Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

samodzielne czyszczenie matrycy w imacu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 paiczi

paiczi
  • 274 postów
  • Skądpomorze

Napisano 15 kwietnia 2011 - 11:36

witam takie pytanie mam,mianowicie czy samodzielne czyszczenie matrycy,po zdjeciu szyby rozszczelnia jakos specjalnie montaz fabryczny w imacu (21,5") ? czy to moze zbytnia przesada tak twierdzic? bo gdzies tu na tym forum spotkalem sie z taka opinia,ze zdjecie szyby rozszczelnia imaca. po takim zabiegu czesciej sie kurzy od srodka?

#2 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 11:55

A co chcesz tam czyścić? :)

#3 fuzzyland

fuzzyland
  • 193 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 12:13

Paiczi, oddaj do MacLife, od 18 kwietnia mają promocję i zrobią to za darmo.

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 12:24

Szyba trzyma się jedynie na magnesach, natomiast brudy i inny syf wpadają poprzez szczelinę szyba-obudowa. Poprawić fabrykę w kwestii szczelności możesz sobie sam.

#5 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 15 kwietnia 2011 - 12:29

Installing iMac Intel 27" Glass Panel - iFixit
nic prostszego

#6 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 12:29

Pytanie tylko, czy to faktycznie brud na matrycy czy wewnątrz, bo to już trudniej wyczyścić ;)

#7 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 15 kwietnia 2011 - 12:33

pewno na matrycy, bardzo częste. Znajomy raz w miesiącu musiał czyścic bo iMac stoi w bardzo zakurzonym środowisku. Miał sobie uszczelnić szkło, ale czeka na koniec gwarancji.

#8 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 15 kwietnia 2011 - 13:02

Nie ma to jak czysty iMac bez szyby :D

#9 paiczi

paiczi
  • 274 postów
  • Skądpomorze

Napisano 15 kwietnia 2011 - 21:43

ja nie powiedzialem ze mam jakies plamy na matrycy. ja sie zapytalem czy rozszczelnie imaca jesli sobie przeczyszcze matryce zdejmujac szybe. widze ze sie zaczyna kurzyc.drobinki kurzu pojawily sie na zewnatrz matrycy,pod szyba. i wlasnie stad obawa,ze jesli zdejme szybe to bede musial raz w miesiacu ja zdejmowac? kurde,przyznam szczerze ze troche sie tego obawiam. zdjecie szyby nie naruszy w zaden sposob gwarancji?

#10 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 kwietnia 2011 - 21:51

oczywiście że naruszy.

#11 paiczi

paiczi
  • 274 postów
  • Skądpomorze

Napisano 15 kwietnia 2011 - 22:05

kurde,czyli zwykle czyszczenie wiaze sie z wielodniowym pozegnaniem sie z kompem :/

#12 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 16 kwietnia 2011 - 06:32

oczywiście że naruszy.

nie żartuj, jak wyjęcie i przeczyszczenie szyby może naruszyć gwarancję?
wymiana baterii w myszce też narusza gwarancję? :-)

#13 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 kwietnia 2011 - 09:34

nie no sorry, przecież wyjęcie szyby to norma. jedyne co możesz sobie zrobić w iMaku to zmiana pamięci RAM i tyle. to nie jest sprzęt który rozkręcasz czy rozkładasz.

#14 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 16 kwietnia 2011 - 13:36

kolega wyjmował kiedykolwiek szybę w iMacu czy tylko tak się domyśla z utratą gwarancji? ja wyjmowałem kilka razy i nic nie trzeba rozkręcać, cała operacja trwa 10 sekund, potem wytarcie szyby i włożenie jej na miejsce (kolejne 2 sekundy) gwarancje traci się raczej w sytuacji, w której ingerujemy w komputer w taki sposób, że serwis jest w stanie to stwierdzić i udowodnić, prawda?

#15 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 16 kwietnia 2011 - 13:47

@cobytuwpisac prawda. Operacja sciagniecia i zalozenia szyby to kilka sekund + czas potrzebny na czyszczenie szyby. Absolutnie nie potrzeba uzywac do tego narzedzi. Wiec nie ma obawy o gwarancje. Robertowi chodzi byc moze o czyszczenie matrycy z plam, a wtedy to juz na 100% ingerencja poza serwisowa czyli bez uprawnien, a podobno sa firmy ktore czyszcza matryce z tych plam. Na ile to prawda nie wiem, wiec nie bede powielal spraw niesprawdzonych osobiscie.

#16 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 kwietnia 2011 - 14:14

wiem jak się wyjmuje szybę w iMaku. i nadal - podchodzi to pod rozkładanie, prawda? otwierając starsze wersje miniaka też się traciło gwarancję, chociaż to też nie była skomplikowana operacja. oczywiście. mogę sobie i matrycę wymienić, a jak serwis nie zauważy, to nadal będę mieć gwarancję. nie mniej - jest to nieautoryzowane serwisowanie sprzętu. jak będą mogli coś na to zwalić w przyszłości - to to zrobią.

#17 paiczi

paiczi
  • 274 postów
  • Skądpomorze

Napisano 16 kwietnia 2011 - 16:37

w takim razie pytanie brzmi: czy serwisanci zauwaza zdjecie szyby przeze mnie? bo przeciez skladajac komputer na samym koncu nalozyli szybe i to zapewne w taki sam sposob w jaki sie ja zdejmuje wiec nie ma mowy o 'zerwaniu plomby', a to zdecydowanie nie podchodzi nawet w najmniejszym stopniu pod wymiane matrycy. a wydaje mi sie ze gwarancja nie obejmuje uszkodzen mechanicznych spowodowanych przeze mnie wiec czy zdejmujac szybe celem przeczyszczenia jej to uszkadzam tym samym mechanicznie imaca? na dobra sprawe,jesli zbiera mi sie kurz i osiada na matrycy pod szyba i nie czyszcze tego to dopiero wtedy moge sobie narobic biedy

#18 splus1

splus1
  • 3 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 20:20

Możesz śmiało zdjąć szybę , robiłem to wiele razy , ta czynność nierozszczelnia maca bo mak niejest hermetycznie zamknięty kurz który się tam dostaje o tym świadczy . Przednia szyba trzyma się na magnesach i dwoma przyssawkami łatwo się zdejmuje . Użyj delikatnego ręcznika papierowego i antystatycznego płynu do matryc , płyn nałóż na ręcznik nie na matrycę i delikatnie wytrzyj kurz , możesz jeszcze użyć sprężonego powietrza do usunięcia większych drobin . Gwarancji niestracisz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych