Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Tylna klapka iPhone 3G

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Verex13

Verex13
  • 1 093 postów
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Napisano 14 kwietnia 2011 - 19:46

Witam,
Z racji tego, iż mój iPhone 3G posiada z tyłu pęknięcie oraz liczne ryski, postanowiłem zakupić nową tylnią obudowę.
Mianowicie przypadła mi do gustu ta aukcja:
ORYGINAL PANEL BATERII OBUDOWA TYŁ iPhone 3G 8GB (1552869767) - Aukcje internetowe Allegro

Kiedyś gdzieś czytałem, że tylna klapka ma gdzieś tam numer seryjny czy coś takiego, i że po zmianie widać że była zmieniana, czy jakoś tak :P Nie wiem dokładnie, ale kiedyś czytałem że coś się tam traci po zmianie klapki [gwarancja nie wchodzi w grę, bo na tego iPhone'a już gwarancji nie mam).

Druga rzecz która mnie zastanawia, to oryginalność, trwałość i jakość wykoania tego panelu, czy opłaca się go za tą cenę kupić, czy tańsze to to samo (takiej samej jakości, trwałości, etc)

Wymieniał już ktoś klapkę w modelach 3g/3gs? Czy własnoręczne odkręcenie śrubek od strony docka i przykręcenie nowej klapki, nie grozi zniszczeniem czegoś w środku?

Ewentualnie, jakiś mały poradniczek jak tą klapkę wymienić by się przydał, chyba że sam coś wyszukam ;)

Proszę o pomoc, bo nie wiem czy wydać 140zł na tą klapkę.. ;)

#2 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 kwietnia 2011 - 19:52

jeżeli chodzi o numer seryjny to i owszem jest, ale na iPhone 2G

#3 Verex13

Verex13
  • 1 093 postów
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Napisano 14 kwietnia 2011 - 19:54

Czyli w 3g po zmianie klapki, nie będzie widać że była wymieniana?

#4 Harrunio

Harrunio
  • 325 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 kwietnia 2011 - 20:03

Chyba będziesz pierwszy. Swoją drogą to, po pierwsze, nie ma co przepłacać:
CZARNA OBUDOWA TYL KLAPKA iPHONE 3G 8GB (1553897562) - Aukcje internetowe Allegro
a po drugie, chyba sam rzucę okiem na mojego starego iPhona 3G bo już dawno go nie używałem a jakoś brak chętnego klienta. Może jak zmienię obudowę to zacznę go jeszcze używać albo ktoś chętny się trafi.

#5 Verex13

Verex13
  • 1 093 postów
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Napisano 14 kwietnia 2011 - 20:16

Chyba będziesz pierwszy. Swoją drogą to, po pierwsze, nie ma co przepłacać:
CZARNA OBUDOWA TYL KLAPKA iPHONE 3G 8GB (1553897562) - Aukcje internetowe Allegro
a po drugie, chyba sam rzucę okiem na mojego starego iPhona 3G bo już dawno go nie używałem a jakoś brak chętnego klienta. Może jak zmienię obudowę to zacznę go jeszcze używać albo ktoś chętny się trafi.

Ta klapka którą pokazałeś nie ma aluminiowej ramki ani tego kółeczka przy aparacie, a między innymi na tym mi zależy ;)
A przede wszystkim, po obejrzeniu tego filmiku:
YouTube - iPhone 3G Back Case / Housing Replacement Directions By DirectFix.com
doszedłem do wniosku, że to już nie na moje nerwy, i będę musiał to dać do serwisu, a z tym wiążą się dodatkowe koszta, więc dodam jeszcze pytanko - gdzie na terenie trójmiasta znajdę taniego i dobrego autoryzowanego (lub nie, ale bezpiecznego) serwisanta, który zrobi mi całą tą operację za około 150zł? :D

#6 bartek1529

bartek1529
  • 578 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 22:28

Jedyna możliwośc zeby to było zrobione ładnie to oddanie tego do autoryzowanego serwisu bo tylko tam maja oryginalne czesci. Obudowy z allegro to jedno wielkie dziadostwo, jedyne czym sie tam różnią to cena ale to wszystko jedno i to samo. Mialem do czynienia z kilkoma, w 3g np siostra koniecznie chciala miec biały tył, zamówiłem taki który miał najwiecej pozytywnych komentarzy dot. jakości i najlepiej wygladal na zdjeciach a jak zlozylem wszystko do kupy to opadły mi ręce, telefon zaczął wyglądać jak zabawka z targu. Może jak ktoś nigdy nie miał kontaktu z iphonem to się nie zorientuje ale w przeciwnym wypadku efekt jest tragiczny

#7 MYCA_PL

MYCA_PL
  • 64 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 08:36

A więc tak, jakiś czas temu wymieniałem tylną obudowę w 3G. Zamówiłem z Allegro, paradoksalnie była nawet dobrej jakości. Po przyjrzeniu jednak było widać, że to nie jest oryginał - ciut grubsza czcionka i mniej ostra (Napis iPhone i s/n itd.) Co do wymiany, jest to naprawdę ciężka sprawa. Zajęło mi to koło 3 godzin, użyłem tutoriala z iFixit. Problem był z niektórymi elementami typu obudowa złącza Jack, trzeba je było delikatnie pilnikiem podpiłować. Ale warto - nic nie odstaje, nie widać że obudowa była wymieniana.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych