Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

co kupić z dotacji pup

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 ifo

ifo
  • 3 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 12:34

Witam. Planuję w najbliższym czasie założyć firmę dzięki dotacji z urzędu pracy. Będę zajmować się projektowaniem graficznym, ale mam nadzieję że głównie będę zajmować się składem książek. Pracować będę na Adobe Master Collection CS5, ale głównie InDesign, Illustrator oraz Photoshop. Zastanawiam się czy wybrany przeze mnie zestaw będzie odpowiedni? MacBook Pro 15'' Quad-Core i7 2.2GHz/8GB/750GB/HD Graphics 3000/Radeon HD 6750M/SD - Klawiatura zamiana na US (poziomy Enter) - Matryca zamiana na matrycę HI-RES (1680x1050) ANTIGLARE - Procesor 2.2GHz Quad-Core Intel Core i7 - standard - Wybór gwarancji 3-letnia gwarancja AppleCare Protection Plan Apple 27" LED Cinema Display Apple Wireless Keyboard Apple Magic Mouse Jak wyjdzie OCZ Vertex 3 Pro to może dokupię i podmienię. Czy matowa matryca ma tylko białą ramkę wokół czy można zażyczyć sobie czarną? bo biała mi się nie podoba :P Czy przy ACD dobrze się pracuje? Czy ma w miarę dobre odwzorowanie kolorów? I jeszcze jedno. bardzo bym chciał iPad 2 ale nie wiem jak przekonać urząd że go potrzebuję. :D Pozdrawiam.

#2 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 12:53

Dlaczego nie Mac Pro? iPad potrzebny jest do prezentacji projektów u klienta, do marketingu, czyli pozyskiwania klientów, na spotkaniach na iPadzie prezentowałbyś Swoje prace zrobione na Mac Pro. Uważam, że wtedy MBP byłby zbędny.

#3 insomni4a

insomni4a
  • 59 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 kwietnia 2011 - 12:58

mam ten sam dylemat wiec postawiłem na taki zestaw : Apple Mac Pro One 2.80GHz Quad-Core Intel Xeon/3GB/1TB/ATi Radeon 5770/SD + 12GB ram + przedłużenie gwarancji 3 lata monitor pewnie jakiś EIZO lub jakis DELL WD My Book Studio 3.5″ 2TB USB 2.0/FW (srebrny) EVER DUO II Pro 1000 Apple iPad 2 16GB Wi-Fi (czarny) x2 pracuje teraz na macbook pro i powiem ci ze mac pro + monitor zew bedzie o wiele lepszy niż niby mobilność a zapewnia mi ja ipad.

#4 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 13:22

Też byĶ wziął na Twoim miejscu Maca pro i ipada. Co do monitora do maca pro to wybrałbym zestaw dwóch monitorów 22''- jeden to jakiś eizo conajmniej z serii flexscan przeznaczony do grafiki, np s2243 (2550zł brutto) lub sx (droższy pewnie o tysiaka), oraz drugi (żeby pasowało wizualnie) eizo z serii biurowej np FlexScan S2202WH 22" (1462zł brutto) i do tego kalibrator - wystarczy Ci spyder3pro (jakieś 500 zł) lub eye-one. Do tego monitora kupujesz jeszcze osłonę przeciwsłoneczną - jeśli w pokoju, w którym będziesz pracować są jakiekolwiek okna. choć osłona przydaje się nawet, by zgasić światło odbicia lampki na biurku. cały taki zestaw monitorów i kalibratora z osłoną wyjdzie Cię ok 4700-4800 zł (bez rabatów, o które powinieneś się starać przy zakupie kilku rzeczy w jednym sklepie). nowy 27'' cinema displey w cortlandzie 4600 zł brutto. Praca na dwóch monitorach jest naprawdę wygodna, przestrzeni roboczej będziesz mieć więcej i będziesz mieć kontrole nad kolorem. Ponadto - jeśli cokolwiek działoby się z którymś z monitorów, to nie zostaniesz bez możliwości pracy podczas serwisowania jednego z nich (jest to ważne, jeśli będziesz mieć regularne i terminowe zlecenia). pozdrowienia, udanych formalności i powodzenia w prowadzeniu firmy. adam

#5 BrinX

BrinX
  • 319 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 kwietnia 2011 - 13:27

Tak z ciekawości bo rozważam założenie podobnej działalności i nurtuje mnie pytanie. Na jaka dotacje można liczyć i czy trudno ja dostać?

#6 insomni4a

insomni4a
  • 59 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 kwietnia 2011 - 13:38

wszystko zależy od tego w jakim rejonie chcesz ja założyć, dotacje z PUP plasują sie w przedziale od 9k - 21k

#7 free66

free66
  • 501 postów
  • SkądAndrychów / Kraków

Napisano 15 kwietnia 2011 - 14:32

Powodzenia z dostaniem pieniędzy na maca bądź iPada...... Zdaj sobie sprawę ze osoba która ocenia twój wniosek nie będzie w stanie zrozumieć po co Ci komputer za 7 tys zł, skreśli i da Ci dotacje na kompa 2tys zł, albo odrzuci- chyba że będziesz miał super uzasadnienie dlaczego taki a nie inny...... ale próbuj. Powodzenia

#8 insomni4a

insomni4a
  • 59 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 kwietnia 2011 - 14:50

spoko dostałem 21k i mam w arsenale macpro i 2 ipady...

#9 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 15:13

@free66: to urzędnik decyduje którą koparką nie możesz kopać rowów?

#10 free66

free66
  • 501 postów
  • SkądAndrychów / Kraków

Napisano 15 kwietnia 2011 - 15:26

@free66: to urzędnik decyduje którą koparką nie możesz kopać rowów?

No tak, będąc w Inkubatorach przedsiębiorczości przynajmniej tak mnie poinformowano. Ale nie wiem czy mówimy o tej samej dotacji i programie :)

#11 insomni4a

insomni4a
  • 59 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 kwietnia 2011 - 15:34

mówimy o dotacji z PUP - urząd pracy ...

#12 Verex13

Verex13
  • 1 093 postów
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Napisano 15 kwietnia 2011 - 16:18

Również uważam że Mac Pro byłby lepszy. Do tego wziąłbym Apple Cinama Display 27", jakiś dysk zewnętrzny 2tb oraz iPada 2 w wersji 64gb+3g ;)

Z mojej strony proponuję taki kompecik:
Apple Mac Pro - http://www.ispot.com...CTO_p32695.html
Apple Cinema Display - http://www.ispot.com...lay_p33512.html
Apple Keyboard - http://www.ispot.com...luga_p1139.html
Apple Magic Mouse - http://www.ispot.com...use_p28186.html
Apple Magic Trackpad - http://www.ispot.com...pad_p32501.html
Apple iPad 2 - http://www.ispot.com.pl/ipad2_landing/ - wersja 64gb+3g

Ale coś mi się wydaje, że to przekroczy twój budżet.. ;)

#13 ifo

ifo
  • 3 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 18:38

Maca Pro raczej nie chcę bo już mi się zdarzało że musiałem z laptopem lecieć gdzieś do klienta, a poza tym lubię czasem pracować w łóżku :P A ACD chce dlatego (wiem że jest drogi i nie ma super parametrów) że mam takie skrzywienie na punkcie wyglądu :D jak mam patrzeć na coś parę godzin dziennie to bym chciał aby to było ładne :) To prawda że na 2 monitorach pracuje się lepiej, ale ACD27" z 2560 x 1440 pikseli jest już całkiem niezłą przestrzenią a dodatkowo można otworzyć MBpro i mamy 2 monitor na palety. Verex13 ładny zestaw ale z urzędu dają tylko około 20600 zł a jeszcze około 1500 chciałbym przeznaczyć na kilka książek.

#14 748f0da6cc

748f0da6cc
  • 311 postów

Napisano 18 kwietnia 2011 - 11:12

Oby nikt z tego urzędu nie czytał tego forum......

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych