miała być reklama do Wyborczej lub Rzepy i wyjdzie, że zamiast mieć TL na poziomie 215% masz 340%.

#9 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 18 kwietnia 2011 - 05:42

więc tak to wygląda. mógłbyś po krótce opisać, które nadadzą się na papier firmowy, wizytówkowy 300g/m2, plakat?

#10 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 19 kwietnia 2011 - 10:40

Zacznij może od poinformowania jakiego programu używasz?! Czy w projekcie są zdjęcia? Wizytówki chcesz drukować na jakim podłożu? Powlekanym, niepowlekanym, matowym? Papier firmowy niemal na pewno będzie niepowlekany a plakat prawdopodobnie powlekany.

#11 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 20 kwietnia 2011 - 19:48

zdaje sie pisalem, ze uzywam photoshopa. Rozwazmy sytuacje ze w jednym projekcie zdjecia sa a w drugim nie ma. Wizytowki papier powlekany, matowy. No i papier firmowy to niepowlekany. Korzystajac z okazji chcialbym sie czegos nauczyc, wiec dziekuje za odpowiedzi ; )

#12 Zuo

Zuo
  • 191 postów

Napisano 23 kwietnia 2011 - 22:19

@tmkszlc Przełącz profil na euroscale uncaoted v2, prostego podglądu CMYK masz pod apple+y pozwoli ci to zobaczyć szybko które kolory i jak bardzo się zmieniają. Wszystkie bardziej "świecące" stracą blask, zmatowieją. Jeżeli w projekcie są zdjęcia, sprawdź poziom nasycenia kolorów, nie może on w ciemnych miejscach przekroczyć 300% CMYK. Włączasz okno informacje i jeździsz próbnikiem po zdjęciu, jeśli suma wszystkich kolorów przekracza 300% trzeba trochę rozjaśnić najlepiej poziomami albo krzywymi. To samo z tekstem. Jeśli jest czarny, trzeba ręcznie pozmieniać na 100% K (czyli czarny) bo jeśli się tego nie zrobi kolory mogą się rozejść i efekt będzie okropny. Poza tym tego typu rzeczy robi się w InDesignie nie Photoshopie. Pominę już drobiazg, czy projekty mają 3mm spadów i 300DPI? Dodatkowo jeżeli występuje tam logotyp z określonymi rozbarwieniami CMYK to muszą być one zachowane. Ogólnie roboty jest dużo, powiedz znajomemu, żeby nie brał się za rzeczy o których nie ma bladego pojęcia i najlepiej niech sam to sobie przerabia, albo robi od początku, bo dlaczego ty masz brać odpowiedzialność za jego błędy? Chyba, że na jego odpowiedzialność chcesz to jednak przerabiać. Poza tym jeszcze jedno drobne pytanie, do jakiej drukarni ma to iść? Offset czy cyfrówka? Bo jak cyfrówka to i tak nie ma znaczenia czy CMYK, czy RGB i tak wyjdzie inaczej niż powinno.

#13 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 24 kwietnia 2011 - 12:19

@Zuo, dzięki za odpowiedź. Znajomy sam się za to zabrał, albo i zlecił komuś innemu. Dzięki wielkie za rady, przydadzą mi się. Z tymi wartościami, które nie mogą przekroczyć 300 procent nie wiedziałem więc również dzięki, jak i z kolorem czarnym też mi się to przyda. jeszcze raz dzięki ; )

#14 grzybecki

grzybecki
  • 32 postów

Napisano 26 maja 2011 - 08:58

@tmkszlc
Bo jak cyfrówka to i tak nie ma znaczenia czy CMYK, czy RGB i tak wyjdzie inaczej niż powinno.

Się uśmiałem. He he he

tmkszlc
Jak kolega wyżej, radzę to zrobić samemu albo od początku, albo dać to do roboty komu innemu. Z doświadczenia wiem że jak taki syfek pójdzie na offset, coś się wysypie. Ja bym składał od początku :-)
Pozdrawiam
G

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych